Dziękuje Sylwunia za przepis. To jest przepis od mojej synowej. Konsystencja sernika bardzo delikatna i puszysta, inna jak nasze serniki. Możecie dodać biały cukier, jak wolicie. Ja akurat miałam ten ciemniejszy brązowy cukier, dlatego mój sernik jest ciemniejszy. Wykonanie ciasta – w wersji dietetycznej można dodać mniej cukru. Trzy jajka i dwa żółtka ubić z cukrem na puszystą(...)ostygnie. Wykonanie polewy – czekoladę i z odrobiną śmietany roztopić na garnuszku z parującą wodą. Wymieszać i zdjąć z pary jak już czekolada się całkowicie rozpuści. Polać czekoladą zimny sernik
Kuchnia Pokoleńmasy serowej dodajemy śmietankę, wanilię oraz wyciskamy sok z cytryny. Wyciągamy tortownicę z lodówki. Masę serową wykładamy na herbatnikowy spód. Świeżą żurawinę układamy ciasno na wierzchu masy serowej. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C, w tej temperaturze pieczemy ciasto przez 15 min, a następnie zmniejszamy do 155-160C i pieczemy przez 45 min. Upieczony sernik studzimy(...)uchylonym piekarniku. Następnie schładzamy w lodówce. Przed podaniem sernik oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Świąteczny sernik z żurawiną i bożonarodzeniowa opowieść pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniagenialnie komponuje się z całością! :) dodatkowo dodałam cukier o smaku cytrynowym (pasuje też waniliowy-ten dałam w pierwszej wersji), dzięki czemu całość nabrała głębi smaku, obłędnego smaku! :) jestem tym sernikiem zachwycona! Piekłam ten sernik po raz drugi - pierwszy raz na Wielkanoc, w dużej, prostokątnej blaszce, ale nawet nie miałam jak zrobić mu zdjęć. Dlatego, gdy tylko nadarzyła się(...)ponownie. Już mniejszą porcję, bo tego pierwszego sama zjadłam pół blachy :D a nie powinnam... ;P Jeśli chodzi o ilość cukru to dostosuj do własnych upodobań. Dałam tyle, by sernik był lekko słodki, biorąc pod uwagę, że wiśnie z syropu są słodzone. Ale jeśli lubisz bardziej słodkie wypieki to śmiało - dosyp więcej ;) Składniki: 1 kg sera 2 jajka
Kolorowy Przepisownikcytrusy CIASTA I DESERY Kremowy sernik nowojorski na owsiano-orzechowym spodzie Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami Tort z kremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem(...)Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Sernik turecki – na jogurcie, z morelami Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Klasyczny creme brulee Zapisz Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenna cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Polewa toffi z orzechami jest naprawdę pyszna. Na pewno wykorzystam ją jeszcze przy innych deserach. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez około 100 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamknięciu jeszcze przez około 10 minut, następnie stopniowo uchylać drzwiczki piekarnika. Sernik przestudzić. Przygotować masę toffi. Masło, cukier, śmietanę oraz miód wymieszać w garnku i gotować
Bulliooknami biało, to i śnieżne ciasto przystoi zrobić. Myślę, że sernik kokosowy , w wersji szybkiej, czyli sernik gotowany, jak najbardziej wpisuje się w zimowy klimat i krajobraz. Sernik gotowany to cztery kruche spody, przełożone gotowaną masą serową - w wersji klasycznej. Ja dodałam do masy serowej wiórki kokosowe, tym samym zmieniając smak sernika, na kokosowy. Wiórki kokosowe sprawdziły(...)masa zacznie gęstnieć, wsypać wiórki kokosowe, zamieszać i zdjąć z ognia. Ciepłą masą przełożyć kruche blaty. Na wierzch ciasta również wyłożyć cienką warstwę masy serowej i posypać wiórkami kokosowymi. Sernik odstawić na kilka godzin. Smacznego
kolorowotorcikowowszyscy za nimi szaleją. To właśnie na sernik skusi się każdy z nas... Dzisiaj jeden z klasycznych wypieków znajdujący się w każdej cenionej książce kucharskiej z wypiekami. Sernik z kropelkami rosy zniknął błyskawicznie. Sernik z rosą na konfiturze Składniki : spód : 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 100 g masła 2-3 łyżki kwaśnej śmietany(...)przekładamy ser, dodajemy jajka, żółtka, cukier, budyń, mleko, olej i aromat - całość miksujemy do połączenia składników. Podpieczony spód ciasta wyciągamy z piekarnika, smarujemy konfiturą. Na wierzch wykładamy masę serową. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut. Beza: Do miski przekładamy białka, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i miksujemy przez około 7-8 minut - białka mają
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipiekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę sernik najpierw do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez noc. Składniki polewy rozpuszczam w garnuszku i gotuję przez 3-4 minuty do momentu aż zgęstnieje. Schłodzony sernik (lub serniczki(...)polewam gotową polewą, dekoruję karmelizowanymi orzechami i posypką marki Delecta, która świetnie podkreśla smak tego orzechowego sernika. Udanych wypieków na Święta życzy Wam Klaudia
Mango Papajamasy serowej, mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Gotową masę przekładamy na upieczony spód. Całość pieczemy w 160 st. C przez ok. 60 – 90 min. Po tym czasie pozostawiamy sernik w piekarniku, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia. składniki na wierzch: ok 5 łyżek masy kajmakowej 200 g suszonych śliwek polewa czekoladowa (100 g czekolady deserowej rozpuszczonej(...)masła) wykonanie: Śliwki kroimy na cztery części. Na upieczony i wystudzonym serniku rozsmarowujemy równomiernie masę kajmakową, układamy pokrojone śliwki i polewamy polewą czekoladową. Sernik odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej
Domowy Smak JedzeniaSmaku dopełnia mus na bazie truskawek i rabarbaru oraz całe truskawki ułożone na wierzchu. Pycha… Składniki: Sernik • 1 kg sera zmielonego na sernik, najlepiej Piątnica • 8 jajek • 1 szklanka cukru pudru • 200 g masła • 1 szklanka śmietany 18% • 1 budyń waniliowy • 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus truskawkowo-rabarbarowy • 2 łodygi rabarbaru(...)szklanka świeżych truskawek • 1/2 łyżeczki cynamonu • 2 łyżki cukru Dekoracja • pokrojone truskawki • listki mięty Wykonanie: Sernik • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ser i wbijać po jednym żółtku cały czas ucierając. • Zmiksować na jednolitą masę, dodać śmietanę, budyń i mąkę ziemniaczaną. • Białka ubić na sztywno i wymieszać razem
To co kochammasy serowej i przemieszać. Wylać masę do tortownicy. Na dno piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą. Piec ok. 65 minut w temp. 150 stopni. Po ostudzeniu sernik włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Wykonanie masy śmietanowej: Do miski wlać śmietanę i ubijać. Gdy będzie już gęsta dodać krem z ciasteczek i śmietanfix (opcjonalnie) zmiksować jeszcze(...)pół minuty. Masę wyłożyć na schłodzony sernik i przybrać połówkami ciastek Oreo. Włożyć całość do lodówki. Wykonanie w Thermomixie: Wykonanie spodu: Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciastek usunąć krem i odłożyć go na później (do masy śmietanowej). Markizy zmiksować 8s. obr. 8. Dodać masło i zmiksować 20s. obr. 4. Masę przełożyć do tortownicy
Mania WypiekaniaSernik dyniowy to jesienny sernikowy klasyk. Dynia nadaje wypiekowi słodki smak i piękny, żółty kolor. Jest to sernik dość zwarty, raczej z tych cięższych w stylu amerykańskim. Najlepiej smakuje na spodzie z aromatycznych, korzennych ciasteczek. Nie powinno się go długo miksować, aby nie napowietrzyć masy, a wyjdzie równiuteńki. Polecam zarówno sam jak i polany solonym karmelem . Sernik(...)tortownicy ok. 24 cm. Ugniatamy. Na wierzch wlewamy masę serowo-dyniową. Na dno piekarnika wstawiamy jak największą, głęboką blachę, do której wlewamy wrzątek z czajnika (ok. 1 litr). Sam sernik wstawiamy na środkowy poziom, zmniejszamy od razu temperaturę do 150ºC (bez termoobiegu!) i pieczemy przez ok. 90 minut. Chłodzimy potem przy lekko uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem sernik dyniowy
Poezja smakuktoś kto nie lubi serników? Ja osobiście mogę się nazwać sernikoholiczką. Gdybym miała wybrać jakie ciasto jest moim ulubionym bez wahania powiedziałabym, że sernik. Przepis na ten sernik jest w mojej rodzinie od kiedy pamiętam, niegdyś piekła go moja babcia, później mama i ja od kiedy "zakochałam się" w kuchni. Przepis może wygląda na skomplikowany ale jest(...)naprawdę bardzo prosty do wykonania. Sernik nie tylko pięknie się prezentuje ale też przepysznie smakuje. Polecam go na szczególne okazje Składniki: spód: 200 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g miękkiego masła 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia parę kropli aromatu migdałowego Wykonanie: Mąkę
Krakowskie smaki Animusem czekoladowym można przygotować na 2 a nawet na 3 dni przed podaniem (wtedy jest najsmaczniejszy). Można zatem przygotować go sobie wcześniej by później mieć czas na inne potrawy. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, wszystkie składniki mieszamy w jednej misce. Mus również nie sprawia większych trudności. Przygotowujemy go tylko z dwóch składników. Polecam przepis ze względu na jego(...)prostotę i oczywiście za smak. Sernik z musem czekoladowym (zmodyfikowany przepis Sernika Białego ze strony Kwestia Smaku) Tortownica: średnica 24 cm | Temperatura pieczenia: : 170C | czas pieczenia: 50 min. Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (użyłam sera z wiaderka:”Piątnica”) 3 łyżki budyniu w proszku (waniliowego lub śmietankowego) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mleka w proszku
coolinarnastrefa.blogspot.com