Chleb jest bardzo prosty do wykonania i zajmuje niewiele czasu. Piekłam go już wcześniej, więc podaję dwa przepisy. Sprawdź, który Tobie bardziej smakuje Propozycja pierwsza: Trzy szklanki mąki pszennej typ 750 i szklankę mąki orkiszowej typ 850 przesiałam do miski, dolałam 460 ml wody - wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 20 minut. Dodałam łyżkę soli, 2 łyżki miodu(...)ponownie odstawiłam. Po 20 minutach chwilę wyrobiłam i odczekałam kolejne 20 minut. Keksówkę wysmarowałam olejem, zanim przełożyłam - ponownie wyrobiłam - przełożyłam do blaszki. Rosło podobnie jak wyżej wspomniany chleb, ale piekłam 10 minut w temperaturze 250 stopni, a kolejne 20 minut w 210 i jeszcze 10 minut w 200. Proporcje też są dobre, ale smak mi bardziej odpowiada
apetytnapieczenieobowiązkowe. Bez nich też można ten chleb upiec. Mąka żytnia starogardzka znalazła się w zaczynie, bo takową akurat miałem na półce. Oczywiście doskonale się sprawdzi mąka żytnia razowa. Chleb jest stosunkowo prosty do wykonania, choć jego zrobienie trwa. Mimo tego, że jest wyłącznie na drożdżach z zakwasu, bardzo ładnie wyrasta, zarówno podczas fermentacji, jak i wypiekania. Dlatego też myślę(...)połowy ich wysokości, a powierzchnię ciasta wyrównaj, np. łyżką moczoną w zimnej wodzie. Odstaw ciasto do powtórnego wyrastania w cieple. Czas powtórnego wyrastania jest zależny od temperatury. Mój chleb, zamknięty w piekarniku z właczonym światełkiem, potrzebował na to 3 godziny. Wyrastanie zakończ, gdy ciasto podniesie się prawie do górnego rantu foremki. Nastaw piekarnik na temperaturę 250 °C. W czasie
Grahamka, weka i kajzerkaProsty w przygotowaniu chleb z mąki razowej, przepis idealny dla laika który pierwszy raz w życiu piecze chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników a smakuje wyśmienicie. składniki na bochenek chleba 80 dag mąki pszennej razowej 20 dag maki pszennej białej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody 5 dag drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju przepis
Smakowite Daniachyba należę do tej grupy, która lubi wejść na blog Liski i popatrzeć choćby na kanapkę z łososiem, którą jadła na śniadanie. Doceniać urok oczywistych dań, podziwiać prosty pachnący bochenek chleba i podzielić się tym, co sprawiło kulinarną przyjemność akurat dzisiejszego dnia.Kogel mogel z piekarnika z owocamiSkładniki:6 żółtek3/4 szklanki cukru pudru200ml śmietany kremówki 1 opakowanie cukru waniliowegostarta skórka
W kuchni wieczoremPyszna, prosta w przygotowaniu domowa wędlina, która smakiem przewyższa wszystkie kupne wędlinopodobne wyroby :)Składniki:boczeksólpieprzpapryka słodka i ostraziele angielskieliście lauroweMięso można upiec w całości, ja jednak
chwile dla mnieProsty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940 roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość.Składniki:225 g mąki pszennej chlebowej225 g mąki razowej1 łyżeczka soli7 g drożdży suszonych300 ml ciepłej wodyolej roślinny2-3 łyżki mleka do posmarowania bochenka Blachę oprószyć mąką. Do dużej
wyzwania kuchennerzecz oczywista :) Nawet mój mąż ostatnio mi powiedział „Kochanie nawet nie wiesz, jak mi jest miło, kiedy rano o 6-tej nie muszę wychodzić po chleb". Ten przepis jest niewiarygodnie prosty, więc jeśli ktoś zaczyna swoją przygodę z chlebami na zakwasie, koniecznie musi go wypróbować. Piekę ten chlebek raz w tygodniu i uwierzcie mi, jest świeży przez
Delicious Titbitsobsypać 2 łyżkami mieszanki ziaren. Piotrek lubi posypać pokrojone pomidory siekaną cebulką zamiast ziaren. Sałatka jest gotowa. Prosta, ale bardzo smaczna. Takie pomidory można położyć też chlebie posmarowanym masłem i mamy proste letnie kanapki. Polecam też letnią sałatkę z pomidorów oraz inne moje przepisy na proste sałatki: Sałatka z buraka à la caprese Sałatka à la caprese Orzeźwiająca sałatka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki majonezu utrzemy z łyżką jogurtu Całość posolić , dodać pieprzu i wymieszać z sosem majonezowo -jogurtowym Taką pastą posmarujmy sobie kromki chleba na kolację lub śniadanie :)Taki zestaw możemy podać tez jako prostą i szybką sałatkę
Proste Potrawyprzygotowywania, jaki do tej pory napisałam- za to z najbardziej kolorowym zdjęciem, jakie kiedykolwiek zrobiłam! :))) Jagodowa pasta na twarogu, dosłodzona syropem z agawy i podana na kromce chleba z owocami- pyszna, prosta i tak kolorowa propozycja, aż mam pewność, że nikt nie pogardziły taką kanapeczką na śniadanie :))) Polecam! * twaróg- 250 g * jagody- szklanka * syrop z agawy- 3 łyżki * mango, awokado
Kraina Miodem Płynącasię chce. Ale chyba tak. Nie mogę być ciągle taka aspołeczna.Chleb, który chcę Wam dzisiaj pokazać, upiekłam w zeszłym tygodniu. Szukałam czegoś szybkiego i prostego, i wertując książkę Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger oraz Marie-Theres Wiener wpadł mi w oko chleb na niedzielę. Tak się właśnie ładnie nazywa. Miód, rodzynki... Musiało wyjść dobrze. Ruszyłam więc pełna zapału
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrwa to raczej 40 minut. Najlepiej po pół godzinie sprawdzić drewnianym patyczkiem. I gotowe! Mniej niż 1,5 godziny, a chleb już się studzi! Bajecznie proste, prawda?!? Chrupiąca skórka, bogate wnętrze i wszystko w czasie krótszym niż przypuszczaliście, prawda? O chleb warto zatroszczyć się zawsze, szczególnie teraz, kiedy "igrzyska" bardziej przypominające niebezpieczny polityczny cyrk niż kiedykolwiek wcześniej, fundują
I tu będę miała takie teJeśli odczuwacie poświąteczny przesyt to może taka pasta przywróci Wam równowagę smaków :)Składniki :1 awokadopołowa 150 gramowego opakowania śmietankowego serka np. almetteszczypiorek,chili w proszku, sok
Proste PotrawyKolejny chleb. Pyszny i zdrowy. Genialnie prosty i dla osób, które muszą mieć dietę bogatoresztkową i , które cierpią na zaparcia. Idealny chleb, syty i chrupiący.Składniki-500 g mąki orkiszowej typ 650 MŁYN KOPYTOWA-250 g mąki pszennej graham typ 1850 MŁYN KOPYTOWA100 g mąki żytniej razowej typ 2000 MŁYN KOPYTOWA250 g ziaren prażonych od ZIARENKOWO
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : 1 duży seler i połowa też dużego selera- wagowo około 50 dag 3 jajka około 3/4 szklanki bułki tartej, łyżka kaszy manny 25 dag pieczarek
Proste Potrawytego dobrać i wykorzystać na maxa wszystkie właściwości odżywcze. Dziś będą kanapki. Takie troszkę niezwykłe, gdyż chleb zrobiłam sama według tego przepisu- wierzcie mi, że to prosty przepis, każdy może zrobić ten chleb i w każdym piekarniku! Chleb wyjdzie zawsze jędrny i nie będzie się paskudnie kruszyl przy krojeniu. Tu przepis na chleb CHLEB Do chleba najlepsza jest pasta ,gdyż
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : 3 szklanki startej cukinii 20 dag startego twardego, żółtego sera 1 i 1/2 szklanki bułki tartej lub kaszy manny ( ja dodałam pół na pół ) 4
Proste PotrawySzałwia w moim ogrodzie wreszcie zakwitła, postanowiłam wykorzystać ją do zrobienia masła ziołowego. Składniki : masło (o jak największej zawartości tłuszczu-moje było łowickie) kwiaty szałwii ewentualnie
Proste PotrawySezon na świeży chrzan w pełni, dlatego proponuję zrobić masło z dodatkiem chrzanu właśnie :) Składniki : 125 g masła dobrej jakości 2
Proste PotrawySkładniki : 20 dag ciecierzycy cebula 3 ząbki obranego czosnku 2 papryki ; żółta i czerwona pół czerwonej papryczki chili 3 obrane ze skórki pomidory, mogą być pomidory
Proste PotrawySkładniki : około 25 dag fasolki piękny Jaś pół słoiczka koncentratu pomidorowego 30 % duża cebula, 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, bazylia, rozmaryn tłuszcz do smażenia ewentualnie
Proste Potrawy