Calzone czyli pizza w kształcie pieroga. Robię ją zawsze wtedy gdy mam ochotę na jedno i drugie i nie mogę się zdecydować :) albo gdy w mojej lodówce są różności do szybkiego zjedzenia. Z farszem do calzone podobnie jest jak ze składnikami na pizzę, możesz dodać wszystko co lubisz. Ja w poniższym przepisie proponuję z mięsem mielonym. Genialny będzie również farsz
Wylizany Rondelbardzo często sprzedawany na rynkach. Grubszy od podpłomyków z patelni , w smaku podobny do pity. Można go podawać z dipami, sosami, jako kanapki, a nawet spody do a'la pizzy (patrz zdjęcie pod przepisem). Składniki: (na 4 sztuki) 320 g mąki pszennej 8 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych 150 g ciepłej wody(...)stron do ładnego przyrumienienia (ok. 4 minutki z każdej strony). Podawać na ciepło lub po ostudzeniu. Świetnie smakują z dipami, ale również jako spody do a'la pizzy. Wystarczy na chlebku umieścić szyneczkę, ser żółty oraz inne ulubione dodatki i podgrzać chwilkę w mikrofalówce lub na patelni, aż ser się stopi. Do tego ketchup i gotowe! ;) Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniesmak ciasta drożdżowego, jak dla mnie nie do zastąpienia. Wbrew pozorom ciasto drożdżowe wcale nie jest ciężkie w przygotowaniu. Spróbujcie! Przepisy z użyciem drożdży znajdziecie tutaj ! Drożdżówki a la Pizza Przepis na NAJLEPSZĄ pizzę! Zapisz
rabarbarowoKuchnia włoska wywodzi się z biednej, chłopskiej kuchni, a w rzeczywistości to prawdziwa skarbnica smaków, pomimo iż kojarzy się nam głównie z pizzą i spaghetti to tak naprawdę kryje w sobie mnóstwo dań, kojarzonych z danym regionem. Słynne risotto pochodzi z Lombardii, Piemont pachnie gęstą zupą na bazie anchois i warzyw. Umbria to królestwo spaghetti, a Marche lazanii. Natomiast matką(...)pizzy margerity stałą się południowa Campania. Jeśli natomiast chodzi o Toskanię to nie tylko zjemy tam pyszną zupę rybną, ale również najlepszą sałatkę chlebową. Kluczowym składnikiem tej sałatki jest czerstwy chleb. Ten toskański, wypiekany jest bez soli (zwany tam chlebemsciocco lub sciapo. Stosowanie chleba bez soli ma duże znaczenie, gdyż po namoczeniu i odciśnięciu, taki chleb bez soli nie staje
Słodki Kompromispodsumowanie. Co był najchętniej czytane? Co najchętniej wykonywaliście w 2016? Co osiągnęłam? Najpierw top 5 a następnie kilka słów o mojej pracy :-) Zapraszam! TOP 5!!! Numerem jeden okazuję się Pizza Stromboli . Czyli rolada z wytrawnym farszem. Przepis wyświetlany był niemal 200 tysięcy razy, co daje naprawdę wysoki wynik, zważywszy, że przeciętny wpis ma około 10 tysięcy odsłon. Polubiliście go zdecydowanie(...)Taka pizza to idealna przekąska do pracy, do szkoły, na imprezę. Smaczna i na zimno, i na ciepło :-) Zawsze chętnie też zaglądaliście po słodkości, bo na drugim i trzecim miejscu stanęły dobroci, które podajemy z okazji Tłustego Czwartku. Fit pączk i , pieczone w piekarniku i lane chrusty podbiły Wasze podniebienia. I przyznam się, że nie tylko Wasze, bo ja też
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitam Kochani święta minęły,ale już za kilka dni sylwester :-) chcę Wam przedstawić kilka propozycji na pyszne przekąski na ten wieczór pizzerniki kliknij pizza twist kliknij tortilla z dodatkami kliknij chlebki z farszem kliknij pieczone pierożki z mięsem i pieczarkami kliknij pizza na cienkim cieście kliknij krążki cebulowe kliknij hamburgery kliknij
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 - 40 minut). W międzyczasie zacząć rozgrzewać kamień (do pizzy) w piekarniku (220ºC). Jeśli nie posiadamy kamienia do pizzy kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę. Wyrośnięte chlebki pita kłaść na rozgrzany kamień (lub blachę) i piec w temperaturze 220ºC
Gotuj Sam!Pizza bezglutenowa bez mąki pszennej? Niektórzy nie wyobrażają sobie takiej pizzy, bo nie ma nic lepszego niż cienki i chrupiący lub gruby i puszysty spód z ciasta drożdżowego. Ale cóż, potrzeba matką wynalazków, szczególnie gdy ma się nietolerancję glutenu. Tak oto powstały minipizzerynki na plastrach bakłażana. Smaczne, sycące i bardzo proste
To co kochamwtedy zjeść? Miałam dość dużo strachu w sobie i samozaparcia,by nie chcieć tułać się brzegiem morza ,aby dojść do ulubionej pizzerii w porcie na moją ukochaną pizzę marinara. Właściwie, to myślałam sobie, że mogliby już ten bar zamknąć i iść do domu spać. Próżne nadzieje. Jeden z najsłynniejeszych barów-kawiarni w samym centrum miasta, w samym centrum wakacji(...)piątą rozwożą chleb, kurcze to nie będzie takie możliwe się wyspać! Weszłam do domu. Strzeliłam klucze ,poczłapałam do lodówki. Jaja, ser kozi, szpinak, cukinia, parę drobnostek. Ktoś jeszcze rozwoził pizzę, ale zanim mi ją zrobią- umrę! Szybko , naprawdę szybko zrobiłam sobie papu i to danie robię za każdym razem, kiedy jestem bardzo głodna i zmęczona. Składniki - młody szpinak, świeży, żadne
Z Kuchni Do Kuchnispotkaniu z psiapsiółami. W takich sytuacjach zazwyczaj nie chce mi się gotować. Jak cholera. A zjeść po robocie trzeba. Wtedy wiadomo, wieje stereotypem: facet sam w domu = głodówka, pizza albo pierogi z biedry. Niepotrzebne skreślić. Jeszcze na studiach wymyśliłem sobie potrawę, którą robię w takich sytuacjach. Założenia są proste: ma być konkurencyjnie pod względem ilości, prostoty i czasu wykonania(...)Posmaż bez przykrycia jeszcze przez 2-3 minuty. Gotowe. Przy odrobinie wprawy można zejść z czasem wykonania do 20 – 25 minut. To dwa razy szybciej niż przyjazd zamówionej pizzy i jakieś 10 minut dłużej niż odgrzewanie pierogów z dyskontu. Według mnie, zdecydowanie się opłaca . Smacznego
manslogblogPizzę kocha każdy. Niestety większość jada taką ze sztucznym serem, na cieście z białej mąki, nierzadko z mięsem pełnym konserwatów, hormonów, antybiotyków. Generalnie pizza kojarzona jest z niezdrowym jedzeniem. Pora obalić ten mit, bo można przyrządzić jej zdrową wersję. Na taką właśnie zapraszam. U mnie na bezglutenowym cieście, z dużą ilością sosu pomidorowego i aromatycznymi warzywami. Pychotka! Składniki na formę
Jeść, by żyć w zdrowiuktórzy lubią ciasta z orzechami i miodem. Swoją drogą, to jedno z lepszych zestawień w kuchni Dlaczego trójkąty? Ciasto po zagnieceniu formuje się w okrąg i tnie zupełnie jak pizze, w trójkąty. Taki orzechowy trójkącik łatwo chwycik w dłoń i raczyć się z nim wraz z kawą. w ogóle, to wypieki z orzechami – wszelkiego rodzaju orzechowce, miodowniki to ciasta(...)Orzechy podpiec ok 20 min w 180 stopniach. Część zmielić, część posiekać. Masło rozpuścić. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować je na kształt okręgu. Pociąć ciasto po przekątnych jak pizze. Góra Wszystkie składniki wrzucić do rondelka, czekać, aż zrobi się dość gęsta masa. Masę orzechową wyłożyć na ciasto. Piec w 180 stopniach ok 40 minut. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/orzechowe-trojkaty-kawy/ BosowKuchni
Mieszam w Garnkumoże nie powinnam tego nazwać pizza, ale francuski krążek z dodatkami lub jeszcze inaczej? Może i tak, jednak pizza brzmi bardziej kusząc. Najważniejsze, że robi się szybko, smakuje i wygląda też niczego sobie. Dominika i Patrycja, to kolejna leniwa odsłona, Tu nie chodzi o to, że ja jestem taka twórcza. Mnie się zwyczajnie nie chciało, zawijać, rolować
Dieta moja pasjadodajcie kumin, imbir, paprykę wędzoną i pieprz Cayenne. W menu Tartuffo (na ul. Słowackiego, w pasażu Rzeszów) znajdziemy kilka dań wegetariańskich, m.in. risotto, medaliony z cukinii czy pizzę wegetariańską (na życzenie i bezproblemowo przygotowana hawajska bez szynki). Trzeba poczekać, ale warto - jedzenie bardzo smaczne. Najlepiej zarezerwować, szczególnie w weekend. Restauracja oferuje również catering i jedzenie na dowóz(...)winotece wiele win, również z naszego regionu, np. z sandomierskich winnic. medaliony z cukinii, sałatka z octem balsamicznym, ryż z groszkiem i szpinakiem pizza hawajska w wersji wegetariańskiej Cream of carrot with cumin Carrot soup, just like here but add the following: cumin, ginger, smoked paprika and Cayenne pepper
Qlinarnie i Qlinarnieśniadanie, Przyznam się szczerze że dawno ich nie jadłam, chociaż przypomniałam sobie smak dzieciństwa. Składniki: 4 bułki paluchy 150 gram pieczarek 100 gram sera żółtego Masło Zioła do pizzy Sól, pieprz Ketchup nr VII Fanex Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułki kroimy na pół, smarujemy masłem(...)posypujemy ziołami do pizzy, układamy podsmażone pieczarki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy zapiekanki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy zapiekanki, wstawiamy do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut. Przed podaniem polewamy ketchupem
Bajeczna Kuchnia