Domowa pizza a raczej zapiekanka jest świetnym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację. Najważniejsze jest ciasto, natomiast dodatki dowolne, można do niej dać wszystko co się lubi. Składniki: ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 1łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 250 ml wody nadzienie: koncentrat pomidorowy 500 g pieczarek 1 cebula żółty ser - starty oliwki puszka tuńczyka(...)woda z pieczarek odparuje. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać bazylią i oregano, a następnie układać pozostałe składniki: starty ser, pieczarki, tuńczyk, oliwki. Wierzch można dodatkowo posypać startym serem. Wierzch pizzy posypać ziołami i papryką. Piec w temperaturze 180 o C przez 40 - 45 minut
Mama Gotujeosób na Wyspy Kanaryjskie. Netto częstowało wszystkich pysznymi zdrowymi koktajlami, które robili na miejscu. Na sąsiednim stanowisku były zdrowe ciasta i babeczki. W porze lunchu wciągnęłyśmy przepyszną pizzę w budynku III Parku Technologicznego (zapomniałam jak nazywała się ta restauracja..). Pizza była naprawdę smaczna, godna polecenia! Drugiego dnia postawiłyśmy na burgera z food trucka Zebra Burger . Smaczny, tylko czemu człowiek się
two broke sistersrośnie w Ameryce Pólnocnej i na Sycylii. Smak: kwaskowaty, owocowy i cierpki. Kolor: czerwonobrunatny, burgundowy. Zastosowanie w kuchni: irańskiej, libańskiej, syryjskiej, tureckiej, sycylijskiej. Do jakich dań? - humus - surowa cebula - pizza - dania z soczewicą - jaja po libańsku (wkrótce na blogu) - sałatki - dania warzywne - falafel - szybki dip: jogurt naturalny + zioła + sumak - zatar (2 łyżki drobno posiekanego tymianku + 2 łyżki prażonego sezamu(...)tart. Colour: dark red-brown, burgundy-coloured. Sumac is used in the cuisines of: Iran, Lebanon, Syria, Turkey, Sicily. Which dishes to add sumac to? - hummus - raw onion - pizza - lentil dishes - eggs prepared in the Lebanon method (soon on blog) - salads - vegetable dishes - falafel - quick dip: natural yoghurt + herbs + sumac - zatar (2 tbs finely chopped thymes + 2 tbs roasted sesame
Qlinarnie i Qlinarnienaprawdę siedzi w piekarniku. Chodziły, zaglądały przez szybkę i pytały kiedy będą w końcu mogły je jeść. A po jakimś czasie zaczęły mnie pytać dlaczego w domu pachnie pizzą. I w sumie to sama nie wiem dlaczego pachniały pizzą, w końcu dodałam do nich tymianek a nie oregano ;) Kiedy się upiekły, dzieci przebierały nogami i nie dały mi na spokojnie
bistro mamaCalzone to włoskie chlebowe ciasto przypominające to, z którego robi się pizze, ale jest zwijane na kształt pieroga. Przyznam że w mojej kuchni ciasta drożdżowe są częstym gościem, a to calzone sprawdza się lepiej niż tradycyjna pizza. Moja wariacja na temat tego klasyku??- Dodatek mąki razowej, która nadaje wyraźniejszego smaku i czyni ciasto bardziej wytrawnym. Farsz pozostawiam waszemu gustowi
vaniliowoczekoladowałupin bobu duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina łyżeczka oregano lub ziół do pizzy sok i skórka starta z połówki wyszorowanej cytryny sól i pieprz do smaku Łosoś: ok. 400 g filetów z łososia sól, pieprz przyprawa ziołowa sok z cytryny W garnku(...)odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania zetrzeć skórkę i sok z cytryny oraz zioła do pizzy. Bób dodać do ryżu i gotować 1 minutę, mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż by jeszcze napęczniał. W czasie gotowania ryżu łososia skropić sokiem z cytryny
Czerwień i błękitpizza z na cieście francuskim z kurczakiem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mały przecier pomidorowy 2-3 łyżki pikantnego ketchupu 500 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 30 dag sera żółtego oregano oliwa z oliwek przyprawa do kurczaka Sposób wykonania: Ciasto rozłoży na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawinąć brzegi do wewnątrz. Przecier wymieszać z ketchupem(...)cieście. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę oprószyć przyprawą do kurczka, podsmaży na patelni. Lekko ostudzonego kurczaka wyłożyć na ciasto. Paprykę pokroić w paski cebulę w piórko- rozłoży na pizze. Na tak przygotowane ciasto zetrzeć ser żółty. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 st na około 20-25 min. Smacznego
Smaki NataliiSkładniki na spód pizzy: średni kalafior szklanka sera żółtego, opcjonalnie można użyć płatków owsianych 2 jajka zioła (oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz) Składniki na pizzę: sos pomidorowy ser mozzarella pomidorki koktajlowe cukinia tuńczyk pieczarki przyprawy ( oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi) Wykonanie: Kalafior i ser żółty zetrzyj na tarce, dodaj jajka i przyprawy. Konsystencja musi być zwarta. Rozgrzej piekarnik. Formę wysmaruj
Bike By Lifetartej ok. 50 g startego Parmezanu lub Grana Padano ok. pół szklanki mąki pszennej 2 jajka roztrzepane widelcem 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę 1,5 łyżeczki przyprawy do pizzy lub przypraw włoskich 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki sól i pieprz olej do smażenia Najpierw przygotowujemy kurczaka: myjemy go, osuszamy ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu(...)talerze: na pierwszy wsypujemy mąkę, na drugim rozbijamy jajka i dodajemy połowę startego sera i mieszamy, na trzeci wsypujemy mąkę, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do pizzy oraz natkę pietruszki i resztę startego sera, a następnie rozdrabniamy widelcem i mieszamy, ostatni talerz jest na zapanierowane piersi. Każdą pierś przyprawioną solą i pieprzem obtaczamy najpierw w mące, następnie
Cooking Monsterjogurtem. Dosypujemy do mieszanki koperek, przyprawy i mieszamy całość. Gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest uniwersalny. Sos czosnkowy świetnie smakuje ze wszystkim. Możemy go podać na pizzy, zapiekankach, do mięs (np. karkóweczki z szynkowaru), a także np. do zapiekanki. Po drugie: jest zdrowy. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, poprawia odporność, ma mnóstwo witamin, soli mineralnych, mikroelementów i olejków(...)tłuszczu (np. majonezu), wysoka zawartość białka i niepowtarzalny smak – ten sos może być śmiało stosowany w większości diet niskotłuszczowych, nawet na Dukanie. Jasne, podanie go w roli dodatku do pizzy wcale nie pomoże nam schudnąć, ale jeśli zjemy go np. z pieczonym łososiem albo kurczaczkiem, z pewnością nie zaszkodzi. A poprawi odporność, co też jest bardzo ważne, a często marginalizowane
Proste-przepisy.pljest w przepisie. Tłuszcz Dodaje ciastu elastyczności i chroni przed szybszym wysychaniem. Najlepsze jest masło, gdyż uszlachetnia nasz wypiek pięknym smakiem i zapachem. Do ciast drożdżowych wytrawnych (np. pizza, focaccia) dodaje się olej lub oliwę. Nie polecam stosowania najtańszej margaryny. Tłuszcz dodaje się najlepiej pod koniec wyrabiania. Wyrastanie ciasta na zimno Ciasto drożdżowe może wyrastać również z niskiej temperaturze(...)płatkami owsianymi i siemieniem lnianym Bułeczki z czarnuszką Bułeczki śniadaniowe Kajzerki Bułeczki orzechowe Bułki pszenno-kukurydziane Focaccia Drożdżowy wieniec serowy z siołami Wytrawne drożdżówki z serem i ziołami Pizza krakowska Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i żółtym serem Bułeczki z pieczarkami Jeśli macie pytania, piszcie w komentarzach lub na maila. Życzę smacznych drożdżowych wypieków
Codzienna kuchnia niecodziennadzień dziecka w jednym terminie to szalony pomysł ;) Wczoraj przychodzę po córkę do przedszkola i słyszę: - Mamo dzisiaj jest dzień dziecka, co dla nas przygotowałaś? - Może pójdziemy na pizzę i lody? Pomysł się spodobał. Jedynym problemem był fakt, że pół osiedla miało dokładnie ten sam co ja ;) Odstaliśmy swoje, ale pizza i lody były. Potem męska część rodziny świętowała
zadanie-gotowaniewszytko będzie pasowało. Na blogu pojawiły sie również inne dania ze szparagami w roli głównej. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie; zielona pizza ze szparagami zielone szparagi z sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami risotto z białymi szparagami pizza z zielonymi szparagami sałatka ze szparagami i mozzarellą makaron
Kulinarne przygody GatityMąka i woda to lokal, wokół którego wytworzył się nimb... Artykuł MĄKA I WODA – NAJLEPSZA PIZZA W WARSZAWIE? pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEokazji urodzin postanowiłam zorganizować imprezę i zaprosić gości do domu, nie wiem po co mi to było Pojawił się standardowy problem – czym ich nakarmić…? Standardowo zrobiłam pizzę, ale co dalej? Myślę… Myślę… Mam, eureka! Kupiłam ostatnio tortille z myślą zrobienia burrito i trochę mi ich jeszcze zostało – kupię kilka rzeczy i będę miała pyszne przekąski(...)really know why I did it But than the elementary problem occured – what will I give them to eat…? As usual I’ve made pizza, but what else? I’m thinking… I’m thinking… I got it, eureka! I bought recently some tortillas to make my burrito and I didn
Martyna Cooks