idealny na Święta, my się nim zajadaliśmy (szczególnie warstwa wątróbkowa jest warta uwagi) jeśli zaś jesteście wierni tradycji polecam pasztet z majerankiem.Pasztet drobiowy – pierwsza warstwa:500 g piersi z kurczaka (1 duża, podwójna pierś)1 cebula1 ząbek czosnku2 łyżki masła1 liść laurowy70 ml białego, wytrawnego wina100 ml śmietany 18%1 jajko1 namoczona w mleku bułka kajzerkasól morska, świeżo(...)śmietany kremówki 30%1 łyżeczka suszonego majeranku2 łyżki posiekanej natki pietruszkisól morska świeżo mielony pieprzdodatkowo: garść pistacji, wędzony boczek do obłożenia pasztetu (ok. 150-200 g) Pierwsza warstwa: Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie solimy i pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku
Poezja smakunaleśniki może być również bazą do zwykłej zawijanej wersji na ostro z różnymi dodatkami. Polecamy! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PIERSI Z KURCZAKA (3 min): > myjemy je, oczyszczamy i kroimy w miarę równe paski lub kosteczkę, jak wolicie. Wrzucamy do miseczki, wsypujemy łyżeczkę słodkiej papryki oraz nieco pieprzu. Wszystko mieszamy
Nerds Kitchenproste w przygotowaniu danie z ryżu, do którego możecie wykorzystać resztki gotowanego lub pieczonego mięsa, które zostało Wam z innych obiadów. Ja dodałam do niego mięso z piersi i udek kurczaka, ale równie dobrze sprawdzi się tu wieprzowina czy indyk.Danie jest jednak tak smaczne, że również warto jest ugotować trochę mięsa specjalnie dla niego. Otrzymany w ten sposób bulion(...)mieszanki ryżów, np. basamati, czerwonego i dzikiego (u mnie basmati) 500 ml bulionu z kurczaka * 150-200 g rozdrobnionego, zimnego gotowanego mięsa - ja wybrałam mięso z piersi i udek kurczaka, ale może być dowolne inne 2-3 łyżki prażonych migdałów w płatkach (lub orzeszków piniowych) sól, pieprz 4 łyżki posiekanych świeżych ziół: natki pietruszki, natki kolendry, koperku
Chilli Czosnek i OliwaZawsze robię więcej i tak znika błyskawicznie. Polecam! Składniki: makaron ( ja użyłam makaronu spaghetti, ale pasuje też jajeczny nitki czy makaron chiński) 2-3 plastry schabu lub podwójna pierś z kurczaka 3 cm imbir papryka ( u mnie żółta) cebula ocet ryżowy sos sojowy pieprz, papryka ostra, curry/garam masala 1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. 2. Schab/ kurczaka kroimy
NA MOIM TALERZUpiersiach. W powstałą kieszonkę wkładamy na płasko naszykowane wcześniej plastry pomarańczy i cebuli, solimy. Skórkę z wierzchu smarujemy masłem z dodatkami, solimy, pieprzymy. Pokrojone w segmenty pomarańcze i cebule rozkładamy wokół kurczaka, lekko smarujemy je masłem. Reszta masła przyda się na później. PIECZENIE Piekarnik rozgrzewamy do 210⁰C. Gdy już się zagrzeje, na środkową półkę wkładamy naszykowanego kurczaka. Pieczemy(...)czasie zmniejszamy temperaturę do 180⁰C, włączamy w piekarniku termoobieg, znowu kurczaka smarujemy masłem i dopiekamy go kolejne 20-25 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy kurczaka na 5 minut żeby soki w mięsie przestały buzować. Odciągamy i odcinamy uda, resztę mięsa kroimy w poprzek przez piersi. Podajemy z sosem maślanym spod mięsa, z miękką skarmelizowaną cebulką i słodkimi pomarańczami. Idealny
Karo in the Kitchenwtedy wystarczy pokroić je w plastry i ułożyć na półmisku. Jeśli znudziły się wam zwykłe kotlety panierowane to polecam wam moją wersję wykorzystania piersi z kurczaka w inny sposób. Co prawda jest przy nich trochę więcej pracy, ale smakiem wynagradzają wszystko Post Drobiowe roladki z aromatycznym nadzieniem pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujepytanie odpowiedź brzmi "tak" :) to zapraszam do poznania nowego smaku kurczaka- dodatek oleju sezamowego, zmieni smak Waszego obiadu. Wierzę że będziecie powracać często :) do kurczaka feng shui. Polecam .Zaczynamy: Składniki:3-4 piersi z kurczaka2 papryki zielona i czerwona3 marchewki(...)grzybów chińskich lub pieczarek 1 puszka bambusa 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml rosołu z kurczaka- bulion sałata pak choi sól, pieprz, papryka olej sezamowy Wykonanie:Piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę, doprawić przyprawami I odstawić na 10-15 min.Pokroić paprykę i marchewkę.Odcedzić grzyby chińskie lub pokroić pieczarki , odcedzić bambus. Rozbic 2 jajka dodać
Smaki Edytywejścia, że coś pięknie pachnie i ona to chce (mimo, że w szkole jada obiady). Smaczne, szybkie i zdrowe Składniki: - 3/4 szklanki kaszy jaglanej; - 1 podwójna pierś z kurczaka; - 2 łyżki zielonej pasty curry; - olej do smażenia; - pęczek szczypiorku z dymką; - 1 l bulionu warzywnego; - 1/2 szklanki śmietany 30% - 2 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: W garnku o grubym dnie
dom-agi.pldodatkowo ucierając je w moździerzu lub młynku. Oczywiście możecie pominąć lub dodać nowy składnik, dodać go więcej lub mniej – eksperymentujcie, a znajdziecie odpowiednie dla siebie proporcje PRZYGOTOWANIE 1. PIERSI Z KURCZAKA (5 min): myjemy i oczyszczamy a następnie kroimy w kostkę (ok. 1cm x 1cm). Dorzucamy ok. 2 łyżek przyprawy do gyrosa, mieszamy i odstawiamy
Nerds Kitchenprzypadło mu do gustu. Tak to już jest, mężczyzna powinien dostać przynajmniej raz dziennie coś, co lubi, żeby w domu panowała harmonia i spokój :] Kurczak cacciatore 2 podwójne piersi z kurczaka 2 puszki pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 200g serka mascarpone 300g pieczarek kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz Kurczaka obsmażyć w całości bądź w kawałkach, na złoty
Przepysznik - BLW i nie tylkosprawa niż chemiczne jedzenie z marketu. Dzisiaj coś bardziej intensywnego w smaku, ale obiecuję, że będę również produkty delikatniejsze ;) DROBIOWA SZYNKA GYROS Z SZYNKOWARU Składniki: - około 500 gram piersi z kurczaka - około 500 gram piersi z indyka - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka żelatyny - gotowa przyprawa do gyrosa lub suszone: słodka papryka, chilli, pieprz, majeranek, tymianek, bazylia, kolendra, czosnek
Życie zamknięte w smakuziarnach nie miałam... postanowiłam zaparzyć kawę mieloną w imbryku :) Kombinacja dziwna ale jednak ... czasem warto coś udziwnić... Do garnka nalałam kawy, rozcieńczyłam z wodą (szklanka) do tego wrzuciłam piersi z kurczaka, do odparowania. Następnie piersi smarujemy miodem, tak aby się przypiekły. Później już tylko dodajemy świeżych ziół
dlaSmaQzdrowe, dlatego zjadam je ze smakiem :) Tym razem z wędzonym kurczakiem. Na jedną porcję potrzebne są: 1 ugotowany, zimny burak 1/2 udka wędzonego kurczaka lub 1/2 wędzonej piersi z kurczaka garść rukoli kilka kaparów 3-4 suszone sliwki 3-4 suszone pomidory w oleju 1 łyżka oleju z orzechów ( lidl ) sól pieprz sos balsamiczny Buraka pokroić w cieniutkie
Jemy Pijemyochotę na udka. Jako, że nie przepadam za smażonymi postanowiłam przyrządzić wersję zdrowszą i przy okazji kolorową dzięki wykorzystaniu sezonowych warzyw. Do tego dania możecie też wykorzystać piersi z kurczaka albo mix (uwaga: piersi upieką się dużo szybciej). Mięso doprawiłam i upiekłam w piekarniku polewając od czasu do czasu sosem żeby nie było suche. Całość podałam z kaszą
Milion Smakówświetne urządzenie - szynkowar i ono na dzień dzisiejszy jest numerem jeden. Dziś moja propozycja zdrowej alternatywy dla sklepowej "wędliny drobiowej". Składniki: 1 kg mięsa (ja użyłam 1/2 kg piersi z kurczaka i 1/2 kg piersi z indyka) Warto po takie mięso wybrać się raz w tygodniu na targ i kupić je u sprawdzonego sprzedawcy, jakość takiego mięsa, jego
IzaGotuje