sałatki czy dania z makaronem. Obie zdecydowałyśmy się na słone smaki, ponieważ bardziej odpowiadały naszym kubkom smakowym. Zamówiłam naleśnika "Grecki kurakos", którego farsz składał się z mięsa z piersi kurczaka, zielonych oliwek, sera fety i sosu czosnkowego. Gosia wybrała naleśnika "Indorek", ale dokonała drobnej zmiany w składnikach farszu. Standardowy farsz składa się z mięsa mielonego z indyka
Projekty ze smakiemtalerzu kremu z buraków i kremu z pora. Zupa otrzymała w tym roku tytuł „Perła Kulinarna”, Poznań 2014. Uważam, że całkiem zasłużenie. Ser kozi wytwarzany jest na miejscu. - Pierś kurczaka glazurowana sądeckim miodem spadziowym, podana na lustrze konfitury z derenia z miodem pitnym, podana z kluseczkami oraz bukietem surówek. Danie bardzo ładnie skomponowane. Konfitura dereniowa oczywiście „domowa”. Bardzo przypadła
królestwo garówSkładniki na dwie porcje. Składniki: 2 piersi kurczaka 150 g jogurtu (gęsty) 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 cebula 1 puszka pomidorów całych Sól do smaku Olej do smażenia Przepis: Do miseczki dodajemy starty imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek, garam masalę, sok z cytryny, sól
Emcia PichciSiostry Karkóweczka do chlebeczka Sałatki: jarzynowa oraz chińska wg Ewy Sałatka warstwowa - tym razem wg mojej Mamy Pasztet Mamy Hani of course Schabik w musztardzie pieczony Sałatka z grillowaną piersią kurczaka Pieczone żeberka z kluskami śląskimi Mazurek biszkoptowy z bakaliami, ciasto czekoladowe i błyskawiczne - makowe Biszkoptowa babka waniliowa produkcji mojego Taty I mój Syn zwarty i gotowy pochłonąć wszystko
Kuchnia po mojemudoścignąć w tych "standardowych", więc jak zawsze pokombinowałam Gołąbki w liściach botwinki w różowym sosie SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki (takie z dużymi liśćmi) 1 woreczek ryżu 2 piersi kurczaka szpinak mrożony 1 marchewka śmietana 18% ser feta sól, pieprz, czosnek Na początek trzeba zająć się farszem. Ryż ugotować al dente. Kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie
MarciochaKucharzysię z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego
Bullioszczypiorku 4 łyżki stołowe sosu sojowego 2 łyżki stołowe sake (jeśli jednak nie macie sake, można opcjonalnie użyć innego mocnego alkoholu) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju sezamowego Kurczak: podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka soli Makaron: chiński makaron pszenny: Chuka- men bądź Chow mew 250 g opcjonalnie: makaron typu Capellini- bądź jego cieńszej odmiany: Capelli d'angelo
KreatywnePinyposiadanie kończy się dla obcokrajowaca deportacją i zakazem wjazdu przez minimum najbliższe 3 lata Składniki 50 - 60 dag wołowiny może być pręga (wołowinę można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub indyka) 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 mała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości 1 mała marchewka pocięta w cienkie wiórki lub starta na tarce o grubych oczkach
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataugotuje sałata lodowa (albo kapusta, Luby Weroniki robi z kapustą) ryż (na 2 osoby wystarczyła nam jedna torebka) mięsko (my miałyśmy polędwicę, ale jadłam już z piersią kurczaka, indyka i kiełbasą – wedle fantazji) sos sojowy pieprz jajka (2-3) cebula 1. Gotujemy ryż... Jak się ugotuje to niech odcieknie i czeka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzybki, prosty, i smaczny pomysł na obiad dla tych co nie mają na niego pomysłu :) Składniki: 200 g makaronu świderki, 2 piersi kurczaka, 300 ml domowego koncentratu pomidorowego, 1/3 puszki kukurydzy, 1/3 puszki czerwonej fasoli, 2 garście zielonej szparagowej fasolki, 2 garście świeżego szpinaku, 1 łyżeczka przyprawy do drobiu, suszone pomidory z czosnkiem, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Przygotowanie
Aga w kuchniProsta i niewiele wymagająca sałatka. Podana w takiej formie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach czy świątecznym stole. Foremka 10x23 cm 300 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 pomidor 1 marchewka 3 jajka Pęczek rzodkiewki 3 łyżki natki pietruszki 50 g żółtego sera 3 ogórki kiszone Ok. 6 łyżek majonezu Sól Pieprz Marchewkę obieramy i gotujemy
VioletoweKucharzenieSkładniki: pierś kurczaka 30 dag, mięso indyka 35 dag, mielone drobiowe 20 dag, peklosmaczek K 2 łyżeczki płaskie, żelatyna 2 łyżeczki, przyprawa Natura Smak-John 3 łyżeczki płaskie, woda zimna 3/4 szklanki umyte mięso i osuszone na ręczniku papierowym pokroić na 2-3 cm kawałki/paski, włożyć do miski i dodać świeże mięsko mielone wsypać peklosmaczek, przyprawę John, żelatynę, wlać
W Mojej Kuchni Lubięzawijańce" autorstwa Anneki Manning, wyd. Świat Książki. Zobacz również inne przepisy na placuszki -----> puszyste placuszki z kaszy manny , jabłka w cieście kokosowym , placki z maślanki , placuszki z piersi kurczaka , placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki , placki ziemniaczane z cukinią , placuszki z ziemniakami, marchewką i porem , placki po syryjsku Krampety - przepis: Składniki: (około 12 placuszków) 250 ml ciepłego
Moje Qulinariastopni. Pieczemy 30 minut, po czym łyżką nakładamy na wierzch ziemniaków masło. Pieczemy dalej kolejne 30 minut. Ziemniaczki idealnie smakują same, bądź z ulubionym mięsem np. z piersią kurczaka . Czas pieczenia jest dość długi. Ja wykorzystuję go piekąc innego rzeczy na niższych, bądź wyższym poziomach piekarnika. Smacznego
Słodkie okruszki