sztuk: • 125 g masła • 1 szklanka mąki pszennej • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • 3/4 szklanki cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 1 jajko • 1 paczka płatków czekoladowych 80 g • 100 g skórki pomarańczowej Wykonanie: • Połączyć suche składniki. • Masło zetrzeć na tarce, dodać do mąki razem z jajkiem i zagnieść ciasto. • Podzielić
To co kochamroku – Tłusty Czwartek. W związku z tym u nas też tłusto i słodko – faworki, potocznie zwane chrustem! Właściwie powinny być również pączki, ale robiłam je tylko raz w życiu i jeszcze nie „dorosłam” do nich ponownie. Może za rok. Składniki: • 1/2 szklanki żółtek, u mnie
To co kochamwiększości zachodnich krajów „tłusty” jest wtorek, a nie czwartek, na co wskazuje nawet francuska nazwa Mardi Gras , dosłownie Tłusty Wtorek . Typową wtorkową potrawą są natomiast nie pączki, lecz naleśniki. Jadają je wtedy Brytyjczycy, Irlandczycy, Kanadyjczycy, Australijczycy i Nowozelandczycy. Według tradycji smażone są po to, by pozbyć się przed Wielkim Postem takich składników jak jajka, mleko
To co kochamnocy. A tu rano taka niespodzianka! Moje największe zdumienie w życiu! Składniki: • 1 kg mąki • 1 szklanka otrąb orkiszowych • 1 szklanka siemienia lnianego • 1 mała paczka (ok. 1/2 szklanki) nasion słonecznika • 1 łyżka cukru • 1 łyżka soli • 1 kostka drożdży 100 g • 4 szklanki letniej wody Wykonanie: • Do miski wsypać mąkę, łyżkę soli, łyżkę cukru
To co kochamprzepisu mojej siostry Anyi z Chicago i wzorowałam się na nim. Bardzo smaczna przekąska, szczególnie dla osób lubiących wyraziste i ostre smaki. Składniki: • 2 paczki naczosów paprykowych • 150 g sera żółtego • 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Pasta fasolowa • 2 puszki fasoli • 2 łyżki pikantnego keczupu • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz
To co kochamobiecuję, że rozpocznę specjalizację z mazurków. Składniki: • 1 opakowanie okrągłego wafla • 2 puszki mleka słodzonego • 200 g masła • płatki migdałowe do dekoracji • 2 paczki migdałów w czekoladzie • 1/4 tabliczki czekolady Wykonanie: • Mleko w puszce gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. • Wystudzić i lekko ciepłe utrzeć z miękkim masłem. • Przełożyć wafle, zawinąć
To co kochamkilkanaście koktajlowych • 1 puszka fasoli czerwonej • 5-6 ogórków konserwowych • 1 duży jogurt grecki • 3 czubate łyżki majonezu • sól, pieprz • 3 łyżki keczupu • przyprawa do burritos • 1 paczka czipsów – tortilla kukurydziana Wykonanie: • Filet z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do burritos, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. • Usmażyć na oleju
To co kochamtruskawki, maliny, wiśnie, jagody, brzoskwinie, śliwki węgierki, gruszki i wiele innych – wszystkie w tej samej ilości, np. po 250 g • 2 pomarańcze • 2 cytryny • mała paczka rodzynek 100 g • laska kory cynamonu • kilka goździków • 1 litr wódki • 1 litr spirytusu • 1 kg cukru Wykonanie: • W dużym słoju szklanym lub gąsiorze układać owoce sezonowe. Wsypujemy umyte
To co kochamdojrzałego awokado i zielonego groszku. Zapewniam, że smakuje tak, jak wygląda! Składniki: • 1 szklanka ryżu, u mnie brązowy • 2 małe, dojrzałe awokado lub 1 duże • 1 paczka mrożonego groszku zielonego • 2 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • kilka listków bazylii • 5 jajek • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ryż brązowy wypłukać i gotować
To co kochammąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 3 łyżki cukru pudru • 3 żółtka • szczypta soli Nadzienie • 2 gorzkie czekolady • 1 szklanka śmietanki 30-36% • 1/2 szklanki cukru • 1 paczka blanszowanych migdałów • kilka sztuk pianek marshmallows • kolorowe cukierki Wykonanie: Ciasto kruche • Wymieszać obie mąki, cukier i sól. • Dodać miękkie masło, żółtka i zagnieść ciasto. Ja mieszam mikserem. • Ciasto wstawić
To co kochamchrupkości. Najlepsza jest następnego dnia, kiedy to składniki się przegryzą, a pestki słonecznika nieco namokną. Składniki: • 4 filety z kurczaka • 1 puszka kukurydzy • 2 małe paczki pestek słonecznika • 1 mała kapusta pekińska • 4-5 łyżek majonezu • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • oliwa do smażenia Wykonanie: • Filety z kurczaka pokroić
To co kochammasą czekoladowo-orzechową to szybki sposób na coś słodkiego, smacznego, pomysłowego i „strasznego”. Treat or trick? Składniki na 10 ciastek: • 1 mała paczka paluszków Junior bez soli • 1 czekolada karmelowa • 1/2 gorzkiej czekolady • 1/3 szklanki śmietanki 30% • 2 czubate łyżki masła orzechowego Crunchy • cukierki „oczy” Wykonanie: • Podgrzać śmietankę, wrzucić do niej
To co kochamtylko zobaczyłam masło orzechowe w paczce z Ameryki od siostry Anyi, od razu pomyślałam o serniku. Ser jest tak wdzięcznym składnikiem spożywczym, że łączę go z produktami, które pozornie do siebie nie pasują. Piekłam już np. sernik z dżemem z czarnej porzeczki, z jagodami, z dynią, marcepanem
To co kochamkolację! Składniki: • 2 duże piersi z kurczaka • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 1 puszka cieciorki • 1 słoiczek marynowanego selera • 1 sałata lodowa • 1 mała paczka płatków migdałowych Sos jogurtowy • 1 mały jogurt • 2 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić
To co kochamTłusty Czwartek to jedzenie pączków, oponek, faworków. Myślę, że w każdym domu można dzisiaj znaleźć coś z tych słodkości. Jedni smażą, pieką, inni kupują gotowe. Tak też można. Ja przygotowałam zdrowe oponki, takie pode mnie czyli bez glutenu i jajek. Z pewną dozą nieśmiałości je smażyłam ale… wyszły niesamowite, pachnące bananem
To co kocham