minut Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka maki 1 lyzka oleju 3 lyzeczki kakao 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masla 2 paczki krakersów posiekane orzechy włoskie 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 4 lyzki smietanki 30%, albo mleka Sposób przygotowania: Białka nalezy oddzielić od zoltek i zmiksować
Słodkości i nie tylkoMieszamy do rozpuszczenia cukru. 2. LÓD + GAŁKA (1 min) Do szklanki wsypujemy garść lodu. Na wierzch ścieramy świeżą gałkę muszkatołową (na drobnych oczkach) – można użyć zmielonej gałki z paczki, ale świeża jest bardziej aromatyczna. PODANIE Drink serwujemy od razu po przyrządzeniu. Zatrzymujemy czas dzięki mocy otrzymanej od Odmieńca i delektujemy się przerwą z pysznym drinkiem w ręku prosto
Nerds Kitchenrazem do powstania dania zainspirowała mnie przesyłka od firmy Fit and Easy, która z uwagi na rebrending i zmianę szaty graficznej opakowań , obdarowała nas zdrową przesyłką. Znaleźliśmy w paczce miedzy innymi rukolę, którą uwielbiam. Dzięki temu, że rukola jest już umyta i gotowa do spożycia, zaoszczędzamy czas a całe danie powstało w zaledwie 25 minut. Pesto z rukoli ma bardzo
Ania i Marcin gotująprzepis i zdjęcie. Do wygrania są dwie nagrody: - zestaw czterech garnków emaliowanych w kolorze zielonym ( garnki nadają się do używania na wszystkich rodzajach kuchenek) i paczka zawierająca zestaw 18 mrożonych produktów marki Poltino - zestaw 18 mrożonych produktów marki Poltino Zdjęcie produktów Poltino jest zdjęciem poglądowym i Fundator zastrzega sobie prawo do możliwości wymiany niektórych produktów. Konkurs trwa
Kulinarne przygody Gatitygranatów, okazał się strzałem w dziesiątkę. Całość podałam na świeżych liściach szpinaku w dużej ilości oliwy z oliwek. Przepis zdecydowanie wart zapisania i zrobienia! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: - 1 paczka Mrs. Śledziowa z brzoskwinią i żurawiną - SEKO - 7 łyżek oliwy z oliwek - 1/4 cebuli czerwonej - 3 garstki liści szpinaku - 1/2 ziaren z dużego granata - 2 łyżki świeżej natki pietruszki
SMYKWKUCHNISernik z malinami nie dość, że jest piękny, to jeszcze pyszny! Właściwie to powinien się nazywać niebiański! Składniki: Spód • 3 paczki herbatników kakaowych np. Petit • 4 łyżki masła • 1 łyżka likieru Malibu Sernik • 500 g sera białego mielonego • 500 g sera mascarpone • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1,5 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 5 jajek
To co kochamsztuk: • 125 g masła • 1 szklanka mąki pszennej • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • 3/4 szklanki cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 1 jajko • 1 paczka płatków czekoladowych 80 g • 100 g skórki pomarańczowej Wykonanie: • Połączyć suche składniki. • Masło zetrzeć na tarce, dodać do mąki razem z jajkiem i zagnieść ciasto. • Podzielić
To co kochamroku – Tłusty Czwartek. W związku z tym u nas też tłusto i słodko – faworki, potocznie zwane chrustem! Właściwie powinny być również pączki, ale robiłam je tylko raz w życiu i jeszcze nie „dorosłam” do nich ponownie. Może za rok. Składniki: • 1/2 szklanki żółtek, u mnie
To co kochamwiększości zachodnich krajów „tłusty” jest wtorek, a nie czwartek, na co wskazuje nawet francuska nazwa Mardi Gras , dosłownie Tłusty Wtorek . Typową wtorkową potrawą są natomiast nie pączki, lecz naleśniki. Jadają je wtedy Brytyjczycy, Irlandczycy, Kanadyjczycy, Australijczycy i Nowozelandczycy. Według tradycji smażone są po to, by pozbyć się przed Wielkim Postem takich składników jak jajka, mleko
To co kochamnocy. A tu rano taka niespodzianka! Moje największe zdumienie w życiu! Składniki: • 1 kg mąki • 1 szklanka otrąb orkiszowych • 1 szklanka siemienia lnianego • 1 mała paczka (ok. 1/2 szklanki) nasion słonecznika • 1 łyżka cukru • 1 łyżka soli • 1 kostka drożdży 100 g • 4 szklanki letniej wody Wykonanie: • Do miski wsypać mąkę, łyżkę soli, łyżkę cukru
To co kochamprzepisu mojej siostry Anyi z Chicago i wzorowałam się na nim. Bardzo smaczna przekąska, szczególnie dla osób lubiących wyraziste i ostre smaki. Składniki: • 2 paczki naczosów paprykowych • 150 g sera żółtego • 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Pasta fasolowa • 2 puszki fasoli • 2 łyżki pikantnego keczupu • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz
To co kochamobiecuję, że rozpocznę specjalizację z mazurków. Składniki: • 1 opakowanie okrągłego wafla • 2 puszki mleka słodzonego • 200 g masła • płatki migdałowe do dekoracji • 2 paczki migdałów w czekoladzie • 1/4 tabliczki czekolady Wykonanie: • Mleko w puszce gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. • Wystudzić i lekko ciepłe utrzeć z miękkim masłem. • Przełożyć wafle, zawinąć
To co kocham