Jakiś czas temu otrzymałam paczkę od firmy Jamar do przetestowania kilku produktów . A w niej ketchup łagodny, zielony groszek i ocet czerwone wino. Ale Jamar w swojej ofercie posiada bardzo wiele produktów: warzywa w puszkach, warzywa w słoikach, koncentraty i przeciery, dodatki obiadowe, przyprawy, octy, ketchupy, sosy, przetwory owocowe, soki, syropy i napoje. Pan Ł. uwielbia makaron
Życie zaczyna się w kuchnimnie kolano albo cierpię z powodu skutków ubocznych tabletek. :( Ale jak wspomniałam na samym początku dzisiaj są Mikołajki. Więc dzisiaj będzie notka o prezentach. Akurat wczoraj przyszła do mnie paczka z Empiku. Akurat trafili z „prezentem”. W środku były dwie świąteczne kolorowanki i trzy rodzaje kredek. Oglądając na youtube.com kanały Zaczarowanej Kredki czy Marcysi Bush wkręciłam się
blog.moje-pasje.infoTradycyjnie, jak co roku, wpis o nadchodzących trendach kulinarnych. Ze statystykami jest tak, że jak w jednym gospodarstwie domowym mąż pali paczkę papierosów dziennie, a żona nie pali w ogóle, to oboje palą 10 papierosów. Trendy wykazują co najwyżej statystyczny wzrost zainteresowania takim, a nie innym zjawiskiem. Nie oznacza to w cale, że takie zainteresowanie będzie zawsze i wszędzie oraz
Kryzysowa Książka KucharskaOstatnio trochę eksperymentuję w kuchni. Dzięki paczce od Helio mogłam zrobić to pyszne mleko roślinne. Migdały i pistacje uwielbiam ale zawsze gdy trochę kupiłam to od razu zostały schrupane i niestety nie udało się nic z nich zrobić. Ale teraz postanowiłam sobie, że zrobię domowy napój roślinny. Składniki: 80 g migdałów łuskanych 1 szkl wrzątku 2 szkl wody mineralnej Przygotowanie
słodkie i nie tylko historie kulinarnebiszkopt postanowiłam użyć gotowych biszkoptów. Tort nie stracił przez to na smaku ani wyglądzie. Przeciwnie, ciasto jest bardzo zwarte i dobrze się je kroi. Tort przechowujemy w lodówce. Składniki: paczka okrągłych biszkoptów (180g) 250 g mascarpone 200 g masła 1 szkl mleka 1,5 szkl mielonych orzechów arachidowych 1/2 szkl cukru 200 ml śmietanki 30 % 1 tabliczka mlecznej czekolady łyżka
słodkie i nie tylko historie kulinarnebrandy, na grzance, z czerwonym pesto i sałatą, łosoś marynowany w imbirze i chilli z orientalną sałatką z fenkułu i sosem mango. Nie zabrakło też deserów i tu mamy - pączki zbójnickie, diabelski mus czekoladowy i inne :-) Podsumowując - świetna pozycja z pięknymi zdjęciami Tatr, ich kulturą. Ja uwielbiam po prostu. Mogłabym tak jeździć cały czas, kocham ten klimat, góry, przyrodę, powietrze
kruche babeczkiblaszkę 35x25 cm ) - 5 jajek - 15 dag cukru - 10 dag masła - 8 łyżek kaszy manny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - puszka gotowej masy makowej 850g - 6 średniej wielkości jabłek - paczka herbatników ( ok. 24 sztuki ) Dodatkowo - tłuszcz do wysmarowania blachy - papier do pieczenia - polewa czekoladowa, lub cukier puder ( opcjonalnie ) Wykonanie Jabłka obierać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka
Kuchnia z widokiem na ogródmleka 300 ml słodkiej śmietanki 30% 100 g cukru 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii lub 1 laska wanilii 3 czubate łyżeczki żelatyny 1 mała puszka mandarynek 1/2 paczki galaretki pomarańczowej lub cytrynowej (galaretka z cukrem) 125 ml (pół szklanki) gorącej wody 25 g pistacji łuskanych (u mnie firmy Skworcu ) Wykonanie: Nasiona chia zalewamy
Smak mojego domułyżki mąki ziemniaczanej 200 g margaryny Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kawy cappuccino -dowolny smak galaretka cytrynowa Dodatkowo: 2 paczki herbatników (około 50 sztuk) 5 łyżek dżemu porzeczkowego puszka masy kajmakowej (ja użyłam zwykłej, ale może być kakaowa) Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru. Na najmniejszych obrotach miksera dodawać
talerz przyjemnościhannout - tajemnicza przyprawa popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. W skład mieszanki zwanej ras el hannout wchodzi ponad dwadzieścia ziół i suszone pączki róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokańskiego gulaszu tażin. Przyprawa jest dość tajemnicza ze względu na jej skład, każdy producent ma swoją recepturę, co więcej
Słodki Kompromisbobu ( przepis ) to mój letni hit w smarowidłach, ubóstwiam jeszcze bób z pangratto, ale to w następnym wpisie, a o chodniku pomyślałam kiedy w lodówce czekała kolejna paczka, a na dworze panował spory upał. Chłodnik orzeźwia morowo, a kolendra nadaje mu egzotycznego kopa. Koniecznie podajemy z ugotowanymi warzywami (bób i groszek) żeby nadać zupie tekstury, chodniki wymagają
Słodki Kompromismuffinek : 280 g patków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy piernikowej 300 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 dojrzałe banany masło orzechowe (do posmarowania) paczka popcornu Przygotowanie : Foremkę do babeczek wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Do blendera wlać jogurt, dodać jajka i obrane ze skóry banany. Następnie dodać suche składniki, płatki owsiane
zdrowa vege kuchniapewien program o najbardziej kojarzących się smakach z danym krajem. Zgadnijcie, co oprócz fish&chips i steków pojawiło się przy Ameryce...burgery! Kilka dni później przyfrunęła do mnie paczka z tegoż kontynentu właśnie, od przyjaciela, a w niej nieopisane szczęście dla smakoszy m.in. w postaci 6 butelek sosu barbecue. Każdy inny! :D I własnie wtedy zderzyły się w mojej
Kuchnia w Słońcu Skąpanapastą jajeczną, do przygotowania w kilka chwil, jest smaczna, efektowna, i co najważniejsze znika w kilka chwil. Polecam ten przepis bez udziwnień. Ręczę, że posmakuje! Składniki: 1 paczka mini krakersów pasta: 5 jaj 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól morska do smaku pieprz świeżo mielony do smaku
Wanilia i Kardamonproszku. Pyszna ponad czasowa słodycz u mnie z dodatkiem amarantusa i fig. Składniki: 1 kostka masła (200g) 3-4 łyżki wody 3-4 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 paczka amarantusa ekspandowanego 6-7 suszonych fig 1-2 szklanki mleka w proszku Wykonanie: Masło, wodę, kakao, cukier zagotować w rondelku. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Do bardzo ciepłej masy wsypywać
Pysznie & Pięknie