Obiad robi się praktycznie sam:Pieczony kurczak - dzień wcześniej nacieramy dowolne części kurczaka dowolnymi przprawami - u mnie podudzia natarte solą, czosnkiem i ziołami z balkonu.Ja piekłam w prodiżu, urządzeniu trochę zapomnianym, ale czasem jeszcze przydatnym. Efekt jest o tyle inny od pieca, że wszystko wychodzi dużo bardziej soczyste. Problem polega na tym, że nie da się regulować temperatury(...)miękkie w środku.Prawda, że zrobiło się prawie samo? ;) U mnie jako dodatki wystąpiły: kompot z jabłek od babci, szpinak ze śmietaną i czosnkiem, mizeria, pomidor.Prosty, domowy obiad, mało pracy a ile obżarstwa
Z butelką mleczka w tleKolejna na moim blogu pyszna surówka do obiadu. U nas w domu nie ma obiadu bez tego dodatku czy sałaty. Mięso może być, rybka czy jajko też jest ok, ale bez surówki zwyczajnie nic się nie klei. Polecam, bo jest przepyszna. Składniki: 1 czerwona słodka papryka 1/2 średniego selera 1 średnia pietruszka 1 marchewka 3 średnie kiszone ogórki
Gosia gotujeowej kuchni. Jedziemy zatem z wizytą do rolnika, pozwalamy mu się zaciągnąć do ciemnej piwnicy i… wybieramy to, co o tej porze roku najlepsze, by przygotować nasz kolejny obiad robotnika. Pierwszy kwartał roku jest najsmutniejszy pod kątem warzywno-owocowym. Obok importowanych, naszpikowanych odżywkami, sterydami i antybiotykami, traktowanych gazem, barwnikami i płukanych w roztworach nasyconych niby-warzyw zostało już tylko
GRUBY WAŁEKobiad powstał jako wypadkowa kilku inspiracji i faktu, że udało mi się kupić świeżutkie kurki. Kombinacja wyszła przepyszna- idealnie ze sobą współgrające faktury, aromaty i smaki. Przy okazji jest bardzo lekka- w sam raz na letnie popołudnie. Zaczęło się od kurek, kupionych na straganie na wrocławskim Psim Polu. Były świeże, pachniały lasem, nawet gdzieniegdzie zaplątało się pomiędzy nimi trochę igliwia(...)knajpa oferowała bardzo smaczne, lokalne jedzenie, zawsze mieliśmy kilka pytań. W odpowiedzi kelner zaczynał kombinować, szukać słów, zastanawiać się i i tak zawsze wychodziło na to, że dziś na obiad jest "Fisch mit Tomaten". A jedliśmy naprawdę super dania- szczytem były świeżutkie małże w spaghetti con le cozze, poezja! Nie mam zdjęć potraw z hotelowej restauracji, jest kilka zdjęć
les mirabelleswymieszać) przy pomocy trzepaczki. Gotować na wolnym ogniu aż całość zgęstnieje, doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne. Tak przygotowane żeberka podawać na ciepło z sosem. Pomysł na świąteczny obiad: Żeberka wołowe z grilla w sosie bearneńskim is a post from: naRuszcie.plThe post Pomysł na świąteczny obiad: Żeberka wołowe z grilla w sosie bearneńskim appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciezrelaksować się, delektując czyimś wysiłkiem. Z kuchni już ulatniają się niebywałe aroamaty, dzwonią garnki, stukają sztucce, talerzebrzęczą w popłochu. Każdy nadstawia ucha. O, już? Nareszcie coś pysznego!Gorący obiad podano na stół. KARKÓWKA DUSZONA W PIWIE. (przepis własny;) 1 duża karkówka (moja miała 500g) 3 średnie cebule 2 jasne piwa w puszcze 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek
W kuchni Karmel-itkismażenia chipsów z pietruszki. Jej korzeń obieramy i skrobiemy na cienkie paski przy użyciu obieraczki do warzyw, które smażymy na niewielkiej ilości oleju do chrupkości. Po nałożeniu porcji obiadu na talerz i polaniu jej sosem, wierzch dekorujemy niepozornymi chipsami, które zaskakują i wspaniale dopełniają nasze danie, a w dodatku pięknie wyglądają. Smacznego
Taste Of My Dayolejne p yszne i zdrowe danie oraz pomysł na szybki obiad lub kolację. Brak czasu lub ochoty na stanie przy rondlach nie musi wykluczać zdrowego odżywiania. Wystarczy, że poświęcisz 5 minut na wymieszanie fasolki szparagowej już przygotowanej na parze z komosą ryżową, ajwarem oraz tartym cheddarem. Zapieczesz w piekarnika przez 15 minut i w ekspresowym tempie
SzczyptaSmaQsobie jednodniowe wycieczki po stronie czeskiej. Docieramy również do Pragi, gdzie czuję się jak w domu. Niesamowite jest również to, że na praskim rynku głównym jesteś w stanie zjeść obiad dwudaniowy z piwem, albo innym napojem za 16zł. Ktoś mi wskaże takie miejsce w Krakowie, lub Warszawie? Wariacji na temat sosu tatarskiego jest tyle ile osób ten sos robiło
BaRepasNawet gdy mamy tylko kwadrans na przygotowanie czegoś do zjedzenia, nie musimy być skazani na kanapki. W tym czasie można przygotować pyszny obiad lub kolację na ciepło w dwóch wersjach bezmięsnej lub mięsnej.Oto moja dzisiejsza propozycja.Składniki:spaghetti razowemieszanka warzywna mrożona "chińska"olej sezamowysólpapryka słodka i ostrapieprzjasny sos sojowyMakaron łamiemy na pół i gotujemy według przepisu na opakowaniu.W międzyczasie
chwile dla mnieCzęsto przygotowuję taką marcheweczkę jako dodatek do obiadku. Można podawać ją na ciepło lub na zimno. Gdy zostanie mi z obiadu to zajadam samą na kolację.składniki:1 kg ugotowanej marchewki125 g masła3 łyżki mąkiewentualnie tymianekUgotowaną marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać pokrojoną marchewkę. Smażyć przez chwilę aż marchewka zrobi się lśniąca. Następnie dodać
Monia miesza i gotujePonieważ jestem osobą, która mięso je z rozsądku, nie z zamiłowania, postanowiłam podzielić się z Wami moimi pomysłami na obiady w wersji bezmięsnej i pokazać, że takie dania też mogą być smaczne, sycące, a przede wszystkim lekkie i zdrowe :) Składniki: pół główki sałaty rzymskiej pół średniej wielkości cukinii pół pomidora kilka różyczek brokułu jajko kilka pieczarek kremowy sos balsamiczny Wykonanie
Taste Of My DayZagadka: poszukaj piątej świni (po ułożeniu wychodzi twarz Hitlera). Oba muzea ( Fabryka i Sztuki Współczesnej znajdują się obok siebie). Mój ulubiony obraz - naczynia i obrus zostały przyklejone po rzeczywistym obiedzie. Jeśli dokładnie się przyjrzycie, na pewno będziecie mogli dostrzec, że to nie kwiaty... Pokój z napisami w i między . Wyobraźnia artystów nie zna granic... Momo - polecam w 100%!!! Pysznie, niedrogo
Qlinarnie i QlinarnieDzisiejsza propozycja dla tych którzy liczą kalorię ;-), czyli Ja! ;-))) Kluseczki szpinakowe podobne do tych które jakiś czas temu pojawiły się na blogu, podane z puree z
SMYKWKUCHNIDziwi mnie ta wszechobecna niechęć do szpinaku. Dobrze doprawiony może być świetnym dodatkiem do obiadu czy makaronu a witamin i składników odżywczych ma tyle, że gdybym zaczęła je wymieniać wstęp byłby dłuższy niż sam przepis. ;-) Dlatego warto jeść szpinak a metodą prób i błędów możemy dojść do tego w jakiej wersji smakuje nam najbardziej. 450g mrożonego szpinaku 2 duże
Szefowa kuchni