przepis na obiad - 9000 przepisów (strona:108/600)

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z KLOPSIKAMI 218

nigdy nie przepadałam za zupami, tak od kilku lat nie istnieje dla mnie obiad bez pierwszego dania. Najbardziej lubię zupy syte, które z powodzeniem zaspokajają głód w środku dnia. Właśnie taki jest dzisiejszy kapuśniak, który mam nadzieję, że zasmakuje także i Wam. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię

Przepisy Aleksandry
Sałatka ziemniaczana z bobem 201

Sałatka ziemniaczana z bobem. Kolorowa i sycąca. Sałatka jest doskonała jako samodzielne danie lub dodatek do mięsnego obiadu. Nadaje się też do zabrania do pracy na drugie śniadanie, gdyż ta sałatka może być przechowywana w hermetycznych pojemnikach, bez strat jakościowych i smakowych, wytrzymuje kilkugodzinne przechowywanie. Sałatki z ziemniakami: Tradycyjna jarzynowa Sałatka jarzynowa z szynką Składniki: 4 młode ziemniaki, garść gotowanego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone ziemniaczki 1025

kolejna odsłona ciekawych dodatków do obiadu - tym razem smakowita wersja pieczonych ziemniaczków. Zapraszam! Składniki na 2 porcje. Składniki: 0,5 kg ziemniaków Oliwa z oliwek Suszony rozmaryn, czosnek granulowany, sól morska, świeżo mielony pieprz, inne ulubione przyprawy Przepis: Ziemniaczki myjemy bardzo dokładnie, w razie potrzeby lekko skrobiemy ich skórkę. Następnie nacinamy cienko ziemniaczki, uważając aby nie przeciąć

Emcia Pichci
DUSZONA MŁODA KAPUSTA Z BOCZKIEM I DODATKIEM CHILLI 174

sól, pieprz, no i chilli, które nadaje naturalnie słodkawej kapuście delikatną pikantność. Smak tej kapuchy powala na kolana, dosłownie... Do tego np. mielone lub inna sztuka mięcha i pyszny obiad gotowy. Ta kapusta ma jeszcze jedną zaletę, z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej, warto więc przygotować jej od razu więcej, by wystarczyła na 2-3 dni. Składniki: - 1,5kg młodej

Smaczne Zdrowe
Omlet z jarmużem 156

pracy wracam do domu chcę coś szybko zjeść, a potem wykorzystać ciepłe lato i jak najwięcej czasu spędzić na świeżym powietrzu. Dziś więc zapraszam na szybki letni obiad, czyli omlet  z jarmużem. Omlet  z jarmużem Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 1 osoby Składniki: 2 duże jajka 2 łyżki mleka 3-4 liście młodego jarmużu kilka pomidorków koktajlowych

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz po polsku 139

każda gospodyni, tak i ja mam przepis na swoją wersję gulaszu. Jest to danie bardzo uniwersalne i dające dużo możliwości, dlatego zawsze przygotowuję gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką

Rozpustne gotowanie
Bigos z kapusty cukrowej. 167

Uwielbiam to danie, nie jest tak ciężkie jak tradycyjny bigos z kapusty kiszonej, ma delikatniejszy smak, jest idealnym daniem na jesienno-zimowy obiad. Kolejną zaleta jest to, że wychodzi go naprawdę sporo i można go zapasteryzować i przechowywać w lodówce jeszcze co najmniej 2 tygodnie (u nas dłużej nie postoi, bo znika). Składniki na bigos z kapusty cukrowej 1 główka

Rozpustne gotowanie
Pierogi z mięsem. 168

Dziś na obiad, ku uciesze męża, były pierogi. Oczywiście z mięskiem, bo to jego ulubione :-), a że ja staram się być dobrą żonką, to mu od czasu do czasu nalepię :-) Są mięciusie, soczyste, zniewalająco pachną i szybciutko znikają. Polecam!!! Składniki na pierogi z mięsem ciasto: około 500g mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka farsz: 500g ugotowanego mięsa np.z rosołu

Rozpustne gotowanie
Gęś pieczona. 240

lepszego na obiad, niż pieczone mięso, które jest na tyle mięciusie, że samo odchodzi od kości. Tym razem serwowałam gęś, która przez ostatnie lata była trochę zapomniana, ale pomału wraca do łask. Mistrzynią w przygotowaniu gęsiny jest moja mama, która z racji tego, że babcia hodowała wszelkiego rodzaju ptactwo ma ogromne doświadczenie w jego przygotowaniu. Pomału i ja nabieram wprawy

Rozpustne gotowanie
Brukselka w bułce tartej. 148

Zima w pełni, więc w mojej kuchni królują dania treściwe, sycące, które w inne pory roku nie smakują aż tak bardzo jak teraz. Dzisiaj na obiad serwowałam ulubioną przez moją rodzinkę brukselkę. Uwielbiamy te małe, słodkie kapustki. Lubię je w zupie jarzynowej, w sosie śmietanowym albo otoczone złocistą bułką tartą. Podaje je np. do kotleta zamiast ziemniaków, czy ryżu. Jest

Rozpustne gotowanie
Marchewka na gęsto. 145

Ostatnio była brukselka, więc dzisiaj zamiast ziemniaków do obiadu postanowiłam zrobić marchewkę zasmażaną. Mięciutka, słodziutka, a do tego bitki wieprzowe w cebuli i kompot z truskawek... Mąż był zachwycony, synek zresztą też. Nie mam co się dziwić, bo marchewka z tego przepisu wychodzi naprawdę rewelacyjna. Nauczyła mnie ją przyrządzać mama, a ją nauczyła babcia. Najwięcej czasu pochłania obieranie i krojenie

Rozpustne gotowanie
Klops z boczniakami. 142

mięsko :-) Lubię takie dania, bo naprawdę jest proste w przygotowaniu i nieabsorbujące. Klops z boczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam do lodówki

Rozpustne gotowanie
Pieczeń włoska z brokułem. 140

pojawia. Żeby uchronić się przed monotonią staram się urozmaicać codzienne posiłki aby nie popaść w rutynę. Pieczeń jest pyszna i wspaniale się prezentuje. Ciepłą podaję na obiad, natomiast kiedy już stężeje w lodówce kroje ją na cieńsze plastry i podaję z pieczywem. Na ciepło wspaniale smakuje polana swojskim sosikiem pomidorowym, na zimno lubię ją z pieczywem, z pomidorkiem, a czasami

Rozpustne gotowanie
Brokuły z pomidorami. 217

pyszne i zdrowe! Sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, czy jako lekka kolacja. Gorąco polecam! Składniki na brokuły z pomidorami 1 brokuł (może być mrożony) 3 pomidory 1 mała cebulka lub kilka gałązek szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz      Różyczki brokuła gotujemy bez przykrycia,w osolonej wodzie, następnie hartujemy

Rozpustne gotowanie
Żeberka duszone w cebuli. 115

Jest to danie, które przygotowuję na obiad, gdy nie mam czasu "stać przy garach", a jednocześnie chcę zaskoczyć bliskich pyszną potrawą. Żeberka należy dusić na wolnym ogniu co najmniej dwie godziny, przez co stają się one mięciutkie, soczyste, same odchodzą od kości i wręcz rozpływają się w ustach. Dodatek cebuli sprawia, że ich smak jest obłędny. Lubię je serwować

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania