lepszego na obiad, niż pieczone mięso, które jest na tyle mięciusie, że samo odchodzi od kości. Tym razem serwowałam gęś, która przez ostatnie lata była trochę zapomniana, ale pomału wraca do łask. Mistrzynią w przygotowaniu gęsiny jest moja mama, która z racji tego, że babcia hodowała wszelkiego rodzaju ptactwo ma ogromne doświadczenie w jego przygotowaniu. Pomału i ja nabieram wprawy
Rozpustne gotowanieZima w pełni, więc w mojej kuchni królują dania treściwe, sycące, które w inne pory roku nie smakują aż tak bardzo jak teraz. Dzisiaj na obiad serwowałam ulubioną przez moją rodzinkę brukselkę. Uwielbiamy te małe, słodkie kapustki. Lubię je w zupie jarzynowej, w sosie śmietanowym albo otoczone złocistą bułką tartą. Podaje je np. do kotleta zamiast ziemniaków, czy ryżu. Jest
Rozpustne gotowanieOstatnio była brukselka, więc dzisiaj zamiast ziemniaków do obiadu postanowiłam zrobić marchewkę zasmażaną. Mięciutka, słodziutka, a do tego bitki wieprzowe w cebuli i kompot z truskawek... Mąż był zachwycony, synek zresztą też. Nie mam co się dziwić, bo marchewka z tego przepisu wychodzi naprawdę rewelacyjna. Nauczyła mnie ją przyrządzać mama, a ją nauczyła babcia. Najwięcej czasu pochłania obieranie i krojenie
Rozpustne gotowaniemięsko :-) Lubię takie dania, bo naprawdę jest proste w przygotowaniu i nieabsorbujące. Klops z boczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam do lodówki
Rozpustne gotowaniepojawia. Żeby uchronić się przed monotonią staram się urozmaicać codzienne posiłki aby nie popaść w rutynę. Pieczeń jest pyszna i wspaniale się prezentuje. Ciepłą podaję na obiad, natomiast kiedy już stężeje w lodówce kroje ją na cieńsze plastry i podaję z pieczywem. Na ciepło wspaniale smakuje polana swojskim sosikiem pomidorowym, na zimno lubię ją z pieczywem, z pomidorkiem, a czasami
Rozpustne gotowaniepyszne i zdrowe! Sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, czy jako lekka kolacja. Gorąco polecam! Składniki na brokuły z pomidorami 1 brokuł (może być mrożony) 3 pomidory 1 mała cebulka lub kilka gałązek szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Różyczki brokuła gotujemy bez przykrycia,w osolonej wodzie, następnie hartujemy
Rozpustne gotowanieJest to danie, które przygotowuję na obiad, gdy nie mam czasu "stać przy garach", a jednocześnie chcę zaskoczyć bliskich pyszną potrawą. Żeberka należy dusić na wolnym ogniu co najmniej dwie godziny, przez co stają się one mięciutkie, soczyste, same odchodzą od kości i wręcz rozpływają się w ustach. Dodatek cebuli sprawia, że ich smak jest obłędny. Lubię je serwować
Rozpustne gotowanietartej i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, aż się pięknie zarumienią, wyławiamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Jest to bardzo uniwersalne danie, można je podać na ciepło na obiad lub jako zimną przekąskę, czy imprezową zakąskę
Rozpustne gotowanieJako że wiosna w tym roku nas rozpieszcza i zawitała nieco wcześniej, cały wolny czas poświęcam pracom w ogrodzie. A jest co robić. Toteż staram się obiad przygotować wcześniej, możliwie jak najszybciej, bo szkoda tak pięknych słonecznych dni przesiedzieć w domu przy garach. Niemniej jednak dania muszą być sycące i smaczne, najbardziej sprawdzają się zupy, bo można je w każdej
Rozpustne gotowanierosołu przygotowuję barszczyk czerwony, a z mięsa farsz do tych pysznych krokietów. Takim samym farszem nadziewam również pierogi , więc czasami przygotowuję podwójna ilość farszu i jednego dnia lepię na obiad pierogi, a drugiego robię krokiety, lub część farszu zamrażam i wyjmuję, gdy mam ochotę ta któreś z tych dań. Jeśli ktoś ma dzisiaj ochotę na coś o chrupiącej, złocistej skórce
Rozpustne gotowaniePyszna, soczysta, aromatyczna pieczeń wieprzowa z warzywnym nadzieniem, który idealnie łączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik i odświętny obiad gotowy! Pycha!!! Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól
Rozpustne gotowanieDzisiaj, ku uciesze męża, dostaliśmy dużą porcje świeżych kurek, takich prosto z lasu, więc postanowiłam podać je na obiad. Najgorszą pracą było ich czyszczenie, ale było warto! Chrupiące, aromatyczne kurki smażone na maśle!!! Mmm... Pycha! Polecam!!! Składniki na kurki smażone na maśle 500 g oczyszczonych kurek 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz
Rozpustne gotowanieJest to danie, które często przygotowuje moja mama na niedzielny obiad. Nieco je zmodyfikowałam dodając więcej letnich warzyw i powstało idealne danie. Mięso jest miękkie i soczyste, a dzięki temu, że piecze się razem w warzywami, niesamowicie smaczne. Polecam!!! Składniki na pieczeń wieprzową zapiekana z warzywami 1 kg wieprzowego mięsa nadającego się na pieczeń (karczek, łopatka) sól zmiękczająca mięso
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam Was na wyjątkowe placki, a mianowicie placki z patisonów z dodatkiem cukinii. Chrupiące, pyszne, idealne na obiad bądź sytą przekąskę. Ja podałam je z potrawką mięsno-warzywną i sosem tzatziki, było pysznie!!! Składniki na placki z cukinii lub patisonów około 700 g cukinii lub patisonów (ja wymieszałam pół na pół) 1 duża cebula lub 2 mniejsze (u mnie
Rozpustne gotowanieDziś na obiad upiekłam tartę. Była tak pyszna, że gdy chciałam zrobić zdjęcia, okazało się, że został tylko jeden kawałek :). Rodzinka była zachwycona jej smakiem, więc dzielę się z wami przepisem na tę tartę z porem i kurczakiem. Polecam! Składniki na tartę z porem i kurczakiem na formę 24 x 28 cm 375 g ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy
Rozpustne gotowanie