przepis na nalesniki - 5339 przepisów (strona:73/356)

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM 147

zrobię ,że mam słabość do szpinaku i czosnku.... Miałam dziś w planach naleśniki z tym zielonym zielskiem ;-)... ale chcąc wyjąć paczkę (niestety) mrożonego szpinaku z zamrażarki  zobaczyłam,że został mi kawałek ciasta na pierogi.Hurra! Zmiana planów ;-) Zielone w środku zostało -  tylko, że z pierogami. Przepis i zdjęcia na ciasto podaję z posta, kiedy robiłam pierogi ruskie

potrawyregionalne
POWIDŁA ŚLIWKOWE 120

Ostatni dzwonek na powidła śliwkowe . Idealnie pasują do ciast,naleśników i kanapek. Składniki: 3 kg. śliwki węgierki (dojrzałej,odchodzącej od pestki) 1 kg. cukru ( jak wolicie mniej słodkie to mniej) Śliwki wydrylowałam,podlałam szklanką wody i dusiłam co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliły. Czas duszenia hmmm... około 3-4 godzin, aż rozgotują się. Ostudziłam

potrawyregionalne
DŻEM TRUSKAWKOWY 173

zimowy dzień otworzyć pachnący, pełen słodkich truskawek słoiczek. Dżem truskawkowy   można używać do kanapek, naleśników,ciast. Najlepszy jest ten domowy! Przepis jest prosty i jego robienie nie trwa długo. Oczywiście można smażyć dżem przez kilka dni przez godzinę dziennie. Woda wtedy odparuje, dżem będzie gęsty i skoncentrowany. Ja jednak wolę szybciej... co nie znaczy gorzej. Podczas tak długiego

potrawyregionalne
NUTELLA DOMOWA czyli KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY 153

masła, tłuszczu i wyrzutów sumienia! Poniższe składniki można modyfikować. Zamiast orzechów laskowych można użyć innych np.pistacjowych,ziemnych lub migdałów. Czekoladę gorzką zastąpić może mleczna. Krem jest idealny do kanapek, naleśników albo jedzenia go łyżką.;-) Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości 75%-80% kakao szklanka orzechów laskowych (bądź innych ulubionych) 1/2 szklanki brązowego / białego / trzcinowego cukru niecała szklanka mleka krowiego

potrawyregionalne
DESER Z MASCARPONE I MANGO 186

herbatniki. Na nie nałożyłam waniliowy serek. Polałam go musem z mango. I ponownie warstwa pokruszonych herbatników, serka. Prawda,że aż chce się jeść? Smacznego! Inne propozycje z mango. KOKOSOWE NALEŚNIKI Z MANGO SAŁATKA Z MANGO KURCZAK W CURRY W SOSIE JOGURTOWYM Z MANGO

potrawyregionalne
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 169

kompoty, wino, likiery.  Są świetnym dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów.   Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny

potrawyregionalne
GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI 186

moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia.   Mając 3 kg. czerwonej porzeczki, postanowiłam zrobić z niej galaretkę. Jest gładka, lekko kwaskowata, zdrowa i po prostu pyszna. Idealna do naleśników, gofrów, deserów i kanapek. Porzeczki są bogate w pektyny,  tak więc nie potrzeba dodawać już żadnych cukrów żelujących. Składniki: 3 kg czerwonej porzeczki 900 g cukru ( po około

potrawyregionalne
konfitura dyniowo-pomarańczowa 141

kubki smakowe. Chociaż dynia praktycznie nie smakuje jakoś charakterystycznie to w połączeniu z pomarańczami i imbirem ma ciekawy, nietuzinkowy smak- cytrusowy z lekką goryczką. Będzie idealna jako dodatek do naleśników, domowego budyniu czy np. do tego sernika (kilk) . Z podanej porcji wyszło mi 8 słoiczków po dżemie. Składniki: 2 kg miąższu z dyni 4 duże pomarańcze (lub więcej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kieszonki z szynką i serem 148

przygotować nadzienie: cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą. Doprawić mocno pieprzem. Wystudzić i dodać ser starty na tarce, wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki. Na każdym rozłożyć porcję nadzienia i złożyć w koperty. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pampuchy z jagodami 169

Moja córeczka bardzo lubi mączne dania, wszelakie kluski, naleśniki i pierogi. Często przygotowuję je dla niej w formie podwieczorku.  Latem zamroziłam trochę jagód, teraz wystarczyło je przegotować z cukrem  a część wymieszać z bitą śmietaną. Kluski nie mają nadzienia, bo obficie polałam je jagodami i to wystarczyło. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 1 szklanka mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
placuszki z wątróbki 170

posiekać i usmażyć na złoto na oleju. Pod koniec dodać rozdrobniony czosnek. Mleko i jajka zmiksować. Dodać mąkę, pieprz, majeranek i papryki. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki ale nie kluskowate. Wrzucić do niego wątróbkę i cebulę, wymieszać. Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany olej i smażyć powoli, żeby wątróbka w środku nie była surowa. Wszystkie składniki sosu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makaronowe kokardki z pieczarkowym sosem na bazie mleczka kokosowego (light) 146

Ostatnio smażąc dla moich bliskich naleśniki na słodko pomyślałam, że sobie przygotuję inne danie. Miałam po prostu ogromną ochotę na coś z makaronem i moimi ukochanymi pieczarkami. A że niedawno kupiłam pyszne mleczko kokosowe, postanowiłam połączyć te smaki. Mój obiad był idealnym spełnianiem smakowej zachcianki. Spróbujcie, bo warto. Mleczko kokosowe nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru. Składniki: * 10 sztuk małych pieczarek

Słodkie okruszki
Racuchy drożdżowe jak u babci – na świeżych drożdżach 234

sprawi, że drożdże będą pracowały szybko i wydajnie, a my dostaniemy finalnie wyrośnięta i bardzo puszyste, a zarazem delikatne racuchy. Nie wystarczy tylko ciasta dokładnie wymieszać, jak na naleśniki, trzeba nad nim chwilę popracować.   Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, np. koło kaloryfera. Dajemy mu zwiększyć objętość o 1,5-2 razy

Karo in the Kitchen
Jaki jest najważniejszy sprzęt w kuchni? + KONKURS 150

niej wyłącznie jajek sadzonych ;-). Odpowiednia patelnia z łatwością poradzi sobie zarówno z małymi i dużymi rzeczami. Dobrze wyważona i idealnie leżąca w ręce nigdy nie zawiedzie nas w przygotowywaniu naleśników. Grube dno patelni pozwoli wysmażyć idealnego steka. Wysokie krawędzie pozwolą na przygotowanie jeszcze większej ilości naszego ulubionego sosu do makaronu. Moim ulubionym jest sos carbonara. Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Rozetki 104

ciasto 1 jajko 3 łyżeczki cukru 1 szklanka wody mąka Ubić jajko z cukrem wlać wodę wymieszać i dodać mąki tyle by ciasto było takie jak na naleśniki Podstawa to foremki żeliwne na drucie Rozgrzewamy olej, wstawiamy foremki i czekamy do silnego nagrzania.. wyjmujemy po jednej, zanurzamy w cieście ok 1 cm ok 4 sekundy trzymamy

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję