nazywajmy jak chcemy, smakuja zawsze wybornie...prawda? Otóż zrobienie pierogów bezglutenowych bylo lekkim wyzwaniem... otóż: Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki Shar na naleśniki/pierogi (bazuje na mące ziemniaczanej) - 1 szklanka mąki Shar na ciasto kruche - 1,5 szklanki ciepłej wody - 2 szklanki oliwy/oleju Ciasto dobrze zagnieść w misce. Dobrze zawiązaną
Lajtkraft food intolerancegęsta masa, należy ją rozrzedzić, dolewając lodowata wodę i mieszać, tak długo aż powstanie gęsta, aksamitna masa. Gotowy hummus skropić oliwą. Idealne do podania z surowymi warzywami, naleśnikami pieczywem, grissini. Idealne również jako dodatek do falafel czy mięsnych pulpecików. Alternatywne możemy dodać suszone pomidory + pietruszka Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie
Lajtkraft food intolerancemiód), 200 g smalcu (smalec można zastąpić olejem ryżowym) Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Dodać wanilię lub ekstrakt waniliowy (czy skórkę cytrynową), wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. W garnku rozgrzać tłuszcz. Lać do niego ciasto przez lejek (ja przekładam
królestwo garówPolecam naleśniki faszerowane ze szpinakiem
Ugotujmy Cośmąkę kukurydzianą ze szczyptą proszku do pieczenia, mieszamy na wolnych obrotach, wlewamy mleko i miksujemy aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciut gęstszą niż ciasto na naleśniki. Ciasto przekładamy np. do rękawa silikonowego, ja włożyłam do pojemnika po musztardzie z dziurką przez którą lałam ciasto na rozgrzany olej, ale łyżką też wystarczy do przygotowania tych ciasteczek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMój mąż ubóstwia wiejskie kieszonki (klik) , ja zresztą też je lubię ale niestety do ekspresowych dań to one nie należą. Smażenie naleśników, smażenie farszu, zawijanie, panierowanie i jeszcze raz smażenie...czasem na samą myśl mi się odniechciewa.... Dlatego, kiedy gdzieś w internecie mignął mi przepis na placuszki z kapusty,od razu pomyślałam, żeby zrobić szybszą wersję kieszonek. Pomysł doskonały
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPłatki owsiane zalać zimnym mlekiem i odstawić najlepiej na noc. Taką "owsiankę" mieszamy rano z jajkiem, cukrem waniliowym, solą i mąką, aby powstała masa bardziej gęsta niż na naleśniki. Jeśli unikacie proszku do pieczenia, możecie oddzielić żółtko od białka. Żółtko dodać do masy od razu, a ubite na sztywno białko na sam koniec delikatnie wmieszać w ciasto. Dzięki
Kulinarne Inspiracjeserce. Rozetki są bardzo delikatne i kruche, podobne w smaku do faworków, jednak powstają one z zupełnie innego rodzaju ciasta. To na rozetki jest płynne, prawie takie jak na naleśniki. Ogólnie muszę stwierdzić, że skandynawskie rozetki to całkiem fajna odmiana od naszych chruścików. Warto spróbować. Podobno w Skandynawii najpopularniejsze są w okresie bożonarodzeniowym, jednak myślę, że doskonale sprawdzą się
MyCookBook.plpłatków 250 ml mleka Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 10 minut. Na patelnię wylewać małą chochelkę ciasta i smażyć na złoto. Odkładać na talerz. Na jednego naleśnika położyć plasterki banana, posmarować masłem orzechowym,a w środku ułożyć kostkę gorzkiej czekolady. Przykryć drugim naleśnikiem. Można jeść na zimno lub na ciepło. Smacznego
Chocolate Muffin Blogwaniliowy to uniwersalny dodatek do wszelkiego rodzaju słodkich dań jak lody, ciasta (z szarlotką jest obłędny), naleśniki i tak naprawdę, co Wam przyjdzie do głowy. U mnie tym razem wystąpił w zestawieniu z blinami gryczanymi. Niby nietypowe zestawienie, ale całość smakowała wybornie. Lekka cierpkość gryki, złamana słodkością wanilii. Polecam oczywiście użyć do sosu prawdziwej wanilii, ale jeśli nie macie
Mieszam w GarnkuProsty domowy krem kokosowy, smakuje jak rafaello, można go zjeść na naleśnikach, chlebie, użyć do kremu do ciasta (o tym wkrótce), lub zjeść prosto ze słoika :) Składniki (na 150 g kremu): - 200 g wiórków kokosowych (nie odtłuszczonych), - 2 łyżki cukru pudru, zmielonego ksylitolu lub odrobinę stewii. Wykonanie: Kremu nie wychodzi dużo, więc można zrobić od razu podwójną
Co na wege obiad?Dzień dobry! Jak osłodzić sobie chłodne, zimowe poranki? Dobrym sposobem jest słodkie, ciepłe śniadanie - owsianka, naleśniki z ulubionym dżemem i obowiązkowo kubek kawy. A gdyby tak kubek kawy zamienić na coś innego, co dostarczy nam dużej przyjemności na dzień dobry? Kubek gorącego, domowego kakao! Gwarantuję Wam - nie pożałujecie! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćkońcu nadeszła prawdziwa zima. O tej porze zawsze mamy ochotę na coś ciepłego, co nas rozgrzeje po mroźnym spacerze. Pewnie wielu z Was lubi masło orzechowe. Niezastąpione do owsianki, naleśników czy deserów. Ale czy próbowaliście łączyć je z mięsem? Jeśli nie, to spróbujcie, bo na prawdę warto. Możecie początkowo zmniejszyć jego ilość, jeśli nie jesteście przekonani do smaku. Jednak
My simple kitchengłupi, więc postanowiłem dorzucić do niej aromatyczną pieczoną marchew, trochę ciecierzycy, która została mi jeszcze z hummusu i ser feta, bo akurat poprzedniego dnia wykorzystałem pół kostki do naleśników ze szpinakiem. Akcja pt. sprzątanie lodówki zakończona sukcesem, a ja mam smaczny posiłek, który mogę zabrać ze sobą. Spróbujcie i Wy, bo sałatka wyszła miodzio! * SKŁADNIKI na 1-2 porcje
Food Squareprzepisu wychodzą naprawdę bardzo smaczne! Są w miarę kruche, lekko słodkie, łatwe, szybkie w przygotowaniu i nie przesiąknięte tłuszczem. Przepis ten, jak i kilka innych na blogu (np.: pączki , naleśniki , wafle ) jest na podstawie przepisu mojej babci, więc mogę Wam gwarantować, że te chruściki wyjdą pyszne! Faworki (chrust) - przepis: Składniki na ok. 40-50 sztuk: 400-450 g mąki
Kuchnia Łukasza