przepis na nalesniki - 5339 przepisów (strona:62/356)

Kawowa legumina z wiśniową frużeliną 144

Leguminą nazywano dania mączne, przeważnie na słodko, które można było podać na podwieczorek. Najczęściej były to różne rodzaje budyni, kasz, sufletów, podawanych z owocowymi sosami, konfiturami czy świeżymi owocami. Naleśniki i racuchy też zaliczano do legumin. Nie znajdziecie więc jedynego i słusznego przepisu na leguminę 😊 Na blogowym facebooku wywiązała się nawet ciekawa dyskusja na tema legumin , zajrzyjcie. Moja legumina

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 158

czas Adwentu zrezygnowałam ze wszelkiego typu słodkości. Uznałam, że alkohol i tak wyparuje podczas pieczenia, więc tu kłopotu nie było. Resztę piwa wykorzystałam do usmażenia piwnych naleśników na krokiety. Zwykłą melasę zastąpiłam melasą z granatem o kwaśnym smaku. Zrezygnowałam z goździków, więc podczas pieczenia mieszkanie pachniało ciemnym piwem, skórką pomarańczową i fenkułem. Miałam namiastkę Świąt - zrobiło się nastrojowo

Weekendy w domu i ogrodzie
Gryczanka na śniadanie 228

doskonale i mamy nadzieję, że Wy, Nasi Czytelnicy, też o tym wiecie. Jednak łatwo jest mówić, kiedy jest weekend, sporo czasu i można przygotować pyszną jajecznicę, szakszukę czy słodkie naleśniki . Problem zaczyna się wtedy, kiedy mamy sporo obowiązków, a czasu o poranku jak na lekarstwo. Kanapki z serem szybko się nudzą (chociaż jako dziecko nigdy nie miałam dość..), więc

two broke sisters
“Strączki” – recenzja 126

puszki cieciorki, to czysta alchemia! Przepięknie wygląda też zielony, groszkowy tort urodzinowy z kremem. Co bym ugotowała ze “Strączków”? Wspaniale wygląda spaghetti z soczewicą i sosem pomidorowo-marchewkowym, naleśniki z zielonej soczewicy, pankejki z cieciorki, quesadilla i tortille, sloppy joe z czarną soczewicą, orientalny groszek z marchewką, sos z groszku, estragonu i szałwii, curry z kalafiorem, frytki z fasolki

Ugotowane pozamiatane
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 225

składnik wigilijnej kutii. Orzechy wykorzystywane są również do przygotowania dań wytrawnych . W kuchni polskiej przygotowuje się farsz z orzechami na przykład do nadziewania kaczki, ale także do pierogów, czy naleśników (orzechy miesza się na przykład z twarogiem). Coraz modniejsze są sałatki, w których wykorzystuje się orzechy, jednak jest to dodatek sałatkowy, który za naszą wschodnią granicą wykorzystywany jest

Trzeci talerz
"Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" - recenzja i KONKURS! 228

podwieczorki (brownie z orzechami i chili, bezglutenowy makowiec z bakaliami) - przekąski (krakersy na słodko, jaglane trufelki z suszonymi owocami, batoniki musli) - kolacje ( racuszki z cukinią na słodko czy gryczane naleśniki z musem malinowym). Każdy dietetyczny przepis ma podany czas i trudość wykonania, tagi typu bez glutenu, bez jajek czy bez mleka. Podane są wskazówki, jak można zmodyfikować recepturę

Moje Kuchenne Rewelacje
Racuchy jak pączki, z jabłkami 210

wykorzystanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Rewelacyjnie komponują się w ciastach – z dodatkiem cynamonu tworzą niezapomniany duet w szarlotce, naleśnikach lub w zapiekanym ryżu. Jabłka można także gotować – w ten sposób powstaje przepyszny i zdrowy kompot. Natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady, chutney

mojewypiekiinietylko
Dżem dyniowy z nutą pomarańczy i piernika 142

słoiczki o pojemności ok. 300 ml oraz 3 słoiczki o pojemności ok. 200 ml. Dżem jest słodki, z wyraźną pomarańczową nutą i aromatem piernika. Wspaniały dodatek do naleśników czy ciast. Kanapki też smakują z nim wybornie - polecam! :) #Przydatne info:  Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy

Cooking Monster
Mus czekoladowy z awokado 129

zdrowszej wersji, warto wykorzystać syrop klonowy. Pochodzi z Kanady i także od wielu lat jest popularny i dostępny w naszym kraju. Dodawany nie tylko jako “zdrowy cukier” do placków, naleśników, ale koktajli i słodkich musów, posmakuje nie tylko najmłodszym.Lody tradycyjnie przygotowywane na kremówce, zamienić można na zdrowsze, owocowe sorbety. Mniej kalorii mają także te robione na jogurcie naturalnym

Moja smaczna kuchnia
Szarlotka z jaglanki 160

powstanie mus. Trzeba często mieszać. Do musu jabłkowego dodajemy miód i przyprawę piernikową. Odstawiamy do wystudzenia. Do szarlotki zużyłam około 2/3 tego musu resztę można wykorzystać np. do naleśników lub do owsianki. Kaszę jaglana należy dobrze przepłukać pod ciepłą wodą. Następnie gotujemy ją ze szczyptą soli. Warto pogotować ją 5 minut dłużej aby była bardziej kleista. Ugotowaną kaszę odstawiamy

Przysmaki Karolki
Jabłko w cieście drożdżowym. 116

innej, bo zmieniły się proporcje.  Jabłka jest więcej... a ciasta mniej. :) Bez wątpienia do mojej kategorii "comfort food", nie należą tylko domowe wypieki, ale również wszelkiego rodzaju kluseczki, naleśniki, pierogi oraz... słodycze.  Również te kupne.  Jednymi z moich ulubionych od zawsze były Delicje, Katarzynki, baton Picnic i Kitkat, Prince Polo, Ptasie Mleczko, a także Toffifee

Poranek na słodko
Makaron z „białym serem” 122

masę serową i podawaj z sosem malinowym do samodzielnego polania. Notes Masę serową można zrobić wcześniej. Jest lepsza, gdy się przegryzie. Jeśli Ci się zwyższy, zawsze możesz użyć do naleśników Artykuł Makaron z „białym serem” pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 120

moje przepisy z użyciem ukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie poradziły, więc widać wśród moich czytelników też jest sporo ich fanów. :) Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy

Cooking Monster
BABKA RÓŻANA 191

JAGLANA Z WARZYWAMI I JAJKIEM UCIERANE CIASTO Z WIŚNIAMI KASZA JAGLANA Z PIECZARKAMI I WARZYWAMI LENIWE PIEROGI KLUSKI NA PARZE Z GRZYBOWYM FARSZEM DESER SEROWO-JAGODOWY WALENTYNKOWE PLACUSZKI KORONKOWE NALEŚNIKI PIECZONE BATATY PLACKI WARZYWNE Z SOSEM Z BOCZNIAKÓW MAKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI INDYJSKI KURCZAK W SOSIE CURRY Z CHLEBKIEM NAAN FILECIKI Z KURCZAKA Z NUTĄ INDII LEKKIE CIASTO JOGURTOWO

harrisa
Frużelina żurawinowa,czyli sezonowe owoce w żelu. 148

temperatura płynu w którym jest rozpuszczana przekracza 95 st C, więc nie można jej wekować w tradycyjny sposób. Do czego najczęściej jest używana? Odpowiedź jest prosta, do deserów, gofrów, naleśników, racuchów. Zaleca się przygotowanie frużeliny z owoców o dużej zawartości pektyn, ale w zasadzie to wasza decyzja jaki smak chcecie uzyskać i z jakich owoców ją zrobicie. U mnie

vaniliowoczekoladowa