przepis na nalesniki - 5339 przepisów (strona:80/356)

Daktylowa nutella 146

bawi to stwierdzenie? Bo mnie wyjątkowo, jakby słodycze stanowiły jedyny sens bycia dzieckiem. Żeby jednak pozamykać wszystkie nieżyczliwe usta, można się pokusić o przyrządzenie daktylowego kremu do kanapek i naleśników, a nawet wrzucić go do słoika po nutelli i brać gości pod włos ;) Krem jest znakomity w smaku, można go przyrządzić zarówno w wersji dla alergików bez orzechów

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pakieciki z duszonymi jabłkami. 99

Naleśniki i różnego rodzaju placuszki robię bardzo często. Ten pomysł na pewno spodoba się dzieciom. Nadzienie za każdym razem może być inne, u mnie trafiło na prażone jabłka z cynamonem. A więc zaczynamy! Składniki; pół szkl. ciepłej wody 1 szkl. maki pszennej 1 szkl. mleka 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki suchych drożdży 1 łyzeczka proszku do pieczenia Farsz

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami. 127

natomiast dorzucamy do zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke. W większym kubku mieszamy jajka i mąke na kluseczki. Dodajemy tyle wody aby masa była nieco gęściejsza niż na naleśniki. Doprawiamy odrobine przyprawa i dodajemy łyzke koperku. Kiedy warzywa będą już miękkie, wyjmujemy z zupy grube łodygi kopru. Mięso równiez wyjmujemy i oddzielamy od kości,kroimy w kostke

Radość kipiąca uśmiechem.
22 NAJLEPSZE PRZEPISY Z ZIEMNIAKAMI 258

mięsem i porem podane z szafranowym sosem 16. Sałatka "Grzybowa polana" 17. Ruskie pierogi 18. Poznański gzik 19. Placki ziemniaczane 20. Shepherd's Pie, zapiekanka ziemniaczano-mięsna 21. Ruskie naleśniki 22. Tymiankowe gnocchi z ricottą i groszkiem Smacznego

Przepisy Aleksandry
Wegańskie leczo, Praga (3) 163

ostatnie to chyba jedno z nielicznych dań kuchni węgierskiej, które oryginalnie jest jarskie. Tradycyjnie podawane z kleksem śmietany, u mnie wersja wegańska. Zapraszam :). P. S. Tu znajdziesz leczo w naleśnikach. Składniki: kilka łyżek oleju 2 cebule 4 ząbki czosnku 3-4 czerwone papryki 2 małe cukinie 4-5 większych pomidorów lubczyk 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe papryka

Qlinarnie i Qlinarnie
FasoLOVE 172

WYKONANIE: Wypłucz dokładnie fasolę pod bieżącą wodą. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zblenduj na gładką masę.  Powinno wyglądać jak ciasto na naleśniki Spróbuj, czy jest odpowiednio słodkie, jeśli nie do dosłodź. Przelej masę do silikonowego pojemnika (u mnie na tartę). Łyżeczką nałóż w różnych odstępach dżem oraz truskawki. Wróż do nagrzanego piekarnika na 180* Po 25 minutach

fitolarun.blogspot.com
OMLET INACZEJ: muffiny! 144

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że kocham omlety :D Jestem  raczej znudzona zwykłym ''plackiem'' z patelni, więc wymyślam różne inne opcje. Tak było z naleśnikami, pancakami, roladą, ciastem itd. Ostatnio jednak nie mogę się oprzeć prostocie i wygodzie z jaką się wiąże muffin! Kawka + muffinek = idealny poranek! <3 SKŁADNIKI: -3 białka jaj -40g mąki żytniej - kawa

fitolarun.blogspot.com
Powidła cynamonowe (bez cukru) 113

wszystkich domowych konfitur najbardziej smakują mi powidła. Staram się mieć ich w domu spory zapas. Pasują do naleśników, kanapek, jako dodatek do serów, ciast i wielu innych. Z myślą o chłodnej zimie postanowiłam zrobić powidła cynamonowe. Nie tylko pachną pięknie ale też są super smaczne. Już wyobrażam sobie jak wspaniale będą pasować do świątecznego piernika. Ilość słoiczków zależy

Mienta blog
Jabłka karmelizowane na zimę 191

kardamonu) lub łyżeczkę ziaren czerwonego pieprzu z zalewy dla przełamania słodyczy i nadania jabłkom lekkiej pikanterii. Polecamy... na ciepło i zimno jako dodatek do ciast, deserów, tostów, gofrów, naleśników itd. :) Podczas robienia przetworów (nie tylko karmelizowanych jabłek) bardzo przydatna jest silikonowa dziurkowana pokrywa na rondel. Odprowadza parę, zapobiega rozbryzgom i ogranicza sprzątanie :) Porcja: 6 słoików 0,2 l Składniki

SzczyptaSmaQ
Placuszki z jabłkami 112

Dodać cynamon, jogurt, jajko, mąkę i wymieszać. Następnie dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Ponownie mieszamy.  Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielka ilością oleju (użyłam patelni do naleśników).  Placuszki  muszą być małe, inaczej będziemy mieć problem z przewracaniem ich na druga stronę.  Czekamy aż nabiorą ładnego koloru.  Podajemy posypane cukrem pudrem.  Placuszki maja

Smakuj życie!
BUDYŃ Z OWOCAMI I SOSEM 142

tłuszczu czy glutenu  - Idealne dla diabetyków  Syrup Walden Farms to doskonałe dodatki do ciast, deserów, lodów, idealnie uzupełniają soczysty smak owoców, doskonale pasują do gofrów czy też naleśników . Odważ się dać sobie trochę luksusu - odrobinę smaku do każdej kombinacji. Teraz możesz zapomnieć o kaloriach, ponieważ nie posiadają węglowodanów, tłuszczy czy glutenu niezależnie od spożytej porcji

ClauditteMissCooking
Arabska zupa z czerwonej soczewicy 159

tego zdrowa, wegetariańska i bezglutenowa! Soczewica, ze względu na podatność na rozgotowanie, jest idealnym materiałem na zupy, gulasze i dania jednogarnkowe. Wykorzystuje się ją także jako nadzienie do naleśników, gołąbków lub pierogów. W związku z wysoką zawartością białka, może stanowić świetny odpowiednik mięsa dla jaroszy, którzy chętnie wypiekają z niej pasztety czy kotlety. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy

Smakowity Blog Kulinarny
Pancakes z borówkami na maślance 145

Pancakes to grube, amerykańskie naleśniki w wersji mini. Placuszki te bardzo często goszczą u mnie na śniadanie. Wyjątkowo lubię ich wersję z borówkami, na które jest teraz sezon. Na blogu jest wersja pancakes na jogurcie, tym razem przedstawiam wersję na maślance. Jeśli macie ochotę na późne, weekendowe śniadanie, to pankejki będą idealne. Przepadają za nimi dzieci i dorośli. Jeśli

Poezja smaku
Domowe mleko sojowe 106

odcedzenie mleka od sojowej pulpy. Mleka sojowego możesz używać do wszystkiego w zastępstwie mleka krowiego. W przypadku nietolerancji laktozy, będzie świetnym roślinnym zamiennikiem. Używam go do kawy, do naleśników i wszelkich dań, w których wymagane jest mleko. Domowe mleko sojowe – przepis: Składniki: 1/2 szklanka ziaren soi ekologicznej 3 szklanki wody + 2 szklanki do gotowania ½ łyżeczki soli cukier do smaku

Moje Qulinaria