coś takiego innego do obiadu. Miałam ochotę na warzywa. Gdzieś zobaczyłam zdjęcie warzyw zapiekanych w piecyku i pomyślałam, że zrobię podobne. Pomidor, cukinia i ziemniak :) Do tego robiłam kawałki kurczaka ( podobne do tych ) w panierce i surówka z pekińskiej (może być z białej kapusty ). Składniki: 1 pomidor kawałek cukinii 4 nieduże ziemniaki zioła prowansalskie lub inne, według upodobań Pomidor umyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwięc czas w tygodniu, po pracy, na pewno się znajdzie, żeby zjeść w miarę syty obiad. Składniki: 1 czerwona papryka 1 cebula 2 kotlety schabowe (może być pierś z kurczaka) 1 woreczek ryżu białego 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka mąki 1/2 kostki rosołowej warzywnej lub wywaru mrożonego z rosołu - nasze domowe kostki rosołowe sól pieprz listek bazylii do dekoracji :) Wstawić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzygotować tajine już opisałam :) Teraz pora na mój pierwszy, aczkolwiek mało marokański :) posiłek. Ale od czegoś trzeba zacząć... Tajine warzywny. Takie warzywa robiła moja mama, ale dodawała mięso, chyba kurczaka. U mnie na razie tajine bezmięsny. Znowu porobiłam sporo zdjęć, więc postanowiłam je umieścić. Ale kolorowo! :D Jeszcze gorące. Para naszła na obiektyw aparatu :) Składniki na 3 porcje: warzywa
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comByła, na kanapki, potrawka z kurczaka i mięsa mielonego wieprzowo-wołowego . A tym razem mielonka drobiowa z indyka. Bardzo podobna do potrawki. Jest w niej trochę mięsa drobiowego mielonego, trochę filetów z piersi indyka w kawałkach... Majeranek, papryka słodka, mielona. Mało soli, mało pieprzu. A po co dużo? :) Szynka delikatna, lekka, a jednocześnie dobrze zwarta i wygodna do krojenia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPodobnie jak cytrynowo-miodowa pierś z kurczaka , ten łosoś to również danie w 30 minut. Składniki: filet z łososia (ok. 200 g) sok z 1 cytryny koperek - ilość wedle uznania sól pieprz Piecyk nastawić na 180 stopni C Łososia skropić sokiem z cytryny, posypać siekanym koperkiem Doprawić odrobiną soli i pieprzu Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdania lub, po wystygnięciu, pokroić na plastry i ułożyć na kromkach pieczywa. Osobiście stosuje tę drugą metodę :) Na kanapki do pracy bardzo fajna sprawa :) Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 6 pomidorów suszonych w zalewie 3 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka tartego tymianku (suszonego) 2 ząbki czosnku 1 garść szpinaku (może być mrożony) - ja dałam rukolę, ponieważ nie miałam szpinaku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzybrzeżnej kawiarni. Naładowani witaminą D, lekko zmarznięci, wróciliśmy do nas i ja oddałem się temu, co lubię najbardziej, czyli gotowaniu dla nich właśnie. Użyłem: -6 dużych filetów z kurczaka -domowa ricotta, jak ją zrobić tutaj -kurki, miałem zamrożone -pieczarki -masło klarowne -sól, pieprz -biały pieprz -oliwa -czosnek główka -czosnek niedźwiedzi -białe wino półwytrawne Osuszone filety rozbijamy delikatnie w folii. Smarujemy
BaRepaspotrawy kuchni nigeryjskiej. Po powrocie do domu nie mogłam się doczekać, żeby ugotować coś podobnego. afrykańskie smaki składniki na 4 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 papryki (żółta i czerwona) mleczko kokosowe 200 ml puszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny sól, pieprz 2 łyżki startego imbiru 3 ząbki czosnku 3 woreczki
noteskulinarnyfigaciężkim i kalorycznym jedzeniem jednak nie do końca. To wszystko zależy z czym je połączymy. Jeśli zrezygnujemy z takich dodatków jak np.ciężkie sosy lub panierowane filety z kurczaka już nie jest tak źle. Sam ziemniak zawiera około 0.1 % tłuszczu, jest niskokaloryczny (ok. 75 kcal w 100g). W bulwie ziemniaka znajdziemy potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan, witaminę
noteskulinarnyfigamożemy dodać wszystko to, co lubimy. Ziemniaki faszerowane indykiem z pieczarkami i żółtym serem SKŁADNIKI: 4 duże ziemniaki 130 g filetu z indyka 4-5 pieczarek - kapelusze przyprawa do kurczaka 1-2 plastry żółtego ser sól szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach tak około 20 minut. Filet kroimy w kostkę, pieczarki również, ser w paseczki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiktóra przesłała nam paczuszkę produktów do przetestowania. Polędwiczki drobiowe z orzechami laskowymi SKŁADNIKI: 4 polędwiczki drobiowe 15 dag orzechów laskowych HELIO 70 ml oleju 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sól ziołowa pieprz 2 łyżki bułki tartej PRZYGOTOWANIE: Polędwiczki myjemy i osuszamy. Do miseczki przelewamy olej, dodajemy przyprawę i sól ziołową do smaku, mieszamy. W marynacie układamy polędwiczki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWasza inspiracja to kto lub co ? Konczi: każde danie ma swoją własną inspirację Szpileczka: nie mam jednej inspiracji 10. Wasz ulubiony składnik w kuchni ? Konczi: hmmm warzywa Szpileczka: makaron, kurczak i warzywa, wszystko razem i z osobna. 11. Chciałbym/Chciałabym ... ? Konczi: realizować swoje marzenia Szpileczka: dużo podróżować NOMINOWANE PRZEZ NAS BLOGI: 1. http://zpamietnikapiekarnika.blox.pl/html 2. http://wesolakuchnia.blogspot.com
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinaszym domu często goszczą na stole siekane kotleciki. Są one ulubionymi kotlecikami mojej córeczki. Można przygotować je zarówno z filetu z indyka jak i z kurczaka. Wielką ich zaletą jest to, że robi się je naprawdę szybciutko. Postanowiłam przygotować je ze znanym wszystkim góralskim oscypkiem. Wracając z Zakopanego nie mogłam go nie przywieść ze sobą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą. Zastosowanie - Mieloną Kurkumę używa się do barwienia ryżu,makaronu,ciast,ciasta drożdżowego, masła,sałatek warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny żółty kolor
Przepisy i porady kulinarne