patrzenia na cenę nie zdawałam sobie sprawy z tego jak droga jest poza sezonem (15zł/kg, czyli średniej wielkości cukinia kosztuje 7,50zł). Byle do lata. ;-) 2 filety z kurczaka 1 średniej wielkości cukinia 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + 4 łyżki mleka garść kukurydzy konserwowej 2 łyżeczki czubrycy zielonej, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia sól, pieprz do smaku
Szefowa kuchniSkładniki: 60g fasoli "Piękny Jaś" (przed namoczeniem) 1 średni ziemniak 1 średnia marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera 2 ziela angielskie 1 liść laurowy pieprz sól majeranek skrzydełko z kurczaka woda Sposób przygotowania: Na noc fasolę zalewamy wodą, aby napęczniała. Następnego dnia przepłukujemy ją w zimnej wodzie. Wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Kolejno dodajemy obrane, umyte i pokrojone
Truskawkowa Fiestakotletów. Jeśli sałatkę zamierzamy wziąć do pracy, to polecam sos przygotować w osobnym pojemniczku i polać nim sałatkę bezpośrednio przed spożyciem. Mięsożercy mogą do niej dorzucić, np. kawałki pieczonego kurczaka lub kawałki chudej szynki. Składniki: Mix sałat z roszponką – 150g Kukurydza konserwowa – 285g Ogórek świeży – 270g Pomidorki koktajlowe (13 sztuk) – 200g 1 duża papryka czerwona
Kulinarne Przebojezupa była moją pierwszą zachcianką ciążową (a było ich wiele ;) i jak tylko odwiedzam dom rodzinny, mama przygotowuje ją dla mnie, więc same najlepsze skojarzenia :) Składniki: udko z kurczaka/ skrzydełka 2 marchewki, pietruszka, seler średni słoiczek szczawiu* 3 łyżki ryżu pół szklanki śmietany sól, pieprz, domowa vegeta, majeranek jedno jajko na osobę * jeśli mamy świeży szczaw - myjemy go, odcinamy
NA MOIM TALERZUcałego! Więc ta zupa wpasowała się w mój nastrój idealnie… Pyszna, doprawiona obficie pieprzem wprawiła mnie w jeszcze lepszy humor SKŁADNIKI 4 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka lub 1 udko (mięso można pominąć) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula por (ok. 10 cm) 1 puszka białej fasoli 4 duże ziemniaki liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz
zabawa smakiemSkładniki: pierś z kurczaka 3 podwójne, groszek konserwowy 1 puszka, marchew 2 sztuki, kucharek smak lata luz zwykły 1 łyżka, woda 3 litry, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, żelatyna 6 łyżeczek opłukane piersi zalać wodą i zagotować, usunąć szumy cedzakiem wsypać kucharka, marchew i gotować na mniejszym ogniu do miękkości piersi ugotowane piersi pokroić na drobno, marchewkę pokroić wsypać pieprz
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: pierś kurczaka 55 dag, golonka indycza 25 dag, peklosmaczek K 2 płaskie łyżeczki, przyprawa Rozkoszna 3 łyżeczki, żelatyna wieprzowa 2 łyżeczki, woda zimna 200 ml pierś pokroić na kawałki 4-6 cm, mięso z golonki indyczej bez skóry obrane z kości i chrząstek pokroić na mniejsze kawałeczki, wsypać do miski dodać peklosmaczek, żelatynę, przyprawę Rozkoszna, wodę i wszystko ręką
W Mojej Kuchni Lubiętrzeba po prostu sprawdzać czy mięsko jest mięciutkie. Tyle wywodu przejdźmy do przepisu. Składniki: 500g wołowiny bez kości 250g mięsa drobiowego ( np. filet z uda kurczaka lub indyka) ok. ½ szklanki mąki do oprószenia mięsa 2 średnie cebule 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 papryki (zielona i czerwona) 5 ogórków konserwowych 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 szklanka wody
W kuchennej krainierównież można delektować się smakiem tak przyrządzonej kaszy, jako samodzielne danie. Składniki: 1 duża papryka czerwona 1 łyżka oliwy 200 g perłowej kaszy jęczmiennej 750 ml wywaru z kurczaka (może wykorzystać bulion w kostkach ) 60 g utartego sera parmezanu lub innego sera 1 łyżeczkę natki pietruszki Wykonanie: Paprykę myjemy wydrążamy z nasion i kroimy w kostkę. Wlewamy oliwę
kgwjanczewotrzeba było dłużej przeglądać karty z daniami, bo już od początku wiedzieliśmy czego szukamy. Zajadając chleb posmarowany pomidorem z solą i oliwą czekaliśmy na danie główne, czyli paellę z kurczakiem, krewetkami i małżami. Wieczorem wybraliśmy się na spacer, by lepiej strawić późny obiad. Co chwilę natykaliśmy się na restauracje, które przy wejściu, zamiast kelnera, zastosowały stół pełen przysmaków z kuchni
pink envelopeplastry - pokrojone podgrzewamy w sosie. Podałam z kaszą bulgur. Na podstawie przepisu z tej strony Składniki ok 1 kg polędwiczek wieprzowych 1 szklanka bulionu z kurczaka i warzyw ½ szklanki octu balsamicznego 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki 2 - 4 ząbki czosnku, posiekane 2 - 3 szalotki drobno pokrojone
Stare GaryTarta z porem i wędzonym twarogiem na kruchym orzechowym spodzie. Ja dodałam gotowane mięso kurczaka, ale nie jest on potrzebny. Wegetarianie spokojnie mogą ten składnik pominąć. ciasto : 1 szkl ( 140 g ) maki pszennej 1/2 szkl ( 65 g ) mielonych orzechów laskowych 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli nadzienie
Polska ZupaWielkimi krokami zbliża się wiosna. Każdemu z nas brakuje słońca i kolorów. Aby choć odrobinę poczuć wiosny proponuje taką kolorowa sałatkę z porem i wędzonym kurczakiem. 250 g makaronu tortellini z szynką 1 udko wędzone 1 ogórek 2 pomidory 1 por (biała cześć) 1 pęczek rzodkiewki 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie
VioletoweKucharzenieSkładniki na 4 porcje: ok. 4 garści świeżego szpinaku, posiekanego 2 duże ząbki czosnku 120 g sera feta sól i pieprz do smaku 4 piersi z kurczaka olej do smażenia Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy czosnek i szpinak. Smażymy aż liście szpinaku zwiędną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, mieszamy z pokruszonym serem
Jadło i czytadłołatwością i n ie musimy już ważyć każdej porcji jedzenia. Na początku jednak trudno nam ocenić, czy garść makaronu na obiad to nie za wiele, albo czy filet z kurczaka nie jest za duży jak na jedną porcję. Wtedy z pomocą przychodzi nam waga. Oczywiście nie namawiam nikogo do skrupulatnego ważenia każdego banana i odkrajania 1/3, żeby czasem nie przytyć
Powiedz dietom nie