przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:95/600)

Ciasto Śnieżny puch (na biszkopcie) 527

Ciasto, które ostatnio robią niemal wszyscy ;) Jest pyszne! Lekkie - serowa pianka na delikatnym biszkopcie i kokosowy wierzch. Bardzo łatwe do zrobienia, szybkie. Nam smakowało bardzo. Polecam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać(...)śmietana. Dodać cukier puder i twaróg, zmiksować do połączenia. Wystudzoną galaretkę stopniowo wlewać do masy serowej, ciągle miksując. Schłodzić w lodówce. Lekko tężejącą masę śmietanowo-serową wylać na wystudzony biszkopt, przykryć drugim biszkoptem, wstawić do lodówki, by masa całkowicie stężała. Przygotować kokosową posypkę - masło stopić w rondelku, dodać cukier i wiórki kokosowe, smażyć kilka minut, na złoty kolor, mieszać. Wystudzoną

Domowa cukiernia Ewy
Torcik z białą czekoladą i malinami 251

torcik wcale nie jest za słodki. A kwaskowatość malin przełamuje smak białej czekolady. Sami spróbujcie przygotować to ciasto na nadchodzący weekend :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy około 23 cm. Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej tortowej szczypta soli Masa z białej czekolady: 500 ml śmietanki 30 - 36% zawartości tłuszczu 300 g białej czekolady 12 g żelatyny(...)spożywczej Przybranie: 250 g świeżych malin 50 g płatków migdałów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: 1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. 2. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. 3. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. 4. Na koniec dodajemy mąkę - mieszamy już łyżką. 5. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko

W kuchni Katie
Zawijany tort z powidłem śliwkowym 207

Zawijane ciasto wygląda bardzo efektownie, a robi się go bardzo prosto i szybko. Zniewala wyglądem, zachwyca smakiem i znika w mgnieniu oka ;) Składniki: Biszkopt: 10 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu  Krem budyniowy: ½  l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼  szklanki cukru(...)było grudek. Mieszankę wlej na gotująco się mleka. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Zdejmij z palinka, dodaj masło i energicznie wymieszaj do połączenia się składników, ostudź. Biszkopt (30x40): Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie

Kulinarna (nie)codzienność
Tort „Pożegnanie lata” 136

okresie natura, warto upiec tort pełen letnich skarbów: cierpkich jeżyn, kwaśnych porzeczek, słodkich borówek i oblanych czerwienią malin, które skąpane w bitej śmietanie i ukryte między lekkim jak puch biszkoptem, staną się prawdziwym ukoronowaniem lata. * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej(...)łyżki miodu 100 ml ciepłej wody Dodatki: 300 g borówek amerykańskich 300 g jeżyn 300 g malin 200 g czerwonych porzeczek 4 bezy kilka listków świeżej mięty * PRZYGOTOWANIE Biszkopt Białka oddziel od żółtek. Wrzuć je do dużej misy i ubij ze szczyptą soli na sztywno. Następnie powoli zacznij dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Do piany dodawaj kolejno żółtka, cały czas

Food Square
Wegańskie wiśniowe Delicje 139

oraz z „Delicji”, z czego za tymi drugimi, ku zdziwieniu wszystkich naprawdę nie przepadałam. „Jam można nie lubić Delicji”- słyszałam regularnie, a no można, suchy biszkopt, galaretka, która po ugryzieniu ciastka odklejała się od reszty i średnia czekolada. Poi otwarciu jeszcze zjadliwe, ale jak poleżały chwilę na talerzu, to już był dramat. Tak było przynajmniej kiedyś(...)zupełny przypadek. Drylowałam namiętnie wiśnie, o czym wiecie, i zostało mi dużo soku, więc wymyśliłam sobie galaretkę, taką ze 100 % soku wiśniowego, potem doszłam do wniosku, że dawno biszkoptu wege nie piekłam, a czekolady gorzkiej zawsze mam spory zapas w spiżarni, i tak oto przepadłam. To są chyba najlepsze ciacha, jakie zrobiłam ostatnimi czasy. Jest z nimi trochę zabawy

greenscarf
Czekoladowe Ciasto ze Śmietanowym Kremem Czekoladowym, Bitą Śmietaną i Wiśniami - Przysmak Szwarcwaldzki 284

mlecznej czekolady (lub połamanej czekolady) 15 0 g groszków z gorzkiej czekolady (lub połamanej czekolady) fix do ubijania śmietany Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki kremówki fix do ubijania śmietany Biszkopt Czekoladowy: 4 duże jajka 3 / 4 szklanki cukru 120 g mąki tortowej 3 0 g szklanki kakao   6 0 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczk i proszku(...)należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się masło).  Pod koniec ubijania dodajemy fix. Gdyby krem okazał się zbyt rzadki umieszczamy go w lodówce do momentu zgęstnienia. Biszkopt czekoladowy: Czekoladę (40 g) ścieramy na tarce o małych oczkach. Blaszkę (20 x 30 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka

Słodka Strona
Śmietanowy tort z owocami 216

Piotra :) Śmietanowy tort z owocami wcale nie jest aż tak skomplikowany w przygotowaniu, jak to wydawać by się mogło. Do jego przygotowania możecie użyć dowolnych, świeżych, sezonowych owoców. Przygotowanie biszkoptu Przygotowaliśmy 2 biszkopty, aby tort był znacznie wyższy. Powyżej znajdziecie listę potrzebnych składników, jeśli będziecie robili biszkopty oddzielnie, albo tylko jeden- to podzielcie składniki na pół. Jajka ubijamy z cukrem(...)potrzebne, jednak ich dodanie będzie powodowało, że masa nie będzie chłonęła zbyt dużo wilgoci i nam nie wypłynie z tortu. Masę kremową dzielimy na 5 części. Przygotowanie tortu Biszkopty kroimy na połowę wzdłuż, następnie każdy z nich nasączamy przygotowanym ponczem. Na pierwszy blat wykładamy 1 część masy, a następnie układamy na niej pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Biszkopt z truskawkami, galaretką i mascarpone. 142

Ciastem, za którym przepadają moje dzieci (zresztą nie tylko one ;)) jest biszkopt z owocami, galaretką i mascarpone. Często gości na naszym stole latem, kiedy wybór owoców sezonowych jest największy. Naszymi ulubionymi są właśnie truskawki oraz maliny i borówki. Jeśli chodzi o biszkopt to sprawdzonym, niezawodnym przepisem jest ten, w którym na końcu zrzuca się blaszkę z zawartością z wysokości(...)Przy pierwszym zrzucie ma się lekkie obawy, za każdym kolejnym robi się to już bez żadnych zahamowań ;) Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków 1/2 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy jajecznej

zadanie-gotowanie
Tort czekoladowy owoce leśne 2558

Dzisiejszy tort robiłam z myślą o urodzinach mojego Dziadka. To taka tortowa klasyka: czekoladowe biszkopty, krem budyniowy i duużo świeżych owoców. W mojej koncepcji tort miał być jeszcze z jeżynami, niestety nie udało mi się ich nigdzie znaleźć, Wy możecie dodać dowolne świeże owoce – nie tylko będzie smacznie, ale też świetnie wygląda :) Tort piekłam w dwóch tortownicach o średnicy(...)gotowy, po udekorowaniu kremem ma około 18 cm średnicy. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki kakao 12 łyżek cukru Składniki na krem: 2 kostki masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki kakao + kawa na poncz, świeże owoce do dekoracji i przełożenia ciasta

Ciastkozercy
Tort bounty z truskawkami DLA TATY 371

zrobiłam więcej masy, niż w przepisie, więc trochę mi jej zostało. Zamierzam dziś zrobić z niej batoniki lub pralinki. Smacznego! :) Składniki na małą tortownicę o średnicy 21-22cm: Biszkopt czekoladowy: 3 średnie jajka (M) 5 łyżek mąki tortowej 3-3,5 kakao ciemnego 2,5 łyżki cukru 2,5 łyżki domowego cukru waniliowego Krem bounty: 1/2 szklanki kaszy jaglanej(...)czekolady mlecznej 80 ml śmietanki 30% 0,5 łyżeczki miękkiego masła Poza tym: kilka ładnych truskawek do dekoracji wiórki kokosowe do dekoracji /Szklanka o pojemności 250 ml/ Przygotowanie: Biszkopt upiecz wg tego przepisu - piecz go ok 15-18 minut. Wyjmij z piekarnika i zrzuć z wysokości ok pół metra na podłogę (oczywiście w formie). Zostaw do wystudzenia. Powinien być zimny

Anioszek w kuchni
DOMOWE BISZKOPCIKI, BISZKOPTY NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 221

Kolejne biszkopty, tym razem w wersji mini i o trochę innym składzie. Moja ostatnia mąka ryżowa była coś kiepsko zmielona, okazało się to dopiero po upieczeniu biszkoptów... Nastąpiła więc szybka zmiana receptury, mąkę ryżową zamieniłam na ziemniaczaną, ciasto przygotowałam także gęściejsze, nie rozlewało się tak na blaszce, stąd mniejszy rozmiar gotowych biszkoptów. Ja potrzebowałam biszkopty do sernika, ale świetnie sprawdzą(...)więc się nie rozlewają). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C i pieczemy ok.12-15 minut, do lekkiego przyrumienienia, na termoobiegu. Blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Świeżo upieczone biszkopty są bardzo miękkie, później twardnieją. Drugą blaszkę zapełniamy krótko przed wstawieniem do piekarnika tak, by ciasto się nie rozlało zbyt mocno. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Raffaello z truskawkami 1020

Ciasto Raffaello z truskawkami na puszystym biszkopcie. Krem jest na bazie śmietany kremówki z roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i mascarpone. Ciasto zdecydowanie dla miłośników kokosu Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 200 g białej czekolady(...)serka mascarpone 1 szklanka wiórków kokosowych 1 kg truskawek (trochę zostanie) Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-25 minut. Ostudzić. Ściągnąć

Oryginalny smak
Biszkopt, który zawsze wychodzi :) 115

tego przepisu korzystam już od lat. Jest to taki przepis, że choćby człowiek się starał żeby biszkopt nie wyszedł to i tak wyjdzie  Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę następnie cały czas miksując dodaje stopniowo cukier, żółtka(...)Całę ciasto przelewam na blachę. Piekę w rozgrzanym piekarniku do 170 st. przez ok 20-25 minut, zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem, gdy będzie suchy to znaczy, że biszkopt jest już gotowy  Następnie wyłączam piekarnik i zrzucam biszkopt razem z blaszką na podłogę z odległości ok 60 cm wtedy mam pewność, że biszkopt nie opadnie. Najlepiej studzić biszkopt

Kuchnia Viki
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 142

Czekoladę zalać gorącą kawą i odczekać ok. 1 min. Po tym czasie energicznie mieszać do połączania się składników. Odstawić do wystudzenia.      6.   Wykonanie:  Z biszkoptu ściąć "skórkę" i nasączyć go naparem kawowym, następnie mocno oprószyć kakao (ścięte ciasto można wykorzystać do zrobienia "trufli", jak na zdjęciu). Biszkopt pokroić na małe kawałki. Ciasto czekoladowy przekroić(...)blaty. Pierwszy blat wyłożyć na paterze i wysmarować 1/3 masy budyniowej, przełożyć kawałkami biszkoptu na zmianę z masą budyniową. Sam wierzch wysmarować pozostałą masą i przykryć drugim blatem biszkoptu czekoladowego (w trakcie "składania" tortu można zacisnąć obręcz tortownicy). Tort przełożyć do lodówki i przygotować polewę czekoladową. Jeśli polewa jest już zimna, wyciągnąć tort z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i oblać

Kulinarna (nie)codzienność
Czekoladowy torcik z mascarpone i truskawkami 156

Składniki na biszkopt kakaowy: 135 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem(...)przecinamy na dwa krążki. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki cukru Dodatkowo : świeże truskawki Składniki do nasączenia biszkoptu: pół szklanki wody sok z połówki cytryny 6 łyżek rumu WYKONANIE KOŃCOWE Biszkopt po przecięciu na pół nasączamy wodą zmieszaną z cytryną i rumem. Na biszkopt kładziemy gęsto truskawki, przecięte

Kocham Czekoladę

Proponowane wyszukiwania