Ciasto Zielone Jabłuszko Pyszne i bardzo efektowne ciasto na lekkim biszkopcie, przełożone masą galaretkową z jabłkami i przykryte śmietankową pierzynką. A całość ozdobiona delikatnymi czekoladowymi zygzaczkami. To ciasto zaskakuje nie tylko rewelacyjnym smakiem, ale i pięknym wyglądem! Przygotowanie ciasta nie jest trudne, należy jednak ściśle stosować się do wskazówek z przepisu, aby wszystko wyszło jak należy Składniki: BISZKOPT(...)litra wrzątku 5 dużych jabłek pół cytryny Masa śmietanowa: 400ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy pół czekolady deserowej 1/4 szklanki mleka *** Przygotowujemy biszkopt: Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, gdy cukier się skończy dodajemy kolejno żółtka. Do puszystej masy jajecznej przesiewamy mąki
Blog z Apetytemprzygotowaniu, ale jego smak wszystko Wam wynagrodzi, ponieważ jest lekkie i bardzo smaczne. Zachęcam do pieczenia. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: biszkopt 3 jajka 1/2 szklanki zwykłego cukru (120 g) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80 g) 1/4 kostki masła (50 g) masa budyniowa 1 l soku typu Kubuś/Vitaminka, np. malinowego(...)wody 2 łyżki cukru pudru do dekoracji około 300 g delicji w galaretce, np. wiśniowej 2 galaretki o smaku malinowym 3 szklanki wody (3/4 l) Na samym początku przygotować biszkopt : masło roztopić, ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę. Następnie powoli dodawać cukier. Cały czas mieszać na najwyższych obrotach miksera. Gdy powstanie gęsta, sztywna masa to zmniejszyć
Ugotowaćwiśniową i bezą kokosową. Idealne połączenie smaków. Ciast nie jest zbyt mocno słodkie w smaku. Zachęcam do pieczenia 😊 S kładniki na formę do pieczenia 20 cm x 30 cm: biszkopt 3 jajka 1/2 szklanki zwykłego cukru (120 g) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80 g) 1/4 kostki masła (50 g) krem budyniowy 3 szklanki mleka 2 budynie o smaku(...)kokosowa 250-300 g wiórek kokosowych 7 białek 1,5 szklanki zwykłego cukru (345 g) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na samym początku przygotować biszkopt: masło roztopić, ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę. Następnie powoli dodawać cukier. Cały czas mieszać na najwyższych obrotach miksera. Gdy powstanie gęsta, sztywna masa to zmniejszyć
UgotowaćFenomenalne ciasto z malinami! Biszkopt w smaku przypomina wilgotnego murzynka. Przełożony masą z prażonym słonecznikiem, kajmakiem i mleczną czekoladą jest obłędny. Masa śmietankowa z malinami jest puszysta i delikatna jak chmurka. Ciasto, które jest warte uwagi, ponieważ w smaku jest obłędne! Biszkopt: 0,5 szklanki wody ¾ szklanki oleju 1 ¾ szklanki cukru 3 łyżki kakao 5 jajek 1 ½ szklanki mąki pszennej(...)masy kajmakowej 100 g mlecznej czekolady Masa śmietankowa: 500 ml śmietany 36% 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki malinowe 1 szklanka świeżych malin Biszkopt: Do garnka wlewamy olej, wodę, kakao i ¾ szklanki cukru. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z wystudzoną masą kakaową i esencją waniliową. Dosypujemy przesianą mąkę pszenną
VioletoweKucharzeniejest bez pieczenia, więc w upały nie musimy włączać piekarnika. Jest bardzo lekkie, owocowe po prostu pyszne. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM SPÓD: 2 opakowania okrągłych biszkoptów (360 g) słoik powidła śliwkowego ok. 300 g PIANKA: 2 jogurty greckie ( 800 g) 2 wiśniowe galaretki WIERZCH: 2 krystaliczne galaretki smak truskawka - wanilia (Dr. Oetker) dowolne owoce(...)mnie truskawki, czereśnie, zielone winogrona WYKONANIE: Blachę wykładamy folią aż po brzegi (będzie łatwiej wyjąć). Każdy biszkopt smarujemy łyżeczką powidła i składamy ze sobą (płaską stroną do siebie) układamy jeden obok drugiego, jeśli trzeba docinamy. PIANKA: Dwie wiśniowe galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Jak zaczną się ścinać miksujemy razem z jogurtami greckimi. Piankę wylewamy na biszkopty. Chowamy do lodówki
Pani na deserPrzedstawiam tort dla wybrednych... Czekoladowy biszkopt przełożony kremem na bazie masła orzechowego ( uwielbiam) i masą śmietanowo-kokosową obsypany posiekaną gorzką czekoladą. Pycha... W mojej kuchni królują zdrowe słodycze, ale zdarzają się wyjatkowe okazje, które pozwalają mi zaszaleć. Świętując czwarte urodziny mojego syna -fana dinozaurów, (ośmieliłabym się nawet powiedzieć psychofana) powstał cudowny tort. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 5 jajek w temperaturze(...)wrzucam pokruszone wafelki, mieszam łyżką PRZYGOTOWANIE TORTU: pierwszy blat nasączam naparem z herbaty rozsmarowuję na nim połowę dżemu nakładam 3/4 kremu orzechowego posypuję posiekaną czekoladą 2. nakladam drugi biszkopt nasączam naparem z herbaty, smaruję dżemem nakładam kokosową bitą śmietanę zostawiam trochę na wulkan) przykrywam kolejnym blatem, nasączam i smaruję kremem z masła orzechowego. WULKAN: Piekę biszkopt ( przepis jak wyżej
Upiecz sobie babeczkęnadaje ono temu wypiekowi ładne zielonkawe zabarwienie :) Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23 x 23 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto szpinakowe z truskawkami – Składniki: Składniki na szpinakowy biszkopt: 3 duże jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki krupczatki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g świeżych liści szpinaku Składniki na warstwę piankową: 660 ml śmietanki(...)Składniki na warstwę truskawkową: 350 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 600 ml gorącej wody *szklanka = pojemność 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto szpinakowe z truskawkami – Wykonanie: PRZYGOTOWAĆ SZPINAKOWY BISZKOPT: Szpinak wrzucić do blendera, dodać olej i zmiksować na jednolitą masę. Jajka zmiksować z cukrem (na najwyższych obrotach miksera) na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera na wolne
Kulinarne PrzebojeLekkie ciasto na biszkopcie z rabarbarem w roli głównej. Do tego szczypta czekolady i bezy domowe i wyszło pyszne połączenie. Na jednym kawałku nie skończycie. Biszkopt: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej typ 500 1 łyżka mąki ziemniaczanej/ razem mąki pszennej i ziemniaczanej ma być 1/2 szklanki/ galaretka rabarbarowa: 2 galaretki truskawkowe(...)rabarbaru pokrojonego 4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa ciastka kakaowe typu petibery dekoracja: 50 g czekolady gorzkiej bezy Biszkopt: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i cały czas ubijam. Jak piana będzie lśniąca dodaję żółtka i już tylko mieszam
wesoła kuchniaLekki, letni tort ze świeżymi truskawkami i pysznym kremem z bitej śmietany i kawałeczków gorzkiej czekolady. Jego przygotowanie najlepiej jest rozłożyć w czasie i upiec biszkopt nawet dwa dni przed planowanym podaniem. Przygotowanie kremu i przełożenie tortu można zostawić na dzień podania lub zrobić z jednodniowym wyprzedzeniem. Biszkopty nasączyłam domową lemoniadą i przełożyłam warstwą dżemu i świeżych truskawek. Krem(...)ubita śmietanka 30%, dodatkowo usztywniona śmietan-fixem lub rozpuszczoną żelatyną i wymieszana z kawałkami czekolady. Całość tworzy bardzo udane połączenie i świetnie nadaje się na urodzinowe przyjęcie. SKŁADNIKI BISZKOPT 5 jajek, w temperaturze pokojowej szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej KREM STRACCIATELLA 1,25 l śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin
cool and mintyprzekonały. Tort był naprawdę przepyszny, dość lekki, a czarna porzeczka idealnie przełamała jego słodycz. Zapewniam, że każdy potrafi przygotować takie cudo. Polecam! (Tortownica o średnicy 24 cm) Biszkopt: (inne wymiary znajdziecie tu - klik ) 5 jajek 3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Do przełożenia(...)fixy (opcjonalnie lub można więcej - ja dodaję jak najmniej) Dodatkowo: 1 słoik kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki (około 280g) Nasączenie: sok z cytryny + woda Boki (opcjonalnie): około 22 podłużne biszkopty Moja dekoracja: opłatek na tort z obrazkiem krem czekoladowy srebrne kuleczki cukrowe białe kwiatuszki z opłatka kolorowe lentilki Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać
Di gotujeCiasto, w którym smak truskawek idealnie komponuje się z masą z homogenizowanych serków, biszkoptem nasączonym kawą i migdałowym likierem tworząc prawdziwą rozkosz do małej czarnej. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa waniliowa: 360g serka homogenizowanego waniliowego 125g masła 3 żółtka(...)mleka 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 50ml likieru migdałowego Polewa truskawkowa: 250g truskawek 1 truskawkowa galaretka Dodatkowo: bita śmietana truskawki, borówki Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do prostokątnej
Szalona Kuchnia Ewelinybardzo gorąco, smakuje wspaniale, ma piękne, duże ziarna i cudowny aromat :) Jest to produkt bardzo wysokiej jakości. Sernik składa się z kilku świetnie współgrających warstw-lekkiego biszkoptu, masy serowej z dodatkiem czekoladowej kawy Cappuccino, bananów,warstwy śmietanowo-kakaowej oraz z korony prażonego słonecznika :) Wszystko smakuje cudownie, gorąco polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm PRAŻONY SŁONECZNIK(...)słonecznika BIO Polskie Młyny -100g masła -0,5 szkl cukru (szklanka 250ml) -4 lyżki mleka BISZKOPT -3 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki MASA SEROWA -1 kg sera białego w wiaderku -2 łyżki żelatyny -2 łyżki kawy cappuccino czekoladowej -300ml śmietany 30% -1,5 szkl cukru pudru -125ml wrzątku MASA ŚMIETANOWA
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasto jest przepyszne i nadaję się na Dzień mamy :) Polecam wam zrobić.Pyszności i jeszcze raz pyszności. Biszkopt: jaja 5 szt mąka tortowa 7 łyżek cukier 2 łyżki kakao 2 łyżki Masa 1 wiórka kokosowe 200 g mleko 500 ml cukier 2 łyżki budyń śmietankowy 1 szt (40 g) margaryna 125 g Masa 2 krówka, kajmak mała puszka ( smak(...)boki. Przekładamy ciacho biszkoptowe. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek aby powstały dwa krążki. Tortownice wykładamy folią spożywczą i wkładamy jeden krążek biszkoptu, nasączamy go sokiem z pomarańcza . Do garnka wlewamy szklankę mleka,wsypujemy cukier i dodajemy kokos.Gotujemy na małym ogniu ( kokos nam tak jakby nabrzmiewa , tak ma być). Teraz dodajemy margarynę. Kiedy
Różowa kuchniaWypieki z białym winem to jedne z moich ulubionych, zwłaszcza te w których dodatkowo jest nuta porzeczki. Robiąc ten inspirowałam się tortem Malakoff, z tym że zamiast gotowych biszkoptów upiekłam blaty ciasta. Mimo, że bardzo prosty to był przepyszny, całej rodzinie smakował. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka(...)przekroić na trzy blaty. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wlać żelatynę, zmiksować. Dolny blat ułożyć na paterze, zapiąć wokół niego rant. Biszkopt nasączyć winem, posmarować połową dżemu i wyłożyć 1/3 bitej śmietany. Przykryć biszkoptem, nasączyć, przesmarować dżemem i wyłożyć połowę pozostałej śmietany. Położyć ostatni biszkopt, nasączyć winem. Zdjąć rant, boki i wierzch obsmarować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacienkiego biszkopta, kremy kakaowego z orzechami, migdałami i kawałkami czekolady oraz z masy cytrynowej. Polecam gorąco i zapraszam. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę ok 10x35cm-duża keksówka BISZKOPT -3 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej KREM -900ml mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej -3/4 szkl cukru(...)migdałów -200g orzechów włoskich -1 tabliczka czekolady mlecznej 90-100g -olejek rumowy -olejek cytrynowy -pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub łyżka soku z cytryny -1,5 łyżki kakao BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy żółtka, cukier i wszystko miksujemy delikatnie. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do blaszki posypanej bułką tartą i posmarowanej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku