lubicie serniki tak samo jak my 💕 Dlatego postanowiłyśmy wykonać jeden spontanicznie gdy robiąc zapasy musów dyniowych, w zamrażarce znalazłyśmy mrożone jagody. Brakowało nam w tym czasie wszelkich mąk, więc biszkopt powstał na odżywce białkowej. Dlatego cały zyskał już miano proteinowego ciacha 💪 Nie był planowanym dziełem na bloga, ale jednak efekt końcowy jest nawet uroczy(...)sposób powstał torciko-sernik jagodowy a żeby było śmieszniej udekorowany jest jeżynami 😉 Składniki (śr: 18 cm): Proteinowy, kakaowy biszkopt (śr: ok 15 cm) -4 duże jajka -5-6 łyżek gorzkiego kakao -2 miarki odżywki białkowej (u nas naturalna) -4 łyżki ksylitolu -szczypta soli Proteinowa, jagodowa masa serowa -500g serka gładkiego (np. Emilki lub President
Candy PandasTaki słodki mini torcik dołączył dziś do grona tortowych inspiracji. Połączenie smaku kokosu i kajmaku bardzo fajnie współgra z puszystym biszkoptem i chrupkimi dodatkami. Składniki: na biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia składniki na masę: 500 ml mleczka kokosowego 300 ml śmietanki kremówki(...)czubate łyżki masy kajmakowej opakowanie żelatyny (10 gram) w listkach na 500 ml płynu dodatkowo: czekoladki, orzeszki w czekoladzie i inne słodycze do ozdoby Przygotowanie biszkoptu: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy partiami cukier, łyżka
Życie zaczyna się w kuchniskładniki na biszkopt jasny: 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 80 g mąki 110 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy(...)przez ok. 30 min. w 179 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na biszkopt ciemny: 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 110 g cukru 20 g kakao 60 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao
Domowy Smak Jedzeniakokosu. Coś pysznego i efektownego. Mojej rodzinie przypasowało i chcą powtórki z rozrywki . Więc może za jakieś 2 tygodnie je powtórzę.Już dziś was zapraszam na zrobienie. Składniki na biszkopt: mąka pszenna typ 500 1 szklanka mąka ziemniaczana 1/2 szklanki jaja 7 szt cukier 3/4 szklanki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa z jabłek: jabłka 2 kg cukier 3/4 szklanki(...)delikatnie w jedną stronę.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek i przekładamy jeden biszkopt do tej samej formy wyłożonej papierem. 2.Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka i ścieramy na tarce.Przesmażamy je w garnku z cukrem. Galaretki rozpuszczamy w pół litra wrzątku
Różowa kuchniaSzybki sposób na ciasto Kinder Country. SKŁADNIKI : (forma 24 x 24cm) Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Masa Kinder Country 500 ml śmietany 36 % 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru 0,5 szklanki żelatyny szklanka płatków Kinder Country Dekoracja 5 łyżek miodu Kinder Country SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić(...)wodzie, śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać cukier oraz przestudzoną żelatynę i jeszcze chwile miksować, do ubitej śmietany wsypać płatki i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na przekropiony blat biszkoptu, przykryć drugą częścią ciasta. Miód jeżeli nie jest płyny rozpuścić, polać nim wierzch biszkoptu i posypać płatkami Kinder country. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego. rrarossa@gmail.com
RAROSSAzbiegło się to z wizytą gości, bo w innym wypadku musielibyśmy go jeść przez tydzień ;) Dodam, że nawet mi ten tort bardzo smakował :) Tortownica 23-26 cm Składniki: Biszkopt kakaowy (klik ): 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao Masa śliwkowa: 700 g śliwek 2 galaretki wiśniowe 200 ml wody Krem czekoladowy: 2 budynie waniliowe(...)mleka 6 łyżek cukru 250 g masła 1 gorzka czekolada Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie gorzka czekolada Biszkopt: Mąkę i kakao wymieszać ze sobą. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami wsypywać cukier i mieszać aż powstanie gładka beza a cukier będzie mało wyczuwalny. Wówczas dodawać po jednym żółtku. Na końcu wsypywać partiami mąkę
My simple kitchenlubi kokosowe wypieki to z pewnością jest to przepis godny wypróbowania. Ciasto można zrobić tak jak ja na biszkopcie lub w wersji przyśpieszonej użyć herbatników, krakersów lub biszkoptów. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Pianka kokosowa: 0,75 l kremówki 30% 300 g czekolady białej 1 puszka mleczka kokosowego(...)mleka 2 szczypty aromatu kokosowego w proszku 7 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl gorącej wody płatki migdałów Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką
Ala piecze i gotujeciasto jest przepyszne. Połączenie puszystego biszkoptu, kremu z mleka w proszku i polewa kakaowa... "niebo w gębie". W smaku naprawdę przypomina "mleczną kanapkę". Od dawna planowałam zrobić to ciasto, ale zawsze jakoś to odwlekałam i teraz żałuję. Ciasto na pewno zrobię jeszcze nie raz. Idealne jako słodki poczęstunek dla gości, których smak tego ciasta na pewno oczaruje. Składniki(...)biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki mąki tortowej typ 450 (użyłam mąki tortowej Młyny Stoisław) * 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej * 2 łyżki kakao * 1 szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3-4 łyżki oleju Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ubitych białek i delikatnie połączyć drewnianą łyżką
Zrób to smacznieZapraszam na pyszne ciasto Fistaszek, będące połączeniem ciasta miodowego, biszkoptu kakaowego, masy budyniowej i karmelizowanych fistaszków. Ciasto idealne na każdą okazję. Z powodzeniem możemy je upiec na urodziny, święta, rocznicę czy zwykłą domową imprezę. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 400g mąki, 150g masła, 2 jajka, 1,5 łyżki miodu, 1/3 szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, Masa orzechowa: 100g masła(...)łyżki miodu płynnego, ½ szklanki cukru, 250g orzeszków ziemnych niesolonych, Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżka octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 łyżki maki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 opakowania cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru, 200g masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Masa orzechowa
Tradycyjna kuchnia Kasieksperyment z krystaliczną galaretką, która od niedawna pokazała się na rynku. Jest fajnym rozwiązaniem do ciasta szczególnie jak dodajemy różne owoce i nie wiadomo jaki kolor galaretki wybrać. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Bita śmietana: 1 litr zimnej kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny(...)szkl wody 200 g kamyczków czekoladowych 3 galaretki krystaliczne 1300 ml gorącej przegotowanej wody sezonowe owoce - maliny, jeżyny, borówki Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową
Ala piecze i gotujedanie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka(...)tiramisu: 4 żółtka 100 g cukru 50 ml likieru amaretto lub kawowego 350 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki + 50 g białej czekolady 400 g borówek 300 g podłużnych biszkoptów Na palniku, nad kąpielą wodną umieścić miskę. Wbić do niej żółtka, dodać cukier i likier. Całość ubijać do czasu aż masa zgęstnieje i się napuszy (około 10-15 minut). Zdjąć
Domowa cukiernia EwyTiramisu nikomu przedstawiać nie trzeba :) To klasyczny włoski deser, składający się z kremu na bazie żółtek i serka mascarpone oraz biszkoptów nasączonych w ponczu z mocnej kawy i likieru Amaretto. Wariacji na temat Tiramisu jest wiele; spotkać można przepisy na Tiramisu kokosowe, piernikowe, nawet dyniowe :) czy też z owocami. Pamiętam jak kiedyś w jednej restauracji zamówiłam na deser Tiramisu(...)serka mascarpone 2 duże jajka 2 łyżki likieru Amaretto 4 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki ( około 200 ml ) mocnej, lekko posłodzonej kawy + około 50 ml likieru Amaretto podłużne biszkopty około 300 g malin ( świeżych lub mrożonych ) + cukier do smaku Wykonanie: Sos malinowy: Mrożone maliny przełożyć do garnuszka i postawić na palnik. Podgrzewać mieszając, do momentu, aż całkowicie się rozpadną. Dodać
Opowieści z piekarnikaBardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Mięciutkie dzięki biszkoptom. Z lekko wyczuwalnym bananowym posmakiem, a całość idealnie uzupełnia gorzka czekolada. Składniki: 2 opakowania biszkoptów po 180 g 900 ml soku typu Kubuś marchewkowo - bananowego 3 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 duże śmietany 30% 3 śnieżki 1/4 szklanki cukru pudru 80 g startej gorzkiej czekolady(...)soku rozrabiamy budynie. Resztę zagotowujemy wraz z cukrem i masłem. Dodajemy rozrobione budynie do soku i mieszamy aż nam zgęstnieje. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwsza warstwę biszkoptów, następnie wykładamy masę Kubusiowa i drugą warstwę biszkoptów. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śnieżkami. Wykładamy na biszkopty. Posypujemy czekoladą. Wkładamy do lodówki
Lena GotujeCiasto świetnie nadaje się na wyjątkowe okazje. Połączenie delikatnego biszkoptu i budyniowej masy z orzeźwiającym ananasem i słodką kokosową bezą jest wręcz idealne. Aż żałuję, że tak późno zwlekałam z upieczeniem tego pysznego ciasta! Z filiżanką kawy smakuje wyśmienicie. Pina Coladę upiekłam na swoje imieniny i powiem, że każdemu baaardzo posmakowało. Wam też polecam :) A przy okazji chciałam złożyć(...)życzenia imieninowe wszystkim Joannom, Joasiom, Asiom ;)))) Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa: 500 ml mleka 4 żółtka 1/2 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 czubate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej szczypta soli 250 g masła puszka ananasa Beza kokosowa: 4 białka
Smakołyki Asipatelni, aż będą złotobrązowe. Mascarpone więc jest zarezerwowane na wyjątkowe okazje, w moim domu więc na urodziny. Tiramisu kokosowe / 5 porcji Składniki: 500 g serka mascarpone 300 g biszkoptów, okrągłych lub podłużnych 4 jajka 5 łyżek cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 ml amaretto lub rumu 1/2 szklanki wiórków kokosowych szczypta soli Przygotowanie: Zaparzamy kawę, w której będziemy zamaczać(...)biszkopty. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel. Do utartych żółtek dodajemy mascarpone, delikatnie mieszamy, a następnie miksujemy z amaretto lub rumem, aby składniki połączyły się. Białka ubijamy ze szczyptą soli, "na sztywno". Ubite białka przekładamy do mascarpone z żółtkami i cukrem, mieszamy delikatnie, aż masa będzie jednolita. Biszkopty zanurzamy w zaparzonej kawie. Układamy w pucharkach
Moja smaczna kuchnia