przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:91/600)

Piankowiec 110

dodatek jesteście fanami ptasich mleczek to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Co do galaretek, możecie użyć dowolnych trzech smaków, ja użyłam te które lubi moja rodzinka. Piankowiec Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 15 g cukru wanilinowego 4 łyżki mąki 1 kisiel (o dowolnym smaku, u mnie truskawkowy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 700 ml zagęszczonego mleczka niesłodzonego (dobrze(...)schłodzone) 3 opakowania kolorowych galaretek (u mnie truskawkowa, agrestowa i brzoskwiniowa) 3 utrwalacze do śmietany Wymiary formy 33 cm x 24 cm Na początku zajmujemy się biszkoptem. Ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do nich cukier (łyżka po łyżce) i cukier wanilinowy. Ucieramy. Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy kisiel, delikatnie mieszamy

PatiGotuje
Mazurek królewski 98

Mazurek królewski to mój ulubiony mazurek świąteczny, pomimo że moja rodzinka najbardziej lubi orzechowy Cały jego urok ukrywa się w dwóch kruchych ciastach, fenomenalnej masie budyniowej i puszystym biszkopcie. Ja go uwielbiam <3 Jeśli się skusicie gwarantuję, że Wam zasmakuje. Mazurek królewski Składniki: Ciasto kruche: 150 g margaryny (zimnej) 300 g mąki 1 całe jajko 1 żółtko(...)cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 15 g cukru wanilinowego 4 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 500 ml mleka 150 g cukru 2 łyżki mąki tortowej kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 250 g margaryna Dodatkowo: czekolada lub czekoladowa posypka do dekoracji Wymiary formy

PatiGotuje
Ciasto „Danio” 1707

Dziś wiem to już na pewno – o ile naleśniki budyniowe ( przepis TUTAJ – klik ) zachwyciły mnie od razu, o tyle biszkopt budyniowy już niekoniecznie. Choć pięknie się upiekł i równo się kroił, nie wyszedł tak wilgotny jak lubię. Być może pomogłoby tutaj nasączenie, o którym w trakcie przygotowań nie pomyślałam. Biszkopt budyniowy to moje drugie podejście do biszkoptu przygotowanego(...)dodajemy do masy, miksując na niskich obrotach. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. Przestudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, mieszamy dokładnie. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serki homogenizowane, a następnie wlewamy zimną, lecz

Smaki Na Talerzu
Ciasto puszysta Hrabina 323

mleka 50 gr budyniu w proszku o smaku waniliowym 10 dkg cukru pudru 25 dkg masła bez soli 3 łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym 13 dkg okrągłych biszkoptów 200 ml mocnej czarnej kawy parzonej 2 opakowania galaretki agrestowej (75 gr każda) 700 ml wody Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta. Jak przygotować ciasto z galaretką i masą budyniową . Ciasto(...)końcu dodać cappuccino w proszku. Złożenie ciasta : upieczone i wystudzone ciasto biszkoptowe przekroić wzdłuż. Na wierzch pierwszej części wyłożyć połowę masy cappuccino. Na masę układać namoczone w czarnej kawie biszkopty, na biszkopty wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do momentu, aż galaretka się zetnie. Kiedy galaretka jest już dosć twarda, wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na galaretkę pozostałą część

mecooks
TORT KAWOWO-CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI 135

czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje 90 minut, a oprócz tego mamy do upieczenia biszkopt i dwie masy do przygotowania. Jednak efekt końcowy oraz jego smak wynagradzają cały włożony trud. Goście z pewnością będą zachwyceni licznymi warstwami tortu oraz ich smakami. Dedykowany jest(...)specjalne okazje... Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa czekoladowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 10 g gorzkiej czekolady Masa kawowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki cukru pudru 2 g kawy

Kuchnia MagdaLeny
TORCIK JOGURTOWY MONTE 236

improwizacją i powstało z tego co znalazłam w szafce i lodówce, a efekt przerósł moje oczekiwania. Miało być po prostu "coś" słodkiego do kawy, a wyszło super ciachoo! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zmielonych orzechów włoskich szczypta soli Masa: 400 g gęstego jogurtu naturalnego(...)kubeczków Monte (po 55g) 5-6 łyżeczek żelatyny Dekoracja: 30 g gorzkiej czekolady 3 mini wafelki w czekoladzie Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko

Kuchnia MagdaLeny
Deser angielski z truskawkami 233

deser jest wprost przepyszny. M ciągle mnie namawia, abym mu znowu go zrobiła. Krem angielski (przypominający nieco nasz budyń) z wanilią i kremówką, galaretka ze świeżymi truskawkami i miękkie biszkopty. To połączenie jest fantastyczne. Dodatkowo, tak jak autorka przepisu sugeruje ( klik ), możecie nasączyć biszkopty jakimś alkoholem - nalewką czy likierem. Ja jednak, z myślą o córce, pominęłam ten krok(...)angielski: 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 200 ml kremówki 250 ml mleka 1 laska wanilii 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa około 100 g biszkoptów Krem angielski: Laskę wanilii rozciąć i wyskrobać z niej ziarenka. Do garnka wlać śmietanę, dodać ziarna oraz laskę wanilii. Wsypać cukier i na średnim ogniu zagotować. Żółtka wymieszać z mlekiem

My simple kitchen
Cappuccino waniliowe bez pieczenia 201

Wspaniały deser, lekki, puszysty, bardzo aromatyczny, który podałam w niedzielę dla rodziny. Na bazie kawy, serków homogenizowanych waniliowych i biszkoptów, wszystko na koniec posypane kakao. Ciasto cappuccino waniliowe bez pieczenia z biszkoptami zachwycił nie tylko mnie, z pewnością na stałe zagości w moim letnim słodkim menu. Składniki: ok. 300 g okrągłych biszkoptów 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ¾ szklanki gorącej wody(...)wodą, dolałam mleko, wymieszałam (można kawę dosłodzić do smaku wg uznania). Do serków waniliowych wsypałam kawę, wlałam żelatynę i wszystko zmiksowałam. Następnie dodałam ubitą na sztywno śmietanę, wymieszałam szpatułką. Biszkopty nasączałam kawą z mlekiem i układałam na spodzie tortownicy, wylałam masę kawową i ponownie na górze ułożyłam biszkopty. Ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc. Na koniec cappuccino waniliowe posypałam

Zasmakuj Kuchni
Szpinakowa kostka z musem truskawkowym 228

Szpinakowa kostka z musem truskawkowym Przepis Thermomix. Przepisy na Thermomix: Składniki: Biszkopt szpinakowy: 120 g świeżego szpinaku 5 jajek 100 g oleju rzepakowego 100 g cukru 260 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 650 g truskawek świeżych lub mrożonych 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki truskawkowej 400 g schłodzonej śmietany(...)wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wlewamy na blaszkę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy, delikatnie ścinamy wierzchni blat (okruszki posłużą nam do dekoracji). Do czystego naczynia Thermomix wsypujemy wyszypułkowane truskawki. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy czas 5 min/temp.100/obr.1 Następnie miksujemy truskawki na gładko czas

Themo przepisy
KRYSZTAŁEK 170

bezproblemowe w przygotowaniu ciasto można powiedzieć że robi się samo 😉  uroczo kolorowe, dzieci za nim przepadają. Inna wersja galaretkowca , które już wcześniej robiłam.  SKŁADNIKI (tortownica 24 cm) Biszkopt (lub gotowe biszkopty) 2 jajka 1/2  szklanki cukru 1/2 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa Śmietanowa 4-5 ulubionych galaretek 1 śmietany 18% 2 cukry(...)wanilinowe 5 łyżeczek żelatyny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru

RAROSSA
Torcik truskawkowy z żelką z owoców leśnych 202

sobie nastrój jeszcze bardziej… słodkim jedzeniem. Zamarzyły mi się truskawki, poziomki i maliny. Owoce latem pachnące. Chcecie trochę słodkiego lata? SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy około 23 cm. Biszkopt cytrynowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego skórka starta z 1 cytryny(...)własnych preferencji smakowych) 15 g żelatyny Dodatkowo bita śmietana (opcjonalnie): 250 ml śmietany kremówki (30 - 36% zawartości tłuszczu) 3 - 4 łyżki cukru pudru (wg własnych preferencji smakowych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt cytrynowy: Oddzielamy białka od żółtek. Za pomocą miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodajemy ekstrakt

W kuchni Katie