przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:421/600)

Tort intensywnie pomarańczowy bez pieczenia. 210

dłuższego czasu zastanawiałem się nad zrobieniem tortu na urodziny mojej lubej. Chciałem, by nie był to tradycyjny tort z biszkoptem, przekładany masą, a coś wyjątkowego. Czy wyszło wyjątkowo? Musicie spróbować przygotować i sami oceńcie. Wiem jedno...tort z dokładkami znikł w mgnieniu oka. Jak go przygotować? Spód: -około 300 gramów przygotowanych sucharów, rozgniecionych na drobno -około 900 gramów kremu orzechowo

BaRepas
Magiczne ciasto czekoladowe 171

wymieszanych w określonej kolejności wychodzi nam w trakcie pieczenia trójwarstwowe ciasto. Tym razem u mnie środkowa warstwa wyszła cieniutka i słabo ją widać . Widocznie słabo czarowałam ;) Smak ciasta przypomina biszkopt z intensywnie czekoladowym kremem budyniowym. Składniki : blaszka 18x24 Wszystkie składniki maja mieć temperaturę pokojową. 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka ) 1 łyżka wody 150 g cukru 125 g masła roztopionego

Malinowa Kawiarenka
___Tort wiśniowy___ 170

wymieszać do przy pomocy szpatułki, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut. Przestudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Nasączamy amaretto. Smarujemy powidłami i nakładamy ubitą z cukrem śmietanę. Na wierzch układamy drylowane wiśnie (mogą być ze słoika). SMACZNEGO

KuukBuuk
Ciastka grzyby 158

Pieczarki? Ciastka? Kiedy je po raz pierwszy zobaczyłam bardzo mnie zaintrygowały. Tureckie tradycyjne ciasteczka do złudzenia przypominają grzyby. Przygotowanie ich jest banalnie proste, a smakiem przypominają miękkie biszkopty. Ponieważ są dość duże, przygotowałam również wersję z czekoladą, dzięki której ciastka chrupie się jeszcze przyjemniej :) Składniki na około 24 sztuki: 150 g miękkiego masła ½ szklanki cukru 2 jajka (w temperaturze pokojowej

Trzeci talerz
Czekoladowa pychotka 143

oraz  przesiany z mąką oraz przyprawę chili. Łączymy wszystko, dodajemy posiekane orzechy oraz połamaną tabliczkę czekolady. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm natłuszczoną i posypaną skruszonymi biszkoptami lub bułką tartą. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez ok 30 minut do tak zwanego "suchego patyczka" po upieczeniu studzimy polewamy polewą czekoladowa przygotowaną z czekolady którą topimy

kgwjanczewo
Ciasto serowo- orzechowe 501

wolnych obrotach oraz roztopiony tłuszcz. Do masy dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz orzechy. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać ciasto na wyłożoną papierem formę i piec jak biszkopt- do suchego patyczka w 180st C ok 25-30minut. Zimny przekroić na dwa blaty. 2. Sernik: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem, dodać podwójnie zmielony biały ser, budynie śmietankowe

Kuchnia w czekoladzie
Babka z sercem 469

ciemnego kakao 1¾ łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Formemkę keksówkę o wymiarach 27 x 8 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką lub zmiksowanymi wysuszonymi ciemnymi biszkoptami. Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną puszystą masę. Dodawać po jednym jajka, miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dodać

Pełny talerz
Tort rafaello 124

urodziny mojej córki postanowiłam zrobić tort rafaello. Trochę pomyślałam co taki tort mieć powinien i wyszło, że powinien być właśnie taki : biszkopt : 6 jajek 0,75 szkl mąki pszennej 0,75 szkl cukru beza : 2 białka 0,5 szkl mielonych migdałów 0,25 szkl cukru pudru 50 g migdałów bez skóry ( u mnie pokrojone

Polska Zupa
TORCIK OWOCOWA WALENTYNKA 167

cukier puder, sok z cytryny i mascarpone, mieszamy.  *Brzoskwinię osączamy z zalewy, kroimy w kostkę.  *Połowę ubitej kremówki z mascarpone mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami.Wykładamy na dolny biszkopt, przykrywamy drugim plackiem. Pozostałą ubitą kremówką smarujemy boki i wierzch torcika. Na górze wokół serca robimy kleksiki.  * Boki dekorujemy wiórkami ciemnej i jasnej czekolady. Na górę układamy świeże owoce

Z Majeczką w kuchni
Najcudowniejszy wegański tort czekoladowy 187

torcie można napisać parę stron kwiecistych opisów jak i nie napisać nic, bo tort mówi sam za siebie. Biszkopt jest puszysty i delikatny, krem sycący i słodki, mus malinowy nadaje charakteru, a płatki róży trochę walentynkowego cukru. W związku z tym, że tort jest tak dobry nie będę Was męczyć opisem reakcji sody z octem czy długim na pół strony

wegetalerze
CIASTO Z DELICJAMI I KOLOROWYMI GALARETKAMI 290

Szukacie nowego pomysłu na ciasto? Galaretki,delicje,brzoskwinie ....bogactwo smaku...przekonajcie się sami.Ciasto niezwykle efektowne,bardzo pyszne i łatwe. Biszkopt orzechowy:   5 jajek 15 dag zmielonych orzechów 5 łyżek cukru  5 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ubić białka,dodając po łyżce cukru,następnie żółtka i lekko wymieszać.Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać

Niespełnione zdolności kulinarne
Trójkolorowe serduszko 175

resztą cukru pudru na krem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 3 łyżki kremówki, mieszamy i łączymy powoli z resztą kremówki a następnie kremówkę łączymy z serkiem mascarpone. Na wystudzony biszkopt przekładamy połowę masy białej, na nią przekładamy malinową galaretkę a na wierzch pozostałą białą masę. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki

Zainspirowana w kuchni
Torta łorzechowo-szokoladowoł ze apfylzinōm (Tort orzechowo-czekoladowy z nutką pomarańczy ;) ) 158

łostołwcie- niy baje nōm opadoł.   Apfylzina wyciście [14] , tyn sok wlyjcie do gorka i trocha odparujcie. Jak ochōdnie [15] , to kapnijcie tam trocha wōdki.   Jak biszkopt ochōdnie- nojlepi sie go upiyc dziyń naprzōd [16] – wyciōngcie go ze formy i przekrejcie na 3 placki. Polyjcie je tym sokym, żeby fajnie nasiōnkły.   Rozpuście ta szokolada- w gorku

Chop w kuchni
Ciasto "Anielski puch" (na białkach) 235

Proste, delikatne i szybkie ciasto na samych białkach bez dodatku tłuszczu. Ciasto jest lekko wilgotne, lekkie i sprężyste. Można powiedzieć, że to taki biszkopt na białkach. Składniki: (mała keksówka) 5 białek 140 g cukru 100 g mąki 2 łyżeczki soku z cytryny trochę otartej skórki z cytryny szczypta soli Białka ubijać ze szczyptą soli, gdy trochę się spienią wsypać

talerz przyjemności
Śmietankowy jabłecznik z sosem porzeczkowym 165

proszkiem do pieczenia i solą. Śmietany mieszamy ze sobą. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.  Jajka ubijamy z cukrem na puch, tak jak na biszkopt. Miksując dalej dodajemy śmietany. Wsypujemy mąkę mieszając już tylko łyżką. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy gesto jabłka brzuszkami do góry. Pieczemy ciasto w temperaturze 180st przez około

Gotowanie moimi oczami