przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:15/300)

Liebster Blog Award 142

której nie potrafię powstrzymać się od tańca….*Lambada, same nogi się rwą do tańca… i nie tylko.  A oto moje pytania:1.Twoja ulubiona potrawa z dzieciństwa…2. Bez  czego nie możesz się obejść w kuchni?3. Jakie sprzęty kuchenne zabrałabyś/zabrałbyś na bezludną wyspę – pamiętaj, tam nie ma prądu.4. Co ma piernik do wiatraka?5. Gdybyś(...)możliwość wyboru kucharza, który przez 1 dzień dla Ciebie by gotował, kogo  byś wybrała/wybrał?7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna?8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść?9. Potrawa, która uzależnia?10. Twoja największa kulinarna porażka…11. Pieprz, czy wanilia? I. Nominuję następujące blogi: http://wege-kuchnia.blogspot.ie/http://aromatmalin.com.pl/http://smakiedyty.blogspot.ie/http://poszukiwaniasmaku.blogspot.ie/http://kociolek-pysznosci.blog.pl/http://chochelkapolapkach.blogspot.ie/http://100smakow.com.pl/http://cookpl.blogspot.ie/http://eatratatouille.blogspot.ie/http://www.domowefrykasy.org/http://waniliowapistacja.blogspot.dk/ Zapraszam

mojewypiekiinietylko
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 333

mrożone i tak idealnie spełniły swoją rolę. Tort jest łatwy w przygotowaniu - nie zrażajcie się długim sposobem przygotowania, chciałyśmy wszystko jak najlepiej wyjaśnić ;). Najwięcej trudności może przysporzyć jedynie przygotowanie bezy - najlepiej żeby była gładziutka i biała jak śnieg. Należy pamiętać, aby cukier wsypywać porcjami - ubijać do rozpuszczenia każdej porcji przed dodaniem kolejnej. Łatwo sprawdzić czy cukier już się rozpuścił pocierając(...)odrobinę białkowej piany między palcami - jeśli jest gładka możemy dodać kolejną porcję cukru. Więcej o przygotowaniu bezy i całego tortu w przepisie... Naszą inspiracją był jeden z wpisów na TYM blogu. Zdjęć było niewiele czas naglił, a tort rozszedł się na tyle szybko, że nie było kiedy zrobić zdjęcia chociaż kawałka - zapewniamy, że w przekroju wyglądał doskonale.Zapraszamy do oglądania, smakowania

Symfonia Smaków
Domowe Żelki Owocowe. Zdrowe, dietetyczne slodycze bez cukru dla twojego dziecka. POKI-ŻELKI 9461

Kuchnia w naszym domu jest moim polem do działania.   Jednak nie wyobrażam sobie zdrowej i pysznej kuchni bez moich dzieci ...   Ten przepis powstał specjalnie dla i wspólnie z moją córą.   Nikolka jest żelkowym potworkiem , dzień bez żelka był dniem straconym - oczywiście dla niej.   Natomiast ja jako mama-dietetyk, nie mogłam patrzeć jak zajada się(...)Jeśli nie chcesz przegapić najciekawszych wpisów po prostu kliknij Lubię To na Facebook'u. Tutaj.     Przy tworzeniu przepisu na domowe żelki owocowe, nie obeszło się bez prób i błędów w recepturze, ale w efekcie powstały zdrowe, smaczne i kolorowe żelki owocowe bez cukru.   Jako dodatek zachęcam mamy do kreatywnego dorzucania witaminowych dodatków i zabawę kolorami

IzaGotuje
Ekologiczny Olej kokosowy jako kosmetyk. Prosty Przepis na organiczny antyperspirant bez aluminum i parabenów. 405

wygląda? Opiszę to prosto: kiedy schodzę z orbiterka po intensywnym treningu owszem jestem spocona, ale tego potu po prostu nie czuć!   Wszystko to zasługa niezastąpionego oleju kokosowego.   Bez wahania mogę go również użyć zaraz po goleniu - nie podrażania skóry.     Jeśli masz ochotę pozbyć się ze swojej kosmetyczki niebezpiecznego Aluminium i innych toksycznych dodatków , po prostu zacznij(...)zainteresowanych zapraszam do Organic Farm , ilość jest ograniczona! J eśli nie chcesz przegapić kolejnych ciekawych wpisów, kliknij Lubię To na Facebook'u Tutaj . Przy okazji spróbuj mojej domowej vegety, bez toksycznego glutaminianu sodu . Pamiętaj, że to domowy wyrób i jego ilość w Organic Farm  jest ograniczona  . Sprawdź tutaj. To naturalny antyperspirant, który zastąpi popularny niebezpieczny produkt w sprayu

IzaGotuje
TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM 278

Najsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry(...)długiej przerwie:)SKŁADNIKI NA BEZĘ (jak w przepisie na Tort bezowy z Advocatem):    8 dużych białek     420 g cukru    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej    2 łyżeczki białego octu winnego lub spirytusowegoSKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY:     400 ml kremówki 36%    250 g serka mascarpone

Słodko-Słony Świat Ilony
PUSZYSTE CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ JAJEK, ZE ŚLIWKAMI 203

końcu coś za coś... Zdecydowanie wolę bowiem orkisz, nawet jeśli to ciasto ma być bardziej zbite...a tu taka miła niespodzianka... zupełnie niespodziewanie, bardzo miłe zaskoczenie. Moje ciasto jest bez jajek, bez laktozy, może być również bezmleczne, a więc i wegańskie (gdy użyjemy mleka roślinnego), choć wersja na mleku krowim bez laktozy, była jednak lepsza, ale gdy ktoś ma ograniczenia(...)ciemnej blaszce 33x23cm. Składniki: - 500g mąki orkiszowej typ700 lub pszennej (orkiszowej typ750- 550g) - 1/4 szklanki* cukru (dałam 1 łyżkę cukru trzcinowego+ ksylitol) - 1,5 szklanki* mleka, u mnie bez laktozy (można dać mleko roślinne, np.ryżowe) - 100g oleju kokosowego, dałam bezzapachowy  (gdy używamy mleka roślinnego dajemy 15g oleju więcej) - 40g świeżych drożdży - śliwki węgierki lub dowolne inne owoce *szklanka

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z AGRESTEM I BEZĄ 456

KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z AGRESTEM I BEZĄ Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą . To ciasto było tak dobre, że postanowiłam zrobić jego czekoladową wersję, ale z innymi owocami. Padło na agrest, który nie jest zbyt popularny w domowych wypiekach :)  Agrest jest owocem, które od zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam(...)latem wyjadałam go prosto z krzaka w ogrodzie :) Dziś mam dla Was przepis na świetne kruche czekoladowe ciasto z agrestem i słodką bezą. Dzięki agrestowi ciasto jest bardzo orzeźwiające. Jego kwaśny smak fajnie łączy się ze słodka bezą i czekoladowym spodem oraz kruszonką. Poza sezonem możecie użyć oczywiście do tego ciasta innych owoców. Polecam! :) SKŁADNIKI NA SPÓD

Słodko-Słony Świat Ilony
Bezy II 163

pory tylko kilka deserów sprawia, że w oczach mojego syna widzę ten błysk w oczach, ten uśmiech :) Bezy to zdecydowanie jego jeden z ulubionych smaków. Tego dnia robiłam lody klonowe i tak przypadkiem powstały te bezy, bo  zostały mi białka. Na temat tego przysmaku pisać dużo nie muszę, każdy wie jak działają na nas bezy, zapominamy o kaloriach, wyłącza(...)łyżce dosypywać cukier cały czas miksując. Kiedy wsypałam już cały cukier, a w pianie nie wyczuwałam drobinek cukru przełożyłam pianę do rękawa cukierniczego i wyciskałam na blachę niewielkie bezy. Suszyłam bezy 10 minut w temperaturze 100 stopni, a potem ok. 2- 3 h w temperaturze 80 stopni. Na końcu wyłączyłam piekarnik, lekko uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam tam bezy do ostygnięcia

Blondynka Gotuje
Kruche Bezowe Ciasteczka z Konfiturą 145

konfiturą. Jednym trzeba poświecić więcej czasu innym mniej. Te zdecydowanie należą do tych mniej wymagających, co mnie bardzo ucieszyło. Zacznę od tego, że wyglądają uroczo. Są kruchutkie z chrupiącą bezą a przełożone konfiturą z czarnej porzeczki sprawiają wrażenie obłędnych. Musiałam chować przed moim małym pomocnikiem, gdyby mógł zjadłby wszytskie. A zabawa razem zanim przy wykonywaniu ciasteczek była wspaniała. Bardzo(...)kieliszka wycinamy kółeczka. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy. Ciasteczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko za pomocą rękawa cukierniczego i tylki nakładamy bezę.* Pieczemy w rozgrzanym do 169 stopni piekarniku, około 15-20 minut. Odkładamy do ostygnięcia a następnie przekładamy konfiturą.   * Ja kładłam bezę na każde ciasteczko i zlepiałam dwoma ciasteczkami bezowymi. Możecie również

Made By Mom And Son
Moja Słodka Pavlova 214

Dawno nic nie piekłam. Moja koleżanka od dawna prosiła mnie o przepis na Pavlovą, gdyż zawsze miała problem z upieczeniem dobrej bezy - mam nadzieję, że nareszcie Ci pomogłam i upieczesz swoją ulubioną ;)  Moja Słodka Pavlova… najbardziej ubolewam, że ciężko teraz o świeże, kolorowe owoce, które mogłabym użyć do bezy. Powiem Wam szczerze, że z moim małym ręcznym mikserem(...)świeżej mięty nieco przełamują wielką słodycz. Szczerze to poleciałam dziś po bandzie i stworzyłam chyba najsłodszy deser, jaki w ogóle kiedykolwiek zjadałam! Zresztą sami się przekonacie, jak spróbujecie :)  Beza - 6 białek jaj - 260g cukru (może być drobny) - łyżka skrobi ziemniaczanej - łyżka octu winnego z jabłek - łyżeczka syropu barmańskiego o smaku orzechowym  Zaczynamy od kilku podstawowych zasad: Białka muszą

Sajkofanka smaku
PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE 134

takowe u nas powstały. Ta wersja pierników jest dla tych wszystkich, którzy z różnych przyczyn glutenu jeść nie mogą lub nie powinni (choroby autoimmunologiczne), dodatkowo są one także bez dodatku kakao, bez białego cukru, bez miodu, bez laktozy (używam masła z ukwaszonej śmietanki), mogą być także bezmleczne, gdy masło zastąpimy margaryną bezmleczną. Mimo tych wszystkich ograniczeń wyszły bardzo smaczne ciacha(...)blaszki pysznych ciastek. Składniki: - 250g mąki gryczanej - 120g mąki jaglanej - 60g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej - 1 i 1/3 łyżeczki sody - 2 łyżeczki przyprawy pienikowej (moja jest bardzo intensywna, bez dodatku cukru i mąki) - 125 g masła (lub margaryny bezmlecznej) - 100g karobu lub innego słodkiego syropu (np. z agawy, klonowy, itp.) - 70g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1 jajko - szczypta soli

Smaczne Zdrowe
Krem dla wytrwałych i kuchenne czary 156

Później zaczęłam zastanawiać się nad kremem. Hmm... Tradycyjne maślane ciągle nie przemawiają do mojej wyobraźni - są zbyt ciężkie, tłuste i słodkie. Z drugiej strony chciałam krem, który da się bez problemu wycisnąć, będzie ładnie trzymał kształt i da się zafarbować bez ryzyka rozpłynięcia. Sięgnęłam więc do Moich wypieków i stwierdziłam, że krem na bazie bezy szwajcarskiej powinien być(...)porządku (wszystko na bazie bezy musi być dobre, prawda...?). Moi drodzy! Jeśli nie macie miksera planetarnego, albo przynajmniej takie zwykłego ze stojakiem, to ten krem wspaniale się sprawdzi zamiast siłowni lub lekcji boksu. Przygotowuje się go 30-40 minut, i tak naprawdę trzeba mieszać i miksować bez przerwy, żeby mu się broń Boże krzywda nie stała. Najpierw białka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na pożegnanie sezonu rabarbarowego - Pavlova 117

Uwielbiam bezy. Mega słodkie - praktycznie sam cukier, z niewielkim dodatkiem białek. Mają jednak w sobie coś uzależniającego - chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, najlepiej z górą bitej śmietany i świeżymi, orzeźwiającymi całość owocami. Klasyczna Pavlova podbiła moje serce, kiedy pierwszy raz jej spróbowałam. Od tamtej pory upiekłam ich całkiem sporo, w różnych wariacjach smakowych i kolorystycznych. Moja ukochana(...)jednak ciągle ta klasyczna z truskawkami - nic nie przebije smaku świeżych truskawek w połączeniu z bezą. Taki bardziej elegancki Eton mess - który, swoją drogą, muszę w końcu kiedyś przygotować.Tym razem chodziłam po domu szukając czegoś słodkiego i zastanawiając się, jak zużyć ostatni już chyba rabarbar. Znalazłam cudny sernik, i niemal już zabrałam się za przygotowania, kiedy w oczy wpadły

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torcik bezowy z kremem jaglanym i truskawkami 213

Matki postanowiłam upiec coś wyjątkowego, więc z wielkim zapałem zabrałam się wczoraj za pieczenie tortu. Obie z mamą uwielbiamy ciasto lodowe, dlatego też stanęło przede mną niełatwe zadanie - upieczenie bezy, najlepiej idealnie kruchej i lekko ciągnącej w środku. Wszystko szło perfekcyjnie : od oddzielenia białek, po ubicie pianki z cukrem i suszenie gotowego blatu w piekarniku. Przez pierwsze 30 minut beza(...)prostu zmieniłam program w piekarniku... nie na ten co trzeba. Totalne roztargnienie. Dochodziła godzina 23. Po kilkunastu minutach wróciłam zadowolona do kuchni, by sprawdzić, jak tam wygląda moja beza. Zdziwienie. Lekka panika. Co ja teraz zrobię??? Cały wierzch mi się spalił! Chwila słabości, a potem sięgnięcie do lodówki po kolejną partię jajek. Robię jeszcze raz, a co! Obiecałam tort, więc

Kuchnia Ellie