zależy od tego, jak tłusta jest ryba. I tak jeżeli będzie ona tłuściejsza to należy ograniczyć ilość majonezu, aby pasta nie była zbyt rzadka. Tak przygotowane jajka to idealna przekąska na każdą rodzinną imprezę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Jajka faszerowane makrelą: 3 jajka 1/2 wędzonej makreli 2 łyżki majonezu 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku sól, świeżo zmielony czarny pieprz (adsbygoogle
Danka PichciSałatka rodzinna to bardzo smaczna przekąska, która idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań. Będzie świetnym wyborem na Święta, a także inne rodzinne okazje w ciągu roku. Do przygotowania sałatki potrzebne nam będą marynowane pieczarki, kukurydza, czerwona cebulka, tuńczyk oraz jajka. Składniki te połączone ze sobą kremowym sosem idealnie do siebie pasują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi
Przepiski.plduży wpływ na całą jego resztę oraz na nasze samopoczucie, dlatego warto zaserwować sobie Owsiane muffinki na jogurcie to pyszny, prosty i szybki pomysł na pożywną, słodką przekąskę, która świetnie sprawdzi się nie tylko na weekendowe długie śniadania ale i na to drugie do pracy, czy szkoły :) W objęciach wilgotnego jogurtowego ciasta w kolorze wschodzącego słońca tulą się
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJest to błyskawiczna przekąska na gorąco, smaczna i zdrowa. Można ją przygotować gdy goście pukają do drzwi. Idealna na kolację, a gdy nie chce Ci się robić sosu, to sama żurawina wystarczy w zupełności. Składniki na 4 porcje: ? 2 okrągłe sery typu camembert ? po kilka orzechów: włoskie, pistacje, nerkowce, brazylijskie, jakie lubimy ? garść rukoli ? garść kiełków ze słonecznika Sos żurawinowy
To co kochamOstry, kremowy smak sera na bagietce polanej miodem i zapieczonej. Słodka gruszka i konkretny smak rukoli dopełnia całości. Ta francuska przekąska powstała na konkurs Blogerszefa jako danie Kuchni Zachodniej. Składniki na 4 porcje: ? ser Gorgonzola Cremoso 200 g ? 4 kromki bagietki korzennej przekrojonej wzdłuż ? 4 łyżeczki płynnego miodu ? 4 łyżeczki sosu balsamicznego ? 4 łyżeczko oliwy ? 2 gruszki ? rukola ? pieprz grubo
To co kochamPyszne truskawkowe tosty na niedzielne śniadanie, które mogą śmiało konkurować z deserem lub słodką przekąską. Cieszą podniebienie smakiem i oczy wyglądem. Samo przygotowanie to 5 minut pracy. Składniki na 8 kanapek: ? 4 tosty pszenne ? 4 łyżki serka białego kanapkowego ? 8 truskawek ? 8 łyżeczek miodu, u mnie gryczany Wykonanie: ? Pieczywo tostowe opiec w tosterze. ? Każdą kromkę posmarować łyżką białego serka. ? Kromki
To co kochamSmażone serniczki mogą być słodką alteranatywą na lekki obiad w gorący dzień lub przekąską na podwieczorek. Dodatek musu trukawkowego powoduje, że danie jest orzeźwiające. Składniki: ? 500 g sera białego mielonego ? 5 jajek ? 8 łyżek mąki ? 1 cukier waniliowy ? szczypta soli ? 1 łyżka octu ? olej do smażenia Mus truskawkowy ? 300 g truskawek ? 1 mały jogurt naturalny ? 1 cukier waniliowy ? 3 łyżki
To co kochamMłode marchewki na słodko w glazurze z miodu i soku pomarańczowego. Słodkie i kwaśne równocześnie. Zachwycają i zaskakują smakiem. Idealny dodatek do mięsnego obiadu lub jako warzywna przekąska. Składniki: • kilkanście młodych marchewek • sól, szczypta cukru do gotowania • 1 szklanka soku z pomarańczy • 3 łyżki cukru • 1 łyżka miodu • szczypta papryki ostrej Wykonanie: • Marchewki
To co kochamuzbiera się 8 sztuk, piekę bezę. Tym razem upiekłam batony musli. Nie są może bardzo dietetyczne ale na pewno zdrowsze od gotowych ze sklepu. Batony musli to prawie zdrowa przekąska wg pomysłu Koronowianki z portalu Przyślij Przepis. Składniki: ? 8 białek ? 1 opakowanie musli egzotycznego 425 g ? 2 łyżki mąki ziemniaczanej ? 3 łyżki wiórek kokosowych ? 1 szklanka cukru ? 10 kakaowych ciastek
To co kochamPołączenie sera pleśniowego, plastrów figi, miodu i chrupiącej bagietki okazało się nadzwyczaj udane. Ta szybka i prosta przekąska jest godna polecenia szczególnie teraz w sezonie figowym. Składniki: ? 8 kromek bagietki ? 4 świeże figi ? 1 ser pleśniowy Brie ? masło do smarowania ? 4 łyżeczki miodu Wykonanie: ? Bagietkę pokroić po skosie i posmarować kromki masłem. ? Figi pokroić w cienkie plasterki. ? Na każdej kromce
To co kochamPasztet Gerwazy o wyrafinowanym smaku z wołowiny, z zielonymi pistacjami, pachnący suszonymi śliwkami i brandy to dzieło firmy A. Blikle przygotowane według starego rodzinnego przepisu. Pasztet jest pyszną przekąską na zimno. Składniki: ? 500 g mięsa wołowego z udźca ? 200 g słoniny ? 3 cebule ? 4 jajka ? 150 g suszonych śliwek ? 1 kieliszek winiaku ? 50 g łuskanych orzechów pistacjowych ? 2 liście laurowe
To co kochamBruschetta to rodzaj włoskiej przekąski, coś jak nasza zapiekanka. Klasyczna to grzanka, której podstawą jest pieczywo. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawana jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem. Oryginalnie czosnkiem naciera się podpieczoną grzankę, ja dodałam go do pomidorów. Wersja na bogato – z serem mozzarella. Składniki na 4 porcje: ? 8 plastrów ciabatty ? 2 kulki
To co kochamMalutkie drożdżowe bułeczki pokryte aksamitną masą serową i udekorowane kolorowymi warzywkami to nie tylko smaczne jedzenie, lecz również piękna dekoracja adwentowa, świąteczna lub zimowa, do wyboru. To znakomita wytrawna przekąska do odłamywania sobie po bułeczce z nadzieniem serowym. Anya robiła ostatnio z akcentami jesiennymi – pomarańczowe pomidorki na amerykańskie święto Thanksgiving. Składniki: Bułeczki drożdżowe ? 3 szklanki mąki ? 1 opakowanie suszonych
To co kochamowsianych i nasion słonecznika sprawia, że syci na długo. Przyrządza się go bardzo szybko, wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki. Doskonały również na drugie śniadanie lub na podwieczorek jako zdrowa przekąska. Składniki na 2 porcje: ? 1 duży jogurt ? 1 dojrzałe awokado ? 5 listków bazylii ? sok z 1/2 cytryny ? 1 łyżka nasion słonecznika ? 1 łyżka płatków owsianych Wykonanie: ? Wszystkie składniki zmiksować razem
To co kochamskładniki. Na wiosnę proponuję delikatny twarożek, rzodkiewki, ogórek i zieleninkę. Dobrze schłodzony, zestalony żelatyną, obłędnie smakuje, a prezentuje się równie dobrze. To propozycja na śniadanie, kolację czy zdrową, dietetyczną przekąskę. Taka terrina będzie również smaczną dekoracją wielkanocnego stołu. Ja użyłam ricotty, czyli miękkiego włoskiego sera o delikatnej konsystencji, który produkowany jest z serwatki, ale można użyć każdy inny
To co kocham