przekąski - 41822 przepisów (strona:677/2789)

Brukselka z orzechami i parmezanem 93

Detox poświąteczny? Czemu nie! Coś zdrowego, zielonego i lekkiego na talerzu czyli brukselka z nerkowcami, płatkami migdałowymi i parmezanem. Szybka i smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Składniki : ? 1 opakowanie brukselki mrożonej ? garść orzechów nerkowców ? 2 łyżki płatków migdałowych ? 2 łyżki parmezanu ? 2 łyżki masła Wykonanie: ? Brukselkę gotować ok. 10 minut w posolonej wodzie z odrobiną cukru (dla zachowania koloru

To co kocham
Faszerowane pieczarki w cieście francuskim 86

Taka francuska koperta wypełniona nafaszerowaną pieczarką może być świetną przekąską imprezową, dodatkiem do czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie dzięki orzechom, a całość rozpływa się w ustach. Składniki na 6 sztuk: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 6 dużych pieczarek ? 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych ? 1 jajko ugotowane na twardo ? 1 jajko surowe ? 1/2 małej cebuli

To co kocham
Klops gryczano-pieczarkowy 90

gryczaną i pieczarki. Może być samodzielnym daniem obiadowym na gorąco z dodatkiem ulubionego sosu, np. pomidorowego. Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów z tymi

To co kocham
Bób z wędzonym boczkiem 81

białko, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, więc pomoga przetrwać kryzys w czasie odchudzania. Jest to również najlepsza i najzdrowsza przekąska do chrupania po ugotowaniu. Taki bób, zamiast chipsów przydał się więc Sławkowi na wczorajszym meczu Brazylii z Niemcami, do nerwowego zjadania stresu przy wyniku 1:7. Składniki: ? 500 g bobu

To co kocham
Koktajl kawowo-bananowy 88

jogurtem! Więcej czasu w tym koktajlu zajmuje zaparzenie kawy niż przygotowanie całego napoju. Koktajl kawowy jest doskonały na pierwsze obudzenie się i jednoczesnie szybkie śniadanie. Może być również przekąską, drugim śniadaniem lub podwieczorkiem. Nie wymaga dosładzania nawet dla tych, co lubią słodką kawę. Nawet Sławek nie słodzi tego koktajlu, a kawy czy herbaty nie wypije bez cukru tzn. ksylitolu

To co kocham
Forszmak 100

smaku lekko winnym i kwaśno-ostrym. Nazwa forszmak pochodzi z niemieckiego – Vorschmack czyli przystawka od vor – przed + schmackhaft – smaczny, apetyczny. Początkowo był to więc rodzaj przekąski. Niezwykle popularny forszmak w latach 80. królował w polskich restauracjach, gdzie podawany był jako danie główne. Do tej pory smak forszmaku pozostał niezmienny i w takiej samej postaci jak przed laty

To co kocham
Rolada schabowa z migdałami 95

można jednak kroić zbyt cienkich plastrów. Mięso jest aromatyczne, leciutko czosnkowe i kruche. Takie mięso jest nie tylko smaczne, ale również pięknie prezentuje się na talerzu. Idealne jako przekąska na różne imprezy. Składniki: ? schab bez kości ok. 1 kg ? 200 g migdałów bez skórki ? 2 ząbki czosnku ? 1 łyżka masła ? zioła prowansalskie ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia Wykonanie

To co kocham
Śledzie z marynowaną śliwką 88

Jest to bardzo prosta rybna przekąska karnawałowa ze śledzi i marynowanych śliwek z odrobiną majonezu w postaci sałatki. Do tej sałatki można również dodać cebulkę, która doskonale zaostrzy danie. Mnie jednak bardzo smakowała taka prosta dwuskładnikowa czyli śledź i śliwki. Najlepsza następnego dnia. Składniki: ? 4 filety śledziowych a’la matjas w oleju ? 1 słoiczek śliwek marynaowanych ? 1 łyżka majonezu

To co kocham
Pieczeń z indyka z zielonym groszkiem i soczewicą 97

Bardzo lubię wszelkie pieczenie i pasztety, bo można w nich poupychać różne zdrowe składniki i dzięki temu stanowią prawdziwą bombę zdrowotną. Najlepsze są na ciepło jako przekąska, mięso obiadowe czy kolacja. Ale ja lubię również na zimno z kawałkiem ogórka kiszonego lub marynowanej gruszki. W tej pieczeni nie ma żadnej bułki, ani świeżej, ani tartej. Zamiast tego dodałam ugotowaną soczewicę

To co kocham
Sałatka z brokuła i granatu 90

potrzebne składniki, stworzyłam sobie swoją wersję zielonej sałatki. Zapewniam, że smakuje tak jak wygląda! Jadłam ją również używając jako pasty do chleba… pychota! Można zrobić z niej piekne przekąski karnawałowe, takie minikanapki na jeden kęs. Składniki: ? 1 większy brokuł ? 1 mały owoc granatu ? 200 g sera ricotta ? 1 łyżka soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Brokuł podzielić

To co kocham
Zdrowy krem czekoladowy a’la nutella 92

niejadalnych substancji. Krem nie jest tak gładki jak nutella, ale to tylko dodaje mu uroku, bo wyczuwa się grudki chrupiących orzechów włoskich. Mnie najbardziej smakuje z waflami ryżowymi jako przekąska. Bez glutenu, bez jajek. Składniki: ? 1 szklanka ugotowanego ryżu ? 1 małe awokado ? 1 gorzka czekolada ? 2 łyżki kakao ? 1/2 szklanki słodkiej śmietanki ? 2 łyżki miodu ? 4 łyżki mielonych orzechów włoskich

To co kocham
Pierogi z jabłkami 89

preferowałam gorące wyjęte z wody i posypane cukrem, który zgrzytał między zębami podczas jedzenia. Jeśli zdarzyło się, że nie zostały od razu zjedzone i wystygły, to były doskonałą przekąską dla mnie i mojego rodzeństwa na zimno do przegryzania. Zatęskniłam za nimi  i tak oto powstały pierogi ponadczasowe, tylko z jabłkiem, posypane cukrem pudrem i cynamonem. Składniki: Ciasto ? 1/2 szklanki

To co kocham
Sałatka ryżowa z buraczkiem i pieczarkami 88

raczej szaro-bure. Buraczek znacznie ożywił sałatkę i dodał jej smaku. Taka sałatka jest idealna na ciepło jako dodatek do obiadu, lub w wersji imprezowej na zimno jako przekąska lub dodatek do wędliny. Składniki: ? 1 szklanka ryżu ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 1 buraczek czerwony ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki sosu sojowego ? 4 łyżki oliwy ? 3 łyżki posiekanej natki

To co kocham
Sakiewki z serem i prażonymi jabłkami 91

naleśniki. Takie też wychodzą z przepisu mojej mamy, które prezentowałam kiedyś jako naleśniki z serem. Do sakiewki można włożyć również farsz na słono, pieczarkowy lub mięsny i podawać taką przekąskę z czerwonym barszczem. Składniki: ? 6 naleśników z tego przepisu ? 6 łyżek serka śmietankowego ? 1 łyżka cukru pudru Prażone jabłka ? 2 jabłka ? 1 łyżeczka płaska cynamonu ? 4 łyżeczki brązowego cukru

To co kocham
Zdrowy baton bananowy 95

naturalnie słodki i naturalnie zdrowy. Bez glutenu i bez jajek, ale smakowo dorównuje glutenowcom. Można się nim zajadać bez ograniczeń i bez liczenia kalorii.  Idealny do kawy, na przekąskę do pracy czy na zwykłe bezkarne obżarstwo. Składniki: ? 3 banany ? 2 czubate łyżki masła orzechowego ? 1/2 szklanki mąki ryżowej ? 1/2 szklanki mąki migdałowej ? 1 mały jogurt natualny ? 1 łyżeczka proszku

To co kocham

Proponowane wyszukiwania