przekąski - 41822 przepisów (strona:1072/2789)

ZIARNA SEZAMU 148

wielu potraw m.in. hummusu. Tahini jest także doskonałą alternatywą dla masła bądź margaryny. Sezam mielony jest często mieszany z cytryną oraz czosnkiem i podawany wraz z chlebem jako popularna przekąska arabska. w Syrii i Lizbonie ziarna sezamu mieszane są z tymiankiem tworząc charakterystyczna przyprawę. W Meksyku olej sezamowy o nazwie ajonjoli jest często stosowany do gotowania. Natomiast w Japonii prażonymi

Ciastka - domowe słodkości
Roladki z mięsa mielonego z pieczarkami i serem żółtym 302

pieczarkami i serem żółtym to pyszny pomysł na obiad. Podane z ziemniakami z wody i surówką z buraczków lub kapusty, smakują wręcz obłędnie. Sprawdzą się idealnie również jako ciepła przekąska na imprezie. [embed]https://youtu.be/KFD33VUx-00[/embed] Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki) jajko 3 łyżki bułki tartej 5-6 pieczarek cebula 100 g sera żółtego sól, pieprz, papryka

e-PrzepisyKulinarne
Swojski smalczyk ze skwarkami 239

potrząsaj słoikiem w czasie gdy będzie zastygać  skwarki i cebulka aby nie opadły na dno. Gdy smalczyk zacznie zastygać wkładamy do lodówki. PS. Jest to znakomita sprawa na przekąskę lub zakąskę do dobrej wódeczki. Do tego kiszony ogórek kawałek cebuli i nie ma nic lepszego :) SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pączki jogurtowe – Fritule 534

Fritule to świąteczne chorwackie ciasto przygotowane specjalnie na święta Bożego Narodzenia. Przypominają małe pączki, włoskie zeppole i holenderską świąteczną przekąskę „oliebollen” („kulki oleju”). Są one zazwyczaj aromatyzowane rumem i skórką cytrusową. Mogą zawierać rodzynki i są zwieńczone cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule. Składniki: - 200 g mąki tortowej - 180 g jogurtu greckiego - 2 jaja - 2 łyżki drobnego

mojewypiekiinietylko
Szybka sałatka z sałaty rzymskiej 342

Dziś szybka sałatka z sałaty rzymskiej. Do niej kilka dodatków i mamy fajna propozycję na przekąskę czy kolację. Kolorowo i smacznie, w sam raz na jesienną pogodę. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kule z bananem i suszonymi śliwkami 177

pory jadłam, w dodatku przygotowane samodzielnie w domu! Wilgotne i przepyszne! Wyczuwalny smak banana, śliwek suszonych i masła orzechowego, dzięki któremu tak łatwo się formują. Uwielbiam takie przekąski i z pewnością jeszcze powstaną kolejne przepisy tego typu, już nie mogę się doczekać i sama jestem ciekawa, co tym razem przyjdzie mi do głowy! Kule z bananem

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z łososiem i fasolką szparagową w zalewie 165

Sałatka jest przepyszna i ekspresowa w przygotowaniu, a najwięcej czasu zajmuje w niej... gotowanie jajek... Idealnie sprawdzi się jako pożywna przekąska, na imprezę czy wizytę niepodziewanych gości. U mnie znika w każdej sytuacji. Polecam! 250g fasolki szparagowej w zalewie 2 jajka 1 puszka łososia (u mnie w wodzie, ale może być w oleju; można użyć też tuńczyka lub makreli

Di gotuje
Honeycomb - plaster miodu 213

Idealna i słodka przekąska, którą można pałaszować chwilę po przygotowaniu,  jak również zatopione w czekoladzie. Jest świetnym dodatkiem do deserów.  Robi naprawdę wielkie wrażenie pośród mniejszych i większych łasuchów. Składniki: 365 g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant 140 g miodu płynnego (ja użyłam sztucznego)/syropu glukozowego/syrop trzninowy Diamant 110 ml wody 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku

Malinowe Pocałunki
Pasta z dyni 198

Składniki: – 1 kg dynii – 5 suszonych pomidorów – 1 1/2 łyżki octu balsamicznego – 1/2 cebuli – 1 ząbek czosnku – 2-3 łyżki oliwy – tymianek – sól i pieprz

I LOVE LIFE
Kulki mocy z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i chia 182

spontanicznie, ze składników, które uwielbiam i jem często na śniadanie.   Chia, masło orzechowe i płatki owsiane z miodem. Tyle składników wystarczy, aby powstała zdrowa i pełna mocy przekąska, nie tylko dla uprawiających sport. Już w głowie układam nowe przepisy na kuliki mocy, tym razem z bakaliami i w świątecznych odsłonach też będą.  Masa, po dobrym wymieszaniu składników

Moja smaczna kuchnia
Stripsy Rybne 251

Stripsy rybne to o drobinę zdrowsza wersja popularnych stripsów.  Stripsy rybne idealnie nadają się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Możemy je podawać jako odrębną przystawkę lub jako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie, a przypadną do gusty w szczególności dzieciom. Stripsy Rybne - Składniki : 3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz

Słodka Strona
Surówka z czarnej rzepy 139

Pyszna, zdrowa i bardzo soczysta surówka z czarnej rzepy jest wspaniałym dodatkiem szczególnie do dań mięsnych. Polecam ją również jako samodzielną witaminową przekąskę z dodatkiem razowego pieczywa. Czarna rzepa ma niezbyt przyjemny zapach, gdy ją zetrzemy na tarce, ale z dodatkiem marchewki i jabłka jest on prawie niewyczuwalny. Sama rzepa ma dość ostry smak i nie każdy da radę samodzielnie

Kuchcik gotuje
PIECZONE JABŁKA z nadzieniem (wegańskie, bez cukru) 231

długie jesienne wieczory idealne są ciepłe i zdrowe przekąski – takie jak pieczone jabłka. Świetnym pomysłem są nadziewane jabłka, które mogą nam zastąpić deser. Przepis, który umieściłam poniżej jest bardzo prosty w przygotowaniu – wystarczy wymieszać składniki na nadzienie, wydrążyć środek jabłek, napełnić je nadzieniem, włożyć do piekarnika i gotowe! Przepis jest wegański i nie zawiera cukru. Zapraszam do obejrzenia

Via Gusto
Orzechowe ciasteczka z pestkami dyni - bez glutenu, cukru i jajek 178

Chrupiące ciasteczka, mocno arachidowe. Doskonale będą nadawały się jako przekąska podczas dłuższego wyjścia, wycieczki rowerowej. Sprawdzą się również jako deser czy drugie śniadanie - koniecznie podajcie je wówczas z owocem. Smakują dzieciom i dorosłym. Ciężko im się oprzeć. Przygotowując z dzieckiem warto zaangażować je do: - obrania bananów z skórki - pokrojenia bananów przed zblendowaniem (Szkrabina tnie takim nożem do masła ) - wsypywania orzechów

Szkrab Je Sam
Papryka, właściwości i zastosowanie 160

Wartości odżywcze papryki: witamina C, witamina B1, PP, witamina A, witamina E, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, mangan, a ponad to zawiera mało kalorii, więc można jeść ją jako przekąskę. Dojrzałe strąki papryki można ususzyć, a potem zmielić. Mieloną paprykę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. O charakterystycznym smaku papryki decyduje substancja zwana kapsaicyna, która pobudza gruczoły trawienne

Pomysłowa kuchnia