przekąski - 40822 przepisów (strona:1076/2722)

Sałatka serowa z kukurydzą i winogronem 169

sprawdzony przepis, który kiedyś znalazłam w zapiskach mojego brata, a dodam, że on notuje jedynie same pyszności. Sałatka jest naprawdę smaczna i ekspresowa w przygotowaniu. Może  stanowić samoistną przekąskę lub być znakomitym dodatkiem do mięsa. Polecam! 300g żółtego sera 200g zielonego winogrona 1 puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu (u mnie kremowy Folwark ) sól, pieprz

Di gotuje
Barszcz ukraiński - moja wersja 163

momentu aż ziemniaki będą miękkie. Wsypujemy majeranek. *Przed wrzuceniem buraków polecam wyjąć ugotowane mięso i wykorzystać je np. do pasztecików, które świetnie będą smakowały z barszczem, ale również jako przekąska. W kolejnym poście będzie również przepis właśnie na takie paszteciki. :)  Na koniec hartujemy śmietanę w kubku z odrobiną zupy, po zahartowaniu wlewamy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem do pożądanego

Gotuj z Mąką
ZIELONE PESTO Z BOBU 184

Większość z nas kojarzy bób jako doskonałą przekąskę, którą można cieszyć... Artykuł ZIELONE PESTO Z BOBU pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Pieczone samosy z kurczakiem 242

musi być luźniejsze, by nie było zbyt twarde po upieczeniu. Świetnie smakują z sosami słodko- kwaśnymi, sosami miętowymi, jak i zwykłym jogurtem naturalnym z dodatkiem soli i ziół. Idealna przekąska na wieczór w gronie najbliższych. To danie kusi zapachem ze względu na wiele przypraw, które dodałam do niego. Bez nich to danie nie uda się tak bardzo! Składniki

Mango Papaja
Kulki ala Rafaello w wersji fit 303

najbardziej przypadły mi do gustu - kasza, migdały, kokos - samo zdrowie. Co prawda nie można się nimi bezkarni obżerać jednak gdy mamy ochotę na słodkie co nieco lepiej schrupać zdrową przekąskę niż wcinać chemię zawartą w kupnych słodyczach. W zdrowej wersji rafaello brakuje mi tylko tego pysznego wafelka... a pozostałe składniki są przepyszne. Krem z kaszy jaglanej jest genialny i można

sierotka maRysia w kuchni
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 186

drugie śniadanie gotujemy poprzedniego wieczoru. Wtedy mamy kolacje dziś i sałatkę z resztek na lunch jutro. Możemy też w weekend upiec całą blachę muffinów, zamrozić je i mieć przekąskę na 12 kolejnych dni roboczych. Sporo jest dań egzotycznych: hinduskich jak aloo gobi czy curry z fasoli Jaś, albo azjatyckich jak szpinak z sosem sezamowym czy jajko barwione sosem sojowym

Ugotowane pozamiatane
Desery jogurtowe z chia 134

Lekkie desery na jogurcie naturalnym z malinami i nasionami chia. Do deseru użyłam mrożonych malin ale w sezonie można użyć świeżych. Desery stanowią doskonałą przekąskę na drugie śniadanie. Składniki: 400 ml. jogurtu naturalnego 0,5 szklanki świeżych lub mrożonych malin 2 łyżeczki cukru brązowego 3 łyżki nasion chia 50 gram ziaren zbóż ekspandowane Cenos 2 szklanki lub pucharki Sposób przygotowania

Bajeczna Kuchnia
Pieczona pierś z gęsi z dodatkiem borówek 147

podać jako danie obiadowe, a wtedy wystarczy ugotować (lub upiec) ziemniaki, zrobić sos (np. na bazie dobrej śmietany) i przygotować dowolne, ulubione sałatki. Można także podać ją jako przekąskę, bo taka pierś będzie pyszna nawet na zimno. Bardzo smacznie komponuje się z borówką lub innymi owocami do mięs. Składniki: 1 pierś z gęsi (podwójna) sól i pieprz do smaku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśnikowe TORTILLE – domowy i tani FAST FOOD! 269

Naleśnikowe tortille to alternatywa dla tradycyjnej tortilli – w łatwy sposób możemy przygotować domowy i tani „zdrowy fast food”. Do środka możemy dać ulubione

Via Gusto
Bananowo-orzechowe batoniki z płatkami ciasteczkowymi 158

SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 15 prostokątnych batoników Batoniki można przechowywać w zamkniętych pojemnikach/puszkach, w temperaturze pokojowej, przez max. 7 dni. Batoniki stanowią świetną przekąskę dla dzieci do szkoły, jak również dla dorosłych np. do pracy. Lentilki można zastąpić m&m'sami, a chipsy bananowe innymi bakaliami np. rodzynkami. Batoniki mają przyjemny orzechowy, słodko - słony

Gospodyni Miejska
SALATKA GRECKA 97

Wspaniała, aromatyczna i chrupiąca SAŁATKA GRECKA, idealna jako dodatek do potraw z grilla, na przyjęcie lub jako przekąska na podwieczorek. Moja Książka Kucharska poleca przepis na SAŁATKĘ GRECKĄ. -------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 30 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 3 czerwone cebule 1 długi ogórek 5 dojrzałych, soczystych pomidorów 2 główki sałaty (rzymskiej lub lodowej) 5 łyżek zielonych oliwek nadziewanych papryką 200g sera

Moja Książka Kucharska
OGORKI KONSERWOWE Z CHILI 104

roku po raz pierwszy z przepisu od mojej sąsiadki i muszę przyznać, że są naprawdę wyborne. Są ostre w smaku. Ogórki te świetnie nadają się jako przekąska lub przystawka np.: z kromką  domowego chleba i domowym smalcem :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: na litrowy słoik 630 g niewielkich ogórków 400g wody 30-35g soli 50-60g 5% octu

Moja Książka Kucharska
OGORKI W KECZUPIE 193

razem ogórki w zalewie keczupowej z kurkumą. Tak przygotowane ogórki świetnie smakują  jako dodatek do obiadu (np. kotletów mielonych z ziemniakami), idealne na kanapki lub jako samodzielna przekąska. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 kg ogórków gruntowych 1 duża cebula 1 łyżka soli niejodowanej   ZALEWA: 1/2 szklanki octu 10% 1/2 szklanki oleju około 700g keczupu mały słoiczek koncentratu pomidorowego

Moja Książka Kucharska
OGORKI KORZENNE 129

OGÓRKI KORZENNE Niezwykle aromatyczne ogórki , bardzo łatwe w przygotowaniu. Świetnie smakują jako dodatek do obiadu, na kanapkę lub po prostu jako samodzielna przekąska. Polecam przepis ! SKŁADNIKI: 4 kg średnich ogórków gruntowych 1,5 litra wody 75g soli + 1 litr wody do zalania ogórków 7 cebul 75g korzenia chrzanu 2 łyżki ziaren kopru 1 łyżeczka estragonu 2 łyżki korzeni do marynat

Moja Książka Kucharska
SALATKA Z OGORKOW I PAPRYKI NA ZIME 203

OGÓRKÓW I PAPRYKI NA ZIMĘ   Dzisiaj kolejny przepis z serii 'przetwory domowe na zimę' - sałatka słoikowa z ogórkami, papryką i cebulą. Świetna jako dodatek do obiadu lub przekąska. Polecam ! SKŁADNIKI: ok. 4kg ogórków gruntowych 1/2 kg czerwonej papryki 1/2kg marchwi 1/2kg cebuli 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 3 płaskie łyżki soli niejodowanej 2 łyżeczki

Moja Książka Kucharska