Prosty, zdrowy, szybki pomysł na przekąskę w sezonie malinowym. Sprawdzi się zarówno jako dodające energii drugie śniadanie jak i poobiedni deser
Milion SmakówKoktajl na bazie awokado? Teoretycznie nie brzmi to może zachęcająco, ale dzięki dodatkom (głównie banana) stworzymy pyszny, gęsty deser stanowiący zdrową i dodającą energii przekąskę w ciągu dnia
Milion SmakówPrzepis z zeszytu mojej mamy, który nigdy się nie znudzi. Świeżutkie drożdżowe rogaliki z powidłami (moje ulubione) lub jabłkami to niezawodny sposób na słodki początek dnia czy też popołudniową przekąskę
Milion SmakówJeśli tak jak ja uwielbiacie kuchnię góralską, polecam pyszną przekąskę podpatrzoną w zakopiańskiej restauracji - smażony oscypek z kurkami podawany na listkach rukoli
Milion Smakówpołączenie boczku, sera i cebuli. Quiche Lorraine to tradycyjne francuskie danie z Lotaryngii, które dość łatwo można zrobić w domu. Smakuje na ciepło jako obiad i na zimno jako przekąska
Milion Smakówtofu jest zdrowe i lekkie nie trzeba nikomu mówić. Nie wszyscy wiedzą o tym, że potrafi być naprawdę smaczne. Polecamy przekąskę na bazie tofu. Ostra nuta chili, specyficzny aromat trawy cytrynowej. Idealne między posiłkami, do filmu i... do piwa - żeby aż tak zdrowo nie było ;) Przepis zainspirowany jednym z odcinków „Luke Nguyen w Wietnamie
Milion SmakówBruschetta to tradycyjna przekąska z kuchni włoskiej. Jej historia sięga aż do XV wieku gdzie prawdopodobnie była prostym daniem rolników, którzy opiekali kawałki pieczywa nad ogniem posypując je solą i polewając oliwą. Klasyczna bruschetta ma posiekane pomidory i bazylię - ta wersja została wzbogacona o ser, żeby danie było bardziej sycące
Milion SmakówMacie ochotę na coś słodkiego? Potrzebujecie słodkiej przekąski gdy przyjdą znajomi? Ciasteczka maślane robi się tylko pół godziny a są pyszne - zwłaszcza, że każdy może je zrobić ze swoimi ulubionymi dodatkami. Dziś mam do zaprezentowania propozycję w klimacie świąt - cynamon i pomarańcze
Milion SmakówRyby na kwaśno doskonale sprawdzą się jako zimna przekąska nie tylko w okresie świątecznym. Można wzbogacić nimi zbliżające się karnawałowe przyjęcia, gdyż wspaniale pasują do różnego rodzaju alkoholowych trunków:) Do przepisu możemy użyć ryb świeżych lub mrożonych. Czas przygotowania nie obejmuje okresu leżakowania ryb w przyprawach
Milion Smakówogromną miłośniczką śledzi ale raz na jakiś czas nachodzi mnie na nie ochota. Przeważnie jest to w okolicy Świąt - gdy mam już dość wszelkich słodkości :) Poniżej przepis na pyszną przekąskę z filetów śledziowych, pora, jabłek i orzechów włoskich
Milion SmakówBardzo proste i szybkie danie. Zwłaszcza jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego jak w tym przepisie. Przyda się gdy przyjdą niezapowiedziani goście lub jak mamy ochotę na trochę ciekawszą przekąskę
Milion SmakówPyszna i szybka przekąska. Smakuje dobrze na zimno, ale doskonale na gorąco - świeżo po zrobieniu. Dodatkowym atutem jest to, że takie parówki można maczać w dowolnym sosie lub kilku i w ten sposób wzbogacać smak
Milion SmakówSzybka, lekka, prosta w przygotowaniu słodka, owocowa przekąska idealna na wizytę niespodziewanych gości. Ciasto można upiec wcześniej (lub w ostateczności kupić gotowe, czego nie polecam) i zostaje nam tylko zrobić wiśniową piankę. W biszkopcie zastosowano tylko mąkę ziemniaczaną, bez pszennej więc ciasto jest bezglutenowe
Milion SmakówSzybka przekąska z ciasta francuskiego na słono. Ser pleśniowy typu rokpol świetnie komponuje się z upieczonym ciastem francuskim. Pyszne na ciepło gdy ser jest lekko płynny i później na zimno gdy jest już twardym wypełnieniem ciastka
Milion SmakówKarnawał w pełni stąd kolejna z karnawałowych przekąsek. Tym razem z przepisu Pascala Brodnickiego. Proste i szybkie do zrobienia roladki z ciasta francuskiego i wędzonego łososia okraszone sezamem to idealna zakąska, która efektownie ozdobi nasz stół podczas towarzyskich spotkań
Milion Smaków