przekąska - 23005 przepisów (strona:807/1534)

Bukiet warzyw z patelni 165

zestaw warzyw podbije serce niejednego smakosza. To smaczna i zdrowa przekąską. Można ją serwować także jako dodatek do dania głównego.  Składniki 1 bakłażan 1 cukinia 6 dużych pieczarek 1 czerwona papryka 1 łyżka sosu sojowego sól Pieczarki kroimy w dużą kostkę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy

My Chcemy Jeść
Pieczona brukselka 229

sojowy, miód, imbir i przyprawy. W naczyniu żaroodpornym układamy brukselkę i paprykę. Następnie zalewamy marynatą i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Ojczyzną brukselki jest Belgia. Ta mała kapusta zawiera dużo witamin - z grupy B, A, C, E, H, K. Jest bogata w beta-karoten, błonnik

My Chcemy Jeść
Paluch we włoskim stylu 130

zawierają witaminy z grupy B, A, C i E oraz fosfor, miedź, żelazo i potas. Są świetnym dodatkiem do rożnych sałatek, serów, mięs, pizzy i makaronów. To także smaczna przekąska

My Chcemy Jeść
Kulki szpinakowe 155

pieczenia. Część kulek można posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe kulki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. O dobroczynnej mocy szpinaku można przeczytać w przepisie na  sałatkę ze świeżego szpinaku i pieczarek

My Chcemy Jeść
Szparagi zapiekane z serem 182

zaledwie 3 proc. Posypujemy nim szparagi. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi i ziarnami słonecznika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 20 - 25 minut. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Warto wiedzieć, że szparagi to warzywa bogate w witaminy i składniki odżywcze. Zawierają kwas foliowy, wspomagającą pracę nerek asparaginę, wzmacniający układ odpornościowy i korzystnie wpływający na pracę

My Chcemy Jeść
Pieczone ziemniaki 176

blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 30 - 35 minut. Pieczone ziemniaki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. Smakują równie dobrze na ciepło i na zimno. O innych dobroczynnych właściwościach ziemniaków można przeczytać w przepisie na  kremową zupę ziemniaczaną

My Chcemy Jeść
Biały dip do warzyw 142

Jeżeli do warzywnych przekąsek czegoś brakuje to na pewno brakuje właściwego sosu. Oto prosty przepis na dip, który świeże lub gotowane warzywa zmieni w niebanalne danie. Składniki 3 łyżki jogurtu greckiego light garść rukoli kilka listków świeżej kolendry 1 ogórek kiszony 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. sarepskiej) kilka kropli soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz Rukolę

My Chcemy Jeść
Karmelizowane młode warzywa 125

czyli marchewka, ziemniaki i czosnek. Wszystko smażone i duszone w miodzie i occie balsamicznym. Idealne jako dodatek do mięsa, ale równie dobrze mogą też nam posłużyć jako ciepła letnia przekąska. Warzyw nie podlewałam wodą, gdy je przykryjemy, będą się gotowały w parze, która się wytworzy. Karmelizowane młode warzywa Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3-4 osób Składniki: 1 pęczek

Kulinarne przygody Gatity
Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi 162

rozpędza metabolizm. Wiele badań potwierdziło, że osoby jedzące (pożywne, dobrze zbilansowane) śniadania spożywają mniej kalorii w trakcie dnia, rzadziej mają napadów wilczego głodu, spożywają mniej słodyczy i toksycznych, słonych przekąsek wykąpanych w emulgatorach smaku, jak np. chipsy. Dlatego w kolejnych postach chcę Wam przedstawić kilka pomysłów na śniadania, jakie sama spożywam do 30 minut po przebudzeniu. Moje śniadanie liczy średnio

Taste Of My Day
Calzone 6112

Smak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor

Bullio
Pizza orkiszowa ze szparagami 98

Mini-pizze to świetna przekąska na plenerowe imprezy. Przygotowujemy wcześniej, możemy nawet poprzedniego dnia a przed podaniem chwilkę podgrzewamy w piekarniku, krótko grillujemy lub po prostu podajemy na zimno. W sezonie wiosenno-letnim warto przemycić w tym pysznym daniu nieco zdrowych składników. Ja do przygotowania swoich użyłam zielonych szparagów. Z dodatkiem mozzarelli i czerwonej cebuli posłużyły mi jako farsz

Milion Smaków
Łososiowa ekstaza 152

obawiam się o nazwę tej przekąski ...  Niewątpliwie jest jedną z moich ulubionych, idealnie nadaje się w zasadzie na każdą okazję - czy to romantyczną kolację tylko we dwoje, czy też święta, urodziny, spotkanie z przyjaciółmi.  Równie dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju trunkami, począwszy na tych wytrawnych, skończywszy na słodkich - stanowi wtedy świetne "przełamanie" smaków. Wersja tatara, który prezentuję

Garniec Magalie
10 sposobów na udany Kinderball 121

załatwią sprawę. No i te nieszczęsne napoje gazowane.... Wydaje mi się, że w dobie internetu można postarać się bardziej i wyszukać jakieś fajne, zabawne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu przekąski dla małych imprezowiczów. Umówmy się, że to wszystko co zawiera puste kalorie i rozpycha żołądki naszych szkrabów będzie ich jeszcze kusiło przez długie lata,więc po co pokazywać

Wielki apetyt
Sałatka z kapustą, surowym kalafiorem, kukurydzą i żółtym serem + film 219

Prosta, tania, smaczna i sycąca sałatka z kapustą, surowym kalafiorem, kukurydzą oraz żółtym serem to znakomita propozycja do potraw z grilla lub jako samodzielna przekąska. Chrupiąca i szybka w przygotowaniu sałatka będzie świetnym pomysłem dla niespodziewanych gości. składniki na 6 porcji 1/2 główki małej kapusty mały kalafior 25 dag sera żółtego 400 g kukurydzy z puszki 100 g majonezu czarny

Smakowite Dania
Szybkie batony energetyczne 136

proste w wykonaniu. Takie batony możemy jeść od razu, nie muszą leżakować przed spożyciem, a są naprawdę pycha. Możemy je śmiało pakować dla naszych pociech do szkoły jako słodką przekąskę. Składniki: 400 g suszonych daktyli bez pestek 75 g preparowanego amarantusa Wiele innych pyszności znajdziecie  tutaj Przygotowanie: Daktyle umieszczamy w naczyniu miksującym i mielimy na gładką masę. Następnie

Niezły Młynek