kawy rozpuszczalnej - szczypta wiórków kokosowych - szczypta cynamonu Parzymy zieloną herbatę w imbryku, jabłko kroimy na cztery części, wydrążamy pestki. Polewamy miodem, oprószamy kawą, wiórkami kokosowymi i cynamonem. Taka słodka przekąska idealnie komponuje się z cierpką zieloną herbatą, yummy :) Idealne również dla dzieci - wtedy w wersji okrojonej o kawę
upichconaOwoce dzięki obecności wody i błonnika znacznie lepiej wypełnią nasz żołądek niż bezwartościowe krakersy, które pozostawią jeszcze sporo pustego miejsca, zachęcając nas tym samym do sięgnięcia po kolejną przekąskę. Najlepiej jest więc sięgać po produkty o niskiej gęstości energetycznej i/lub łączyć je z tymi o wysokiej gęstości. Warto przy tym pamiętać, że najbardziej kalorycznym składnikiem pożywienia jest tłuszcz
Powiedz dietom nieWiosenna tarta szparagowa z serem w wersji najprostszej z możliwych, ponieważ przygotowana na gotowym cieście francuskim. Szybki i niezawodny pomysł na lekki bezmięsny obiad, kolację lub przekąskę. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów 100 g sera (np. ricotta, feta lub kozi) 3 jajka 3/4 szklanki śmietany 18 % sól, pieprz gałka muszkatołowa Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi
wyzwania kuchenneMałe, sympatyczne, zielone kuleczki, które można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu, ale także jako samodzielna przekąska. Mają duży plus, są bardzo proste w przygotowaniu ;) Polecam! :) Składniki: 2 torebki ryżu opakowanie (450g) mrożonego szpinaku, rozdrobnionego 2 jajka sól, pieprz, zioła prowansalskie cebula 3 ząbki czosnku 100g żółtego sera bułka tarta
Czerwona PorzeczkaBlueberry Corner by "jagodzianka" Czasem, w wolny dzień, gdy pogoda nie sprzyja wyjściu z domu, robię jakąś smaczną przekąskę na poprawę humoru. Dziś moi … Przeczytaj cały artykuł Post Kruche ciastka maślane pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Makrela to morska ryba. Na polskim stole gości dość często, najczęściej w postaci wędzonej. Widziałam w kilku sklepach świeżą – … Przeczytaj
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Przedstawiam Wam nową wersję pasty z wędzonej makreli. Świetnie się komponuje z wiejską bagietką, na śniadanie lub kolację. Porcja dla …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" W czasach PRL-u, ta przystawka była znana w każdym domu. W barach i restauracjach podawana obowiązkowo razem z wódką. Kiedyś
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Świeża, pyszna, sycąca przekąska. To jest sałatka na każdą okazję. Latem może być pełnowartościowym posiłkiem. Zimą doskonała na lunch czy … Przeczytaj cały artykuł Post Sałatka z wołowiną i pesto pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornernieprzyjemne dni w roku? Świetnie sprawdzą się w koktajlu bananowo- truskawkowym. Jego przygotowanie zajmie ci 2 minuty a rozkosz jaką poczujesz zapamiętasz na długo. Świetne drugie śniadanko lub przekąska również dla tych na diecie i dzieci. Polecam! Składniki: mrożone lub świeże truskawki banany (najlepiej te mocno dojrzałe) mleko/ kefir/ maślanka * proporcje wg. uznania Sposób przygotowania: Truskawki wyjmij chwilkę
Wielki apetytBanana bread to amerykańskie ciasto bananowe przypominające chlebek. W Stanach przygotowuje się je zazwyczaj na śniadanie. Delikatnie wilgotne, z dużą porcją bananów, idealnie nadaje się jako przekąska dla dzieci lub dodatek do kawy. Można je wzbogacić orzechami włoskimi, wtedy smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Potrzebne nam (na formę 11x36cm): - 7 bananów - 300 g mąki pszennej - 10 łyżek roztopionego masła
W poszukiwaniu inspiracjiSłodka, oj bardzo słodka przekąska na pochmurny dzień... Smakują lepiej niż takie ze sklepu :) Uwielbiam sezamki, a te rozpływają się w ustach ;) Chociaż ich słodycz może pokonać niewprawionych Łasuchów :) Sezamki Składniki: 1/4 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka margaryny szczypta sody oczyszczonej 130 g ziaren sezamu Przygotowanie: Ziarna sezamu wsypujemy na rozgrzaną patelnię i podprażamy kilka minut. Uwaga
Lawendowe NieboDawno nie jadłam tak dobrej granoli, jest pyszna! Najlepiej smakuje z gęstym jogurtem i bananami, świetna jako zwykła przekąska albo dodatek do deserów. Granolę przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Polecam! :) Składniki: 2 łyżki gładkiego masła orzechowego 2 łyżki melasy szczypta soli 3/4 szklanki płatków owsianych Masło orzechowe wymieszać z melasą i szczyptą soli. Dodać płatki owsiane i dokładnie połączyć
Domowa cukiernia EwyTego na blogu jeszcze nie było :) Mąka kukurydziana owszem pojawiała się, ale tylko w słonych przekąskach. Tym razem postanowiłam dodać ją do śniadaniowych placuszków. Smakują doskonale, są bardziej puszyste niż te przygotowane na bazie mąk pełnoziarnistych, ale to wszystko kosztem wartościowych składników, takich jak błonnik. Jeśli nie lubicie mąk z pełnego przemiału polecam zastąpić zwykłą mąkę pszenna właśnie taką kukurydziana
Chocolate Muffin Blograzem własnie ten sos :) Bardzo delikatny, kremowy, a zarazem wyrazisty. Podejrzewam, że wiele osób pomyśli, że danie z samych warzyw i sosiku jest lekkie i raczej pasuje na przekąskę niż na obiad... jednak niech nikogo nie zmyli niepozorność warzyw! Z sosem serowym są naprawdę syte. Taki dodatek warzywny ze szparagów i cukinii jest świetnym uzupełnieniem obiadu ale świetnie smakuje również
Jedzeniomania