przekąska - 23005 przepisów (strona:760/1534)

Największe żywieniowe mity cz. 1 212

wyniku uwodornienia straciły praktycznie wszystkie swoje dobroczynne właściwości i pojawiły się w nich izomery trans, podnoszące poziom złego cholesterolu. Co ważne, są one obecne takżę w produktach cukierniczych, słonych przekąskach (chipsy, krakersy), dania typu fast food, frytki. Jeśli lubisz margarynę, wybieraj te miękkie, kubkowe - taka margaryna zawiera nawet do 80 % nieutwardzonych (zdrowszych) olejów. Osobiście jestem i zawsze będę zwolenniczką naturalnych

Kuchnia Ellie
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 191

zimnego, marynowanego i świeżego. I jest pyszne. Włochy, Portugalia, Hiszpania i Grecja – tutaj ośmiornica jest w menu na porządku dziennym. Nie podaje jej się jako głównego dania, ale jako przekąskę czy przystawkę. Zarówno na ciepło (smażoną, grillowaną), jak i na zimno (marynowaną w occie, oliwie i ziołach). Portugalia słynie ze swojego ryżu w pomidorach z ośmiornicą – arroz de polvo, hiszpańska

Karo in the Kitchen
tartaletki "trzy sery" 167

Ciasto francuskie z kurczakiem, pomidorkami i trzema rodzajami sera.Doskonałe jako przekąska imprezowa lub na ciepłą kolację. Szybkie i łatwe do zrobienia.  Składniki na 6 sztuk: arkusz ciasta francuskiego pierś z kurczaka 1 mały krążek sera camembert 1 kulka mozarelli (125g) 60 g żółtego sera kilknaście pomidorków koktailowych ostra i słodka papryka sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
spadolini 158

Spadolini to kulki z ziemniaków usmażone jak frytki a następnie zapieczone z żółtym serem i polane ketchupem. Dobrze sprawdzą się jako przekąska np do meczu lub na małe spotkania, wtedy wszyscy mogą je jeść wykałaczkami z jednego półmiska. Jeżeli nie macie łyżki do wydrążania, pokrójcie ziemniaki na kostki lub na frytki. Składniki: 6 dużych ziemniaków 5 plasterków żółtego sera ketchup

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pomidory faszerowane pastą rybną 111

Prosta w przygotowaniu i zdrowa przekąska. Takie pomidory można podać na śniadanię, kolację lub jako element zimnej płyty. Składniki: 8 pomidorów  250 g białego sera 100 g bryndzy wędzona makrela łyżka majonezu 2 łyżkii kwaśnej śmietany 1/2 cebuli szczypiorek sól, pieprz Makrelę dokładnie oczyścić ze skóry i ości, mięso rozdrobnić. Cebulę i szczypiorek posiekać. Ser wymieszać z bryndzą, majonez

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pasta jajeczna z chrzanem 125

moja ulubiona pasta kanapkowa, gości na naszym stole bardzo często. Szybka do zrobienia. Kremowa, lekko ostra jest idealna nie tylko na kanapki. Można ją podać na krakersach jako przekąskę imprezową.  Składniki: 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 łyżki posiekanego koperku pieprz Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Majonez wymieszać z chrzanem i pieprzem. Dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pikantne francuskie gniazdka z kiełbasą 155

Dziś andrzejki więc podaję propozycję na szybką  przekąskę, którą można jeść na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym. Ciasto francuskie jest niezastąpione w mojej kuchni, zwłaszcza kiedy potrzebuję przygotować coś ekspresowo.  Składniki: arkusz ciasta francuskiego 1 kiełbasa 8-10 pieczarek po kawałku żółtej i czerwonej papryki cebula kilka plastrów żółtego sera 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
koreczki z tortilli z tuńczykiem 312

Przekąska smaczna, efektowna i dość zdrowa. Robi się ją łatwo i szybko, można dodać dowolne dodatki żeby urozmaicić smak i wygląd. Polecam na przyjęcia.  Składniki: 2 placki tortilli kilka liści sałaty 2 puszki tuńczyka 2 łyżki majonezu 3 jajka pieprz Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć. Jajka, rybę i majonez wymieszać i przyprawić pieprzem. Tortillę włożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kanapeczki na krakersach 142

kanapeczki polecam na sylwestra, przyjęcia urodzinowe, imieninowe, karnawałowe i wszystkie inne. Są fajne bo zjada się je na dwa kęsy, dlatego idealnie się nadają na imprezy stojące, gdzie wystarczy przekąskę wziąć do ręki, bez potrzeby używania talerzyków. Ważne jest aby nie przygotować ich zbyt wcześnie i żeby koniecznie pod pastę dać po kawałku sałaty bo inaczej krakersy odmiękną, a smaczne

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kulki mięsne z mozarellą 124

przekąska, którą można jeść na zimno i na ciepło, wtedy mozzarella w środku jest ciągnąca. Można do niej użyć mozzarelli w małych kulkach, ja użyłam pokrojonej zwykłej, bo małych kuleczek nie mogłam u nas kupić. Takie koreczki są bardzo smaczne z dodatkiem sosu czosnkowego. Składniki: 400 g mięsa mielonego jajko 2-3 łyżki bułki tartej + do panierowania 125 g sera

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kulki z zielonych śledzi w zalewie 247

mnie w domu przygotowywane są zawsze w okresie świątecznym. Najczęściej robimy z nich takie kuleczki, wyglądające jak kotlety mielone, zalane zalewą octową z dużą ilością cebuli. Są doskonałą przekąską nie tylko na świąteczny stół, ale także na wszelkie imprezy jako zakąska do wódki.   Gdyby ktoś nie wiedział, zielone śledzie można kupić w sklepach rybnych (w supermarketach nie spotkałam

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
koreczki imprezowe 168

Zbliża się Sylwester więc taka przekąska będzie wprost idealna. W smaku nie są może szczególne ale koreczki to obowiązkowy element na przyjęciach. Tak podanymi łatwo jest się poczęstować, zajmują mniej miejsca na stole a przy okazji ładnie wyglądają. Składniki: paczuszka zielonych oliwek nadziewanych papryką czerwona papryka żółta papryka 2 kabanosy mała kostka żółtego sera pomarańcza jabłko Papryki pokroić na niewielkie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
naleśniki meksykańskie 257

pikantnym mięsnym farszem. Wspaniale smakowały ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego ale na zimno też były nie złe. Doskonale sprawdziły się jako danie na wynos, wystarczyło zawinąć w złotko i przekąska do pracy gotowa.  Składniki na 4 duże sztuki: na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego na nadzienie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
słodki sos chili 141

małych płaskich buteleczkach. Postanowiłam go zrobić w domu, wyszło nie tylko taniej ale w smaku identycznie. Nie sądziłam, że jego przygotowanie jest takie proste. Tego sosu używam do przekąsek: pasztecików, frytek, parówek w cieście francuskim czy domowych nuggetsów. Jego ostrość możemy dopasować pod swój gust, dodając więcej papryczek lub pestek, ale ostrożnie, żeby nie przesadzić. Ja zrobiłam z czterech dość

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Steak Show w angelo Hotel- relacja 106

Jednocześnie mieliśmy możliwość degustacji kilku rodzajów austriackich win a jako aperitif zostało podane musujące różowe wino- moim zdaniem  przepyszne! Zanim usiedliśmy do steaków czekał na nas stół zastawiony przekąskami i deserami. Wszystkie wyglądały mega apetycznie, przepięknie i aż żal było je jeść. Jako danie główne podano trzy rodzaje wołowiny: Ribe Eye, polędwica wołowa i New York. Do tego grillowane

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania