regionalnych, ogrodniczka, wirtuozerka pierogów i dań z pola na stół... i brosaniki, które zostały zjedzone prosto z patelni :) Babka z brokułami, bardzo ciekawy dodatek do dań mięsnych lub przekąska z sosami. Ziemniaki Faszerowane/Zapiekane/Chrupiące np. z ratatouille, a na deser pączki z ziemniakami
SzczyptaSmaQsera i cebuli znikła w moim domu w jednej chwili. Wszyscy domownicy byli zachwyceni ich smakiem. A ja ... zajadałam się ocalałymi resztkami podczas przeszukiwania książki kulinarnej. No cóż... idealna przekąska przed obiadem :) Więcej informacji znajdziecie na stronie producenta: http://www.chrupak.pl/ Pozdrawiam Was serdecznie. A ja wracam do chrupania
Słodkie okruszkikwasowości i innych niepotrzebnych dodatków, są w nich tylko naturalne i bardzo zdrowe składniki, mnóstwo białka, witamin i minerałów, a do tego smakują wyśmienicie, świeżutkie, chrupiące krakersy idealne jako przekąska lub dodatek do dania głównego. Bardzo fajne w tych krakersach jest to, że można je dowolnie modyfikować, zgodnie z własnymi upodobaniami, można zrobić je w wersji pikantnej, na słodko
zdrowa vege kuchniaPieczone klopsiki z fetą i oregano to propozycja na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, czy jako przekąska na imprezę. To zdecydowanie jedne z moich ulubionych klopsików. Inspirowane są greckimi keftedes – małymi kotlecikami z mięsa wołowego, które mogą mieć różne nadzienie. Jestem pewna, że przypadną do gustu zarówno małym, jak i dużym. Ser zapieczony w klopsiku nadaje soczystości i wilgotności
Poezja smakutego w łatwy sposób można uzyskać również ich zdrowszą wersję , która jest równie pyszna jak oryginał :) Robi się je błyskawicznie, są banalnie proste i stanowią idealny szybki deser lub przekąskę dla niespodziewanych gości. SKŁADNIKI: (na 8 sztuk) 3/4 szkl mąki* 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 2 jajka 3/4 szkl maślanki (ewentualnie kefiru) 1/4 szkl mleka 50 g masła
Kto ugości moich gości?Moje kolejne domowe wyroby z kategorii - wiem, co jem. Dzisiaj polecam schab faszerowany mięsem mielonym z indyka. Danie, które możemy jeść na zimno jako przekąskę i na gorąco do obiadu, np. z sosem grzybowym. SKŁADNIKI ok 1,5 kg schabu 1 łyżka sosu sojowego zioła typu: majeranek, cząber, tymianek. 2 ząbki czosnku Na farsz: 40 dag mięsa mielonego z indyka
W kuchennym oknie EwyRóże z ciasta francuskiego i wędlinką to smaczna i efektownie wyglądająca przekąska idealna na przyjęcia, kinderbale czy nawet jako przystawka na kolację. Gdziekolwiek się nie znajdą będą zdobić półmiski i wzbudzać zainteresowanie wśród gości. Składniki: • 1 ciasto francuskie • 30 dag wędliny Wykonanie: Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na paski o szerokości około 1 cm. Na pasku układamy półplasterki wędliny, zawijamy
Podróż w kulinariapolecam dziś dla odmiany drożdżowe paluszki idealne do czerwonego barszczu. Zajrzyjcie również do wpisu, gdzie polecam paluchy z czosnkiem,ziołami i parmezanem. Są rewelacyjne jako przekąska na imprezy. Przepis na PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM Dla zachęty zamieszczam fotkę;-) Składniki: 3 szklanki mąki 2 opakowania masła 2 jajka 0,5 szklanki mleka (można więcej
potrawyregionalnenisko kaloryczne. Są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2. A poza tym są niedrogie i ogólnodostępne. Polecam dziś w takim razie tą smaczną przekąskę z pieczarkami w roli głównej. Składniki: 8-10 pieczarek 2 jajka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku łyżka bułki tartej natka pietruszki sól,pieprz Pieczarki dokładnie umyłam, obrałam ze skórki
potrawyregionalneguacamole jest starte awokado, szczypta soli i odrobina soku z limonki lub cytryny. Mimo że guacamole wywodzi się z Meksyku, stało się bardzo popularną przekąską w wielu krajach. Składniki: awokado zielone oliwki czarne oliwki czosnek oliwa z oliwek sok z limonki lub cytryny ostre papryczki sól,pieprz Dojrzałe awokado obrałam ze skórki
potrawyregionalnewymieszałam. Jak ciasto będzie za rzadkie,dosypcie po prostu więcej płatków. Odstawiłam je na chwilę,żeby napęczniały. Odrobina masła na patelnię i smażymy. Gotowe! Idealne na śniadanie lub przekąskę gdy czujecie głód;-) Dla łasuchów ... usmażone placki posmarowałam serkiem homogenizowanym. Smacznego
potrawyregionalnetrzech przypraw stworzymy wyjątkowe potrawy. Proponuję pikantną zupę krem z kalafiora. Jest to lekka,smaczna i kremowa zupa warzywna. Można podawać ją jako pierwsze danie a także jako przekąskę. Wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Składniki: 1 szt. małego kalafiora 2 szt. ziemniaków 1szt.małej marchewki 1 szt.cebuli 300 ml jogurtu naturalnego 1 1/4 kubka bulionu warzywnego
potrawyregionalnecudowne chwile.... Koniec roku i przed nami Sylwester. Pora zabaw, imprez sylwestrowych i jedzenia! Myślę,że skorzystacie z mojego przepisu na pyszne paluchy drożdżowe! Są idealne jako przekąska i to nie tylko na Sylwestra;-) Tym wpisem kończę kulinarny rok na moim blogu. Myślę,że w 2012 roku znajdziecie tu również wiele przepisów. Życzę wszystkim szampańskiej zabawy, spełnienia marzeń
potrawyregionalneDziś na szybko;-) bo i przekąska szybka...ale za to jaka smaczna! Kupiłam plastry wędzonego łososia. Pokroiłam go,dodałam koperek i polałam oliwą z oliwek. Jeszcze tylko odrobina kolorowego pieprzu i soku z cytryny. Obok tatara z łososia ułożyłam pokrojone kapary i czerwoną cebulkę. I tatar gotowy! Smacznego
potrawyregionalneSzpinak i ciasto francuskie tworzą idealne połączenie. Szybkie ciasteczka dla niezapowiedzianych gości, a i dla nas samych na przekąskę. Wystarczy mieć w pogotowiu szpinak i ciasto. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego świeże liście szpinaku kawałek sera lazur/rokpol śmietana czosnek oliwa pieprz Szpinak umyłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie. Dodałam starte ząbki czosnku. Wkruszyłam ser. Mieszałam aż ser się rozpuści
potrawyregionalne