dodatkiem winogron, melona, szampana i win czerwonych. Można go też użyć do zapiekanek i tostów - pod wpływem wysokiej temperatury camembert topi się. I właśnie taki topiony ser polecam jako przekąskę albo przystawkę. Składniki: ( 4 porcje ) ser camembert jajko tarta bułka sól pieprz żurawina Ser obtoczyłam w roztrzepanym jajku. A następnie w tartej bułce. Smażyłam na patelni dodając niewielką ilość
potrawyregionalneChrupiące czosnkowe zapiekanki możemy podawać jako dodatek do sałatek,wędlin lub jeść jako samodzielną przekąskę. Składniki: bagietka kawałek sera owczego bundz 3-4 ząbki czosnku łyżka miękkiego masła 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie sól słodka czerwona papryka W miseczce wymieszałam oliwę, miękkie masło, przyprawy i starte ząbki czosnku. Posmarowałam sosem kromki bułki. Wierzch posypałam startym bundzem
potrawyregionalnecayenne, zmielone ziele angielskie,cytryna, świeża mięta. Dzięki nim kuleczki są aromatyczne i obłędnie pachnące. Naprawdę warto włączyć falafel do swojej diety. Idealnie pasują na przyjęcia i szybkie przekąski. Składniki: 300 g ciecierzycy 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki kukurydzianej / pszennej / ryżowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej sok z jednej cytryny otarta skórka
potrawyregionalnePlacki ziemniaczane można jeść na wiele sposobów. Na ostro, słono, z cukrem, jako placek do gulaszu (klik) , z sosami lub same jako przekąska. Dzisiejsze nie wymagają wiele pracy jak i składników. Na dobrą sprawę wystarczy trochę ziemniaków i marchwi. Placki ze śmietaną i z cukrem (klik) Placki ziemniaczane z kurkami (klik) Chrupiące placuszki ziemniaczane z serowym sosem (klik). Składniki
potrawyregionalnedziałanie przeciwzapalne. Obniżają poziom cholesterolu. Mają wpływ na spowolnienie procesów starzenia. Uff... to tylko niektóre informacje i właściwości jagódek. Myślę,że wystarczy. Można je jeść same jako przekąskę witaminową;-) Pysznie smakują w deserach, ciastach jako dodatek do koktajli i dżemów. Są idealnym składnikiem musli, owsianki czy dodatkiem do wszelakich placków. Ja dodaję je do herbaty, która smakuje
potrawyregionalnePyszne, chrupiące i pachnące sezamki. Proste i szybkie w wykonaniu. Idealne jako słodka przekąska dla dzieci lub niespodziewanych gości. Kiedy więc mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego warto schrupać paczuszkę sezamków to tylko 200 kcal. Dostarczymy wówczas sobie nie tylko spory zastrzyk energii, ale również sporą dawkę witamin. Sezamki przywędrowały do nas z Arabii (choć
potrawyregionalnePlacuszki kojarzą się z podwieczorkiem i słodką przekąską. Pojawiły się już na blogu słodkie, drożdżowe placuszki z dyni Dziś zaproponuję placuszki na ostro. Dynia, marchew, dymka, czosnek i curry. Proste połączenie a jakże pyszne. Składniki: 300 g kawałek dyni 1 szt. marchewki 2 szt. jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łodyżki dymki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy curry firmy
potrawyregionalnepewno lubicie podgryzać orzeszki, paluszki czy chipsy oglądając film czy czytając książkę. Polecam pyszną i prostą przekąskę orzechy laskowe w miodzie. Można je wyjadać bezpośrednio ze słoika, lub wykorzystać do ciast np. piernika, keksu czy innych gdzie dodaje się orzechy. Ja dodałam szczyptę cynamonu ale można włożyć do środka np.laskę wanilii. Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych
potrawyregionalnedziś w towarzystwie szynki parmeńskiej i sera cheddar. Smacznym dodatkiem będą grzanki z czosnkowej bagietki z ziołami, skropionej oliwą z oliwek. Fajna, prosta i co najważniejsze smaczna przekąska na lunch lub kolację. Składniki: (na 3-4 osoby) około 20 szt. zielonych szparagów ser cheddar (ilość dowolna) ja dodałam po grubszym plasterku na 2 sztuki szparagów cieniutkie plasterki
potrawyregionalnenaleśników nadziewane kremowym serkiem mascarpone, wędzonym łososiem i świeżymi listkami szpinaku są prostą w przygotowaniu przystawką. Podaje się je w temperaturze pokojowej. Idealne na lunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi. Składniki na farsz: 250 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia dowolna ilość świeżych liści szpinaku ząbek czosnku sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz kiełki np.pora
potrawyregionalneMając w lodówce ciasto francuskie i pieczarki pomyślałam o przyrządzeniu szybkiej przekąski. Powstały rożki nadziewane pieczarkami. Chrupiące, złociste i pieczarkowe. Błyskawiczne w przygotowaniu. Idealne do czerwonego barszczyku. Można zamiast pieczarek nadziać je szpinakiem lub przygotować na słodko z ulubionymi owocami. Polecam. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 30 deko pieczarek 1 mała cebula 3 łyżki 12% śmietany
potrawyregionalnearomat wanilii, zniewalającą maślaną nutę, no i oczywiście smak drożdży. Jeżeli chcecie się pobawić, to z tego ciasta można uformować bułeczki, wtedy spełni swoją rolę nie tylko jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy kakao (tylko nie do herbaty, ponieważ ogranicza wchłanianie głównie wit. B1, której zasobnym źródłem jest właśnie ciasto drożdżowe), ale również jako drugie śniadanie- do szkoły
Kraina Miodem PłynącaDziś dla odmiany przekąski, które nie będą słodkie. Jeśli szukacie inspiracji na Halloween mam dla Was trzy nowe pomysły: pizzeriny z duszkami, jajka z pająkami i upiorne kościste krakersy :) Pizzeriny z duszkami: Składniki na 3 blaszki (około 25 sztuk) 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki
CiastkozercyToskanii i stanowią regionalny przysmak, który stał się znany na całym świecie. Nie są tak znane jak tiramisu czy semifreddo, lecz stanowią bardzo prostą, łatwą do przygotowania słodką przekąskę. pół kilo mąki 250 gramów całych migdałów szklanka cukru łyżka miodu łyżka proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli Zaczynając przygotowania do wypieku ciasteczek należy wyparzyć migdały wrzątkiem, a następnie
Bon Ton Italiahrupiące śniadanie w 15 minut, grzanki z pastą z wędzonej makreli z kremowym serkiem i chrupiącymi dodatkami... na szybko, na śniadanie lub kolację, na przekąskę koktajlową, na raz :). Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 9 Składniki: 9 kromek pieczywa tostowego, 2 łyżki masła, Farsz: 1/2 wędzonej makreli, serek Philadelfia, 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 1 ogórek konserwowy posiekany, 1 łyżka
SzczyptaSmaQ