przekąska - 23005 przepisów (strona:632/1534)

Bagietka z serem pleśniowym, figą i miodem 164

Połączenie sera pleśniowego, plastrów figi, miodu i chrupiącej bagietki okazało się nadzwyczaj udane. Ta szybka i prosta przekąska jest godna polecenia szczególnie teraz w sezonie figowym. Składniki: • 8 kromek bagietki • 4 świeże figi • 1 ser pleśniowy Brie • masło do smarowania • 4 łyżeczki miodu Wykonanie: • Bagietkę pokroić po skosie i posmarować kromki masłem. • Figi pokroić

To co kocham
Pasztet Gerwazy ze śliwkami i pistacjami 170

wyrafinowanym smaku z wołowiny, z zielonymi pistacjami, pachnący suszonymi śliwkami i brandy to dzieło firmy A. Blikle przygotowane według starego rodzinnego przepisu. Pasztet jest pyszną przekąską na zimno. Składniki: • 500 g mięsa wołowego z udźca • 200 g słoniny • 3 cebule • 4 jajka • 150 g suszonych śliwek • 1 kieliszek winiaku • 50 g łuskanych orzechów pistacjowych

To co kocham
Bruschetta z mozzarellą i salsą pomidorową 144

Bruschetta to rodzaj włoskiej przekąski, coś jak nasza zapiekanka. Klasyczna to grzanka, której podstawą jest pieczywo. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawana jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem. Oryginalnie czosnkiem naciera się podpieczoną grzankę, ja dodałam go do pomidorów. Wersja na bogato – z serem mozzarella

To co kocham
Drożdżowy wieniec adwentowy 120

aksamitną masą serową i udekorowane kolorowymi warzywkami to nie tylko smaczne jedzenie, lecz również piękna dekoracja adwentowa, świąteczna lub zimowa, do wyboru. To znakomita wytrawna przekąska do odłamywania sobie po bułeczce z nadzieniem serowym. Anya robiła ostatnio z akcentami jesiennymi – pomarańczowe pomidorki na amerykańskie święto Thanksgiving. Składniki: Bułeczki drożdżowe

To co kocham
Jogurt z awokado 194

sprawia, że syci na długo. Przyrządza się go bardzo szybko, wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki. Doskonały również na drugie śniadanie lub na podwieczorek jako zdrowa przekąska. Składniki na 2 porcje: • 1 duży jogurt • 1 dojrzałe awokado • 5 listków bazylii • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka nasion słonecznika • 1 łyżka płatków owsianych Wykonanie: • Wszystkie składniki

To co kocham
Serowa terrina wiosenna z jajkiem 192

delikatny twarożek, rzodkiewki, ogórek i zieleninkę. Dobrze schłodzony, zestalony żelatyną, obłędnie smakuje, a prezentuje się równie dobrze. To propozycja na śniadanie, kolację czy zdrową, dietetyczną przekąskę. Taka terrina będzie również smaczną dekoracją wielkanocnego stołu. Ja użyłam ricotty, czyli miękkiego włoskiego sera o delikatnej konsystencji, który produkowany jest z serwatki, ale można użyć

To co kocham
Brukselka z orzechami i parmezanem 139

Detox poświąteczny? Czemu nie! Coś zdrowego, zielonego i lekkiego na talerzu czyli brukselka z nerkowcami, płatkami migdałowymi i parmezanem. Szybka i smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Składniki : • 1 opakowanie brukselki mrożonej • garść orzechów nerkowców • 2 łyżki płatków migdałowych • 2 łyżki parmezanu • 2 łyżki masła Wykonanie: • Brukselkę gotować ok. 10 minut w posolonej

To co kocham
Faszerowane pieczarki w cieście francuskim 152

Taka francuska koperta wypełniona nafaszerowaną pieczarką może być świetną przekąską imprezową, dodatkiem do czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie dzięki orzechom, a całość rozpływa się w ustach. Składniki na 6 sztuk: • 1 płat ciasta francuskiego • 6 dużych pieczarek • 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych • 1 jajko ugotowane na twardo

To co kocham
Klops gryczano-pieczarkowy 135

samodzielnym daniem obiadowym na gorąco z dodatkiem ulubionego sosu, np. pomidorowego. Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd

To co kocham
Bób z wędzonym boczkiem 137

grupy B. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, więc pomoga przetrwać kryzys w czasie odchudzania. Jest to również najlepsza i najzdrowsza przekąska do chrupania po ugotowaniu. Taki bób, zamiast chipsów przydał się więc Sławkowi na wczorajszym meczu Brazylii z Niemcami, do nerwowego zjadania stresu przy wyniku 1:7. Składniki

To co kocham
Koktajl kawowo-bananowy 150

czasu w tym koktajlu zajmuje zaparzenie kawy niż przygotowanie całego napoju. Koktajl kawowy jest doskonały na pierwsze obudzenie się i jednoczesnie szybkie śniadanie. Może być również przekąską, drugim śniadaniem lub podwieczorkiem. Nie wymaga dosładzania nawet dla tych, co lubią słodką kawę. Nawet Sławek nie słodzi tego koktajlu, a kawy czy herbaty nie wypije bez cukru

To co kocham
Forszmak 130

kwaśno-ostrym. Nazwa forszmak pochodzi z niemieckiego – Vorschmack  czyli przystawka od vor – przed + schmackhaft – smaczny, apetyczny. Początkowo był to więc rodzaj przekąski. Niezwykle popularny forszmak w latach 80-tych królował w polskich restauracjach, gdzie podawany był  jako danie główne. Do tej pory smak forszmaku pozostał niezmienny

To co kocham
Rolada schabowa z migdałami 167

kroić zbyt cienkich plastrów. Mięso jest aromatyczne, leciutko czosnkowe i kruche. Takie mięso jest nie tylko smaczne, ale również pięknie prezentuje się na talerzu. Idealne jako przekąska na różne imprezy. Składniki: • schab bez kości ok. 1 kg • 200 g migdałów bez skórki • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka masła • zioła prowansalskie • sól, pieprz do smaku • olej

To co kocham
Śledzie z marynowaną śliwką 148

Jest to bardzo prosta rybna przekąska karnawałowa ze śledzi i marynowanych śliwek z odrobiną majonezu w postaci sałatki. Do tej sałatki można również dodać cebulkę, która doskonale zaostrzy danie. Mnie jednak bardzo smakowała taka prosta dwuskładnikowa czyli śledź i śliwki. Najlepsza następnego dnia. Składniki: • 4 filety śledziowych a’la matjas

To co kocham
Pieczeń z indyka z zielonym groszkiem i soczewicą 186

lubię wszelkie pieczenie i pasztety, bo można w nich poupychać różne zdrowe składniki i dzięki temu stanowią prawdziwą bombę zdrowotną. Najlepsze są na ciepło jako przekąska, mięso obiadowe czy kolacja. Ale ja lubię również na zimno z kawałkiem ogórka kiszonego lub marynowanej gruszki. W tej pieczeni nie ma żadnej bułki, ani świeżej

To co kocham