niej pierwszy krążek ciasta. Posmaruj go nutellą/konfiturą lub makiem omijając brzegi. Powtórz czynność z drugim i trzecim plackiem. Ostatnim krążkiem ciasta przykryj wszystko i pokrój jak tort na 16 kawałków, środek pozostawiając nie nacięty. Każdy z kawałków zawiń dwa razy. Jeden kawałek zawiń dwa razy w prawo, drugi dwa razy w lewo, itd. Następnie takie przekręcone kawałki połącz
ArbuziakiWitajcie serdecznie kochani, minęły wieki, ale czas, który nie jest stracony zawsze przynosi wiele pozytywnych pomysłów, inspiracji, doświadczeń, a żeby do czegoś wrócić trzeba do tego
Symfonia SmakówA więc tak, to już dziś, równo dwa lata temu postanowiłam założyć bloga :) Od tego czasu mnóstwo się zmieniło, nauczyłam się wykonywania
Malinowo w kuchniMniam, mniam! Zapraszam na przepis – zupa krewetkowa! Krewetkową zawsze gotuję jak mam w planie przyrządzenie krewetkowego tortu kanapkowego. Dlaczego? Ponieważ do tortu używam ugotowane krewetki obrane ze skorupek, a skorupki wykorzystuję na wywar. Nigdy nie wyrzucajcie skorupek z krewetek czy innych skorupiaków. Gotujcie skorupki z włoszczyzną…a może polszczyzną…he, he…W ten sposób uzyskacie bogaty(...)wrzucić do garnka bez obierania. Gotowy wywar przecedzam i gotuję krewetkową. Wywar można z powodzeniem zamrozić i wykorzystać później. Jak wykorzystać skorupki znajdziecie w tym przepisie . Zupa krewetkowa jest prostym daniem. Ograniczam przyprawy do pieprzu i soli ale za to nie szczędzę świeżego kopru. Zupa krewetkowa Składniki: na 4 porcje 1,2 l wywaru ze skorupiaków 1 marchewka 1 pasternak
codojedzeniaBita śmietana jest banalnie prosta ale wersja bitej śmietany z mleka kokosowego nie tylko przypadnie do gustu wegetarianom czy weganom ale osobom, które nie tolerują laktozy. Takim przypadkiem jest mój brat, który przez 22 lata mógł jeść wszystko, a tu nagle wykryli u niego nietolerancję laktozy. Zaczynamy eksperymentować w kuchni, żeby nie był poszkodowany, szczególnie kiedy są pyszne mleczne desery(...)zwykłej śmietany 30% . Jak śmietana zacznie gęstnieć dodajemy stopniowo cukier puder (tutaj wedle uznania, może być więcej niż w przepisie lub mniej). Gotową ubitą śmietaną możemy dekorować torty, desery i co tylko chcecie Smacznego
Niezły MłynekWszyscy wiemy, że każde śniadanie powinno być zdrowe i pożywne. To właśnie ten posiłek daje nam energię na dalszą część dnia. Zdrowa kanapka na śniadanie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Hekele , potrawa kuchni Śląskiej ze śledziem.Smaczna i bardzo wyrafinowana , choć bardzo prosta potrawa. 3 solone Śledzie lub 6 płatów śledziowych typu matiasy 1 butelka wody mineralnej 12.5 dag.chudego wędzonego boczku 2 cebule 1 szkl.kiszonych ogórków z koperkiem ocet czarny pieprz Szczypior *********************************** Śledzie wkładamy do wody mineralnej i zostawiamy je do następnego dnia.Następnie wyjmujemy z wody(...)pierwszy blog jaki założyłam i na którym robiłam pierwsze kroki z blogowaniem,jednak przepisy są warte wypróbowania.Pozdrawiam. *********************************************** KANDYZOWANA SKÓRKA CYTRYNOWA DO CIASTA SEROWE PĄCZUSIE KRUSZON HERBACIANY MIGDAŁOWIEC TORT MOCNO KOKOSOWY KOLOROWY SERNIK SYROP CYNAMONOWY DO KAWY LUB HERBATY LODY NA CIEPŁO CIASTO GALARETKOWE KLOPS W ŚMIETANIE SERNIK Z BRZOSKWINIAMI CIASTO BAKALIOWE CIASTO MAKOWO-JABŁKOWE BITKI W SOSIE
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMoże pogoda na razie nie sprzyja dłuższym spacerom, ale to nie znaczy, że nie przyszła do nas wiosna. Może nie jest to jeszcze czas na przygotowanie lodowego tortu z owoców leśnych , ale dzień robi się dłuższy, pogoda ładniejsza, a na targowiskach pojawią się świeże sezonowe owoce i warzywa. Chyba właśnie ich najbardziej mi brakowało zimą. Ostatnio kupiłam na straganie greckie(...)nagrzewamy do 180`C. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na małe kawałki. Mango obieramy kroimy na równe części, przekładamy do pokrojonych truskawek i odstawiamy. Przepis na kruszonkę jest prosty. Do miseczki wsypujemy wszystkie suche skła dniki, dodajemy masło i zagniatamy małe okruszki - odstawiamy. Do miski wbijamy jaja, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu podwojenia objętości
Słodkie Przyjemnościinne słodkości na Halloween zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na babeczki z przeróżnymi dekoracjami, takimi jak mumie , nietoperze , pająki , duszki czy potworki . A także tort Oreo z pająkami i strasznie smaczne przekąski na słono ;) Składniki na brownie Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki + kolorowe cukiereczki do dekoracji, Oreo Halloween Potworki Brownie(...)możemy nałożyć kolejną i wyrównać nożem lub szpatułką. Oreo przekrawamy wzdłuż, tak żeby całe nadzienie zostało na jednej połowie ciastka. Dekorujemy ciasto Oreo i kolorowymi cukiereczkami. Uśmiechy można namalować prostym lukrem: do kilku łyżeczek cukru pudru dodajemy kilka kropel syropu wiśniowego lub malinowego i dokładnie mieszamy. Lukier przekładamy do woreczka i wyciskamy na ciasto. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam
CiastkozercyCarrot cake - ciasto z tartą marchewką szczególnie popularne w krajach anglosaskich. Bardzo proste w przygotowaniu. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Smakuje z dodatkiem przypraw korzennych, takich jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, orzechów, wiórków kokosowych lub z dodatkiem suszonych owoców. Dziś dodałam szczyptę kardamonu - jest wersją opcjonalną, możecie dodać ulubionej przyprawy pasującej(...)głównym składnikiem jest tarta marchew, jest to tzw. piernik marchwiowy. Na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem. Znane są też ciasteczka marchewkowe, a w Szwajcarii regionalną potrawą jest tort marchewkowy Rüblitorte. (kilka źródeł: Canada's Best Carrot Cake with Cream Cheese Icing , Carrot cake history notes ). Składniki: (na tortownicę o śr. 26 cm, używam także zamiennie prostokątnej
Zasmakuj KuchniBardzo lubię ciasta, gdzie jest duuużo kremu, a mój mąż przepada za takimi z galaretką. Postanowiłam wymyślić coś, co przypadnie do gustu nam obojgu i
Di gotujeŻe lubię piec chleb to już wiecie! Mój przepis na śniadanie to pyszne kanapki na gorąco , przyrządzone ze świeżo upieczonych i zrośniętych bułeczek. Zrośnięte bułeczki nadziewane
codojedzeniabudyń, kleiki czy przygotowywać mleczne koktajle lub domowe jogurty. Wiórki kokosowe, tak jak płatki kokosowe, mogą stanowić świetną dekorację deserów . Wykorzystywane są również do kokosowych ciasteczek – popularnych kokosanek, ciast , tortów , kremów, trufli, budyniu… i nie tylko. Kokos można jeść również prosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź(...)obtaczamy dokładnie we wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Kokosowe kulki a’la Raffaello – małe, słodkie umilacze do kawy… i nie tylko. Przepis jest bardzo prosty. Małym nakładam pracy można przygotować bardzo smaczny deser. Przepis znalazłam na blogu Kawa Cynamonem Pachnąca . Gorąco polecam i życzę smacznego. Technika obierania orzecha kokosowego dla… bardziej zaawansowanych. ;) Ciekawostki
mojewypiekiinietylkobudyń, kleiki czy przygotowywać mleczne koktajle lub domowe jogurty. Wiórki kokosowe, tak jak płatki kokosowe, mogą stanowić świetną dekorację deserów . Wykorzystywane są również do kokosowych ciasteczek – popularnych kokosanek, ciast , tortów , kremów, trufli, budyniu… i nie tylko. Kokos można jeść również prosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź(...)obtaczamy dokładnie we wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Kokosowe kulki a’la Raffaello – małe, słodkie umilacze do kawy… i nie tylko. Przepis jest bardzo prosty. Małym nakładam pracy można przygotować bardzo smaczny deser. Przepis znalazłam na blogu Kawa Cynamonem Pachnąca . Gorąco polecam i życzę smacznego. Technika obierania orzecha kokosowego dla… bardziej zaawansowanych. ;) Ciekawostki
mojewypiekiinietylkoBardzo smaczna propozycja na wyjątkowe okazje. Prosty w przygotowaniu, pyszny, bardzo aromatyczny za sprawą kawy, rumu i truflowego kajmaku. W środku chrupiąca niespodzianka – warstwa bezowa świetnie komponuje się z miękkim biszkoptem i kremową masą. Polecam gorąco! Składniki: biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka, sok z połówki cytryny, 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem : mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz : do świeżo zaparzonej kawy dolać rumu, zamieszać tort : biszkopt podzielić na 2 blaty, każdy z nich mocno naponczować. Pierwszy krążek biszkoptowy posmarować cieniutko kajmakiem truflowym,wyłożyć masę kremową, ciasno ułożyć beziki, przestrzenie między nimi pokryć pokruszonymi bezami, ponownie
Raj dla Podniebienia