Święta i po świętach…Jeszcze nie, bo przed nami jeszcze sylwester i Nowy Rok. W tym roku spędzamy noc sylwestrową w gronie przyjaciół. Będzie jadło
codojedzeniaTrochę mi smutno, bo to już koniec tego magicznego tygodnia pełnego pyszności i kolorów, ale z drugiej strony koniec jednej przygody, wcale nie oznacza, że nie
Przepysznik - BLW i nie tylkoŁatwiej się już nie dało. Bardziej kruche ciasto wyjść nie mogło. Bardziej słodki kajmak nie istnieje. Uwieńczeniem delikatny kokos. Nie znam nikogo, kto by odmówił! Ostatnio
W kuchni Karmel-itkiwyrabianego na miejscu - mocne, ale delikatne w smaku po całym dniu na słońcu naprawdę uderzyło nam do głowy tradycyjnie już - szopskiej sałatki - dodawaliśmy ją niemal do każdego dania, jest prosta i mega smaczna! miejscowej ryby - był to filet, ale nie byle jaki, bo z rekina wyłowionego z wód Morza Czarnego. Niezwykłych frytek z białym serem - okazały się(...)podołaliśmy, chociaż lubimy ostre smaki, to tutaj przegraliśmy z bułgarską papryką. :) Deser? Nie był już potrzebny i nawet nie mieliśmy na niego już miejsca, bo wisienką na torcie był niezwykły widok jaki mieliśmy podczas kolacji. Pozdrawiamy kapitana z restauracji Honolulu . :) Nessebar naprawdę mnie zachwycił, według mnie to perła tego wybrzeża! <3 To miasteczko umiejscowione
Cooking Monstersię z dzieciństwem. Kiedy nic nie było, okazywało się, że można zrobić takie przyszności. Przypomniałam o nim sobie teraz, ponieważ szukałam sposobu na wykorzystanie żółtek. Powzięłam ambitny plan robienia tortu bezowego (losy tego pomysłu ciągle się ważą). Być może nie wypada pokazywać oklapniętego "kogelmoglowego" sufletu, ale i tak był dobry, no i jeszcze z truskawkami! A Wy kiedy jedliście(...)chyba należę do tej grupy, która lubi wejść na blog Liski i popatrzeć choćby na kanapkę z łososiem, którą jadła na śniadanie. Doceniać urok oczywistych dań, podziwiać prosty pachnący bochenek chleba i podzielić się tym, co sprawiło kulinarną przyjemność akurat dzisiejszego dnia.Kogel mogel z piekarnika z owocamiSkładniki:6 żółtek3/4 szklanki cukru pudru200ml śmietany kremówki 1 opakowanie cukru waniliowegostarta skórka
W kuchni wieczoremJeśli czytacie mnie w miarę regularnie (choć ja regularnie nie piszę), musieliście spotkać się z dość częstym "bananowym problemem".Jak wiecie, w posiadaniu rodziny są sklepy
W kuchni Karmel-itkiGdy codziennie przechodzę obok warzywniaka, za każdym razem znoszę do domu jabłka. Nie potrafię sie im oprzeć i mimo kupowania ich na kilogramy, zawsze szybko znikają
Mienta blogkawki ? Proponuję rogaliki 3 składnikowe :) Znikają tak szybko jak je się przygotowuję . Jedynie pełną godzinkę trzeba poczekać na schłodzenie się ciasta w lodówce ;) Przepis posiadam z grupy na facebooku "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut źródło : internet Składniki: 3 szklanki mąki 250 ml śmietany 12 % albo 18 % kostka(...)kuli. Zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Podzielić ciasto na 4 kawałki. Rozwałkować na kształt koła i podzielić koło na trójkąty ( tak jak byśmy kroili tort ) Na każdy trójkącik wykładamy nutellę ( w szerszej części trójkąta) a może być również marmolada, konfitura i zwijamy , boki lekko zawijamy na kształt księżyca :) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Słodkości i nie tylkoRecenzja niesamowicie nietuzinkowego i smakowitego miejsca z piwną nutą w Warszawie.Przy okazji SONISPHERE FESTIVAL 2014, postanowiliśmy ze znajomymi zostać w stolicy na weekend. Piątek upłynął nam
W kuchni Karmel-itkitylko ja miałam problem z cytrynową babką. To bardzo powszechna rzecz. Wielkanocny problem. Mniejsza z tym. To już nieistotne. Dzisiaj nie ma zakalca, jest za to fajny oraz prosty przepis, do którego nie potrzebujemy ogromnych zdolności kulinarnych. Ten wypiek naprawdę ciężko zepsuć. Jednak to, że jest to najłatwiejsza babka cytrynowa pod słońcem, wcale nie oznacza, że jest nijaka. Jest(...)białek i żółtek, nie pozwalamy, by miało co się zepsuć, czy siąść. Jeżeli nie masz co zrobić z białkami, zrób Babkę zebrę na 9 białkach, albo Pijaną Chmurkę . Albo tort bezowy z podwójnej porcji. Podsumowując, jeżeli jeszcze nigdy nie wyszła Ci babka cytrynowa, tak jak mi, a marzy Ci się na Wielkanoc, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie
Poezja Smaków - blog kulinarnymała dziewczynka nie marzy o takich urodzinowych babeczkach? :) A może dostanie takie na zbliżający się Dzień Dziecka? Śliczne muffinki z Księżniczkami Disney’a z powodzeniem mogą zastąpić nawet tort, a ich przygotowanie jest znacznie prostsze. Prawdę mówiąc, najwięcej czasu zajęło mi znalezienie i wydrukowanie sylwetek Księżniczek, w końcu skorzystałam ze wzoru z tej strony jakość nie powala, ale każda(...)zalaminować kartkę po wydrukowaniu byłoby idealnie, jeśli nie, dekoracje dobrze jest dołożyć na babeczki dopiero przed podaniem, żeby papier nie miał zbyt dużo czasu, żeby się rozmięknąć. Składniki na proste babeczki waniliowe Składniki na krem śmietankowy (Dobrze dodać dodatkową łyżeczkę żelatyny, żeby krem był bardziej stabilny, ponieważ trzeba będzie go jeszcze zafarbować barwnikiem spożywczym. Barwnik dodajemy pod koniec ubijania kremu
CiastkozercyKiedy kończą się truskawki, zaczynam intensywnie wypatrywać śliwek – moich ulubionych owoców późnego lata. Nie mogąc doczekać się naszych węgierek, wczoraj zakupiłam pierwszy w tym roku kilogram
WiszniówkaDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i
moj przepis na"Wybacz, ale ja nie rozumiem. Jak Ty możesz żyć bez mięsa?" Jak widać, mogę. Wychodzę z założenia, że nikomu w talerz nie zaglądam. Nie potrzebuję wiedzieć
W kuchni Karmel-itkiOryginalnie jest to tort, upieczony z 5 jajek i przekrojony na 4 blaty. Kiedy robiłam ciasto po raz pierwszy, wykonałam je w tej właśnie formie. Potem przy różnych innych, większych uroczystościach piekłam je już w standardowej, prostokątnej blaszce, zwiększając ilość upieczonych biszkoptów do dwóch. Ciasto jest PRZE-PYSZ-NE!:) Poważnie. Ja je wprost uwielbiam. Jest co prawda dosyć drogie(...)uroczystość i liczycie na „efekt WOW”, to to ciasto jak najbardziej się nadaje:) Dodam jeszcze, że jest bardzo podzielne, jest wysokie, świetnie się kroi i jest stosunkowo proste do wykonania. Dlatego… polecam bardzo:) Niestety jakość zdjęć jakimi dysponuję nie jest najlepsza, ale niestety na chwilę obecną innych nie mam. Ciasto piekłam na imprezę dla mamy
Smaki Na Talerzu