Lubicie bezę ?? Ja uwielbiam ! Z pozoru prosty deser ale nie każdemu beza wychodzi od razu. Czasami trzeba długo ćwiczyć, żeby wyszła idealna. Ale gwarantuje, że jeśli już dojdziemy do wprawy ten deser będziemy chcieli robić bardzo często :). Poniżej przedstawiam przepis na torcik Pavlova z jednym krążkiem bezowym o średnicy ok. 20-25 cm. Składniki: Beza* – 3-4 zimnych białek – 200g(...)jeszcze chwilę miksujemy. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 20-25 cm . Wykładamy ubite białka i formujemy kształt naszego tortu i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pianę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przed ok 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez ok 1 godzinę 15 minut
I LOVE LIFEdotrwać do przepisu. Bo mam dla Was coś absolutnie wyjątkowego! (W końcu urodziny zobowiązują.) To ciacho przygotowałam właśnie z myślą o dniu dzisiejszym. Jest nieco bardziej czasochłonne, ale jednocześnie proste w przygotowaniu. A smakuje... Moi drodzy, ono wręcz powala smakiem! Przepis na bazę, czyli ciasto czekoladowe, pochodzi z książki Signe Johansen, Scandilicious baking . Dość mocno je jednak zmodyfikowałam (w oryginalnej(...)chałwę jadł pierwszy raz w życiu, i był lekko zdystansowany . Jeśli jednak ten sezamowy smak nie jest Wam obojętny, koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. Ciacho może robić za tort - jest wysokie i ślicznie wyglądają te wszystkie warstwy. Jest też dość słodkie, więc mimo, że niewielkie, to podzielne. Polecam, nie tylko na urodziny. Ciasto z kremem chałwowym i wiśniami Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomowych wypieków. Co najmniej kilka razy w roku przygotowuję przyjęcia dla , rodziny i znajomych. Urodziny, imieniny, rocznica ślubu, spotkania ze znajomymi to doskonała okazja do przygotowania ciast i tortów. Pyszne wypieki królują na moim stole nie tylko od święta ale i na co dzień i tutaj także warto zadbać o odpowiednią oprawę podania. Szklana patera to niezbędny element
Zrób to smacznieWino Zapytacie: a cóż w dziale Wielkanoc robi wino? Ano moi Drodzy jest i sprawdza się zwykle znakomicie, ponieważ dobre wino jest idealnym wykończeniem, taką przysłowiową wisienką na torcie, dla każdej biesiady, a wielkanocne posiłki myślę, że można spokojnie określić tym mianem. Tym razem dzięki dobrewina.pl w moje ręce wpadło półwytrawne wino białe z australijskiej winnicy Willowglen, region Nowa Południowa(...)zawsze jest zaletą), przyjemne, zdecydowanie bardziej wytrawne, niż sugerował nos. Długi finisz byłby niewątpliwie sporym atutem, gdyby nie pozostawiał leciuteńkiej goryczki. Plusik za to za bardzo ładną, prostą etykietę. W ogóle bardzo podoba mi się logo winnicy. Adekwatna jakość do ceny. Dystrybutor: dobrewina.pl To wino będzie świetnie pasowało do faszerowanych jajek, zapiekanych pasztecików oraz do… mazurka pomarańczowego . Z nim zgrało
Kate's Kitchenkanapie, oglądając Harry'ego Pottera, a wieczorem pójdziemy na kolację do Oksen (i będziemy jeść wołowinę, koniecznie!). Teraz pewnie wszyscy czekają na tort... Niestety, muszę Was rozczarować - tortu nie będzie. Nie dzisiaj. W niedzielę mamy w planie przyjęcie urodzinowe, i to wtedy na naszym stole pojawi się ciasto wybitnie urodzinowe, które mam nadzieję, uda mi się sfotografować. W tajemnicy(...)tradycyjny duński bożonarodzeniowy deser to coś w rodzaju puddingu ryżowego, ale nieważne... Istotny natomiast jest fakt, że czym prędzej za przygotowanie rzeczonego się zabrałam.Pudding ryżowy to sprawa niezwykle prosta - gotujemy ryż na mleku z dowolnymi dodatkami, i już. Okazało się jednak, że mleka nie mam wystarczająco... W przypływie paniki i wizji przypalonego ryżu, dodałam kremówkę. I wiecie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepisy wychodzą z nich zawsze! Zaczynamy. 1. Nigel Slater „Jedz” Nigel jest moją miłością. Tworzy jedzenie genialne, używając prostych składników. „Jedz” to zbiór przepisów szybkich i co ważne, prostych. Do tego trochę opowieści o smakach Nigela i garść praktycznych uwag. To w tej książce odkryłam, że boczek, świeże figi i pistacje to całkiem zgrane trio. Pokochacie też desery, które(...)ochoczo spożyty przez drób. Tak mniej więcej wygląda moje pieczenie. Jak już przysięgłam sobie, że nigdy przenigdy nie będę piekła, pojawia się pan Yotam i wydaje książkę. Ciasta, ciasteczka, torty, mniej skomplikowane lub bardziej, opisane w taki sposób, że nawet taka sierota cukiernicza jak ja zaopatruje się w składniki i tworzy, piecze i wychodzi! Ludzie jedzą, chwalą i chcą jeszcze
ladykitchenczarnej porzeczki rurki waflowe 300 ml śmietany kremówki 30 % 1 fix do śmietany owoce do dekoracji Galaretki: Galaretkę rozpuszczam w dwóch szklankach gorącej wody i studzę. Do dzbanka wysokiego prostego o średnicy 9,5 cm wlewam trochę galaretki, dodaję maliny, borówki, winogrono, i wstawiam do lodówki na 15 minut. Dolewam ponownie galaretkę, dodaję owoce na wysokość 7 cm dzbanka. Wstawiam(...)lodówki aż zacznie lekko tężeć. Mascarpone, śmietanę, galaretkę wiśniową przekładam do miski i miksuję. Krem wstawiam do lodówki aż zgęstnieje. Krem wiśniowy i biszkopty robię w dniu dekorowania tortu. Jeden blat biszkoptu ciemnego nasączam ponczem, smaruję konfiturą na to krem wiśniowy. Na środku ustawiam galaretkę z owocami. Biszkopty jasne kroję na paski o szerokości 7 cm od dłuższej
wesoła kuchniatruskawek, 0,25 kg ekologicznego cukru trzcinowego, 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w wodzie frużelina do tortów, ciast, itp. potrzebuje mieć gęstszą konsystencję i wtedy należy użyć dodatkowego zagęstnika: do zagęszczenia 1 łyżka agar-agar lub żelatyna około 20-25g (patrz na opakowaniu) Domowa frużelina(...)przygotowaną żelatynę rozlej do wypasteryzowanych słoików, zakręć i postaw do góry dnem na 0,5h. Oznacz etykietą słoiki i odstaw do zimy. Smacznego! Sprawdź proste i tradycyjne przepisy na inne przetwory: Przepisy na domowe przetwory Póki jeszcze czas zrób swoją własną, Domową Vegetę bez chemicznych dodatków: Domowa Vegeta bez GLUTAMINIANU Sodu
IzaGotujeZłocista substancja, gęsta, lepka i ciągnąca. Spływa wolno po ściankach słoika. Charakterystyczna woń uderza w nozdrza.Słodycz kusi, nęci, aż nie potrafisz się oprzeć. Sięgasz łyżeczką
W kuchni Karmel-itkiosób organizujących to wydarzenie. Wszystko było świetnie zorganizowane, fachowo poprowadzone przez Karola Okrasę i jego kucharzy. Szczególnie przypadł mi do gustu pokaz wędzenia i opalania sianem. Potrawy wskutek tego prostego triku świetnie zmieniają kolor i aromat. Na pewno wykorzystam wiedzę nabytą w swojej kuchni, szczególnie teraz na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wszyscy dostaliśmy do ręki egzemplarz najnowszej książki Lidla(...)jelenia, tatara z sandacza (podwędzanego), tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej i opalaną pierś z kaczki. No i na koniec zostawiłam wisienkę na torcie czyli moje pamiątkowe zdjęcie z Karolem Okrasą:) Dziękuję Lidl za możliwość uczestniczenia w tak inspirujących warsztatach:) i z niecierpliwością czekam na kolejne Artykuł WARSZTATY Z LIDLEM I KAROLEM OKRASĄ
Pieguskowa KuchniaZrobimy ciasto na imieniny. Zawsze wyjdzie i jest bardzo dobre. Na biszkopt kakaowy, będą nam potrzebne składniki- 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżki
Z Kuchni Do KuchniPrzypadkowo znalazłam się na stronie : http://recipies.wikia.com/ Rozejrzałam się tu i ówdzie, zaopatrzyłam w olbrzymią ilość wspaniałych receptur. I skorzystałam z nich. Dziś właśnie propozycja, którą
W kuchni Karmel-itkiDziś nie mam dla Was przepisu, za to mam pomysł na małą akcję informacyjną. Akcja nazywa się N ie marnujmy jedzenia! Jeżeli chcesz się przyłączyć do
moj przepis na