sobotę a w niedzielny poranek upiekłam ciasto i chleb, i pojechaliśmy po dzieciaki. Syncio był dzielny ale bardzo emocjonalnie podszedł do sprawy, nawet nie wiem czy na tę okoliczność nie dostał stanu podgorączkowego... Zmieniam jednak temat i będzie o cieście! NIe tym pieczonym w niedziele ale tym zaległym sprzed tygodnia, pysznym, prostym w przygotowaniu i w sam raz by wykonać
Dzieje kuchennej Wiewióryglutenu w tej mące powoduje, że chleb jest ciężki, ma zbity miękisz i mączysty smak. Jednak przemieszanie mąki jęczmiennej, w ilości 10 do 15 procent, wzbogaca smak pszennego czy żytniego chleba na zakwasie.Mąka gryczana, otrzymywana jest z nasion gryki, uprawianej jako roślina zbożowa, pochodzi z Azji. Szaro - brązowa mąka ma charakterystyczny smak, z lekką goryczką i używana jest(...)prosta do przygotowania wystarczy zmielić płatki owsiane. Dodana do pszennej mąka owsiana przydaje pieczywu aromatu i wartości odżywczych oraz nadaje mu bardziej interesującą konsystencję.Mąka żytnia, była najczęściej używaną mąką w Europie Wschodniej i Środkowej, tam, gdzie gleba jest nie dość urodzajna lub klimat za chłodny do uprawy pszenicy. Z ciasta żytniego, nie zawierającego siatki glutenowej, otrzymuje się chleb ciemny
NaKońcuJęzykazmieniłam i voila! Chałka jest mięciutka, delikatna, prosta w przygotowaniu i bardzo długo zachowuje świeżość - robiłam ją 5 dni temu, a do tej pory jest tak samo miękka, nie czerstwieje ani się nie psuje (!! Ważne aby po całkowitym wystudzeniu, przechowywać ją w foliówce i w całości - nie pokrojoną na kawałki jak chleb, który można kupić "żeby było szybciej i łatwiej
Jedzeniomaniawieku moich dzieci. Ja, wychowana na prostym, naturalnym jedzeniu i bez zbędnego cudowania, otwierałam oczy ze zdumienia widząc, co babcia (razem z mamą) podaje tamtym dzieciom. Zupy niedoprawione , najczęściej przecierane , żeby dzieciom nic na żołądkach nie stanęło. Mięso tylko i wyłącznie gotowane, bez soli, o innych przyprawach nawet nie wspomnę. Z chleba wykrawana skórka, bo za twarda. Dzieci były
Codzienna kuchnia niecodziennajego książki „Jajka” na proste, aczkolwiek bardzo satysfakcjonujące i smaczne śniadanie. Zachęcona jego przepyszną klasyczną jajecznicą , postanowiłam wypróbować kolejną jej wersję. Tak też powstała delikatna jajecznica z dodatkiem ziół, musztardy i sera Gruyere, chociaż przyznam się, że często zastępuję go starym dobrym parmezanem:) Podana na smażonych na maśle kromkach chleba smakuje obłędnie. Polecam na leniwe weekendowe śniadanie. Scroll
karmelowyczasu, jego wykonanie jest bardzo proste, a czas spędzony aktywnie w kuchni niewielki - namoczoną przez noc fasolę wystarczy ugotować, dodać do sosu pomidorowego i piec w piekarniku, aż fasola wchłonie część sosu i stanie się bardzo aromatyczna. Gotową fasolę posypuje się natką i pokruszoną fetą i podaje z kromką świeżego chleba, którą możemy wyczyścić talerz z pysznego
Chilli Czosnek i OliwaRozpieszczamy się z Pępuszkiem na ostatniej prostej. Śniadanko palce lizać. Szkoda tylko, że poległam w walce z aparatem (nie jestem w tej kwestii umysłem technicznym, wtajemniczeni będą wiedzieć o co chodzi ;)) i zdjęcie cyknięte komórczakiem, bo grzaneczki prezentowały się wybornie. Aż żal było je jeść. No, bajka takie jajka! 2 kromki chleba słonecznikowego2 plastry sera Capri4 plasterki łososia wędzonego2 jajkaszczypiorekszczypta
bastalenaPrzygotowanie: Robimy kanapki z wcześniej upieczonego chleba . Wykładamy rybkę. Kroimy cytrynę - ewentualnie pomidorka na dodatek. Nalewamy soku (świeżo wyciskany to już byłoby mistrzostwo - u mnie z kartonu). Pyszne śniadanko czy tam kolacyjka gotowe. Mało zachodu a smaku - pełnia. Tak się u Mamusi gościłam, któregoś pięknego weekendu. I Wam też polecam takie posiłki - proste, a kolorowe
Kuchnia po mojemuPyszne i bardzo łatwe do przygotowania bułeczki pszenne. Oczywiście jak to bywa w przypadku drożdży, wszystko od nich zależy, ale gdy już nam wyrosną, pozostałe czynności
Gosia gotujekupujemy sklepowego pieczywa, a pieczenie chleba i różnych bułeczek jest moją ogromną radością, szczęśliwie połączoną z uśmiechami konsumentów :) Żeby cieszyć się bułkami podczas sobotniego śniadania, przygotowanie ciasta zaczynamy w piątek rano, ale to będzie tylko chwilka, po której można wyjść do pracy lub zająć się przez cały dzień czymkolwiek chcemy. Trzeba wykonać prosty zaczyn zwany poolish. Zaczyn: 100 g maki
I tu będę miała takie tesposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa).Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji" bo... on zniknie. Zniknie tak szybciutko, że zaraz będziecie robić kolejny. I kolejny... i kolejny...Jaki słoik?Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku
Wypisz Wymalujskorupy. Rachunek jest więc prosty. Pracy w sumie przy tym niewiele, a i suszy się też dość krótko. A jak ktoś nie chce marnować energii na suszenie to można je krótko obsuszyć w piekarniku i dosuszyć w temperaturze pokojowej. Ja dość często suszę różne owoce wykorzystując nagrzany piekarnik po pieczeniu ciasta lub chleba. Czytaj więcej
Wiem co jemOstatnio postanowiliśmy bardziej zadbać o to żeby zdrowo jeść. Dlatego też na blogu również coraz częściej będą pojawiać się zdrowe propozycje. Dziś proponuję pastę z fasoli
kuchnia doskiUpiekłam go dziś rano po raz drugi. To co mnie w nim zachwyca to gruba skórka, świeżość - nawet na 3 dzień po upieczeniu środek jest
apetytnapieczenie