Uwielbiam przepisy, które mogę wykorzystać do wielu różnych dań. Jednym z nich jest uniwersalne ciasto drożdżowe, z którego możemy zrobić… wszystko. Lub prawie wszystko. Macie ochotę na bułeczki? Pizzę? Chleb pszenny? Bagietkę? A może – jak ja dzisiaj – stromboli z „resztek”? Zapraszam do przepisu. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być(...)odsyłał. Po drugie: jest łatwy w zapamiętaniu. Proporcje zapamiętuję na zasadzie 3-3-1, pół-pół-ćwierć. Po parokrotnym powtórzeniu nie ma już możliwości pomylenia się. Po trzecie: jest prosty i błyskawiczny. Poza czasem wyrastania, robi się to bardzo szybko – tak naprawdę wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki
Proste-przepisy.plTosty francuskie to zawsze dobra propozycja na śniadanie. Zwłaszcza jak okaże się, że chleb który mamy w domu zrobił się już lekko twardy i zwykłe kanapki nie będą dobrym pomysłem ;) Dodatki można mnożyć w nieskończoność - ten zestaw jest prosty, szybki w przygotowaniu i zdecydowanie smaczny
Milion SmakówMiałam natłok zajęć stąd moja chwilowa nieobecność. Ale wracam i postaram się pisać częściej. Chlebek, który dzisiaj Wam chcę pokazać jest banalnie prosty w wykonaniu, a jego smak jest pyszny! Chlebek wyrasta w nocy, rano chwile się grzeje i chwile piecze. Co ciekawe bardzo długo utrzymuje świeżość, nawet na 3 dzień jest smaczny. Jest doskonały do kanapek z wędliną(...)wody łyżeczka soli łyżeczka cukru żółtko do posmarowania wierzchu łyżeczka sezamu lub maku Wykonanie: Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 8 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Ciasto dzielimy na 3 kule. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka 3 kule z ciasta, obok siebie
dom-agi.pldawnej pracy przyniosła kiedyś słoik z tajemniczą substancją i instrukcją wykonania chleba, postulując aby „ktoś go upiekł i oddał jej odświeżony zakwas w rewanżu, bo ona nie ma czasu teraz piec i zakwas jej się zmarnuje”…No to upiekłam. I tak piekę już regularnie drugi rok.Chleb jest banalnie prosty w wykonaniu, rewelacyjny w smaku i co najważniejsze – ZAWSZE wychodzi(...)zaczynić samemu – straszna perspektywa… osobiście nie próbowałam… nieprzerwanie „odświeżam” mój pierwszy, podarowany zakwas… Ale wśród społeczności blogowej wiele receptur zakwasowych krąży, sugeruję trochę pokopać wirtualną otchłań.Reszta składników na chleb: 1 kg mąki tortowej - przy dużej ilości dodatków (ziaren) można dołożyć max. do 250g mąki dodatkowo, aby ciasto lepiej wyrosło; dla fanów zdrowego odżywiania polecam łączenie mąki tortowej z mąką
Grunt to przepis!SERNIK WIEDEŃSKI · 9 months ago harrisa Masz… BROWNIE · 9 months ago Cukry Proste Czy… BROWNIE · 9 months ago gin Wygląda… SERNIK WIEDEŃSKI · 9 months ago harrisa Oj,… SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI · 10 months ago harrisa Z… CHLEB GRAHAM · 10 months ago Najnowsze wpisy CUKINIA FASZEROWANA SZYNKĄ I PAPRYKĄ CYTRYNOWE CIASTECZKA CYTRYNOWO- TRUSKAWKOWY SERNIK
harrisaczerwoną papryką . Podobno jadano je na sułtańskim dworze już w piętnastym stuleciu. Danie bardzo proste, przy tym takie zmysłowe i pociągające. Zimny jogurt przyjemnie kontrastuje z bulgoczącym masłem o orzechowej nucie, płynne żółtko apetycznie wylewa się z jajeczka! Bierzemy opiekany chleb i maczamy w tej pysznej miksturze :) Takie jajka mogą być miłą odmianą od tradycyjnych, podawanych z majonezem
Chilli Czosnek i Oliwamiski abo bōnclołka 22 . A jak ôchōdnie 23 , to sie ukrajcie 24 sznita 25 nojlepszego chleba, posmarujcie i… smacznego 1 ktoś 2 dawniej 3 biada 4 było; ō- samogłoska w wymowie między o i u 5 mówią 6 które 7 ô=ło 8 proste 9 skwarkami 10 wydziwianie 11 powiedzieć 12 oszaleć 13 słoniny 14 pokrójcie 15 odstawcie
Chop w kuchniNim znalazłam go w "Smakach z Fjallbacki" przeczytałam o nim u Any. Prosty w przygotowaniu i rewelacyjny w smaku. To moja pierwsza próba grillowania rybnego i
Dzieje kuchennej Wiewióryjuż nie jest tak delikatny i uwodzicielski. Dlatego też oto i pomysł na taki ser: aromatyczna pasta serowa z odrobiną pistacji, pieprzu i lubczyku. Na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu a domownicy czy nawet goście z radością zjedzą kanapeczki z nią. Zapraszam do wypróbowania! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: kilka minut + czas na ostygnięcie Składniki: Ok. 150g(...)jednocześnie energicznie mieszając rózgą. 2/ Po dodaniu sera, dodajemy masło, pistacje i przyprawiamy lubczykiem i pieprzem. Chwilę podgrzewamy a na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną. 3/ Ostudzoną pastą smarujemy chleb. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaZachciało mi się domowej kanapki. Ale nie jakiejś tam współcześnie wybajerzonej. Porośniętej zieleniną. Ze sklepową padliną. Zachciało mi się takiej jaką babcia robiła, kiedy jeździłam do niej na wakacje. Prostej. Pachnącej wspomnieniami. Zachciało mi się. I zrobiłam. Tym bardziej, że tutejsza padlina w niczym nie przypomina polskiej wędliny. Jakieś to takie bezpłciowe. Z czego oni to robią? Bo chyba(...)tłuściutkiej (z kością)1 łyżeczka soli jodowanejprzyprawy (2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka czubricy zielonej, kilka ziaren czarnego pieprzu)1 łyżeczka suchej żelatyny2 kromki chleba pełnoziarnistegomusztarda do podaniaKarkówkę oczyściłam, wykroiłam kości i pocięłam w drobną kostkę. Wymieszałam z przyprawami, solą i żelatyną, i wstawiłam na godzinę do lodówki, do przegryzienia. I tu słów kilka
bastalenazliczyć ile zdjęć. Wtedy również zaczęłam oswajać się z komentarzami innych, ich pozytywnymi, jak i negatywnymi opiniami. Cały czas uczyłam się pisać przepisy (wbrew pozorom nie jest to taka prosta sprawa. Nie jest łatwo, przy pomocy słów, wyjaśnić innym, jak coś przygotować, upiec czy ugotować). Zaczęłam również robić coraz to lepsze zdjęcia. Aparat komórkowy zamieniłam na cyfrowy firmy KODAK(...)popularności, zorganizowałam pierwszy konkurs, w którym do wygrania był 3 książki Pawła Kucharskiego „ Chleb. Domowa Piekarnia". Zainteresowanie konkursem przerosło moje najśmielsze oczekiwania. To było naprawdę bardzo miłe doświadczenie! Zaczęłam udzielać się również w wielu grupach kulinarnych. Na szczególną uwagę zasługuję grupa „ Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta ", gdzie do dziś spotykam
Nastoletnie Wypiekanieognisko, ale niestety musiałam je odwołać... po tym jak już zrobiłam wszystkie zakupy. Zostały mi tony chleba i kiełbasy :) A ileż można jeść kiełbasy z grilla?? Mrożenie kiełbasy na gorsze czasy też nie jest w moim stylu i stąd pomysł na zapiekankę. Jest prosta w wykonaniu, ale przygotowanie zajmuje dosyć dużo czasu.Podane składniki wystarczą na przygotowanie 1 porcji dla jednej
Kraina Tysiąca Smakówzalaliśmy ciecierzycy wodą dzień wcześniej. W takich chwilach, kiedy mamy ochotę na domowe smarowidło na chleb, a tego czasu brakuje, najlepszym wyjściem jest zrobienie czegoś na szybko. W takiej sytuacji wpadłam na pomysł, by zrobić pastę z wędzonego tofu. Jest szybka w przygotowaniu, prosta i w dodatku pyszna! Warto mieć taki przepis w zanadrzu! Składniki: - 1 kostka wędzonego tofu
Be Fit Be Strongjaki sposób przygotowywać zioła w maśle, w oliwie, suszone,co zrobić z czerstwym, suchym chlebem,jak kupować ryby i czym się kierować przy ich zakupie,jak wykorzystać resztki owoców,i wiele innych…Podsumowując: Jedna z najlepszych kulinarnych książek ostatnich lat! Mnóstwo świetnych, prostych i tanich przepisów i duża ilość nieoczywistych porad kulinarnych to zdecydowana przewaga nad innymi pozycjami książkowymi
WojnaNaSmaki.plJak zrobić naleśniki? Zaskoczyło mnie jak wiele osób tego nie wie. Niby nic prostszego nie ma, niby to rzecz oczywista, a jednak nie do końca. Postanowiłem
Marder&Marder Manufacture