Takie danie (bardzo zbliżone) jedliśmy we Włoszech w trakcie naszej podróży poślubnej, dlatego poświęcam mu osobny post. To prawda, że potrawy z którymi powiązane są jakieś
Karola gotujekupowałam ryż w torebkach, taki pakowany po 100 g i gotowałam tak jak podano w przepisie. Niestety nie wychodził smaczny i może to dlatego nie był pożądanym dodatkiem do obiadu. Pomyślałam, że jeśli ziarna ryżu będą miały luźniej to i będą mniej sklejone. Niestety to też nie podziałało. Obecnie kupuję ryż zapakowany luźno najczęściej w opakowaniu kilogramowym, przesypuję do metalowego(...)czyli 2 razy więcej wody niż ryżu. Wodę doprowadzić do wrzenia, osolić. Następnie wsypać ryż. Tu uwaga! Gaz trzeba zmniejszyć na jak najmniejszy płomień i gotować. Zasada jest prosta W czasie kiedy ryż się gotuje nie należy go mieszać. Mieszanie powoduje, że uwalnia się skrobia, która powoduje sklejanie ziarenek. Jeśli ziarna ryżu zwiększą swoją objętość wyjmuję łyżką kilka i sprawdzam
Niebieski kubek z kawamajonezem;) Może właśnie pora zmienić jego przyzwyczajenia. Jajka faszerowane to pomysł na podanie jajek ale w nieco innej formie. Jedyną trudność stanowi tutaj przekrojenie skorupki, które nie jest prostym zadaniem. Najlepiej sprawdzi się tutaj naprawdę porządny nóż. W zasadzie jajka możemy faszerować w sposób dowolny. Tutaj prezentuję zupełnie podstawowy przepis. Możemy dodać do farszu pieczarek, albo obrać całe jajka(...)oczywiście tego nie robimy. Te jajka mają taki plus, że można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Fajnie sprawdzą się jako przystawka na imprezie czy rodzinnym obiedzie. Koniec gadania, czas zabrać się za jajka. Drukuj Jajka faszerowane Składniki 4 jajka 4 gałązki szczypiorku 2 łyżeczki masła 2 łyżki sera żółtego sól pieprz trochę bułki tartej 2 łyżki
Mieszam w GarnkuChili con carne, to potrawa kuchni meksykańskiej. Nie wiem, jak się ma do tego fakt, że „… w 1977 roku ogłoszono chili con carne „oficjalnym daniem stanu
mojewypiekiinietylkoTradycyjnie przynajmniej większość z nas w Święta Wielkanocne przygotowuje żurek. Część z nas posiłkuje się gotowymi produktami, część przygotowuje swój własny. Nie ukrywam
Smaczne Zdrowewedle uznania. Do mrożenia używam sylikonowych foremek. Gotową masę arbuzową przelewam do foremek i odstawiam do zamrażalnika. Artykuł Lody z arbuza pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneTakie jak lubię najbardziej, czyli mocno mięsne ;) Ostatnie upały nie sprzyjały raczej długim godzinom przy gorącej kuchence czy piekarniku :) Dlatego ilość pojawiających się na blogu przepisów
Kraina Tysiąca Smakówtrafić ;-). Każdy kompot to prosta sprawa, praktycznie wszystkie owoce możecie wrzucić do garnka i zalać wodą. Ja zdecydowałam się go zrobić, bo znalazłam tanie czereśnie, czasem nie "marnujcie" takich za około 20 zł za kilogram! Warto je lepiej wykorzystać ;-). Moje kosztowały kilka zł, a wcale nie były najgorsze. A kompoty, cóż... najlepsze do obiadu na gorący dzień! Zapraszam
Pora coś zjeśćNa liście pozytywnych stron jesieni powinno się znaleźć jeszcze jedno – grzybobranie! Kocham grzyby całym sercem, właściwie chyba wszystkie. Wiadomo, że najbardziej jednak te z naszych
Garniec MagalieZ cyklu "deser w 20 minut" (3 min przygotowanie + 17 min pieczenie) :) Pozostała mi połowa puszki masy kajmakowej z KRUCHEGO CIASTA MILIONERA, więc postanowiłam
My Culinary ArtNikogo nie cytując - smacznie jak u mamy:) Najprostszy na świecie przepis:) Potrzebne są dosłownie trzy składniki: ugotowane ziemniaki, jajko i mąka ziemniaczana. No i osolona woda
Kraina Tysiąca Smakówwszystko spróbować tamtejszej kuchni. Ktoś jednak nas w tym ubiegł... Tutaj (słowem wprowadzenia) należy się ogromny, wręcz gigantyczny plus dla obsługi restauracji, bo poza przeprosinami, zwyczajnie zaproszono nas na obiad. Chyba jeszcze nigdy nie zostałem ugoszczony w żadnej restauracji w tak miły i nieoczekiwany sposób. Dlatego jeszcze raz pragnę za to podziękować i odwdzięczyć się, chociażby napisaniem kilku ciepłych słów(...)niego pójdę. Jest on podstawą kulinarnych rozmów z moimi znajomymi i wszelkich dysput na temat dobrych restauracji we Wrocławiu. Dla mnie szczególnie niesamowite jest to, jak z tak prostego dania można było stworzyć dzieło kulinarne najwyższej klasy, którego artyzm podania zachwyciłby każdego estetę i entuzjastę piękna oraz sztuki. Spójrzcie tylko na zdjęcia! Oczywiście poza przepiękną formą równie ważny jest smak
Food Square"Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam rozpoczęcie słonecznego dnia od zjedzenia posiłku na dworze. Czy to taras, czy balkon, czy koc w ogrodzie - to już
Słodkie PrzyjemnościOzorki, maja tyle samo zwolenników co przeciwników, jedni je kochają, inni nienawidzą i nawet pod groźbą śmierci ich nie spróbują. Ja i córa należymy do osób
Bernika - moj kulinarny pamietnikmnie bardzo cenne. Przecież o to właśnie chodzi w gotowaniu. Podążaj za swoim smakiem - chciałoby się powiedzieć i dużo w tym racji. Ja staram się wyznawać tą prostą zasadę i właśnie w taki sposób powstała... Pikantna zupa wielowarzywna na żeberku przepis na duży, całorodzinny garnek Potrzebujemy: ok. 250 żeberka wieprzowego z kością 100 g rolady boczkowej lub parzonego, wieprzowego boczku(...)mamy chudziutki boczek bez tłuszczyku) trochę startego na tarce żółtego sera (najlepiej ostrego i wyraźnego w smaku) Żeberko najlepiej ugotować dzień wcześniej. Chyba że macie dużo czasu na przygotowanie obiadu. Wtedy nie ma to znaczenia. Jeśli natomiast przygotowujecie zupę po pracy, to dobrze byłoby to jednak zrobić. Żeberko zalewamy zimną wodą, tak żeby było całkowicie zanurzone, przykrywamy i stawiamy
Ratunku obiad