Na początku pragnę zachęcić do akcji, Radia Katowice i Stowarzyszenia Aniołów Stróżów. Ci ludzie pomagają dzieciom, pomagają z dobrego serca, nie z chęci zysku, pomóż i
Dieta moja pasjaPrzypadło mi dziś zjeść obiad w samotności. Zaglądam do lodówki i wybieram. Patrzę i patrzę, a potem myślę, co z tego stworzyć. No i tak powstała moja dzisiejsza sałatka ;) Lekka, ale bardzo pożywna. Prym wiedzie w łoska szynka wołowa Bresaola* , którą kupiłam w Lidlu podczas tygdonia De Luxe, no i serek wiejski, bez którego nie wyobrażam sobie dnia. Do tego(...)kolorowe owoce i świeże liście sałaty :) Smakowało mi bardzo, dlatego dzielę się moim prostym przepisem z Wami. Spróbujcie, jeśli Wam się podoba ;) *Bresaola to typowa długo dojrzewająca wędlina z mięsa wołowego. Bresaola jest wcześniej solona, po czym dojrzewa 2-3 miesięce, aż będzie twarda i zmieni kolor na cimnoczerwony, nawet lekko fioletowy. Dojrzewanie odbywa się w optymalnych warunkach temperatury
Sajkofanka smakuPodpatrzyłam gdzieś pomysł i z powodzeniem go stosuję . Wystarczy prosty metalowy wieszak do spodni/ spódniczek z klamerkami ( ja wyprostowałam mu ramiona bo były lekko pochyłe). Przepis do wykorzystania ( z reguły piszę sobie wstępnie co będe robić ) -drukuję i przyczepiam do wieszaczka i zaczepiam na szafce kuchennej. Potem w trakcie gotowania tylko zerkam ( wprowadzam poprawki itp) . W każdym razie nie przeszkadzają(...)kartki na blacie , nie muszę ich łapać brudnymi rękami Z małymi poprawkami jest to plan na dzisiejszy obiad
Buniabaje w kuchniczosnku i oliwie z oliwek, następnie upieczony w niskiej temperaturze to sposób na soczysty, pyszny obiad. Łosoś z soczewicą Pieczony łosoś z piekarnika świetnie nadaje się na smaczny, rodzinny obiad. Przyrządzona w ten sposób ryba powinna być soczysta – nie wolno trzymać jej za długo w piekarniku. Ryba przed upieczeniem został obtoczony świeżym tymiankiem, czosnkiem, skórką z cytryny i oliwą(...)mając wybór unikajmy łososi z hodowli czy tzw. łososi norweskich, których mięso jest często sztucznie barwione i niestety mniej odżywcze od tych dziko żyjących. Sposób przygotowania soczewicy jest bardzo prosty. Zieloną soczewicę najpierw płuczemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (około 1 cm nad powierzchnię) i moczymy ok.30 minut następnie gotujemy przez 25-30 min. Artykuł Łosoś
Ciasna Kuchniaodrobinę ekstrawagancji w kuchni może owocować przygotowaniem doskonałych dań z najwyższych półek. Nie należy oczywiście zapominać również o bogatej tradycji greckiej czy portugalskiej. Dania z tych krajów są proste w przygotowaniu, a ich składniki można znaleźć w niemal każdym polskim sklepie. Niezwykle ciekawa jest bezsprzecznie kuchnia azjatycka bogata w różnego rodzaju przyprawy, ostra i pełna aromatów. Słynące z Japonii sushi(...)samopoczucie. Szukając nowych smaków warto sięgnąć do kulinarnych książek czy kulinarnych programów telewizyjnych. Porady specjalistów mogą sprawić, że posiłki domowe nie tylko na rodzinne spotkania, ale i na codzienny obiad nabiorą nowego charakteru. Poświęcenie kilka minut dziennie na zdobycie ciekawego pomysłu na obiad to tylko chwila, a korzyści są nieporównywalne
upichconaDzisiaj postanowiłem go zrealizować. Tarta cebulowa zaskakuje przyjemnym aromatem i delikatnym smakiem karmelizowanej cebuli, której połączenie z żółtym serem i masą jajeczną tworzy sycące i smaczne danie na rodzinny obiad. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram pszennej mąki tortowej (typ 450), 5 jajek, 120 gram masła, 200 gram sera żółtego gouda, 1 kg cebuli, 1 ząbka czosnku, 350 gram kwaśnej(...)czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie każdej tarty rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W razie braku czasu można zastąpić je gotowym ciastem francuskim, jednak przygotowanie ciasta kruchego jest nad wyraz proste i warto poświęcić kilka chwil. W celu jego przygotowania do miski blendera dodałem 250 gram mąki pszennej (typ 450) przesianej przez sitko, 120 gram zimnego masła i pół łyżeczki soli
Wyprawy kulinarneKacze żołądki w sosie śmietanowym na pewno przypadną do gustu wszystkim tym, którzy lubią także zajadać się żołądkami kurzymi. U mnie w domu od dziecka jadło
Kuchnia BazyliiWeekendowy kociołek Znowu wolne i znowu kociołek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tym
Ogrodnik w podróżyW dzisiejszym poście, chcielibyśmy przedstawić Wam pomysł na przystawkę, jaką będą małże gotowane w białym winie. Te cudowne mięczaki można podawać również w formie dania
Wspólne smakiprzeciwutleniacze E315 , E316 , wzmacniacz smaku E621 , błonnik pszenny-gluten, substancja konserwująca E250 . Jak widać producent dosyć "bogato" używa różnych... bliżej nie znanych "cudów"... Oto nasza domowa kiełbasa :) wg prostego przepisu, którą każdy może zrobić sam :) Potrzebujemy: ~2 kg łopatki, ~1 kg podgardla lub boczku, jelita wieprzowe, 2 łyżki soli, 3 łyżki pieprzu, 5 łyżek majeranku, 5 ząbków czosnku(...)kiełbasę i zostawiamy aż ostygnie. Tak przygotowaną kiełbasę możemy zjeść od razu, a po osuszeniu nadaje się do zamrożenia... U nas częściowo była zjedzona od razu, trochę poszło na obiad... Pozostałe zostały zamrożone :) Polecam wszystkim :) Smacznego
chleba naszegoMam nadzieję, że nikogo nie zawiodłam tym przepisem 😊 Niestety, ale pizzy do której trzeba jeszcze przygotować zarówno ciasto jak i farsz, nie da się zrobić w
Zdrowie na języku :PKompot taki podawano ( w szlacheckiej Polsce :) na zakończenie wystawnego obiadu. Był wysoko ceniony przez biesiadników z uwagi na lekko wytrawny smak i wspaniały aromat. Składniki : doskonale umyte owoce najlepiej brzoskwinie, truskawki, śliwki, gruszki, morele, u mnie jabłka, brzoskwienie, gruszki, śliwki cukier puder białe wino słodkie lub półsłodkie Przygotowanie ; Pokrojone owoce rozkładamy do kompotierek Oprószamy(...)cukrem pudrem i odstawiamy na jakiś czas w chłodne miejsce przykrywając czystą ściereczką Przed podaniem zalewamy równie chłodnym winem. Podaję ten przepis, bo wypróbowałam go, jest prosty w wykonaniu, a na pewno ma swój styl
Proste Potrawyśliwki, rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Ostudzić. Smacznego! A teraz już pora najwyższa zabrać się za obiad. Ma być sałatka od Jamiego O., tylko sałaty kupić zapomniałam... Cóż, będzie się trzeba pomysłowością wykazać (mam nadzieję, że jeszcze tyle jej w sobie znajdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno.Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu.Warto upiec sobie od razu dwie.Składniki:-jedna lub dwie nieduże szyneczki-pół szklanki oleju-kilka ząbków czosnku-sól-przyprawa barbecue lub do mięs-słodka papryka mielona Szynkę nacieramy niewielką ilością soli.Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku, pokrojonego w drobną(...)minut a potem przykrywamy ponownie,wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 minut. Szynka jest gotowa. Można podać jako mięso do obiadu a gdy wystygnie, jest świetnym dodatkiem do chlebalub sałatek.Smacznego
Maminek kulinarnymięsnego,ale nic takiego nie znalazłam...Za to skład zaskoczył mnie, a smak? Też! Gulasz bez mięsa, który faktycznie smakuje jak gulasz. Nie ma żadnego czary mary – skład jest prosty- woda, papryka czerwona, cebula, teksturowane białko roślinne pszenne , koncentrat pomidorowy, naturalne aromaty roślinne i drożdżowe (zawierają: soję i gluten ), skrobia kukurydziana, olej roślinny rzepakowy, mleko(...)dobrze doprawiony, myślałam nad tym, czy dodać do niego cokolwiek, czy czegoś mu brakuje..ale nie. Niczego nie brakuje, jest super z dodatkiem kaszy i świeżego koperku. Idelany na obiad dla tych ,którzy cenią sobie dobre i pożywne jedzenie! Gulasz można dostać na pewno w Real, w Piotr i Paweł, Alma,itd... Więcej na stronie PRIMAVIKA
Z Kuchni Do Kuchni