Mimo, że zazwyczaj staramy się za wszelką cenę zjeść obiad razem zdarza się, że jem w domu sam. Powody są różne: żona w delegacji, na spotkaniu z psiapsiółami. W takich sytuacjach zazwyczaj nie chce mi się gotować. Jak cholera. A zjeść po robocie trzeba. Wtedy wiadomo, wieje stereotypem: facet sam w domu = głodówka, pizza albo pierogi z biedry. Niepotrzebne skreślić(...)Jeszcze na studiach wymyśliłem sobie potrawę, którą robię w takich sytuacjach. Założenia są proste: ma być konkurencyjnie pod względem ilości, prostoty i czasu wykonania dla fastfoodów i dań gotowych. Składniki (dla czterech osób): 1 podwójna pierś z kurczaka 1 paczka przyprawy do kurczaka „złocistej” 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 słoik marchewki konserwowej
manslogblogkuchnię i stanie przy rondelkach. Tak było u mnie dziś właśnie. Ale jeść trzeba! Jako , że dostałam do testów Dania Babci Zosi, postanowiłam sobie odpocząć robiąc taki właśnie obiad. Dania Babci Zosi- i tu mój szczególny sentyment do nazwy- moja jedyna żyjąca babcia, ma na imię Zofia i mieszka w Grabinach, na Podkarpaciu- to dania wyjątkowe, bo zamkniete w kartonowych(...)Dania Babci Zosi wyrósł z chęci połączenia tradycyjnych przepisów babcinej kuchni z zabieganiem dzisiejszego świata. SYS stworzył dania, które składają się wyłącznie z produktów naturalnego pochodzenia i jednocześnie są proste w przygotowaniu. No to co na pierwsze danie?POMIDOROWA Z RYŻEM !!!Przepis na przygotowanie , jasno i czytelnie znajdziecie na opakowaniu.Kartony szczególnie mi się podobają. Odmierzam wodę,wlewam do garnka
Z Kuchni Do Kuchniodpoczywac jakos nie mam czasu, bo od rana mam rece pelne roboty. Nawet obiad robilam dzis w biegu i tu wlasnie sprawdzil sie ponizszy przepis. Pol godzinki zajelo mi przygotowanie wszystkiego, bo kurczak to miesko, ktore robi sie bardzo szybko, a cale danie jest tak proste do zrobienia, ze nawet moj Maz by sobie z nim poradzil ;) Do tego
Przysmaki KarolkiProste i ekspresowe danie, makaron z klopsikami i sosem pomidorowym. Klopsy są z mięsa drobiowego, więc delikatniejsze w smaku, do tego sos na bazie domowych pomidorów, świeże zioła, pełnoziarnisty makaron i wyszedł obiad pierwsza klasa. Porcja na 4 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwłaśnie z myślą o jednogarnkowej potrawie. Wyszło pysznie, kolorowo i całkiem szybko bo obiad dla 4 osób - w tym mięso, warzywa i ziemniaki - w niecałą godzinę. Wiem, że są dania, które można przygotować szybciej, ale zobaczcie sami moje bo jest naprawdę wyjątkowe ! Wyjątkowo smaczne chociaż proste. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJeśli nie lubicie brokuła ze względu na jego charakterystyczny smak, musicie spróbować tego. Mój syn zwykle brokuła wybiera z potraw i zostawia. W przypadku tego dania
Blondynka Gotujeprzepisem . Już wcześniej zdarzało mi się podobnie przyrządzać makaron z prostego powodu. Jestem małym leniuszkiem i często nie chce mi się osobno gotować makaronu czy ryżu, dlatego po prostu wrzucam je do sosu. Gotowanie w taki sposób to oszczędność wody, czasu i brudnych naczyń po obiedzie ;) Polecam! Smacznego
Ratunku obiadSkładniki : połowa małej sałaty lodowej mały świeży seler 1 jabłko garść winogron ciemnych i jasnych 2-3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich majonez połączony ze śmietaną sok
Proste PotrawyBulgogi to bardzo popularne koreańskie danie, którego podstawą są cienkie kawałki wołowiny lub wieprzowiny pieczone na grillu, chociaż smażenie ich na patelni też jest dozwolone Wegańskich
Lamarida.plZima już się zaczęła, oknem mróz a ja podczas obiadu miałam okazję powspominać tegoroczną ciepłą, kolorową jesień. :-) Sos z podgrzybkami Nasza Chata wyszedł pyszny, właściwie taki sam jak z grzybów, które zamroziłam jesienią. Grzyby zamknięte w słoiku w formie sporych kawałków są już doprawione i naprawdę bardzo smaczne. Postanowiłam dodać cebulę, bo w moich przepisach zawsze jest jej więcej niż(...)innych. Taki sos to absolutna klasyka, ale uznałam, że nie ma sensu kombinować skoro proste jest najsmaczniejsze. :-)1 słoik Podgrzybków - Nasza Chata (danie gotowe)1 filet z kurczaka 250ml śmietany 12-18%1 średnia cebula (opcjonalnie)sól, pieprz1. Cebulę i filet kroimy. Nie mogłam się powstrzymać by nie dodać zdjęcia składu, na który od razu zwróciłam uwagę - zero chemii
Szefowa kuchniZawsze staramy się zachęcać do jedzenia warzyw i popierać te słowa przepisami, które powinny zasmakować nawet zatwardziałym mięsożercom. Nie inaczej jest i tym razem – proponujemy chrupiące
Nerds Kitchensię upiec. Miękkie aromatyczne, długo zachowują świeżość. Dzięki leżakowaniu w lodówce bułki nabierają głębi smaku, a sam dodatek gotowanych ziemniaków nadaje im niepowtarzalną wilgotność i świeżość. Są bardzo proste do przygotowania. Wymagają jednak leżakowania w lodówce, więc zróbcie ciasto wieczorem, a rano uformujcie i upieczcie bułki. Polecam! Bułki z ziemniakami wchodzą na stałe do naszego codziennego(...)użyłam chlebowej) 1 łyżeczka soli ( następnym razem użyje odrobinę mniej nap 3/4) 55 g rozpuszczonego przestudzonego masła 175 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków (użyłam ziemniaków które zostały z obiadu) 7 g suchych drożdży ( jeśli jest zimno możecie użyć troszkę więcej drożdży- 10g) 2 łyżeczki cukru 1 roztrzepane jajko 125 g letniego mleka 150 ml letniej wody. Wykonanie: Mąkę
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDania z makaronem w roli głównej są zawsze idealna alternatywą dla monotonnych obiadów z kotletem i ziemniakiem. Z racji tego, że lubuję w makaronach, to często tworzę różne kombinacje z tym włoskim wynalazkiem. Dziś chciałbym zachęcić Was do przygotowania bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami. Bavette na kształt przypomina spłaszczone spaghetti. Świetnie pasuje w połączeniu z owocami(...)morza. Ja przygotowałem je na bazie lekkiego sosu z oliwy i białego wina. Do tego czosnek i cebulka. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam wszystkim kochającym włoskie klimaty na talerzu.Do potrawy polecam kieliszek schłodzonego rieslinga. Jest to jeden z moich ulubionych szczepów. Robert Johnson RJV Riesling 2006 Czas przygotowania 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania
kulinarnyJaJak mogłabym się oprzeć takiemu wyzwaniu? Takiej nazwie? No musiałam wypróbować szwajcarską cholerę, ale żeby to zrobić, trzeba było opracować bezglutenową recepturę. Każdy kto miał
Quinoa Raz!Pizza z Kurkami i Serem Brie to idealne połączenie smaków, które z pewnością warto włączyć do swojego menu.Pizza z tymi dodatkami ma charakterystyczny smak i prostemu
Słodka Strona