jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno z hrabstwa Yorkshire – stąd nazwa). Są bardzo proste do wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki. Po upieczeniu zapadają się na środku
Poezja smakutygodnia siedzę na działce, a co za tym idzie większość obiadów jest z grilla. Rybki, karkóweczka, piersi z indyka itp itd. Sezon na potrawy z grilla co prawda już się kończy, ale chciałam się podzielić tym prostym pomysłem. Większość z Was prawdopodobnie jadła kiedyś banany z grilla, bo to dość popularne. Dziś miałam ochotę na deser i zrobiłam grillowane
Kraina Tysiąca Smakówdziennie zdarzało się, że brakowało mi czasu na zrobienie podstawowych zakupów. Nie mówiąc już o robieniu obiadów. Ale wróciłam z pełnym zapałem do gotowania :) Jak pewnie zauważyliście zmieniłam trochę wygląd bloga, mam nadzieję, że się podoba ;) Dzisiaj przepis na pastę z makreli - prosty dodatek do kanapek, a potrafi bardzo urozmaicić śniadania. PASTA Z MAKRELI - 250 gram makreli wędzonej - 100 gram
Zgrabne GotowanieBakłażan, zwany inaczej oberżyną lub gruszką miłosną to jedno z moich ulubionych warzyw. Zawsze na straganach mój wzrok przyciąga jego piękny kolor. Można go przygotowywać na
Kulinarne przygody GatityKurki niesamowicie kojarzą mi się z latem. Gdy tylko zobaczyłam je w sklepie, wiedziałam, że muszą być moje. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, połączenie jest z
psgotujemyParmigiana di melanzane jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej. To smażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem, następnie zapieczone. Sycylijczycy dodają do niej również tuńczyka, natomiast
Oryginalny smakSezon na szparagi w pełni, więc pora skorzystać z tych sezonowych warzyw. Białe szparagi jadłam po raz pierwszy. Smak ciężko określić, najlepiej przekonać się samemu. W
Truskawkowa FiestaCo zrobiliście z posianą na święta rzeżuchą? Jeśli nadal rośnie i macie ochotę na inną wersję niż popularna kanapka czy twarożek na zielono , wrzućcie rzeżuchę do
KUCHARNIAowego prostego dania, polubi dzieło własnych rąk. Szczęśliwie plan się powiódł, brokuły lubimy już wszyscy. :) Jednak tamten przepis sprzed przeszło 13 lat przedstawimy innym razem. Warto! Dzisiaj sięgnę po książkę powstałą na kanwie serialu "Rodzina Soprano" Nie widziałam ani jednego odcinka, ale włoskie receptury przygotowywane con piacere, to zupełnie inna sprawa. Jednym z szybkich obiadów jest dzisiejsza
I tu będę miała takie tejednym zamachem przekąska, obiad i deser. Można go podawać na zimno i na gorąco. Przepyszny dla dorosłych i dzieci. Kremowy ryż na słodko z owocami karmelizowanymi to fantastyczne sycące danie, ale jednocześnie lekkie i aksamitne, znika do ostatniego kęsa. Poza tym pięknie wygląda na talerzu. Kremowy ryż na słodko z owocami karmelizowanymi jest do tego bardzo prosty i szybki. Składniki
Pociąg Do Kuchnirezygnować z obfitszego obiadu niedzielnego i zastępować go Eintopfem (Eintopfsonntag). Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze miały być przekazane na potrzeby biednych. Nasza wersja jest wegetariańska oczywiście i zawiera wyłącznie warzywa w swoim składzie. Lubimy takie dania, bo są idealnym wyjściem kiedy nie masz chęci na zastanawianie się nad wyszukanymi daniami rodem z dobrej restauracji. Poza tym prosta wiejska kuchnia jest
vegetaniePorterówkę poznałam jakiś czas temu. Nie, nie wypiłam od razu całej butelki, bo tego w zwyczaju nie mam, ale po kieliszku stwierdziłam, że jest na tyle
Kuchnia w czekoladzieSkładniki : 2 jajka 3-4 łyżki ugotowanego na sypko ryżu mała cebula sól, pieprz, ewentualnie kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie : Obraną cebulę drobno pokroić i
Proste PotrawyQuinoa, czyli owoce komosy ryżowej, to popularny u nas ostatnio zamiennik różnego rodzaju kasz i ryżu. Uprawiana jest głównie w Ameryce Południowej. Jest to roślina bogata
Kulinarne przygody Gatityhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Kolejna propozycja na pysznego, zarumienionego (dzięki maśle) kurczaka. Mięso jest mięciutkie, delikatne, idealnie odchodzi od kości
Di gotuje