Przepis na ten chleb miałam zapisany oj dawno temu..ale robiąc porządki w swoich zapiskach przypomniało mi się o nim ..i tak oto jest..pyszny...prosty do zrobienia..w takiej upalnej temperaturze ciasto bardzo szybko wyrosło..polecam..bo chlebek pyszny..przepis pochodzi stąd .. ja użyłam świeżych drożdży..i tak podaję w przepisie..Pyszny chlebek..a do chlebka domowy smalec [ przepis(...)ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i uformować bochenek- formować ciasto na kształt prostokąta i dwa boki zwinąć do środka. Ułożyć chleb na blaszce/tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.Naciąć i wstawić do piekarnika. Chleb piec około 55 minut w 180 stopniach
Moje domowe kucharzenieKlasyka klasyki, podstawa podstaw. W wielu polskich domach kwintesencja niedzielnego obiadu. Panie, panowie... Oto kotlet mielony! Niby prosta rzecz. Zmielić, ulepić, usmażyć. Ale z doświadczenia wiem
Marder&Marder ManufacturePolecam pyszne kotlety na szybki obiad wg prostego domowego przepisu. Potrzebujemy tylko mięso, sól, pieprz, jajka, bułkę tartą, mąkę i tłuszcz do smażenia. Kotlety przyprawiamy dobrze
chleba naszegoSchab ze śliwką, prosty i szybki przepis, który jest doskonały na święta. Schab myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem kuchennym, nożem wyrównujemy/odcinamy zbędne kawałki
chleba naszegoDomowy biszkopt, który nie wymaga cudowania :) itp. historii. Ciasto upieczone z jajek, mąki, cukru i budyniu :) bez proszku do pieczenia. Potrzebujemy mikser, 6 jaj, 1
chleba naszegoOto danie bardzo smaczne, pyszna i prosta jesienna zapiekanka. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Apetyt na Polskę", ja zmodyfikowałam go nieco. Jeśli lubicie rybę
Dzieje kuchennej WiewióryIdealne od tak lub z ulubionym sosem, ketchupem itd. Zamiast kiełbasy krakowskiej możecie dodać np. ulubioną szynkę lub wzbogacić „farsz” dodając podsmażone pieczarki. Spróbujcie. Składniki: 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki sera topionego do tostów 4 cienkie plasterki kiełbasy krakowskiej około 4 małe szczypty Ziół Małgorzaty Skworcu 1 duże jajko bułka tarta odrobina soli himalajskiej (można pominąć) czarny
Słodkie okruszkispać mi się po nim chce" - i coś jest w tym, bo mak tak działa. Dla odmiany ten chleb należy do tych delikatnych, miękkich i łatwo strawnych. Wydawało mi się, że będzie bardziej słodki, ale nie jest. Wykonanie jest bardzo proste : Do miski przesiałam 3 szklanki mąki pszennej typ 650, wsypałam 1/4 szklanki maku ( 3 łyżki) i 1/4 szklanki sezamu(...)odstawiłam w ciepłe miejsce do właściwego wyrastania - u mnie zajęło to 6 godzin. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25 minut, ostatnie 5 minut w 200. Chleb utrzymuje świeżość
apetytnapieczeniePomysł na pyszną i sycącą pastę do chleba. Polecam zrobić nie tylko na śniadanie w domu, ale też zabrać w pudełku do pracy. Przygotowanie jest banalnie proste i bardzo szybkie. Zieloną soczewicę można stosować zamiennie z czerwoną (sama o czerwonej myślałam, ale też się skończyła). Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo 5 łyżek ugotowanej zielonej soczewicy 1 ogórek kiszony
Kolorowy PrzepisownikProsta, bardzo prosta pasta z tuńczyka. Pewnie wiecie że czasami w prostocie siła. Pięć składników, kilka minut i pyszna pasta do chleba gotowa, zapraszam do wypróbowania. Pasta z tuńczyka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedanie francuskie to ja robiłem bez sera. Pissaladiere przeważnie podawana jest do porannego posiłku jako przystawka. To coś pomiędzy cienkim chlebem, pizzą, tartą cebulową, focaccią, a polskim cebularzem. I takie danie właśnie mieliśmy zrobić w ramach Wypiekania na śniadanie. Prosta rzecz, nie może się nie udać, a okazało się naprawdę smaczne. Chociaż ta ilość cebuli początkowo budziła moje przerażenie
Marder&Marder ManufactureJeszcze trochę zdjęcia będą wołać o pomstę do niebios... Niewiarygodnie prosty i smaczny... Przepis nie do końca zerżnięty, ale inspiracje pochodzą od Liski, prowadzącej " pracownię wypieków ". Własne przepisy na chleb nie są najłatwiejsze w rozpracowaniu.., ale jest już kilka wątków, które mi nie pasowały i zostały zastąpione w oryginalnym przepisie moim wymysłem. 400 g mąki pszennej (ten wyszedł mi trochę
Kuchenna Kontrrewolucyachlebie napisze bardzo krótko - jak dla mnie pyszny. Długo zachowuje świeżość - przynajmniej 4 dni, miękki środek, chrupiąca skórka. Przepis prosty i szybki do wykonania. Skład : 1 i 2/3 szklanki mąki żytniej typ 720 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 750 ( chlebowej) 3 łyżki rzadkiego zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 10h przed pieczeniem) łyżeczka drobnej soli łyżka płynnego miodu gryczanego
apetytnapieczenieWitajcie kochani :) Dziś w menu proste zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadanie. Jak widać na obrazku, prosto i smacznie. Twarożek z rzodkiewką, płatki kalarepy, chleb z serkiem i dżemem z borówek, pomidory. Do tego kompot z jabłek. Smacznie jak u mamy : ) Miłego dnia
vegetanieOrkisz podobno najzdrowsze ziarno świata, w Polsce znane szerszej publice bardziej z orkiszowych chlebów czy ciasteczek. Przed nami zaś ziarno pełne błonnika, zestawu witamin i minerałów na czele z kwasem krzemowym. Przyrządzimy prostą odżywczą bombę która da nam solidną porcję energiiCzas przygotowania: 95minutSkładniki:Orkisz BIO 150gr.Daktyle 5 szt.Gruszka 1szt.Jabłko połówkaLawenda szczyptaGrejpfrut zielony sweetie 1/4Ksylitol lub miód do smakuSól himalajskaPrzygotowanie
Kuchnia PROzdrowotna