prosty chleb - 3416 przepisów (strona:101/228)

Puszyste bułki z kurkumą i czarnuszką 189

Puszyste bułki z kurkumą i czarnuszką Pieczenie bułek i własnego chleba weszło na stałe do naszego menu . Moi chłopcy nie wytrzymaliby by tygodnia bez własnego pieczywa

Ogrodnik w podróży
Pumpernikiel - styczniowa piekarnia 144

przez 1 godzinę. Dobrze jest też wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą. Smacznego! W styczniu piekli: Bochen chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Gotuj zdrowo! Guten appetit! Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Dany Ogrody Babilonu Proste potrawy Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu SlowLife

Stare Gary
Młoda kapusta z koperkiem 141

Młoda, delikatna i pyszna, a do tego szybka i banalnie prosta do przygotowania, młoda kapusta. Gotuje się naprawdę szybko. i zawiera mój ukochany świeży koperek. Do tego młode ziemniaki lub kromka świeżego chleba i nie potrzeba mi nic więcej. Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej ok. 200-250 ml wody ok. 1 łyżeczki

Życie zaczyna się w kuchni
Gnocchi Sardi 172

kuchni kontynentalnej, bo pasterze i rolnicy kultywują własne tradycje kulinarne W tradycyjnej kuchni sardyńskiej dominują potrawy lądowe, pasterskie, proste, pożywne, możliwe do przygotowania również w trudnych warunkach. Wśród produktów wiele jest suszonych, co ułatwia ich przechowanie. Głównym artykułem spożywczym jest chleb. Ten tradycyjny, pasterski ma kształt cieniutkich, chrupiących placków, nazywanych pani carasau lub pani pistoccu. Sardynia to też królestwo mięs

Smakowity Blog Kulinarny
Kminkówka 151

Piliśmy kiedyś znakomitą kminkówkę. Poszukałam w sieci i znalazłam prosty przepis (  klik ) Zwiększyliśmy ilość kminku z 2 łyżeczek do 4 - jesteśmy od  kminku uzależnieni, w hurtowych ilościach dodajemy go do kapusty, chleba i sera. Nie dodawałam cukru, moim zdaniem jest on zbędny. Warto poczekać, bo trunek smakowity! składniki 4 łyżeczki kminku 0,5 l wódki (40%) 1 łyżeczka

Stare Gary
Marmolada z rabarbaru z nutą cynamonu 179

 Sezon rabarbaru trzeba wykorzystać w pełni. Dlatego też, dziś polecam marmoladę, która przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią słodko-kwaśne smaki :) Zapraszam! Marmolada z

Tagebuch po polsku
Delikatna pasta z kurczaka 207

prosty i pyszny sposób spożytkować resztki z ugotowanego/pieczonego mięsa? Zrobić pastę! :) Smarowidło gotowe w 5 minut, o konsystencji pasztetu, fantastyczne do posmarowania chleba czy jako dip do przekąsek. Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki, to wystarczy dodatek chili czy odrobinę cayenne, dla fanów orientalnych smaków polecam świeżą kolendrę lub harissę- ile upodobań tyle wersji smakowych! :) Ja najbardziej lubię jej delikatną i klasyczną

Kraina Miodem Płynąca
Domowa bułka tarta, sposób na wykorzystanie resztek pieczywa. 225

pewno wynika z prostej przyczyny, nie lubię wyrzucać jedzenia. A wykonanie takiej domowej bułeczki jest dziecinnie proste i szybkie... a jak głosi slogan... wiem co jem :) Wykonanie: Każdy kawałek przesuszonej bułki, kromki weka, czy nawet piętki z białego chleba kroje na mniejsze kawałki i odkładam na dużą blaszkę w piekarniku ( tam sobie spokojnie leżakuje i jeszcze wysycha ), kiedy uzbiera

Kuchnia z widokiem na ogród
Chleb, który zmienia życie 2803

stopni, wykładam keksówkę (25cm) papierem do pieczenia i przekładam masę. Piekę około 60 minut. UWAGA ! Upieczony chleb należy odstawić do całkowitego wystygnięcia w chłodne miejsce. Po godzinie należy wyjąć go z formy i dalej studzić.  Gotowe ! Prawda, że proste ? ?  SMACZNEGO

Życie na widelcu
Bezglutenowy chlebek bananowy 154

mnie zbawieniem. Prosty i szybki do zrobienia, a na dodatek pyszny. Wtedy, jak i teraz, gluten spożywam, ale bardzo lubię sięgać po przepisy bezglutenowe, ponieważ w moim odczuciu są one zdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza

Blendman
Francuskie tosty z owocami 144

Apicius”, gdzie nosiło nazwę „Inne słodkości” i składało się z chleba namoczonego w mleku, ale bez dodatku jajek. Jajka pojawiły się później w spisie składników, czasem dodawano je nie do mleka, ale pod koniec smażenia. Czerstwy najlepszy Gorąco zachęcamy Was do zrobienia tych tostów, bo to danie mega proste, a przy odrobinie inwencji może być nawet wykwintne (jeśli zostaną(...)wykorzystania czerstwego pieczywa, co idealnie wpisuje się w naszą fillzofię niemarnowania jedzenia. Generalnie jemy go mało i w chlebaku czasem zostaje kilka niezjedzonych, twardniejących kromek. Do tostów najlepszy jest chleb lekko czerstwy, jedno-, dwudniowy. Niestety (dla zwolenników wyłącznie ciemnego pieczywa), na te grzanki nadaje się tylko jasne pieczywo, dobrej jakości. Tosty podaje się zazwyczaj na słodko, ale można je zrobić

Niedzielny kucharz
Automat do wypieku chleba marki Unold 173

automatyczne dodawanie ziaren (i innych dodatków) do chleba w odpowiednim momencie - opóźnienie startu - podtrzymywanie ciepła   MINUSY: - napisy na automacie (i na wyświetlaczu) są po niemiecku. Nie jest to duży minus, w ciągu 5 minut (przy pomocy instrukcji) można się nauczyć co jest czym i do czego służy. - brak podświetlenia wagi. Szkoda. Prosta rzecz, a jaka użyteczna by mogła być

Marder&Marder Manufacture
KREM DYNIOWO-KASZTANOWY Z GRZANKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 136

pszennej w diecie osób chorych na celiakię i mających alergię na gluten, z mąki kasztanowej można wypiekać chleb i różne słodkości.  Zupa krem z dyni z udziałem kasztanów to moja propozycja na chłodne, jesienne wieczory, jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna, prosta a zarazem wykwintna. A z grzankami z karmelizowaną cebulą i gruyèrem smakuje rewelacyjnie! Gorąco zachęcam(...)ogniu, udekoruj listkami kolendry, kasztanami i bitą śmietaną, podawaj natychmiast. Smacznego! *Zważonej po obraniu. **Jeśli wolisz rzadsze zupy, możesz zastąpić śmietanę mlekiem, lub wymieszać pół na pół. *** Lub innego chleba, np wiejskiego. **** Jeśli posiadasz syfon, możesz przygotować bitą śmietanę w syfonie, jej konsystnecja będzie lżejsza niż śmietany ubijanej ręcznie lub mikserem. ****  Na wszystkich moich czytelników na hasło ZDROWA-JESIEŃ

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
MIĘSO W SŁOIKU - DOMOWA KONSERWA 172

i każdy sobie z nią poradzi. Może wydawać się, że jest to pracochłonne, bo mięso przygotowuje się przez kilka dni, ale naszej pracy jest naprawdę niewiele. A kromka chleba z taką wędliną smakuje rewelacyjnie! Często w przepisach na mięso w słoikach, oprócz zwykłej soli można znaleźć sól peklową. Jednak ja takiej soli nie dodaję, gdyż zawiera ona azotany, więc

Kuchnia MagdaLeny
MIĘSO W SŁOIKU - DOMOWA KONSERWA 172

i każdy sobie z nią poradzi. Może wydawać się, że jest to pracochłonne, bo mięso przygotowuje się przez kilka dni, ale naszej pracy jest naprawdę niewiele. A kromka chleba z taką wędliną smakuje rewelacyjnie! Często w przepisach na mięso w słoikach, oprócz zwykłej soli można znaleźć sól peklową. Jednak ja takiej soli nie dodaję, gdyż zawiera ona azotany, więc

Kuchnia MagdaLeny