przed degustacją przerażona perspektywą wypijania oliwy na szklanki, ale to przecież nie degustacja wina (z takich zawsze wychodzę, ekh, rozweselona). Następnie zjedliśmy prosty lunch w toskańskim stylu, który umożliwił nam sprawdzenie, jak poszczególne rodzaje oliwy łączą się z różnymi pokarmami. Pierwsze danie: chleb z oliwą i pomidorem oraz mozzarella. A tutaj mamy toskański chleb z oliwą, czosnkiem i solą, bresaolę
Chilli Czosnek i OliwaProste, syte i zdrowe danie – bo fasolka to sporo białka. Szybkie – bo naszykowane z fasolki z puszki, z żelaznych zapasów spiżarki. Świeże i lekkie, a marynowana fasolka to naprawdę wszechstronny dodatek! Można ją wykorzystać jako główny składnik śniadania, lunchu, zjeść na obiad , kolację – albo jako sałatkę do ryby lub jasnego mięsa. Mnie wystarczył tost z chleba na zakwasie i jajko(...)lunch, obiad czy kolację. W tym wydaniu świetnie sprawdzi się na tostach z chleba na zakwasie posmarowanego olejem lnianym, podana z jajkiem w koszulce* posypanym szczypiorkiem i grubo mielonym pieprzem. *Idealny i idiotoodporny przepis Yotama Otolenghi’ego na jajko w koszulce które zawsze wychodzi jest zaskakująco prosty. Nie potrzebne Wam żadne wiry ani ocet, ani zaklęcia czy specjalna modlitwa
Karo in the Kitchentrzeba zawsze walczyć! My walczymy od lat o chleb doskonały! Pierwszy raz piekliśmy chleb w styczniu 2009 roku! Prosty chleb na drożdżach, który wystarczyło wymieszać i upiec w foremce - radość i duma z jego upieczenia była zupełnie niewspółmierna do włożonej pracy - w końcu upiekliśmy chleb! Pyszny chleb! Wiele razy wracaliśmy do tego pierwszego przepisu! Potem próbowaliśmy z innymi chlebami(...)innymi przepisami, a potem przyszedł w końcu czas na chleb na zakwasie! Też wychodziły, ale zawsze brakowało jakiegoś wow! Dwa razy upiekliśmy nieziemski chleb z książki Tartine, ale potem ten chleb przestał nam wychodzić! Nawet nie wiecie ile kolejnych prób podejmowaliśmy! Przez ponad rok co jakiś czas wracaliśmy do przepisu, zmieniając i próbując innych sposobów, aby ten chleb
Plate of Joyprzepisu na chleb dla laika - początkującego piekarza. Chleb, który jak mi powiedziano - zawsze wychodzi. I o dziwo - udał się! Mimo, że wszelkie ciasta i inne wypieki raczej mi nie wychodzą;) W związku z tym mogę ten przepis polecić każdemu, kto chce rozpocząć przygodę z domową piekarnią, jest niezmiernie prosty w przygotowaniu. Przepis zaczerpnęłam od mojej przyjaciółki(...)ciasto powinno wypełnic foremkę. Posmarować mlekiem, posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach przez 40 – 50 minut. Wyjąć z formy i studzić na kratce. Dobrze upieczony chleb powinien wydawać głuchy dzwięk podczas opukiwania. Na bazie tego pysznego chleba można przygotować takie oto wspaniałe, wiosenne kanapeczki;) Smacznego
Codzienne GotowanieNALEŚNIKI Z PURE Puszyste, mięciutkie i delikatne, doskonałe na sycące śniadanie lub deser. Naleśniki z pure to doskonały patent jak wykorzystać pozostałości z wczorajszego obiadu: resztki gotowanych ziemniaków. KURCZAK, KTÓRY WRÓCIŁ DO GARNKA Łatwy przepis na wykorzystanie tego co zostało ze świątecznej, czy niedzielnej pieczeni, albo kurczaka, kaczki. Mięso przesmażone w woku lub rondlu z warzywami, zyskuje zupełnie nowy smak(...)upieczonego w niedzielę kurczaka. Rosół można wykorzystać na wiele sposobów, np. jako bazę do innych zup lub sosów. SZARLOTKA Z CHLEBA Doskonały patent na nadmiar pieczywa lub czerstwy chleb. Przepis na tę szarlotkę jest prosty, wychodzi zawsze, smakuje wspaniale i prawie w ogóle nie wymaga pracy. DOMOWE TORTILLE, CZYLI SPOSÓB NA RESZTKI PIECZONEGO KURCZAKA Łatwiejsze i szybsze do zrobienia niż
Niedzielny kucharzBaking”. Muszę przyznać, że kombinacja orzechów włoskich i świeżego rozmarynu sprawdza się wyśmienicie. Robiłem już ten chleb z orzechami i rozmarynem kilka razy – zawsze wychodzi piękny i smaczny. Zapraszam. Chleb z orzechami i rozmarynem – składniki:450 g mąki pszennej chlebowej*1 łyżeczka soli3 łyżki oliwy z oliwek (plus ze 2 łyżki do smarowania)3-4 łyżeczki(...)zobacz przykład w przepisie na Proste i szybkie bułeczki z makiem Odrobinę (50-100 ml) ciepłej wody wlewamy do kubka, dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować i „wyłazić” z kubka.Mąkę po przesianiu wsypujemy do miski, formujemy na środku mały otwór, do którego wlewamy 3 łyżki oliwy i wsypujemy sól
UgotujmyTo.plzjeść na drugie śniadanie? Czasami nie jest to taka prosta sprawa, jeśli nie chcemy, żeby były to od poniedziałku do piątku kanapki. Wydaje mi się, że to, co zjemy na drugie śniadanie zależy od tego czy wychodzimy z domu do pracy, czy nie. A jeśli wychodzimy, to czy w pracy mamy kuchnię/pokój śniadaniowy, mikrofalówkę, czy po prostu stołówkę(...)się pory, ilość osób przy stole i to co jemy. W weekendy nie ma mowy o jakimś planie :) Przedstawiam Wam dzisiaj sałatkę, która jest prosta, szybka i jest jedną z naszych ulubionych. Wychodzi jej sporo, więc zawsze zostaje na kolację ku uciesze syna, bo też bardzo ją lubi :) A jakie są Wasze propozycje na drugie śniadanie? Chętnie o tym poczytam
Posadzone i zjedzonerodzaj chleba . Jest to cienki placek zazwyczaj o średnicy od 6 do 30 cm i używa się najczęściej do robienia wrapów . Tortilla jest dostępna w każdym sklepie, ale zrobienie jej domowym sposobem jest naprawdę bardzo łatwe! Wystarczy widzieć kilka prostych trików w jej przygotowaniu i zobaczycie, że już nigdy nie będziecie używać kupowanej. Tortilla według tego przepisu wychodzi bardzo miękka(...)elastyczna i mega smaczna. W dodatku do jej przygotowania potrzeba tylko kilka składników, które z pewnością są w każdym domu zawsze :) Idealna domowa tortilla - przepis: Składniki: 350 g mąki (2 szklanki) 160 ml gorącej wody 1 łyżka soli 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do mąki dodajemy sól, oliwę i dokładnie mieszamy. Po tym, dodajemy gorącą wodę. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto
Kuchnia Łukaszazawsze. Sandwicz z łososiem, serkiem i jajkiem Składniki: chleb tostowy, łosoś wędzony, kremowy serek, żółtko jajka, sól, pieprz, opcjonalnie: szczypiorek Wersja z łososiem jest wykwintniejsza, ale nadal prosta. Wędzonego łososia układamy na chlebie posmarowanym kremowym serkiem (może być naturalny lub smakowy) wokół rantów – w formie gniazdka. Do środka wbijamy żółtko jajka. Posypujemy solą i pieprzem oraz szczypiorkiem. Wkładamy do opiekacza(...)świeże lub tostowane pieczywo – kto chciałby takie śniadanie? Ja zawsze. Pieczywo ze szpinakiem i jajkiem w koszulce Składniki: Pieczywo (bułka, mufina angielska, żytni chleb lub tost), 150 g świeżego szpinaku, 1 ząbek czosnku, sól, jajko w koszulce, sos holenderski Sos holenderski jest kaloryczny. Zamiast bekonu i awokado, które też nie należą do dietetycznych można użyć szpinaku, który podsmażamy
Poezja smakuZawsze wychodziłam z przekonania, że bezglutenowy chleb to "gnieciuch". Zwracam honor.. nigdy bym na prawdę nie pomyślała, że jest bardziej puszysty niż te z mąki pszennej. Miałam gotową mieszankę, ze sklepu Balviten, którą postanowiłam przygotować, aby sprawdzić czy ma to sens. Nie jesteśmy na diecie bezglutenowej, od razu zaznaczam. Jednak czemu by nie spróbować? Sklep oferuje produkty bezglutenowe(...)które z pewnością sprawdzą się w waszych domach, bez względu na to, czy jesteście uczuleni na gluten, czy po prostu chcecie spróbować czegoś innego. Po kliknięciu w banner przeniesiecie się do sklepu internetowego. Mieszanka nosi nazwę Piekarz Królewski mix. W składzie mamy mieszankę skrobi kukurydzianej, mąki ryżowej, glukozy, mąki kukurydzianej, izolatu białka sojowego, skrobi ziemniaczanej. Przygotowanie tego chleba
MamaOskarkaPyszny mięciutki bez zapachu drożdży taki jest chlebek na maślance. Z przepisu którego kiedyś znalazłam szukając to różnych pomysłów na chleb aby był on jak najbardziej
Gotowanie...to proste !żytnim. Jest naprawdę prosty w wykonaniu. Jedyne czego wymaga, to czasu do wyrośnięcia. Mięciutki i wilgotny w środku, bardzo długo pozostaje świeży. Doskonały do kanapek. Chleb regularnie piekę od jakiś 4 lat. Ten czas pozwolił nam docenić naprawdę dobre chleby. Te pieczone naturalnie chleby, może nie zawsze są tak piękne jak te sklepowe, za to zawsze zdrowsze i o niebo(...)okres się wydłuży. Jeśli lubicie mniej wypieczoną skórkę, to po 40 min pieczenia zajrzyjcie do chleba i sprawdzcie, czy taki kolor skórki Wam pasuje, jeśli nie to pieczcie dalej. My lubimy dość mocno spieczony chleb, więc pieczemy go dość długo. Drukuj Chleb żytni na zakwasie przepyszny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 400g aktywnego zakwasu żytniego 600g maki żytniej (ja dałam
Mieszam w Garnkuochoty obierać fasoli... Zrobiłam więc raz bez obierania i - tak jak autorka przepisu sugeruje, zdecydowanie warto jednak się poświęcić :) chyba że macie super blender, który mieli wszystko na miał, wtedy oczywiście skórkę zostawiamy bo zawsze to więcej błonnika... I na tym właściwie mój wpis mógłby się zakończyć, jest link do przepisu, bierzcie i korzystajcie ALE... W tak zwanym międzyczasie wystąpiła(...)Teraz trzeba tylko szybko przemieszać całość, zdjąć z ognia, przełożyć do miski, na wierzch polać jeszcze trochę olejem, który do jutra wsiąknie i - teoretycznie jemy jutro a w praktyce jeszcze ciepły SMALEC Z FASOLI :) smarujemy na równie jeszcze ciepły chleb "od Poloczka", zagryzamy ogórkami kiszonymi i... potem nie umiemy ruszyć się od stołu bo d*py ciężkie ;) Żadne zwierzę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbobu wychodzą pyszne pasty na kanapki, szczególnie gdy zmiksujemy je z dodatkiem jakiegoś sera. Smaczna jest np. pasta z bobu i fety, a jeszcze lepsza ta pasta z dodatkiem ricotty, zielonego groszku i parmezanu. Do podania na grzankach lub żytnim chlebie - urozmaici Wasze śniadania i kolacje. 5. Cytrynowy bób i młode ziemniaczki w sosie jogurtowym Patent na naprawdę prosty obiad(...)łupin (skórek) bobu Okazuje się, że w skórce bobu mieści się najwięcej składników odżywczych i zamiast ją wyrzucać, warto ją zjadać! Niektórzy zjadają bób w całości - jak moja mama, ja jednak za tym nie przepadam i do potraw zawsze go obierałam z łupinek. W czerwcowym wydaniu Magazynu Kuchnia znalazłam pomysł, aby skórki bobu przerobić na kotlety i bardzo mi się
Chilli Czosnek i OliwaSprawdź inne wyszukiwania: