już po Świątecznie za to szybko i smacznie. Mam tak, że po okresie kiedy spędzam intensywny czas w kuchni przychodzą takie dni kiedy lubię szybkie, proste i smaczne obiady. Do takich można właśnie zaliczyć wszelakie dania makaronowe, a że ja je uwielbiam podsuwam Wam taki oto pomysł... Moja mama często powtarzała, że szybkie dania to takie, które nie szybko
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj zapraszamy na szybki obiadek. W moim domu często goszczą na obiad wszelakie kotleciki z mięsa mielonego. Dla urozmaicenia przygotowuję je z różnymi dodatkami. Dzisiaj o to takie proste i smaczne kotleciki mielone ze szczypiorkiem. Podałam je z sosem pomidorowym i ziemniaczkami z koperkiem, całość komponowała się idealnie. Kotlety mielone ze szczypiorkiem SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJeśli w ten zimowy czas macie ochotę na trochę witamin, a przy okazji chcielibyście zadbać o walentynkowy klimat mam dla Was prostą i super smaczną propozycję. Do przygotowania moich owocowych koktajli wykorzystałam dojrzałego ananasa, dwa melony - miodowy i galię (tak myślę, że to właśnie był taki ;) ) i kaki. Świetnie pasowałby też różowy arbuz, ale niestety nie udało mi się
Ciastkozercyżółtka, i wlać do gotującego się soku, ugotować gładki budyń. Wystudzić, zmiksować z masłem. Nałożyć połowę 3/4 kremu na pierwszy blat ciasta, układać pionowo biszkopty, przekrojone na pół i prostą stroną ustawiać na kremie, nieregularnie, między biszkopty układać kawałki brzoskwiń, pokrojonych bananów, skropionych sokiem z połowy cytryny. na to wylać tężejącą galaretkę, przycisnąć drugim blatem.Wierzch posmarować resztą kremu, posypać
kgwjanczewoGlukoza - dodaje nam energii, zdrowsza niż cukier ? Glukoza, zwana cukrem gronowym, jest cukrem prostym, który odgrywa największą rolę w organizmie człowieka. Wszystkie spożyte przez nas węglowodany, przed wchłonięciem w jelicie cienkim, są rozkładane na jednocukry (głównie są to glukoza i fruktoza), wraz z krwią z jelit wędrują do wątroby, z fruktozy wytwarzana jest glukoza i to ona jest
Przepisy i porady kulinarnedodajemy 2 łyżki letniej wody na 1 całe jajko. Pędzel po skończonej pracy dokładnie myjemy w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń i dokładnie suszymy ! Prawda że proste ? Stosując się do tych wskazówek nasze ciasta będą pięknie wyglądać ! Gorąco pozdrawiam i życzę udanych wypieków
Przepisy i porady kulinarnezimnej wody, a tą od dołu włożyć do ciepłej wody. Wtedy pod wpływem różnicy temperatur, jedna szklanka się skurczy, a druga rozszerzy i wyjmiemy je bez trudu. Prawda że proste
Przepisy i porady kulinarneSzybkie proste, zero myślenia czy produkty suche pierwsze czy jednak nie. Zawsze mi wychodzą, zawsze, pyszne, lekkie, a co najważniejsze nigdy nie są suche ! Ostatnio w mojej szkole organizowana była akcja charytatywna, a na stole zagościły moje muffiny.. -( mam nadzieje ze smakowały.. ) Mała rzecz, a cieszy. Więcej takich akcji ! Skoro i na akcje to i na walentynki
Garnkowe fanaberieSurówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce,a świeżości dodaje cytrynowy winegret.Zawiera dużo wartości odżywczych.Patrząc na kapustę pekińską,aż trudno uwierzyć,że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten.Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!możemy wykorzystać, aby uszlachetnić smakiem danie. A jakie, to już zależy od Waszej inwencji. Oliwa cytrynowa, bo mowa właśnie o niej. Idealna do ryb, sałatek… i nie tylko. Niewyobrażalnie prosta do wykonania, o wspaniałym smaku i aromacie. Składniki: - ok. 400 ml dobrej oliwy - skórka z 1 cytryny (bez białej części) - wyparzona butelka Cytrynę dokładnie szorujemy
mojewypiekiinietylkochmur wyszło słońce więc i we mnie wstąpiła nowa energia. Ostatnio raczej było jej niewiele, a wszystko dookoła postanowiło mnie dobić. Myślę, że w końcu wychodzę na prostą to i na blogu będę częściej gościć z jakimś nowym przepisem. Tymczasem dziś będzie łosoś. Kupiłam go w innym celu. Też kulinarnym, żeby nie było niedomówień, jednak zamysł wykorzystania go był
Przysmaki KarolkiLubię takie szybkie, proste dania, które w połączeniu np. z sałatą czy ulubioną surówką stanowią dla mnie pożywne danie obiadowe. Do takich faszerowanych ziemniaków możemy oczywiście sporządzić dowolny farsz, możemy użyć też sera żółtego zamiast fety, jednak ja lubię farsz właśnie z fetą, gdyż jest lżejszy i mniej kaloryczny niż z dodatkiem pięknie ciągnącego się serka
Walijskie Pichceniepieczeniu pączków, faworków czy oponek zostają nam białka. Możemy je zamrozić i wykorzystać za jakiś czas lub od razu zrobić takie pyszne i proste ciasteczka kokosowe. Chrupiące na zewnątrz a w środku pełne kokosu. Bardzo smakowały nawet mojej córeczce, która kokosu ponoć nie lubi. składniki: 4 białka (ok 150 ml) szczypta soli 200 g drobnego cukru
Monia miesza i gotujedniu macie już dosyć, ale jutro kolejny dzień, który aż się prosi o choćby skromny łakoć na deser do romantycznej kolacji. :) Mając już dość smażenia i zagniatania ciasta, przygotowałem prostą panna cottę z malinami w mojej nowej foremce w serducha. <3 Panna cotta: 300 ml kremówki 36% 200 ml pełnotłustego mleka 1 laska wanilii 3 łyżki cukru
Food Square