praktyczną i pełną witamin i minerałów przekąską. Banany mogą być też pysznym składnikiem deserów i ciast, dlatego serdecznie polecam moje ciasto bananowe, które jest delikatne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Składniki:3 dojrzałe banany,1/3 szklanki oleju rzepakowego,½ szklanki cukru białego lub brązowego,1 jajo,1 łyżka cukru waniliowego,1 płaska łyżeczka sody,160 g mąki
Moniki SmakołykiKolejny przepis, który znalazłam na grupie kulinarnej i postanowiłam wypróbować to ciasto z połówkami jabłek. Jabłek u mnie dostatek bo mama dba o nasze jabłkowe zapasy. Ciasto jest bardzo proste, ciekawie wygląda i świetnie smakuje. Piekłam je już kilka razy, robi się je szybko ale równie szybko znika.składniki:ciasto2,5 szklanki mąki1 kostka masła lub margaryny (250g
Monia miesza i gotujeSzybkie i proste do zrobienia sajgonki, a co najważniejsze bardzo pyszne :) Składniki: - kiszona kapusta, - sól ew. sos sojowy, - pieprz, - olej, - papier ryżowy. Wykonanie: Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna warto ją najpierw wypłukać. Kapustę kroimy tak żeby łatwo się ją gryzło, przesmażamy ją kilka minut na oleju by zmiękła, przyprawiamy do smaku. Zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Szykujemy deskę
Co na wege obiad?Proste, syte i lekkie danie :)Składniki:- ryż pełnoziarnisty,- marchewka z groszkiem mrożona,- cebula czerwona,- sól, pieprz, papryka wędzona,- natka pietruszki,- olej.Wykonanie:Ugotować ryż do miękkości (ale nie rozgotować). Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do niej mrożoną marchewkę z groszkiem (co najmniej 1/2 objętości ryżu), chwilę razem smażyć, podlać wodą i dusić do miękkości, pod koniec
Co na wege obiad?Kolejne ciasto w kategorii ciast bez pieczenia. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Obawiałam się, że ciasto może być zbyt mdłe i dlatego dodałam likier amaretto do masy mlecznej. Całość wyszła bardzo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ciasta 3 bit, snikersa i bloku czekoladowego. Ciasto Maxi King Blacha:25x35 cm |Czas przygotowania
coolinarnastrefa.blogspot.comDanie proste i pyszne. Na lekką kolację lub jako dodatek do grillowanych mięs.Słodkie pomidorki koktajlowe + pyszny pleśniowy ser. Idealna para :))Składniki:pomidorki koktajloweulubiony ser pleśniowyświeżo zmielony pieprzszczypiorekoliwa z oliwekew. szalotkaWykonanie:Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, ser rozdrabniamy, szczypior kroimy. Pieprzymy (ja nie używam już soli, bo ser jest dla mnie wystarczająco słony), skrapiamy oliwą
Walijskie PichceniePyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.składniki:500 g świeżego łososia bez skóryprzyprawa do ryb oliwa do skropienia200 g świeżego szpinakusól czosnkowamasło do smażenia1 opakowanie ciasta francuskiego 275 gFilet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą do ryb i skropić oliwą
Monia miesza i gotujeponieważ muszą one " poleżeć " w lodówce- by później się pięknie trzymały na talerzu. Z ogórkami, sprawa wygąda podobnie- różnica jest taka , że muszą one oddać nam wodę :) . Przystawki są proste w wykonaniu, są przepyszne i polecam je. Zaczynamy : Składniki na tostowe kanapeczki:4 kromki tostowego chlebaserek typu philadelfia4 listki sałaty lodowejplasterki łososiaplasterki szynki2 plasterki sera topionego
Smaki Edytyszybko leci, a my wracamy z nowymi przepisami. Dzisiaj serwujemy pyszną warstwową lasagne ze szpinakiem i pieczarkami - mniami. W moim domu ją uwielbiają, no i najważniejsze jest daniem bardzo prostym. Porcja na 6-8 osóbSkładniki:500 g makaronu lasagne250 g mięsa mielonego (użyłam wołowego)150 g świeżego szpinaku (może być mrożony )150 g pieczarek5 ząbków czosnku1
Niezły MłynekPrzegrzebki zapiekane w panierce i podane w oryginalnych muszlach, to proste w przygotowaniu a jednocześnie bardzo efektowne, świąteczno-noworoczne danie włoskie. Lekka panierka idealnie podkreśla ich delikatny smak, dlatego przeważnie są podawane jako starter( antipasto), na zaostrzenie apetytu.Nie można przygotować ich z wyprzedzeniem, ponieważ ponownie podgrzane stają się gumiaste. Można natomiast wcześniej bardzo dokładnie
Mia Cucina Sofietaochotę na coś z galaretką. Postanowiłam więc przygotować lekką piankę i przełożyć nią warstwy galaretki. Co z tego wyszło? Deser zniknął w rekordowo krótkim czasie. Jego przygotowanie jest bardzo proste, ale trzeba pilnować tężejących warstw, a co za tym idzie mieć sporo wolnego czasu.Potrzebne nam (na 2 porcje):- 1 opakowanie galaretki żurawinowej (ale oczywiście może być jakaś inna
W poszukiwaniu inspiracjiJest to zupa indyjska, bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.Składniki:1 łyżka oliwy,2 średnie cebule,Świeży imbir 2,5 cm,4 ząbki czosnku,1-2 czerwone chilli,1/2 łyżki kurkumy,1 łyżka kuminu,1/2 łyżki kolendry,1 łyżka garam masali,4 kolby kukurydzy (może być z puszki),Sól (do smaku) Troszkę świeżej kolendry, jak ozdoba.Wykonanie:Podgrzać oliwę
Kulinarna rozmowanieważne, obie nazwy są poprawne. Typowo wigilijna potrawa u mnie w domu. Z dodatkiem grzybów.Prosta do wykonania, ale jedzona tylko przez Święta Bożego Narodzenia i do końca roku.Składniki:1,5 kg kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi ORZECH0,5 kg łuskanego grochu Skworcu2 duże cebule2 łyżki smalcusól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowyKapustę przepłukaj, jeżeli jest
Z Kuchni Do KuchniJeśli nie macie pomysłów i czasu na latanie po sklepach, lub chcecie stworzyć prostą, ale niepowtarzalną dekorację na Halloweenowe party - tutaj macie kilka pomysłów. Ja stworzyłam je dzisiaj i zajęło mi to tylko kilka minut. Do dzieła!MANDARYNKOWE DYNIECzego potrzebujesz:kilku mandarynek ze skórką, kilku obranychczarnego pisaka/markera (możesz to też namalować farbą) kilku końcówek od ostrej papryczki chilli
Gotowanie to kochaniewłaśnie o to w tym wszystkim chodzi, o radość i ciepło domowego ogniska.Dziś, zgodnie z obietnicą, mam dla Was pyszną zupę cukiniową. Czy wiedzieliście, że to proste warzywo jest bombą witaminową? Zawiera potas, żelazo, magnez i witaminy A, K,C, PP, B1 oraz beta karoten. Dodatkowo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na przemianę materii, dlatego polecana
Gotowanie to kochanie