proste i szybkie ciasto - 6642 przepisów (strona:252/443)

RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ 144

pikanterii dodaje czosnek niedźwiedzi. Idealnie wpasowała się w moją tartę i nadała jej aromatycznego smaku. Tarta jest bardzo prosta w wykonaniu i tak naprawdę składa się z niewielu składników, a jej smak i wygląd robi wrażenie 😉 Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 1 żółtko 100 g masła 50 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie : 1 średnia(...)cukinia 1/2 op. pasty warzywnej czosnkiem niedźwiedzim Rolnik 1/2 op. sera feta 2 łyżeczki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Ciasto:   Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki, a następnie  żółtko oraz wodę.  Zagniatamy szybko ciasto  i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 60 min. Po tym czasie, ciasto

Kuchnia MagdaLeny
NALEŚNIKI SZPINAKOWE 118

Naleśniki wcale nie muszą być nudne! Opcja na zielono to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Przepis jest banalnie prosty, a samo wykonanie szybkie i przyjemne. Zielone naleśniki przekonają do siebie nawet największych niejadków. Szpinak to samo zdrowie, ale jeśli chcesz, możesz zastąpić go pietruszką, bazylią, a nawet jarmużem.  Składniki: 200 g mąki pszennej  80 g świeżego szpinaku  szczypta(...)oleju rzepakowego  Przygotowanie:  Szpinak wrzucam do miski, wlewam mleko i miksuję na gładki napój.  Dodaję przesianą mąkę, wodę gazowaną, 1 łyżkę oleju, szczyptę soli ponownie mieszam. Ciasto odstawiam na 15 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewam ciasto i smażę z obu stron. Tak przygotowane naleśniki podaję z twarożkiem

Kukuleczki
Piwoszki 182

Proste do zrobienia..a jakie pyszne...polecam...już kiedyś piekłam ciasteczka z dodatkiem piwa, ale te są ciut inne..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj . 340 g mąki pszennej  1 żółtko  100 g smalcu  150 g masła  50 g cukru pudru  1/2 szklanki piwa  szczypta soli dodatkowo: 400 g powideł(...)śliwkowych [ u mnie dżemy domowe] cukier puder do posypania  Mąkę posiekać razem z masłem i smalcem. Dodać cukier puder, żółtko i sól. Wlać piwo (świeżo otwarte) i zagnieść szybko ciasto. Owinąć folią spożywczą Gosia  i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy kawałek układać po przekątnej po odrobinie powideł.Zlepiać

Moje domowe kucharzenie
Bezglutenowe pancakes 106

Idealna propozycja na weekendowe śniadanie. Proste i szybkie do wykonania placuszki z dodatkiem owoców i syropu klonowego lub miodu. Pyszny początek dnia. Polecam! SKŁADNIKI: 250 ml maślanki  200 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri free 1 jajko  1 płaska łyżeczka sody  1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia  szczypta soli  1 łyżka cukru(...)miód  borówki W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Maślankę wymieszaj dokładnie z jajkami i oliwą. Połącz zawartość obu naczyń.  Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką niewielkie placki ciasta. Smaż je na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj z borówkami i miodem

Kuchnia bezglutenowa
Ciasteczka pierożki z serem na słodko. 348

dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i margarynę, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 14 minut. Ser zmielić przez maszynkę, następnie dodać żółtko,wiórki kokosowe, cukier do smaku i cukier waniliowy. Białko ubić na sztywno dodać do sera i delikatnie wymieszać. Stolnice posypać odrobiną mąki, rozwałkować ciasto nie za grubo, wycinać koła, nakładać po łyżeczce(...)sera i zlepiać jak pierogi. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.Pamiętajmy że zawsze wcześniej rozgrzewamy piekarnik. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Pyszne i proste:) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
RYBNA TARTA 184

Wytrawna tarta rybna, z nadzieniem z dyni i ricotty, zwieńczona świeżo wędzonym łososiem. Bardzo prosta w wykonaniu, bardzo smaczna, myślę że to idealne rozwiązanie dla dzieci, które nie zawsze chcą jeść ryby. Tarta z dynią, dzięki bardzo delikatnemu nadzieniu, które przygotowałam z pieczonej dyni piżmowej, delikatnego i kremowego serka Ricotta, jest bardzo subtelna(...)smaku. Nadzienie uwypukla smak ryby, i bardzo fajnie z nim współgra. Myślę, że będzie Wam smakować. Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO: -240 g mąki pszennej - 120 g masła - sól - 1 żółtko - 2 łyżki śmietany - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Szybko zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 20 minut. Po schłodzeniu wylep formę ciastem. MASA DYNIOWA: - 1 i  3/4 szklanki puree

SMYKWKUCHNI
Przepis na faworki (chruściki) 331

robię ale ponieważ obiecałam przynieść je na imprezę, to odkopałam – bardzo już zakurzony – przepis, który w zamierzchłych czasach spisałam z jakiejś gazety. Przepis na faworki jest prosty ale należy pamiętać o kilku zasadach. Przy pieczeniu faworków nie można zapomnieć o dodaniu spirytusu (lub wódki czy octu) bo zapobiegają one wchłanianiu tłuszczu. Nie należy podsypywać mąki przy wałkowaniu, żeby(...)temperatura tłuszczu nie może być za niska, bo faworki będą nasiąkać tłuszczem, a w za wysokiej będą się przypalać. Powinno się sprawdzić temperaturę tłuszczu przez wrzucenie kawałka ciasta, które powinno szybko wypłynąć a wtedy temperatura jest dobra. Rada babcina: powinno się do gorącego tłuszczu wrzucać co pewien czas kawałki surowego ziemniaka, bo wtedy ciasto się mniej przypala. Przepis na faworki

UgotujmyTo.pl
Oryginalny włoski sos pomidorowy. 193

     Dziś przedstawię Wam moją sprawdzoną recepturę na włoski sos pomidorowy. Przepis jest stary, przywieziony z Włoch lata temu, jest prosty w przygotowaniu, ale

Rozpustne gotowanie
Sos żurawinowy 196

Sos żurawinowy według tego przepisu robię już od kilku miesięcy i robię go dosyć często. Jest bardzo smaczny, zbilansowany w smaku, w miarę kwaśny, gładki, bardzo

Kuchnia Łukasza
PUSZYSTE PLACUSZKI BEZ DROŻDŻY 133

 Przepis na te placuszki z jabłkami jest bardzo prosty i popularny.Placuszki są pyszne,leciutkie i bardzo puszyste.Najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem. SKŁADNIKI duże jabłko 2

Mała w garnku miesza
Julemarked i bułeczki - serce 172

jednocześnie postanowiłam coś upiec, bo dawno żadne pieczywo z mojego piekarnika nie wyszło. Postawiłam na proste bułeczki znalezione w Den store Julebagebog wydanej przez Amo, jednego z największych producentów mąki w Danii. W książeczce można znaleźć całe mnóstwo świątecznych przepisów na pieczywo, ciasta i ciasteczka, a także propozycje dekoracji. Te akurat bułeczki to lekko tylko zmieniony przepis na bardzo(...)gładkie, lekko lepkie ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej olejem dużej miski, owinąć ją folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki lub przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po nocy w lodówce ciasto wyjąć i zostawić na kuchennym blacie, aż osiągnie temperaturę pokojową. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, podzielić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepszy chlebek bananowy 292

Mówią na niego chlebek a to właściwie ciasto. Najważniejsze, że jest bardzo prosty w przygotowaniu, wręcz idealny do wykorzystania bardzo dojrzałych bananów, które masz w domu. Możesz go oczywiście urozmaicić – dodając różne rodzaje cukru, cynamon lub orzechy. Za każdym razem twój chlebek bananowy może smakować nieco inaczej. Do mojego wypieku wykorzystałam dwa rodzaje cukru – biały(...)cukier kokosowy. To dzięki temu drugiemu chlebek ma ciemniejszy kolor. Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami chlebek bananowy

nietylkopasta.pl
Deser z chia i kiwi 132

Kolejny deser na blogu z nasionami szałwii hiszpańskiej. Tym razem pudding z chia na mleku kokosowym połączyłem z kiwi i odrobiną suszonej żurawiny. Deser bardzo fajnie

Programista w kuchni
Jaki robot kuchenny wybrać? 128

miksery, blendery, malaksery i roboty kuchenne wielofunkcyjne. Miksery służą przede wszystkim do ucierania i mieszania składników, blendery do rozdrabniania, a malaksery do mieszania, siekania, rozdrabniania, szatkowania oraz wyrabiania ciasta. Odrębną kategorię stanowią roboty kuchenne wielofunkcyjne , które zgodnie z nazwą stanowią połączenie funkcji kilku urządzeń. Przykładem może być robot kuchenny MK-F800 firmy Panasonic. Urządzenie posiada aż 33 różne funkcje(...)podczas przygotowywania posiłków. Robot kuchenny powinien cechować się wysoką jakością i starannym wykonaniem, bo wówczas daje gwarancję długiej żywotności sprzętu i jego wydajności. Dzięki niemu gotowanie stanie się szybkie, proste i przyjemne. Robot kuchenny – jaki wybrać? Znając specyfikę poszczególnych rodzajów robotów, możemy zdecydować o tym, jaki robot kuchenny kupić, dopasowując go do własnych, indywidualnych potrzeb. Wybór robota kuchennego powinien

Codogara
Pełnoziarniste placuszki ryżowe bezglutenowe :) 133

Placuszki bezglutenowe są wykonane w 100% z mąki ryżowej, pełnoziarnistej. Są proste i szybkie w przygotowaniu oraz nie sprawiają trudności podczas smażenia. Są delikatne i puszyste, nieco suche, dlatego polecam je zjeść np. z jogurtem, domową konfiturą czy mnóstwem owoców :)  Składniki: 50 g mąki pełnoziarnistej ryżowej (PRO-BIO) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml napoju(...)mnie ryżowo-kokosowe  (PRO-BIO) Dodatki: nerkowce (PRO-BIO) borówki  Przygotowanie: Wszystkie składniki (bez dodatków!) wymieszać w misce za pomocą łyżki.  Patelnię dobrze nagrzać. Nalać porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków.  Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie nerkowce i borówki

Zdrowie na języku :P
Pączuszki jogurtowe 137

Tłusty czwartek. W ten dzień nie może zabraknąć pączków, ale nie muszą to być te tradycyjne. Pączuszki jogurtowe to słodka propozycja dla zapracowanych. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Małe, pulchne, delikatne ... :)     Składniki: (porcja na ok. 50  pączuszków) 4 jajka 350 jogurtu naturalnego 2,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki(...)uzyskania jednolitej masy. Przesianą mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia  i startą skórką z cytryny. Wszystko łączymy i delikatnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej. Łyżeczką nabieramy porcję ciasta, a drugą zrzucamy ciasto na gorący olej. Smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Pyszności Słodkości
Chruścik lany 112

Przepis z okresu wojny, lub tuż powojennego. Bardzo prosty przepis, szybki w przygotowaniu, a składniki dostępne w każdym domu. Potrzebne tylko jajka, mąka i tłuszcz do smażenia. No i cukier do posypania lub miód do polania :)  Ja użyłam miód od Pana Bednarka . 60 g mąki pszennej, 2 jajka, mleko (około 50-70 ml), wanilia (ekstrakt waniliowy, skórka otarta(...)cytryny...), cukier puder (lub miód), 200 g smalcu (smalec można zastąpić olejem ryżowym) Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Dodać wanilię lub ekstrakt waniliowy (czy skórkę cytrynową), wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. W garnku rozgrzać tłuszcz. Lać do niego ciasto przez

królestwo garów
Bananowe pączki 136

www.facebook.com/Di.gotuje      http://digotuje.blogspot.com  Pączki są szybkie, proste i przy tym - bardzo smaczne. Posiadają mięciutkie wnętrze o wyczuwalnym bananowym smaku. Co prawda - różnią się od tych tradycyjnych, ale uwielbiam je i często smażę - właśnie z tego przepisu.   3 duże banany 1 jajko 1,5 -1 i 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka(...)łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki cukru pudru Banany zmiksować na puree. Dodać jajko, mleko i po rozmieszaniu wsypać składniki sypkie. (Powinna wyjść dość gęsta, jednolita masa.) Ciasto nabierać za pomocą łyżki (stołowej - do zupy) i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki umieścić na ręcznikach papierowych i dobrze odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Di gotuje
Scones 110

chlebek bananowy , piekę takie babeczki by podać jako przekąskę dla dziecka. Bez cukru, proste, szybkie i bardzo smaczne. Z tej porcji wychodzi mi 6 małych bułeczek, które pakuje na spacer z synkiem. Gdy podwoimy składniki możemy uformować większe, przekroić i posmarować masełkiem na śniadanie. Bardzo popularne tutaj w UK, dlatego nazwę podaję angielską:) Polecam! Składniki: 100 g mąki(...)jogurtu naturalnego 70 g rodzynek 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i kilka minut ugniatamy w misce do połączenia składników. 2. Dodajemy jogurt i rodzynki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. 3. Formujemy kuleczki, spłaszczamy lub odciskamy foremką. 4. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Zdrowe krakersy pomidorowo-bazyliowe z serkiem kremowym 144

kukurydziane, na bazie serka kremowego Apetina z pomidorem i bazylią. Usłyszałam nawet, że jako zdrowsza wersja smakują naprawdę jak krakersy, więc mogę spokojnie je polecić :) Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, nie wymagają żadnych specjalnych przyrządów kuchennych ;) Długo zachowują świeżość - bez zamkniętego pojemnika pozostają nadal świeże i chrupiące, a to w przypadku krakersów jest bardzo ważne.  Zdrowe(...)oliwek 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/4 łyżeczki sody 2-3 łyżki sezamu 3 łyżki wody 1/4 łyżeczki soli Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto(nie powinno być zbyt lepkie). Odrywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę i dość mocno spłaszczamy(im cieńsze, tym bardziej chrupiące). Pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 minut

FitKot
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 189

francuski deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji   od XIX wieku pieczony z wiśniami( w tej wersji również gorąco polecam, jest to bowiem niezwykle proste i szybki danie) w wersji na słono jest jednak równie pyszny! Składniki: na 4 porcje 4 plastry schabu bez kości 2 jabłka 2 pomidory kilka gałązek świeżej kolendry 1 czerwona(...)kubka śmietany 30% 0,5 kubka mleka 3,2% 1 op serka feta 250 g pomidorków koktajlowych oregano Przygotowanie: jajko, śmietanę oraz mleko ucieramy trzepaczką w miseczce, przesiewamy mąką, ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż naleśnikowe fetę kruszymy, dodajemy do ciasta pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy, nakłuwamy wykałaczką, oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pomidorki, podsmażamy Podsmażone pomidorki przekładamy do dwóch niewielkich

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania