Ciasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj dla Was mam prosty przepis na szybki makaron. Sos, który użyłam w tym przepisie, wykorzystałam również do zapiekanki, na którą przepis znajdziecie na blogu jeszcze w tym tygodniu. Serdecznie zapraszam do wypróbowania. Makaron jest delikatny, smaczny ale przede wszystkim prosty! Składniki: * makaron * 2 plasterki wędzonego boczku (opcjonalnie) * zioła prowansalskie * sól i pieprz * 200g startego żółtego sera * 2 łyżki mąki(...)około pół szklanki mleka * 3 łyżki masła Makaron gotujemy al dente. Masło powoli rozpuszczamy na patelni, po czym dosypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką aż zrobi się coś podobnego do ciasta. Dolewamy na patelnie mleko i mieszamy trzepaczką, aż zatrzepka się dokładnie zmiesza z mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy starty ser i ponownie mieszamy aż sos będzie miał
Klasyka GotowaniaRogaliki są pyszne, takie delikatne i bardzo proste w przygotowaniu. Robi się je naprawę szybko! Możecie użyć dowolnego nadzienia i udekorować lukrem, czekoladą lub tak jak ja - cukrem pudrem. Polecam! (około 30 małych rogalików) 250g mąki pszennej 75 ml śmietany 18% 75g masła 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego (możecie zrobić sami - klik(...)jajko do posmarowania cukier puder Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce - przez około 1 godzinę. (Można też zostawić na całą nic.) Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować - na kształt okręgu. (Ja je normalnie rozwałkowywałam i za pomocą miski o średnicy około 18,5 cm wykrawałam koła.) Każdy
Di gotujeDziś przedstawiam prosty przepis na szarlotkę z połówkami jabłek i galaretką. Dzięki galaretce ciasto wygląda inaczej. Przepis znalazłam na blogu Danusi . Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 3 i 3/4 szklanki mąki krupczatki 375 g schłodzonej margaryny 300 g serka waniliowego homogenizowanego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 10 jabłek 1 opakowanie galaretki o smaku kiwi Mąkę(...)przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać. Margarynę pokroić na małe kawałki. Połączyć razem z mąką - wychodzi tak jakby kruszonka. Dodajemy serek i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Jedną część ciasta przekładamy na stolnicę
Ewusiowe Smakiowoców :) zawsze gdy zabieram się za pieczeni to mówi mamuś tylko bez urozmaiceń :) Ciasto jest proste w przygotowaniu i wyśmienicie smakuje :) Zapraszam :) Składniki na ciasto kruche ; 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka(...)cytryny 1 łyżka mąki ziemniacznej 1 cukier waniliowy Dowolne powidła ja użyłam jagodowych (malutki słoiczek ) Wykonanie : Do miski przekładamy wszystkie składniki podane na ciasto kruche i wyrabiamy mikserem na grudkowatą masę , przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy n pół z tym że jedna część jest trochę większa od drugiej .Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy
Sama słodycz i szczypta chilijogurtowy chleb wielkanocny (wytrawny), który mogliście podziwiać na moim instagramie . A, że ja nabiału (prawie) nie jadam to bardzo szybko jogurtowy chleb przerodził się w bezlaktozowy, słodki chlebek pomarańczowy z migdałami. Prawda, że to wszystko brzmi logicznie? : ) Z oryginalnego ciasta jogurtowego została chyba tylko ilość mąki i jajek, tych ostatnich nie udało mi się sprawnie niczym zastąpić – próbowałam zastąpić(...)która zastąpiłaby jajka jest jak dla mnie przerażająca. Na razie więc będzie z jajami…w sam raz na niedzielne śniadanie z jajem, czyż nie? : ) Ten przepis jest niesamowicie prosty. Mieszamy wszystkie składniki, przekładamy do keksówki, wkładamy do piekarnika i czekamy, aż wyrośnie! Składniki: 3 jajka 0,5 szklanki mleka kokosowego 0,5 szklanki mleka ryżowego (użyłam waniliowego z Rosmanna
Fill The Bowlkolory :)) Prze-cudne :)) tak na koniec wakacji. A co :) Proste w przygotowaniu i szybkie w pieczeniu :) Polecam, dla urozmaicenia wypieków, czy też podczas pieczenia z dzieciakami - będą miały frajdę :) 'tęczowe muffinki' Składniki (na 18-20 szt): - 5 jajek - 1-1,5 szklanki cukru - 1 op cukru waniliowego - 3 szklanki mąki + 2 łyżki - 1,5 łyżeczki proszku(...)szklanka oleju - barwniki spożywcze Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Dodać 3 szklanki przesianej mąki, proszek do pieczenia, olej, wodę i aromat. Utrzeć gładkie ciasto. Dodać białka. Delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 7 części. Do każdej dodać barwik spożywczy (do uzyskania odpowiedniego koloru, fiolet - połączenie czerwonego z niebieskim, zielony - połączenie niebieskiego
CookYourselfDzisiaj coś bardzo szybkiego i bardzo prostego, a zarazem zaskakującego smakiem ;) Dynia bardzo fajnie smakuje i wspaniale chrupie, kilka minut i gotowe :) Składniki: 1 połówka z piersi kurczaka (300-400g) 150g pestek dyni 1 dużej jajko 70g mąki 70ml mleka sól, pieprz 2 szczypty proszku do pieczenia olej do smażenia Filet rozcinamy na dwie części i rozbijamy dość(...)cienko. Posypujemy solą i pieprzem. Jajko, mąkę i mleko mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie w pestkach dyni. Smażymy na rumiano. Rozliczenie: Kurczak- 5,50zł Pestki dyni- 4,50zł reszta składników- 2zł Ziemniaki 0,5kg - 0,50zł Suma 12,50zł, dzieląc na 2 porcje
Czerwona PorzeczkaCalzone to nic innego jak włoska pizza jednak w postaci dużego pieroga. Do Calzone podobnie jak i pizzy prócz klasycznego sosu pomidorowego i sera można dodać
Słodka StronaChleb pszenny z czosnkiem... Jasny, pszenny chleb z chrupiącą skórką. O delikatnym aromacie czosnku. Prosty, szybki i pyszny. Komu kromkę? Zapraszam! Składniki: 500 g mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy; 1 łyżeczka oliwy; 250 ml letniej wody; 1 duży ząbek czosnku. Po lewej: chleb pszenny razowy z burakami. Po prawej: chleb pszenny z czosnkiem. Sposób przygotowania: Czosnek(...)miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać 250 ml letniej wody i wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do rozpuszczonych drożdży dodać mąkę, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego). Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami/bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto
Gospodyni Miejskaprzepis niejednokrotnie trafiałam na wielu blogach, wczoraj chciałam zrobić coś w miarę na szybko i padło właśnie na rogaliki :) Kruche, z ulubionym nadzieniem, w moim przypadku jest to masa orzechowa, którą miałam zamrożoną jeszcze z piernika. Pyszne i dodatkowo dziecinnie proste ! :) Składniki : 50g drożdży 4 szkl mąki 1 szkl śmietany 18% 200 g masła 2 żółtka(...)posmarowania rogalików Przygotowanie : Drożdże bardzo dokładnie mieszamy ze śmietaną. Mąkę przesiewamy wraz z solą na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka, cukier puder, a następnie krótko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy całość na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik. Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy mlekiem
charlotte gotujepowinny się udać. I udały się :) Jednak zaznaczam, że mimo dodania tahiny i sezamu, soja jest dość wyczuwalna więc muffiny zasmakują raczej tym, którzy przepadają za soją. Smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu babeczki będą idealną przekąską dla bezglutenowców, osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym i nie tylko! Składniki na 10 sztuk: mokre: 3 łyżki tahiny(...)łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) Przygotowanie: W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki. Dokładnie wymieszać razem zawartość obu naczyń. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Foremki na muffinki napełnić ciastem i piec przez ok 25 minut
Ze smakiem i z pasjąproste ciasto czekoladowe , ot takie brownies. Przyszykowalam foremke i zaczelam odmierzac skladniki. Starannie polaczylam je ze soba. W kuchni unosil sie delikatny zapach czekolady, nic wiec dziwnego, ze zaraz znalazla sie przy mnie Viki. Jak zawsze byla gotowa na wylizywanie miski. Buzia od razu sie Jej rozpromienila :D Przyznam, ze i ja chetnie powyjadalam to pyszne ciasto, jak zawsze(...)zreszta. Wlalam zawartosc miski do foremki i nagle niespodzianka! Zajeta wyjadaniem nie zauwazylam jak Viki majstrowala przy foremce i rozpiela mi tortownice. Na szczescie szybko uratowalam ciasto zanim cale wycieklo na blat. W krotce tortownica znalazla sie w piekarniku. Zrobilo sie cieplej. Z kolejna filizanka herbaty w dlonich znow zasiadlam na kanapie. Z kuchni dochodzil przyjemny aromat czkolady i cieplo
Przysmaki KarolkiNigdy wcześniej nie robiłam mazurka... chociaż mazurek uznawany jest za klasyczny wypiek wielkanocny to jakoś nigdy nie skusiło mnie jego zrobienie. W tym roku szukałam
Ze smakiem bez glutenuZazwyczaj tak mam, że jak spotykam się z całą rodziną to w domu jest jak w mrowisku. Każdy coś chce i wszędzie jest dużo ludzi. Nawet
Niezły MłynekCiasto "Krówka" to istna poezja dla podniebienia. Ciasto to, w odróżnieniu od tradycyjnej "Krówki" na kruchym spodzie przygotujemy bez pieczenia, na bazie herbatników ze śmietanowym oraz
Słodka Stronareceptura jest niezwykle tania i prosta – to zwykłe ciasto naleśnikowe. W smaku są bardzo kruche i faworkowe – doskonałe na karnawał i tłusty czwartek. Aby przygotować rozetki, musicie zakupić lub znaleźć w babcinej kuchni foremki na rozetki . To metalowe stemple o różnorakich kształtach – same w sobie są urocze. Z podanej porcji ciasta wychodzi bardzo dużo rozetek(...)uszkodzenia – najlepiej zanurzać do 3/4 wysokości). Szybko przenosimy ją z powrotem do oleju i po chwili lekko potrząsamy, aż ciasto samo odlepi się od formy. Rozetkę smażymy ok. 20-40 sekund z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Foremkę znowu wstawiamy w tłuszcz, a wyjmujemy drugą i ponownie lekko maczamy w cieście i przenosimy do oleju. Używamy
Poezja smakuręką samo ciasto zachowuje się nadzwyczaj przyjemnie- jest zwarte i ciężkie, ale elastyczne i puszyste jednocześnie. Gotowe ciasto poddajemy procesowi wyrastania dwa razy- po pierwszym zagnieceniu dałam mu odpocząć około 30-40 minut w ciepłym, ustawionym na 50⁰C piekarniku, przykryte folią spożywczą. Ciasto podwoiło za ten czas swoją objętość. Drugie wyrastanie serwujemy mu już po szybkim uformowaniu bochenka(...)ciastach drożdżowych czy na zakwasie nie można pominąć czy zepsuć- od niej zależy to, jak urośnie nasz chleb. Posiłkowałam się kilkoma filmami znalezionymi na yt, między innymi tym: Wyjmujemy podrośnięte ciasto na lekko posypany mąką blat, delikatnie spłaszczamy, a potem od krawędzi zawijamy boki ciasta do środka, poruszając się po kole i budując w ten sposób jego wysokość. Odwracamy, szybko
Karo in the KitchenMufinki , proste i szybkie do zrobienia. 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 czubate łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 2/3 gorzkiej czekolady 1 szkl.mleka 1/2 szkl. oleju 1 jajko Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier puder. Wszystko razem dokładnie wymieszać. W drugiej misce(...)połączyć mleko, olej i jajko. Do miski z suchymi składnikami przelać składniki mokre, wymieszać łyżką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przekładać do foremek. Piec w temperaturze 185 stopni około 20 minut
Moje domowe kucharzeniemąki 130 g masła 40 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki pasty waniliowej szczypta soli Wszystkie produkty włożyć do malaksera i szybko zmiksować. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć przy pomocy szablonu- serduszko. Powinny wyjść dwa identyczne. Przełożyć na papier do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPrzyznam szczerze, że nigdy nie byłam wielkim miłośnikiem kaszy gryczanej, ze względu na jej specyficzny zapach. Ale kiedy posmakowałam kaszę białą, niepaloną od razu zmieniłam zdanie
babka w formieComfort food to nie tylko jedzenie na pocieszenie. To również szybkie, proste i pełne smaku potrawy do zrobienia wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu lub siły na stanie w kuchni ani ochoty na zamawianie po knajpach. Proste składniki, pełny smak, dwadzieścia minut pracy. I pełny szczęśliwy brzuch. Gotowe, paczkowane gnocchi podgotowujemy dwie minuty we wrzącej wodzie, odcedzamy(...)naczynia do zapiekania (szklane lub ceramiczne). Jeśli chcecie z tej ilości składników zrobić mniejsze danie na więcej osób – podwójcie ilość składników i zapieczcie gnocchi w ceramicznej formie na ciasto lub dużym naczyniu do zapiekania. Albo podzielcie je po równo do ceramicznych kokilek – sprawdzi się jako gorąca przystawka. Cebulki obieramy, kroimy w plasterki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Pomidory – jeśli kupiliście
Karo in the KitchenProsty i łatwy na szybkie babeczki przepis o smaku kakowym z nutą wspaniałej przyprawy jaką jest kardamon.Male co nie co do kawki z przyjaciółmi. 2 łyżka kakao 4 ziarenka kardamonu 8 łyżki cukru 8 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 6 łyżek mleka 2 jajka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Białka oddzielić od żółtek.Kakao,mąkę,cukier , kardamon oraz proszek(...)pieczenia wymieszać .Dodać mleko ,olej i żółtko.Białko ubić na sztywną pianę( im sztywniejsza tym lepsza) i dodać do reszty produktów.Delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do połowy foremek do muffinek i wstawić do piekarnika 180stp.Badać patyczkiem czy są już dobre.Piec ok .20-30min.Wyjąć i udekorować według własnego gustu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNadrabiając zaległości w pieczeniu słodkości upiekłam tort na swoje imieniny. Prosty, szybki i przepyszny. Biszkopt: 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu Masa: 250g mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30% 1/2 szkl cukru Dodatkowo: 0,5 kg truskawek cukrowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę(...)przemian ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Na koniec wlać olej i ocet i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki. Masa: Kremówkę ubić, dodać mascarpone i cukier, miksować do połączenia. Truskawki
Motylkowa Kuchniaczekoladowo-kokosowe... Po prostu obłędne w smaku i kuszące cudownym aromatem! Zresztą sami spróbujcie, bo składniki na ciasteczka są łatwo dostępne, a samo ich przygotowanie - niezwykle proste i bardzo szybkie. (około 18 sztuk) 100g masła/margaryny 120g cukru 1 jajko (małe) 70g mąki pszennej 60g płatków owsianych 40g wiórek kokosowych 1 łyżka kakao (płaska(...)cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, wiórki, kakao, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować
Di gotujeBanalnie proste placuszki zrobione wyłącznie z jednego rodzaju mąki, a mianowicie mąki owsianej . Szybkie w przygotowaniu i łatwe w smażeniu. Migiem wypełnisz swój śniadaniowy talerz takimi pysznymi i zdrowymi placuszkami :) Są sycące, mięciutkie i puszyste. Możesz je robić każdego dnia zmieniając jedynie dodatki, dzięki czemu szybko Ci się nie znudzą :) Składniki: 50 g mąki owsianej (Probio) 1 jajko(...)napoju sojowego (Probio) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki: banan, kiwi Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj w misce za pomocą łyżki. Patelnię dobrze nagrzej. Nalej porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie banan i kiwi
Zdrowie na języku :POPONKI - WSPOMNIENIE Z DZIECIŃSTWA Smaczne, proste i łatwe w przygotowaniu. Składniki na około 30-40 oponek: 500 g półtłustego twarogu (najlepiej nie mielony) 3 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)szklanki mąki pszennej 1 łyżka octu ( żeby nie wchłaniały tyle oleju) Te oponki robi się niesamowicie szybko, są mięciutkie, nie tłuste, prostsze w wykonaniu niż pączki. Słodycz dla dzieci :-) Wszystkie składniki umieść w naczyniu i zagnieść na miękkie, nie klejące ciasto. Zacznij od 2 szklanek mąki, potem stopniowo dosypuj. Nie przekraczaj jednak wymaganej ilości mąki, bo oponki będą twarde
Calzonella.comciasto, które w ogóle nie będzie się kleiło do dłoni. Jeśliby okazało się (chociaż nie powinno), że trzeba dodać troszkę wody to się nie krępujcie. Jak już mamy takie ciasto jak trzeba to rozwałkowujemy je na blacie (posypanym mąką) dość cienko (tak cienko jaki powinien być makaron), posypujemy je mąką i zwijamy w rulon. Rulon kroimy na cienkie plasterki (takie(...)chodzi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy tyle ile trzeba. To znaczy sprawdzamy "na ząb" czy to już. Odcedzamy przelewamy przez moment zimną wodą i gotowe. Sos: szybko pójdzie, prosty jest. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, wkruszamy twaróg i mieszamy żeby nam się to połączyło w jednolitą masę. Dolewamy zagęszczone mleko, przyprawy, ser ścieramy na grubych oczkach i połowę tego
Marder&Marder Manufacturemateriałów na kolokwium;p przechodząc do przepisu, nie potrafię stwierdzić czy są to ciastka bardziej zbliżone do biszkoptów czy do bezy, musicie sami ocenić, są niezwykle proste bo składają się tylko z 3 składników;) PS. przypominam o głosowaniu na moje pikantne muffinki TUTAJ poprzez kliknięcie "lubię to" pod zdjęciem z moim przepisem ;) Składniki (około 15 mini(...)budyń i miksujemy chwilę (10 sekund;p) na najniższych obrotach formujemy małe beziki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ja użyłam wyciskarki do kremu, ważne żeby były malutkie wtedy ciasto szybko zeschnie podczas pieczenia pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćUpiekłam go dziś rano po raz drugi. To co mnie w nim zachwyca to gruba skórka, świeżość - nawet na 3 dzień po upieczeniu środek jest miękki oraz szybkie i proste wykonanie. Mąkę owsianą tradycyjnie zastąpiłam zmielonymi płatkami owsianymi( tym razem błyskawicznymi) Składniki: 2 szklanki mąki żytniej jasnej typ 720 3/4 szklanki mąki owsianej ( lub zmielonych płatków owsianych ) łyżeczka(...)misce, wymieszałam krótko, tylko do połączenia. Przykryłam naczynie folią aluminiową i odstawiłam na 40 minut. Po tym czasie do wysmarowanej olejem, posypanej płatkami owsianymi blaszki o wymiarach 31x12x8 przełożyłam ciasto. Ponieważ ciasto z mąki żytniej nie jest tak łatwe w formowaniu jak z pszennej, zrobiłam to łyżką. Wyrównałam wierzch, posmarowałam cienką warstwą oleju, posypałam płatkami i ponacinałam ostrym nożem. Odstawiłam
apetytnapieczenieSmakowita przekąska w sam raz na imprezę domową, podana na gorąco z ostrym żółtym serem mile zaskoczy gości swoim słodko - ostrym smakiem. Prosta i szybka w przygotowaniu będzie świetną propozycją na sylwestra składniki na 15 śliwek 15 suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej szczypta startej gałki muszkatołowej szczypta proszku do pieczenia(...)wykałaczkę . Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę, gałkę muszkatołową , proszek do pieczenia oraz sól. Całość delikatnie mieszamy. Śliwki maczamy w cieście i od razu smażymy na głębokim tłuszczu ( tak jak pączki ) na rumiano . Usmażone śliwki wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy z nadmiaru tłuszczu, układamy na półmisku i posypujemy startym na tarce
Smakowite DaniaDojrzała słodycz maluje usta. Najpiękniej. Najsłodziej. Malinowo. W malinowym chruśniaku spędzam niemal każde popołudnie. Malinowy sok. Malinowe ciasto. Malina za maliną wpada do dzbanka na mój ulubiony napój. Prosty i klasyczny. Wypijany łapczywie. Zawsze tak samo pyszny. Koktajl malinowy. Malinowa beztroska dzieciństwa spijana słomką do dna. W prostocie siła(...)ogóle potrzebna?! Przecież i tak jest królem letnich podwieczorków. Myślę, że podawanie przepisu na koktajl malinowy nie jest absolutnie konieczne - wszyscy wiemy jak się robi, a robi się szybko i głośno:), zapiszę go jednak dla czystej przyjemności, jaką jest sama myśl o kolejnej szklance różowej ambrozji. KOKTAJL MALINOWY 4-5 dużych garści dojrzałych malin 1 litr dobrze
KUCHARNIA